Umrl je Milan Ljubić

Umrl je Milan Ljubić

Ekran, 19. november 2014 ― V četrtek, 13. novembra 2014 je po težki bolezni umrl Milan Ljubič, slovenski filmski režiser in producent ter dolgoletni sodelavec revije Ekran. Milan Ljubić se je rodil leta 1938 v Tuzli. Potem ko je drugo svetovno vojno s starši preživel v Bosni in na Hrvaškem, je leta 1948 prišel v Ljubljano. Tu je dokončal osnovno šolo in gimnazijo, nato pa se vpisal na Akademijo za igralsko umetnost v Ljubljani, kjer je diplomiral kot prvi diplomant iz filmske režije.
Bliža se peti Filofest

Bliža se peti Filofest

Ekran, 15. november 2014 ― Društvo za študentsko filmsko kulturo FFilm od 24. do 27. novembra 2014 organizira 5. mednarodni festival študentske filmske in video produkcije v Sloveniji, imenovan Filofest. Dogajanje bo potekalo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, v Kinodvoru, Kinoteki, Mestnem muzeju Ljubljana, Tovarni Rog in Kreativnem centru Poligon.
Zunaj je razpis za East Doc Platform

Zunaj je razpis za East Doc Platform

Ekran, 15. november 2014 ― Bliža se december, kar na Inštitutu za dokumentarni film pomeni, da spet iščejo projekte, ki bi se udeležili največjega dokumentarističnega dogodka Srednje in Vzhodne Evrope - East Doc Platform (East European Forum + Doc Tank + Project Market), ki bo potekal v Pragi od 2. do 8. marca 2015. K prijavam vabijo srednje- in vzhodnoevropske dokumentarne projekte (sprejemajo tudi prijave projektov iz drugih delov Evrope, ki pa morajo biti tematsko vezani na Srednjo in Vzhodno Evropo).
Izšel je Ekran november/december 2014

Izšel je Ekran november/december 2014

Ekran, 13. november 2014 ― Iz tiska je nova številka revije Ekran, s katero vstopamo v zimo 2014/2015. Na naslovnici je Alejandro Jodorowsky, ki je pred kratkim obiskal festival Science+Fiction v bližnjem Trstu. Temu plodovitemu in markantnemu filmskemu avtorju se je ob izidu slovenskega prevoda knjige Psihomagija izčrpno posvetil Zoran Smiljanić, ki se je ob njegovem opusu neprestano spraševal, kdo sploh je ta avtor. Za nekatere je avantgardist, vizionar in genij, za druge šarlatan, plagiator, manipulator, mistik, mazač in lažni prerok. Sam sebe, ne brez ščepca samoironije, imenuje »sveti goljuf«, »mistični ateist« ali »transcedentalni šarlatan«.

Odprt razpis za prijavo na 6. FNF

Ekran, 5. november 2014 ― Javni sklad RS za kulturne dejavnosti pripravlja skupaj s kulturnima društvoma CUT! in Milf že 6. Festival neodvisnega filma, ki bo potekal 28. in 29. novembra 2014 (Ljubljana, dvorana JSKD na Beethovnovi 5), na katerega lahko pošljete svoj film preko spletne povezave v nadaljevanju.  Rok oddaje (štampiljka pošte) je 10. november 2014. Več si preberite pod PRIJAVA. Spremljajte festivalsko spletno stran, kjer bodo organizatorji objavljali dodatne podrobnosti o poteku festivala.
Rožančev nagrajenec 2014 je Marcel Štefančič, jr.

Rožančev nagrajenec 2014 je Marcel Štefančič, jr.

Ekran, 25. september 2014 ― Rožančevo nagrado za leto 2014 je prejel filmski kritik in publicist Marcel Štefančič, jr. in sicer za knjižno delo z naslovom Kdor prej umre, bo dlje mrtev (2014, založba UMco). Kot je dejal sam, je naloga eseja, da človeka spodbudi k razmisleku: "Z esejem se ti ni treba strinjati, saj ni filozofski spis -'za vernike'. Esej je za tiste, ki se ne strinjajo". Zbirka 21 esejev o slovenstvu v času krize se razbira kot apokaliptičen film, v katerem po zaslugi domačih političnih voditeljev v vsakem kadru odpade drobec narodne identitete.
Izšla je Stankovićeva Zgodovina slovenskega celovečernega filma

Izšla je Stankovićeva Zgodovina slovenskega celovečernega filma

Ekran, 25. september 2014 ― V zadnjih dveh letih je izšla že tretja knjiga na temo analitičnega zajema zgodovine slovenskega filma. Po monografijah, ki sta ju izdala Zdenko Vrdlovec in Marcel Štefančič, jr. je svojo knjigo, poimenovano Zgodovina slovenskega celovečernega igranega filma: Slovenski klasični film (1931-1988) izdal tudi profesor z oddelka za kulturologijo na FDV Dr. Peter Stanković.

Björk – Biophilia Live v Kinu Šiška

Ekran, 25. september 2014 ― V Centru urbane kulture Kino Šiška se 21. oktobra 2014 obeta slovenska premiera koncertnega filma Björk: Biophilia Live (2014, Nick Fenton in Peter Strickland). O njem je The Guardian zapisal: "Le malo ustvarjalcev zna združiti življenjski cikel meduze z breakbeatom na način, ki je všečen. Toda to sijajno delo, skoraj opera, s katerim sta Björk in bobnar Manu Delago pokazala, da sta virtuoza, je povsem odpuljeno, a ganljivo – predvsem nenavadna ljubezenska pesem za mutirajoči virus."

