Preboj, Vlado Škafar na Dunaju, Kim Longinotto, Deževen dan v New Yorku, Vrnitev v deželo zombijev

Preboj, Vlado Škafar na Dunaju, Kim Longinotto, Deževen dan v New Yorku, Vrnitev v deželo zombijev

ARS Gremo v kino, 5. oktober 2019 ― V kinu je nov slovenski partizanski film v režiji Dejana Baboska, posnet po knjigi spominov Franca Severja - Frante. Premiero je doživel vojni film Preboj o dogodkih iz marca 1945, ko sta na Menini planini partizanski diviziji presekali obroč 22-krat številčnejše nemške vojske in si priborili svobodo. Režiser in soscenarist je Dejan Babosek, film pa je posnet po knjigi spominov danes 96-letnega partizanskega komandanta Franca Severja – Frante Past na Menini planini. V avstrijskem filmskem muzeju na Dunaju so ta teden pripravili retrospektivo filmov Vlada Škafarja, medtem ko je Ljubljano v četrtek obiskala prejemnica nagrade Darko Bratina, britanska dokumentaristka Kim Longinotto, ki na neposreden, diskreten in hkrati politično ozaveščen način izpostavlja vlogo ženske v sodobni družbi. Premiero je doživel tudi njen dokumentarec Mafija v objektivu. Woody Allen je dogajalni prostor svojega novega filma znova umestil v New York in igralsko ekipo napolnil z obetavnimi imeni mlade generacije. Romantično komedijo Deževen dan v New Yorku bomo ocenili prav tako kot nadaljevanje komično-grozljivega žanrskega hibrida izpred desetih let, tokrat z naslovom Vrnitev v deželo zombijev. 
Oroslan, Joker, Pavarotti, Retrospektiva Franceta Štiglica

Oroslan, Joker, Pavarotti, Retrospektiva Franceta Štiglica

ARS Gremo v kino, 3. oktober 2019 ― Oroslan je celovečerni igrani prvenec režiserja in scenarista Matjaža Ivanišina. V Slovenski kinoteki v Ljubljani poteka retrospektiva našega filmskega pionirja, pedagoga in politika Franceta Štiglica ob stoletnici njegovega rojstva. Premieri tedna sta Oroslan, celovečerni igrani prvenec Matjaža Ivanišina, ter Joker, z beneškim zlatim levom nagrajeni film, v katerem je zaigral Joaquin Phoenix. Ocenili bomo tudi dokumentarni portret zvezdniškega tenorista Luciana Pavarottija, ki je operno umetnost približal množicam po vsem svetu.
Binti, Alice in župan, Pritisk, Dvojnik, KOYAA in nagajivi predmeti 2

Binti, Alice in župan, Pritisk, Dvojnik, KOYAA in nagajivi predmeti 2

ARS Gremo v kino, 28. september 2019 ― Pogovor s Frederike Migom, režiserko mladinskega filma Binti, ocene filmov Alice in župan, Pritisk in Dvojnik, pogovor s Koljo Saksido pred premiero animiranih filmov KOYAA in nagajivi predmeti 2 V oddaji Gremo v kino bo belgijska režiserka Frederike Migom spregovorila o nastanku mladinskega filma Binti, v središču katerega je 12letna angažirana vlogerka. Pod drobnogled bomo vzeli dokumentarec Pritisk, ki nudi uvid v globalno stanovanjsko krizo, film Alice in župan Nicolasa Pariserja o politiku, ki se za pomoč pri svojem delovanju obrne k filozofinji, in triler Dvojnik, v katerem je Will Smith zaigral dve vlogi – 51-letnega elitnega morilca in 23-letnega morilca. Za mladi lik so igralca digitalno pomladili. Poleg tega bo Kolja Saksida predstavil svojo novo serijo animiranih filmov s skupnim naslovom KOYAA in nagajivi predmeti 2.
22. Festival slovenskega filma, Prekletstvo Valburge, Košarkar naj bo 2, Zaton, Ad Astra: Pot do zvezd

22. Festival slovenskega filma, Prekletstvo Valburge, Košarkar naj bo 2, Zaton, Ad Astra: Pot do zvezd

ARS Gremo v kino, 25. september 2019 ― Komentar festivala in filmov Prejšnjo nedeljo se je s podelitvijo nagrad, od katerih jih je kar 11 prejel celovečerni igrani prvenec Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča, zaključil 22. Festival slovenskega filma – v oddaji Gremo v kino bomo komentirali letošnji festival, poleg tega bomo ocenili slovenska filma Prekletstvo Valburge Tomaža Gorkiča in drugi del filma Košarkar naj bo Borisa Bezića, ocenili bomo tudi novi film Lászla Nemesa Zaton in znanstvenofantastični triler Ad Astra: Pot do zvezd.
22. festival slovenskega filma

