Kurentova obredja s pustnimi šemami nimajo nič skupnega

Štajerski tednik, 24. februar ― Štefan Čelan je knjigo o kurentu z naslovom Kurent – korant, ali veš kdo si? napisal na podlagi rezultatov dolgoletnega raziskovanja. Največja težava pri pisanju knjige je bila, kako na eni strani prepričati preprostega človeka, napisati poljudno knjigo, da jo bo razumel vsak, ki jo bo vzel v roko, na drugi strani pa biti dovolj strokoven, da ti stroka ne bo očitala, da si sanjač, da razpravljaš brez argumentov in strokovne podlage.

Kurent v očeh slovenskih ilustratorjev

Štajerski tednik, 13. februar ― Po uspešni obnovi Miheličeve galerije na Ptuju so 6. februarja v njej odprli razstavo slovenskih umetnikov in umetnic, ki so si za osrednji motiv svojega ustvarjanja izbrali lik kurenta v slovstveni folklori. Prva letošnja razstava Kuri, glan, glan je posvečena 60-letnici Kurentovanja in karnevala na Ptuju.

Ptuj : Z osrednje slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku

Štajerski tednik, 10. februar ― V dominikanskem samostanu na Ptuju so na predvečer slovenskega kulturnega praznika podelili priznanje in plaketi ZKD Ptuj ter veliko oljenko in oljenki MO Ptuj za izstopajoče dosežke na področju kulture v letu 2019. Polna dvorana dominikanskega samostana ni zaploskala samo letošnjim ptujskim nagrajencem, temveč tudi mojstru fotografije Stojanu Kerblerju, prejemniku najvišjega kulturnega priznanja v državi.

Gorišnica: Filmski spomenik Tihi večeri navdušuje

Štajerski tednik, 9. februar ― »Snemanje filma je bilo nepopisno doživetje. Meškov prapranečak, producent in režiser David Sipoš je poskusil narediti spomenik Francu Ksavru Mešku in mislim, da mu je to čudovito uspelo,« je ob projekciji dokumentarno-igranega filma Tihi večeri s podnaslovom Onkraj poljan v Gorišnici povedal domačin Boštjan Rihtar, ki je zaigral v igranem filmu, ki že žanje nagrade na festivalih po svetu.

Velika razstava dobitnikov nagrad Ex-tempore Ptuj karneval 2003–2019

Štajerski tednik, 9. februar ― Dan pred uradnim pričetkom pustnega časa, ki ga že vrsto leto na svečnico razglasi kurentov skok, so v Galeriji mesta Ptuj odprli veliko razstavo dobitnikov nagrad Grand Prix MO Ptuj in drugih nagrajencev že tradicionalne likovne nagrade, ki poteka vsako leto v pustnem času že od leta 2003. Razstava je posvečena 60-letnici Kurentovanja in predstavlja uvod v številne druge kulturne dogodke, ki spremljajo osrednjo slovensko pustno prireditev.
še novic