Izšel je Ekran september/oktober 2014

Ekran, 14. september 2014 ― Izšla je že nova, jesenska številka revije Ekran september-oktober 2014. "Če se vatle politične umetnosti oziroma političnega filma meri z učinkovitostjo oziroma s sposobnostjo, da poseže v družbeno tkivo in v njem popravi zavozlane vozle, potem so filmi legendarnih bratov Dardenne ustrezni kandidati za tovrstno opredelitev," uvodoma pravi avtorica Nina Cvar v svojem prispevku o filmu Dva dneva, ena noč (Deux jours, une nuit, 2014). Ker film nevralgično zadeva ktirične točke današnjosti, smo se mu poglobljeno posvetili, v tem kontekstu pa je pred mikrofon Matic Majcen posadil tudi avtorja filma, brata Dardenne!

Večer v spomin na Žarka Petana

Ekran, 28. avgust 2014 ― Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije in Slovenska kinoteka Vas vljudno vabita, da se jim pridružite v ponedeljek, 1. septembra 2014 v dvorani Silvana Furlana v Slovenski kinoteki pri ogledu slovenskih filmov v spomin na Žarka Petana, filmskega scenarista in režiserja ter novinarja, aforista, gledališkega režiserja, književnika in publicista. Žarko Petan, rojen leta 1929, je umrl 2. maja 2014. Projekcija je pripravljena v okviru rednih mesečnih večerov SFA.

Vabilo – selitev knjižnice AGRFT

Ekran, 28. avgust 2014 ― Po 60 letih prizadevanj za rešitev prostorske problematike se AGRFT UL septembra 2014 seli v nove prostore na Trubarjevo 3 v Ljubljani. V nedeljo, 7. septembra 2014, bodo tako od 17.30 do 19.30 z živo verigo preseljevali knjižnico AGRFT in za ta podvig organizatorji dogodka potrebujejo udeležbo okrog 350 ljudi ...

Tina Poglajen v Locarnu, Matic Majcen v Benetkah

Ekran, 6. avgust 2014 ― Večkratni dobitnik nagrad za najboljšo filmsko spletno stran Indiewire, filmski festival v Locarnu in The Film Society of Lincoln Center, izdajatelj ugledne publikacije Film Comment že tretje leto v okviru prestižnega švicarskega filmskega festivala Locarno (ta bo letos potekal med 6. in 16. avgustom), organizirajo The Critics Academy.  Na delavnico obetavnih filmskih kritikov je bila izmed več kot 120 prijavljenih z vsega sveta med dvanajst finalistov izbrana tudi stalna Ekranova sodelavka Tina Poglajen.
Filmski maraton - MUVIT/6x60 v Radovljici

Filmski maraton - MUVIT/6x60 v Radovljici

Ekran, 16. julij 2014 ― MUVIT/6x60 je filmski maraton, kjer prijavljene filmske ekipe v 60 urah napišejo, posnamejo, zmontirajo in dostavijo film, ki ne sme biti krajši od 6 minut. Vsaka filmska ekipa dobi v ovojnici, ki jo izžreba, tri usmeritve, ki jim mora slediti pri ustvarjanju filma. Te usmeritve so: predmet, ki ga je potrebno v filmu uporabiti; akcija, ki ji je potrebno slediti in stavek, ki ga je potrebno uporabiti. Žirija bo nagradila tri ekipe, ki bodo uspele dane usmeritve najbolj kreativno in filmično uporabiti v svojem filmu.
Nov filmski dogodek v Kranju

Nov filmski dogodek v Kranju

Ekran, 16. julij 2014 ― FilmMixer je dogodek, s katerim želijo organizatorji v Kranju obuditi filmsko kulturo in hkrati popestriti dogajanje v mestu. Nastal je na pobudo filmskih profesionalcev in ljubiteljev neodvisne filmske produkcije. Verjamejo, da je ogled filma družaben dogodek, zato želijo film pripeljati ven iz neosebnih multipleksov. Rovi pod starim mestnim jedrom in stolp nekdanje mestne orožarne Škrlovc se bodo tako prelevili v kinodvorane.
Izšel je Ekran julij/avgust 2014

Izšel je Ekran julij/avgust 2014

Ekran, 13. julij 2014 ― Iz tiska je že nova številka revije Ekran, julij-avgust 2014! "Some films are slices of life, mine are slices of cake," je Alfred Hitchcock povedal Françoisu Truffautu v njunih znamenitih pogovorih. V skladu s sezono piknikov in drugih gurmanskih eskapad se je Zoran Smiljanić v rubriki Kaliber 50 posvetil vprašanju upodobitve in odnosa do hrane v filmih, pri čemer je ugotovil, da je téma hrane na filmu skromno zastopana v strokovni literaturi. Razen nekaj ameriških knjig in enega srbskega raziskovalnega projekta (Ana Banić Grubišić o prehranjevanju v postapokaliptičnih filmih) je bilo to področje silno slabo obdelano - do aktualne številke Ekrana!
še novic