22. festival slovenskega filma

ARS Gremo v kino, 19. september 2019 ― Vabimo vas v družbo slovenskih ustvarjalcev filma. Tokrat se posvečamo 22. Festivalu Slovenskega filma. Odprl ga je film Metoda Pevca Jaz sem Frenk, sklenil pa se bo v nedeljo s sklepno slovesnostjo in podelitvijo nagrad. Ogledati si jo bo mogoče v neposrednem prenosu na 1. programu Televizije Slovenija.
Igor in Rosa, Moj dedi je padel z Marsa

Igor in Rosa, Moj dedi je padel z Marsa

ARS Gremo v kino, 13. september 2019 ― Tema prvenca Katje Colje je odnos starejših odtujenih zakoncev. Predstavili bomo 22. festival slovenskega filma, ki se začenja v torek v Portorožu, in pred mikrofon povabili zamejsko režiserko Katjo Coljo, ki je posnela svoj celovečerni igrani prvenec Igor in Rosa, v katerem sta nastopila Boris Cavazza in Lunetta Savino. Ocenili bomo hrvaški znanstveno-fantastični film za otroke Moj dedi je padel z Marsa. Pri njem je Slovenija sodelovala kot manjšinski koproducent.
Beneški filmski festival, Zgodbe iz kostanjevih gozdov, Bolečina in slava, Koža

Beneški filmski festival, Zgodbe iz kostanjevih gozdov, Bolečina in slava, Koža

ARS Gremo v kino, 2. september 2019 ― Vrhunci Beneškega filmskega festivala, pogovor z režiserjem filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorjem Božičem, oceni filmov Bolečina in slava Pedra Almodovarja in Koža Guya Nattiva. V oddaji bomo poročali o vrhuncih letošnjega Beneškega filmskega festivala, gost v oddaji bo Gregor Božič, režiser igranega celovečernega filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov, ki bo doživel svetovno premiero na filmskem festivalu v Torontu, poleg tega bomo ocenili avtobiografski film Pedra Almodovarja Bolečina in slava in biografsko dramo Koža scenarista in režiserja Guya Nattiva.
Beneški filmski festival, 112, Nikoli ni prepozno, jesenska sezona v Slovenski kinoteki

Beneški filmski festival, 112, Nikoli ni prepozno, jesenska sezona v Slovenski kinoteki

ARS Gremo v kino, 28. avgust 2019 ― Poročilo z Beneškega filmskega festivala, oceni filmov 112 in Nikoli ni prepozno, jesenska sezona v Slovenski kinoteki V tokratni oddaji Gremo v kino bomo poročali z Beneškega filmskega festivala, ki se je začel v sredo s filmom Resnica Hirokazuja Kore-ede, ocenili bomo enega najbolj nagrajevanih prvencev lanskega leta – kriminalno dramo 112 danskega režiserja Gustava Möllerja – in komedijo Nikoli ni prepozno z Diane Keaton v glavni vlogi, poleg tega bomo razkrili program jesenske sezone v Slovenski kinoteki.
Sarajevski in beneški festival, festival Fekk, Beli vran in Yesterday

Sarajevski in beneški festival, festival Fekk, Beli vran in Yesterday

ARS Gremo v kino, 22. avgust 2019 ― Kakšno je bilo življenje mladega Rudolfa Nurejeva in kaj se zgodi, če ostaneš na svetu edini, ki znaš zaigrati vse največje uspešnice Beatlov? Tokrat o dveh aktualnih festivalih, sarajevskem in festivalu kratkega filma Fekk – v okviru tega je naša gostja mlada Jelena Gavrilović, ki jo festival pregledno predstavlja v kategoriji Instant kult. Napovedujemo bližajoči se beneški filmski festival, med premierami pa ocenjujemo filma Beli vran režiserja Ralpha Fiennesa in Yesterday, komično delo o človeku, ki je po spletu naključij edini znal zaigrati vse največje uspešnice Beatlov.
Bilo je nekoč … v Hollywoodu

