Petkov luksuz

Petkov luksuz

Radio Študent, 6. marec ― Pozdravljeni v zadnjih Kulturnih novicah tega tedna. V Galeriji Photon bo ob 19. uri potekala razstava fotografa Gorana Bertoka z naslovom Lakota. Avtor se v slikovni postavitvi posveča problematizaciji človeškega telesa, v ospredje sta postavljeni telesna krhkost in minljivost.
Komuna kulture

Komuna kulture

Radio Študent, 5. marec ― Pozdravljeni v četrtkovih Kulturnih novicah. Na današnji dan se pričenja 21. mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore. V jedru festivala je preizpraševanje položaja žensk v svetu umetnosti, politike in vsakdanjega življenja, s čimer želi odpirati prostor za druženje in svobodno izražanje žensk na nehierarhičnem, neizkoriščevalskem in protikapitalističnem temelju.
Lovec postane plen

Lovec postane plen

Radio Študent, 4. marec ― Pozdravljeni v Kulturnih novicah. Art kino mreža Slovenije, krajše AKMS, bo danes ob 19.30 v Kinodvoru praznovala 10. obletnico obstoja. AKMS je mreža prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma iz vse Slovenije.
Ulay

Ulay

Radio Študent, 3. marec ― Umrl je Ulay. Umetnik, rojen leta 1943 kot Frank Uwe Laysiepen v nemškem Solingenu, je v 77. letu starosti izgubil bitko z dolgotrajno boleznijo. Njegovo delo je obsegalo različne umetniške prakse, predvsem pa se je ukvarjal s polaroidno fotografijo in performansom. Na umetniško sceno je stopil v 60. letih prejšnjega stoletja.
Ponedeljkov ulov

Ponedeljkov ulov

Radio Študent, 2. marec ― “Skiper mi je odvrnil: ‘s punco v ekipi ne bomo prehiteli nobene druge jadrnice’. Takrat sem se odločila, da prijavim popolnoma žensko ekipo v jadralno regato okoli sveta.”
Faschisten Raus

Faschisten Raus

Radio Študent, 28. februar ― Pozdravljeni v petkovih kulturnih novicah. Muzej novejše zgodovine Slovenije bo danes ob 18. uri gostil premierno predvajanje dokumentarnega filma Požig. Film je plod avtorice in scenaristke Majde Širca ter opominja na požig Narodnega doma v Trstu leta 1920. Širca je bivša ministrica za kulturo, ki je med letoma 1989 in 1997 pripravila skoraj 70 televizijskih mesečnih oddaj Povečava.
Obsodba na odtegnitev od sredstev EPK

Obsodba na odtegnitev od sredstev EPK

Radio Študent, 27. februar ― Pozdravljeni. Kulturne novice pričenjamo z otvoritvijo razstave Zorana Mušiča pod naslovom Obsojeni na upanje - Risbe iz Dachaua danes v Moderni galeriji. Mušič je bil tudi sam interniran v koncentracijskem taborišču Dachau, sicer je znan po slikanju tihožitij in portretov, ki se motivno navezujejo na Kras in kraške prizore.
Glas gora

Glas gora

Radio Študent, 24. februar ― Na današnji dan se s projekcijo filma Sladki rekviem v Cankarjevem domu pričenja štirinajsti festival gorniškega filma, ki ga organizira Društvo za gorsko kulturo. Festival se bo odvil v Ljubljani, Domžalah, Celju, Radovljici in Slovenski Bistrici. Rdeča nit festivala so filmi o alpinizmu, gorah in gorski kulturi, poseben poudarek pa je letos dan ženskim protagonistkam.
Kubanski fotorealizem

Kubanski fotorealizem

Radio Študent, 21. februar ― Pozdravljeni. Današnje Kulturne novice pričenjamo s poročanjem o vladnem sporazumu in sodelovanju s Kubo na področju kulture, izobraževanja in znanosti. Državi se bosta zavzeli za jačanje stikov med univerzami in raznimi izobraževalnimi ustanovami, s spodbujanjem izmenjav, učenjem jezikov, književnosti ter zgodovine.
Lažejo vsi, samo minister govori resnico

Lažejo vsi, samo minister govori resnico

Radio Študent, 20. februar ― Današnje Kulturne novice začenjamo s sejo Odbora za kulturo Državnega zbora. Na seji, ki je bila včeraj sklicana na zahtevo poslanske skupine Levica, so razpravljali o političnem kadrovanju v javnih kulturnih zavodih. Ministrstvo za kulturo in minister Zoran Poznič sta se v zadnjih tednih znašla pod velikim pritiskom.
Polna usta besed, tik pred koncem

Polna usta besed, tik pred koncem

Radio Študent, 19. februar ― Včeraj se je na Ministrstvu za kulturo odvila 4. javna seja Nacionalnega sveta za kulturo. Člani sveta so ministra opozorili, da je ministrstvo že zdaj prepozno za črpanje kohezijskih sredstev in da naj čim prej pripravi načrte za prihodnost, še preden bo prišla pobuda iz Bruslja.
Drama vs. Delo

Drama vs. Delo

Radio Študent, 18. februar ― Letošnja koprodukcijska predstava Slovenskega narodnega gledališča, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma z naslovom 2020 velja za enega večjih projektov gledališke sezone 2019/2020. Znanstveni kabaret v režiji Ivice Buljana je nastal po motivih besedil zgodovinarja Yuvala Noaha Hararija. Predstavo so na odru Gallusove dvorane premierno uprizorili 25. januarja.
Življenje Tuste

Življenje Tuste

Radio Študent, 17. februar ― Pozdravljeni v ponedeljkovih kulturnih novicah. Minuli petek je Vlada Republike Slovenije najavila, da je Centru za svetovno dediščino v Parizu 29. januarja 2020 predala nominacijo za vpis stavbnih in urbanističnih del Jožeta Plečnika na Unescov seznam. Projekt nosi naslov Brezčasna, humanistična arhitektura Jožeta Plečnika.
še novic