Gradivo Janka Mirnika podarjeno Slovenskemu planinskemu muzeju, 14. 1. 2022

Planinski muzej, 14. januar 2022 ― V Slovenskem planinskem muzeju so se nocoj srečali sinova pokojnega Janka Mirnika, Jože Rovan, predsednik Planinske zveze Slovenije, Irena Lačen Benedičič, direktorica Gornjesavskega muzeja Jesenice, Irena Pečavar Čarman, vodja pododbora za priznanja PZS, Kazimir Drašlar, predsednik Odbora alpinistov veteranov, Janko Ažman in Janez Dovžan kot mojstranška predstavnika alpinistov veteranov ter Saša Mesec, kustodinja za planinstvo. [...]
Sprehod skozi čas

Sprehod skozi čas

Loški muzej, 13. januar 2022 ― Pred 40 leti se je v Kranju zgodila velika likovna razstava Likovna prizadevanja na Gorenjskem 82, na kateri je sodelovalo 48 takrat najbolj vidnih gorenjskih likovnih ustvarjalcev, med njimi tudi 11 članov in članic Združenja umetnikov Škofja Loka.
Mreženje SEM se nadaljuje tudi v letu 2022!

Mreženje SEM se nadaljuje tudi v letu 2022!

SEM, 13. januar 2022 ― Ta teden sta kolege v Muzeju afričke umetnosti v Beogradu obiskala Natalija Polenec, direktorica SEM in dr. Marko Frelih, kustos za afriške zbirke v SEM, kjer sta si ogledala razstave v družbi ge. Emilie Epštajn, namestnice direktorice Muzeja afričke umetnosti in ge. Marije Miloš, tamkajšnje kustosinje, s katero SEM že več let dobro sodeluje. SEM se veseli vseh strokovnih stikov in nadaljnjih sodelovanj z beograjskim muzejem še naprej!
Živalske upodobitve

Živalske upodobitve

Loški muzej, 12. januar 2022 ― V likovni umetnosti se človekov odnos do psov kaže tudi v tem, da so vključeni v številne individualne ali skupinske portrete, poleg tega pa se na upodobitvah pojavljajo tudi samostojno. Manjši psiček je vključen tudi v skupinski portret družine Erberg iz začetka 18. stoletja, ki je na ogled v stalni zbirki Loškega muzeja Škofja Loka.

Gruzija – na južni strani Kavkaza, 21. 1. 2022

Planinski muzej, 12. januar 2022 ― GRUZIJA – na južni strani Kavkaza Gruzija, ki geografsko spada v Evropo, je v svoji starodavni zgodovini preživljala vzpone in padce. Obiskali bomo gore Kavkaza, glavno mesto Tbilisi, samostane, Stalinov Gori in vinorodno Kahetijo. Gruzije ne bi bilo brez prijaznih in gostoljubnih Gruzincev, ki svojo domovino imenujejo Sakartvelo. O Gruziji nam bo predaval popotnik in [...]
Dagarin v Jesharni

Dagarin v Jesharni

Loški muzej, 11. januar 2022 ― V znani loški piceriji Jesharna se s svojimi likovnimi deli iz ustvarjalnega obdobja, zaznamovanega s časom pandemije, predstavlja dolgoletni član Združenja umetnikov Škofja Loka in član ZDSLU Rado Dagarin.
Občasne razstave: V deželici Simona Rutarja - Arheologija podkrnskega prostora

Občasne razstave: V deželici Simona Rutarja - Arheologija podkrnskega prostora

Tolminski muzej, 10. januar 2022 ― V Tolminskem muzeju smo pripravili občasno razstavo, ki jo posvečamo arheologu, geografu in zgodovinarju Simonu Rutarju (1851-1903) ob 170-letnici njegovega rojstva. Še pred dvema desetletjema je bilo arheoloških podatkov za območje pod Krnom le za vzorec, danes pa smo priča imenitnim novim odkritjem. Razstava arheologov Timoteja Knifica, Boštjana Laharnarja, Mihe Mlinarja in Matije Turka prikazuje arheološko dediščino podkrnskega ...
Motiva lakote in hrane v delih Iveta Šubica

Motiva lakote in hrane v delih Iveta Šubica

Loški muzej, 7. januar 2022 ― Hrana povezuje naravo z družbo in kulturo, kot táko pa jo je treba brati tudi v Šubičevih delih, kjer je navadno vključena v različne likovne motive: od dela na polju, predelave hrane, do omizja ali portretov. Do hrane in kmečkega dela je umetnik čutil globoko spoštovanje, zato imata lahko tudi simbolni pomen.
Nova kurentija/korantija v SEM!

Nova kurentija/korantija v SEM!

SEM, 7. januar 2022 ― Slovenski etnografski muzej je jeseni 2021 s finančno podporo Ministrstvo za kulturo na terenu odkupil novo kurentijo/korantijo (pustna oprava najbolj množičnega tradicionalnega pustnega lika v Sloveniji - kurenta). Korantija, ki je bila na ogled na stalni razstavi Med naravo in kulturo je stara štiri desetletja, na ogled pa že od leta 2006, zato smo se odločili, da jo zamenjamo z novejšo. "Ta staro" je restavratorska delavnica SEM očistila in je sedaj skrbno shranjena. Nova korantija, ki je je delo tapetniške delavnice Klinc iz Spuhlje, kjer korantije izdelujejo že več desetletij, je od danes naprej na ogled na stalni razstavi Med naravo in kulturo. Vabljeni na ogled!

Planinko obišče Dom pri izviru Završnice

Gornjesavski muzej Jesenice, 6. januar 2022 ― Dragi prijatelji! Poznate našega Planinka, majhnega navihanega fantiča, velikega ljubitelja slovenskih planin? Kadar ne tiči v Slovenskem planinskem muzeju, se kot pravi planinec zelo rad odpravi v hribe. Včasih s seboj vzame tudi našo Neli. Tokrat se je odpravil v Dom pri izviru Završnice. Vas zanima, koga je srečal na poti in kakšne dogodivščine so [...]
še novic