Bilo je nekoč … v Hollywoodu

ARS Gremo v kino, 14. avgust 2019 ― Zadnji film Quentina Tarantina je ljubezensko pismo Hollywoodu ob koncu 60. let, ko je tudi na ameriško obalo pljusknil "novi val". Ocenili bomo enega od najbolj pričakovanih filmov letošnjega Cannesa. O devetem filmu Quentina Tarantina Bilo je nekoč v Hollywoodu, v katerem igrajo Leonardo DiCaprio, Brad Pitt in Margot Robbie, se bomo pogovarjali s kritikom Gorazdom Trušnovcem. Predstavili bomo 25. filmski festival v Sarajevu in 5. festival kratkega filma FEKK. Premiero je doživela tudi komedija Pridni fantje, v kateri trije šestošolci »špricajo« šolo in se zapletejo v kopico težav.
Zvesti moški

Zvesti moški

ARS Gremo v kino, 8. avgust 2019 ― Abel tako zvesto sledi odločitvam Marianne, da izgubi nadzor na svojim življenjem. S filmsko kritičarko Gajo Poeschl se bomo pogovarjali o francoski komediji Zvesti moški režiserja in igralca Louisa Garrela. Ocenili bomo – prav tako francosko – noir kriminalko Črna reka in že deveti film franšize Hitri in drzni s podnaslovom Hobbs in Shaw. V oddaji boste izvedeli, kakšen program so pripravili potekal prihodnji teden na zelenici kinotečnega letnega kina na ljubljanski Metelkovi.
Mrtvi ne umirajo, Angel varuh, pogovor z Matjažem Ivanišinom, poročilo s 4. Mednarodnega filmskega festivala Kranjska Gora

Mrtvi ne umirajo, Angel varuh, pogovor z Matjažem Ivanišinom, poročilo s 4. Mednarodnega filmskega festivala Kranjska Gora

ARS Gremo v kino, 2. avgust 2019 ― Oceni filmov Mrtvi ne umirajo in Angel varuh, novi film Matjaža Ivanišina je v tekmovalnem programu v Locarnu, poročamo o 4. Mednarodnem filmskem festivalu Kranjska gora. V oddaji Gremo v kino ocenjujemo zombi komedijo Jima Jarmuscha Mrtvi ne umirajo in psihološki triler Angel varuh, nastal v dansko hrvaški koprodukciji. Gost v oddaji je Matjaž Ivanišin, ki se s svojim novim filmom Oroslan poteguje za zlatega leoparda na uglednem filmskem festivalu v Locarnu. Poročamo tudi o dogajanju na 4. Mednarodnem filmskem festivalu Kranjska Gora – med drugim ruski režiser Viktor Kossakovsky, ki je častni gost festivala, razmišlja o ustvarjanju dokumentarnega filma.
Levji kralj za nove generacije?

Levji kralj za nove generacije?

ARS Gremo v kino, 25. julij 2019 ― Pod zvezde ali v ohlajene kinodvorane je dilema zadnjih julijskih dni: na festival v Kranjsko Goro ali na Levjega kralja Festival v Motovunu je letos dobesedno zavzel slovenski film, filmska pa v naslednjih dneh postaja tudi Kranjska Gora. Če prisegate na kinodvorane – med novostmi tedna sta film Levji kralj, predelava imenitne Disneyeve risanke z začetka devetdesetih, ki smo jo pričakali z zadržanim dihom, in drugi del odštekane komedije Jekleno nebo: prihajajoča rasa, ki ga je po skoraj sedmih letih, tako kot prvega, posnel finski režiser Timo Vourensola in zanj spet angažiral Laibache.
Propad ameriškega imperija, pogovor z Blažem Kutinom, letni kino Minoriti, Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

Propad ameriškega imperija, pogovor z Blažem Kutinom, letni kino Minoriti, Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

ARS Gremo v kino, 10. julij 2019 ― Ocenili bomo film Propad ameriškega imperija, pogovarjali se bomo z Blažem Kutinom, avtorjem scenarija za film Lara, predstavili bomo letni kino Minoriti in program Grossmannovega festivala V tokratni oddaji bomo ocenili film Propad ameriškega imperija režiserja Denisa Arcanda, Blaž Kutin bo spregovoril o svojem scenariju za nemški film Lara, ki je prejel tri nagrade na letošnjem festivalu v Karlovih Varih (posebno nagrado žirije, nagrado za najboljšo igralko in zunajfestivalsko nagrado), predstavili bomo mariborski letni kino Minoriti, izvedeli boste tudi, kaj vas čaka na letošnji ediciji Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina.
še novic