Slike Blanke Dovgan so pritegnile številne poglede

Slike Blanke Dovgan so pritegnile številne poglede

Notranjsko primorske novice » Kultura, 20. maj 2020 ― Ilirska Bistrica – Še isti dan, ko so v knjižnici Makse Samsa postavili težko pričakovano slikarsko razstavo Blanke Dovgan z Dolnjega Zemona, je vlada sprejela ukrepe o zaprtju knjižnic. Kljub temu pa je razstava zaživela, čeprav na drugačen način. Mimoidoči so si lahko večino slik Blanke Dovgan ogledali na panoramskih oknih knjižnice, del njene čudovite in barvite abstraktnosti pa lahko na fotografijah občudujete tudi bralci Notranjsko-primorskih novic. Razstava, Blanka Dovgan, Knjižnica Makse Samsa ilirska Bistrica, 12. marec 2020 Foto: Kaja Boštjančič Blanka Dovgan, ki si je nadela umetniško ime Blanš D Art, se pri ustvarjanju poslužuje tehnik, pri katerih uporablja različne in nenavadne pripomočke, kot so vrv, verižica, cedilnik, kozarec in drugi. Pri slikanju sledi zelo pomembnemu načelu, in sicer striktno uporablja kakovostne barve in materiale. Razstava v bistriški knjižnici je njena prva, zato so tisti, ki so jo pripravljali, še toliko bolj veseli, da so njena dela lahko razstavili vsaj na panoramskih oknih, za kar se zahvaljujejo knjižnici. K. B.
V Italiji bo kultura ob pandemiji plačala visoko ceno

V Italiji bo kultura ob pandemiji plačala visoko ceno

Misli, 20. maj 2020 ― V Italiji bo področje kulture ob pandemiji novega koronavirusa plačalo visoko ceno. Zaradi ukrepov za zaustavitev širjenja virusa bo kulturni sektor beležil izgubo 400.000 delovnih mest. Zaradi zaprtja gledališč, kinodvoran in odpovedi koncertov pa grozi izguba v višini 1,5 milijarde evrov, ocenjuje milanski dnevnik Corriere della Sera.
V gledališču Berliner Ensemble bo režirala tudi Mateja Koležnik

V gledališču Berliner Ensemble bo režirala tudi Mateja Koležnik

Misli, 20. maj 2020 ― Intendant gledališča Berliner Ensemble Oliver Reese se ob sproščanju ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa veseli, da bo lahko gledališče ponovno delovalo. Z repertoarja niso črtali nobenega novega projekta, le prilagodili ali prestavili bodo nekatere. Oktobra bodo premiero doživeli Ibsenovi Strahovi v režiji Mateje Koležnik.

Država prekinila sofinanciranje

Dnevnik, 20. maj 2020 ― Muzej solinarstva v Krajinskem parku Sečoveljske soline bo za obiskovalce zaprt za nedoločen čas. Z ministrstva za okolje in prostor so jih obvestili, da zaradi prerazporeditev proračunskih sredstev delovanja muzeja do nadaljnjega ne morejo več...
Poziv k odprtju dvoran

Poziv k odprtju dvoran

Mladina, 20. maj 2020 ― Predsednica Združenja kulturnih domov in ustanov Slovenije – KUDUS, Pavla Jarc, je v imenu 37 kulturnih institucij iz vse Slovenije na ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija naslovila poziv k ponovnemu odprtju koncertnih in drugih dvoran ter predlog smernic za postopno odprtje dvoran in prizorišč na prostem za kulturno-umetniške dogodke. "Glede na ugodno epidemiološko sliko se nadejamo, da bi lahko čim prej...
Bienale v Benetkah prestavljen na prihodnje leto

Bienale v Benetkah prestavljen na prihodnje leto

Mladina, 20. maj 2020 ― Beneški arhitekturni bienale, ki ga kurira Hashim Sarkis, bo zaradi epidemije koronavirusa prestavljen na prihodnje leto. Sedemnajsta mednarodna arhitekturna razstava z naslovom How Will We Live Together? (Kako bomo živeli skupaj?) bo na ogled med 22. majem in 21. novembrom 2021. V Benetkah vsako leto izmenično gostijo razstavi sodobne umetnosti in arhitekture.
Natečaj za Klubski maraton 2020

Natečaj za Klubski maraton 2020

Mladina, 20. maj 2020 ― Radio Študent tudi v letošnjem letu poziva vse mlade, kreativne, še neuveljavljene glasbene ustvarjalce in skupine, naj se prijavijo na natečaj za sodelovanje na jubilejnem dvajsetem Klubskem maratonu.
Orkester v času epidemije

Orkester v času epidemije

Odzven, 20. maj 2020 ― Prvi v nizu filharmoničnih spletnih koncertov je bil spored z naslovom Orkester v času epidemije, kjer je orkestrsko zasedbo nadomestil sekstet godalcev, članov Orkestra Slovenske filharmonije.
še novic