Knjiga Antona Lajha V goricah: Dragocen pomnik življenja in dela, iztrgan pozabi

Knjiga Antona Lajha V goricah: Dragocen pomnik življenja in dela, iztrgan pozabi

Štajerski tednik, 2. julij ― „Slovenci se moramo v času globalizacije, hitrih sprememb in novih povezovanj še bolj zavedati svojih korenin in jih tudi ohraniti. Naša država naj nam bo svetinja, naš jezik, navade in običaji pa vrednote, ki jih prenašajmo iz roda v rod,“ je v predgovoru svojega knjižnega prvenca V goricah: delovne navade in praznični običaji pri Svetem Lovrencu v Slovenskih goricah zapisal Anton Lajh.
Novo bralno popotovanje v preteklost in prihodnost

Novo bralno popotovanje v preteklost in prihodnost

Štajerski tednik, 30. junij 8. junija, na dan Primoža Trubarja, spominski dan knjižne slovenščine, ki je od leta 2010 tudi slovenski državni praznik, so v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj objavili Bralno značko za odrasle 2020. O tem, kaj prinaša, kako je sestavljen izbor knjig oz. kako so ga izbrali, smo se pogovarjali z vodjo Mladinskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj Liljano Klemenčič, ki je tudi najbolj zaslužna za Bralno značko.
Kot kaže, Lorenčič ostaja direktor muzeja

Kot kaže, Lorenčič ostaja direktor muzeja

Štajerski tednik, 29. junij ― Čeprav je bil razpis za prosto delovno mesto direktorja Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož objavljen že marca letos, se je rok za prijavo iztekel šele 9. junija. Za podaljšanje zaradi koronavirusa se je odločila Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja MO Ptuj. Kljub temu ostaja stanje nespremenjeno, prispela je ena sama prijava za to delovno mesto.
Ptuj: Bliža se 18. festival Art Stays

Ptuj: Bliža se 18. festival Art Stays

Štajerski tednik, 27. junij ― Letošnji festival sodobne umetnosti Art Stays, 18. po vrsti, bo potekal med 16. in 19. julijem. V tem času bodo odprli razstave na več kot desetih prizoriščih: Galerija mesta Ptuj, dominikanski samostan, Miheličeva galerija, ptujski grad, Galerija Magistrat, Tovarna umetnosti, Galerija FO.VI, ptujska tržnica, Slovenski trg in še nekaterih drugih.
Ptuj: 24. festival Dnevi poezije in vina

Ptuj: 24. festival Dnevi poezije in vina

Štajerski tednik, 27. junij ― Letošnji festival Dnevi poezije in vina bo potekal v neokrnjeni vsebini. Največji mednarodni pesniški festival bo z dogajanjem vabil od 25. do 29. avgusta. V tem času bo Ptuj spremenil v stičišče sodobne mednarodne poezije. Festivalski dogodki bodo potekali tudi v številnih večjih krajih v Sloveniji in v zamejstvu.
12. festival Arsana: Letošnji odri v znamenju slovenskih umetnikov

12. festival Arsana: Letošnji odri v znamenju slovenskih umetnikov

Štajerski tednik, 21. junij ― Letošnji glasbeni festival Arsana bo potekal od 24. do 30. julija. Prvi večer bo obogatil Blaž Švagan & Blunout – Sound in Time trio v kavarni Bodi, na Slovenskem trgu pa bodo nastopili Golden Frets. 25. julija bodo najmlajši in mladi po duši na minoritskem dvorišču uživali ob poslušanju glasbenega projekta Nece Falk Maček Muri in muca Maca, ki sodi med največje bisere slovenske glasbene produkcije. Otroški festival prinaša še druge zanimive glasbene dogodke, pravljice in delavnice ter cirkus. Znana imena slovenske glasbe in umetnosti pa bodo sicer vabila vse festivalske dni.
Na Ptuju raste nov rod umetnikov

Na Ptuju raste nov rod umetnikov

Štajerski tednik, 18. junij ― Na Prešernovi 29 na Ptuju, v pritličnih prostorih Galerije mesta Ptuj, bo vse do jeseni na ogled študijska razstava udeležencev začetnega tečaja risanja, ki ga je po nekajletnem premoru organizirala OI JSKD Ptuj v sodelovanju z Galerijo mesta Ptuj.
Ptuj: Tržnica tudi kot razstavišče

Ptuj: Tržnica tudi kot razstavišče

Štajerski tednik, 18. junij ― Razstava na prostem Številne podobe Ptuja, ki so jo odprli 10. junija na platoju ptujske tržnice, je nastala na pobudo MO Ptuj in županje Nuške Gajšek. S tem so v MO Ptuj predstavili še en vidik uporabe tržnice – enostaven dostop do kulturne dediščine.
še novic