Prostitucija povodnih konj

Prostitucija povodnih konj

Radio Študent, 18. december 2019 ― Knjiga kričeče roza barve je zares pritegnila mojo pozornost, šele ko sem na hrbtni strani, kjer se nadejamo reprezentativnega odlomka ali povzetka, naletel na en sam stavek. “Muslimani next door niso imeli nič s tem.” In res niso.
Kriza fizike

Kriza fizike

Radio Študent, 17. december 2019 12. februarja 1937 je med vojskovanjem v španski državljanski vojni v 29. letu starosti umrl Christopher St. John Sprigg, marksistični teoretik, ki je pisal pod psevdonimom Christopher Caudwell. Ubit je bil, ko je sedeč za strojnico kril umik svojih soborcev britanskega bataljona mednarodnih brigad.
Magija kuhinjskega prekletstva

Magija kuhinjskega prekletstva

Radio Študent, 12. december 2019 ― Eka Kurniawan je indonezijski pisatelj, ki se je v zadnjih letih zasidral v založniške programe anglosaških založb. Za roman Man Tiger je bil nominiran za Man Booker nagrado. V slovenščino je preveden roman Pogubna lepota.
Budizem tranzicijskih volkodlakov

Budizem tranzicijskih volkodlakov

Radio Študent, 12. december 2019 ― Po več letih zatišja - od izida romana Sveta knjiga volkodlaka je minilo že šest let - smo v slovenskem prevodu dobili novo knjigo, zbirko kratkih zgodb Rumena puščica enega najpomembnejših sodobnih ruskih pisateljev Viktorja Pelevina.
Tik-tak-tok

Tik-tak-tok

Radio Študent, 9. december 2019 ― Peti roman avstrijskega pisatelja Christopha Ransmayrja je v prevodu Štefana Vevarja pri Cankarjevi založbi v zbirki Moderni klasiki izšel lansko leto. V slovenskem prevodu so med drugim izšli še trije njegovi romani: Poslednji svet, Grozote teme in ledu ter Leteča gora.
Irski cikel I: Éilís Ní Dhuibhne

Irski cikel I: Éilís Ní Dhuibhne

Radio Študent, 9. december 2019 ― V irskem ciklu oddaj Tu pa tam bomo prečesavali sodobno irsko prozno produkcijo. Moljevsko prežvekovanje smo začeli s pisateljico Éilís Ní Dhuibhne - iz njene kratkoprozne zbirke Shelter of Neighbours smo brali kratko zgodbo Prestopki (org. Trespasses), ki jo je prevedel Žiga Fabjan. Brali so Rasto, Klara in Nika.
Smrt in groza v Tramvaju 83

Smrt in groza v Tramvaju 83

Radio Študent, 5. december 2019 ― »Na začetku je bil kamen in kamen je sprožil obsedenost in obsedenost mrzlico, in v mrzlici so prispeli možje vsakovrstnih obrazov in po skalovju speljali železniške proge, si zvarili nekakšno palmovovinsko življenje.
Pravračanje

Pravračanje

Radio Študent, 25. november 2019 ―   Zgori, ne prihajaj več v sanjah; prejšnjega sveta ne bo. Čas ga tlači kakor moreno pod prodirajoči ledenik. Razpokani mrzli jezik bo zlizal tvoja grabežljiva imena, usta, v katerih je raslo morje; en poteg, nalet – bo zmečkal tvoja stegna, zadušil lakoto, ki me je vodila po slepi strugi
Louis Adamič: Iz mnogih dežel

Louis Adamič: Iz mnogih dežel

Radio Študent, 21. november 2019 ― Tokratno Humanistiko namenjamo Louisu Adamiču in delu Iz mnogih dežel, ki je v začetku letošnjega leta izšla pri založbi Sophia Nagrajena knjiga je z naslovom From Many Lands sicer prvič izšla že leta 1942 in doživela 17 ponatisov, po 77-ih letih pa je v prevodu Mojce Dobnikar premierno izšla tudi v slov
Ponovno vračanje podobnega

Ponovno vračanje podobnega

Radio Študent, 16. november 2019 ― Nevoščljivi jeziki so se desetega septembra letos muzali -  isti dan sta namreč izšla dolgo pričakovano nadaljevanje Dekline zgodbe in seznam nominirancev za nagrado ManBooker, ki je to nadaljevanje vseboval, četudi so ga do takrat prebrali zgolj izbranci, ne pa tudi širša javnost.
Zlo je rdeče in pika

Zlo je rdeče in pika

Radio Študent, 11. november 2019 ― Razmišljati o zlu zna biti mukotrpno početje, ki, če si priznamo, ponavadi ne vodi nikamor. Pač, ni ravno produktivno. Saj, kolikor je ljudi, toliko je najbrž tudi izkušenj ter interpretacij zla, in zagotovo delamo raznoraznim in raznorodnim zlom krivico, če od vseh možnih zel izpostavljamo le eno in ga ponujamo kot izhodiščno točko za razumevanje zla.
V vozlišču dobrodošlice

V vozlišču dobrodošlice

Radio Študent, 11. november 2019 ― Naslov zbirke kratkih zgodb Dobrodošli Vesne Lemaić vsebinsko preigrava pomen dobrodošlice v različnih medosebnih hierarhičnih razmerjih in v raznolikih situacijah, v katerih je dobrodošlica izgovorjena. Tisti, ki jo izreka, namreč ljudi sprejme na svoje območje, je gostitelj, ki v svoje domovanje povabi goste.
še novic