Boginja (3.6.2019 19:30)

Španski borci, 14. maj 2019 ― Predstava Boginja je že sedmi skupni projekt plesalk ter koreografinj Alje Shaar in Ines Kočar, ki je nastala v sodelovanju z Arabskim klubom v Sloveniji.Tokratna predstava bo poklon vsem ženskam. Ne samo tistim nadzemeljskim božanstvom, s katerimi je tesno povezana egipčanska zgodovina in mitologija, ampak tudi zemeljskim bitjem: materam, sestram, hčerkam, prijateljicam, plesalkam, umetnicam, delavkam, voditeljicam, borkam … ŽENSKAM!

Neforma 71 (26.5.2019 21:00)

Španski borci, 3. maj 2019 ― Majska Neforma, finalna v tej sezoni, uresničuje želje. Namreč, priče bomo premiernemu odrskemu uresničenju dueta Leje Jurišić in Gregorja Luštka. Prvemu srečanju ob bok pa postavljamo ponovno srečanje. Vid Drašler in Marko Lasič sta uigran bobnarski tandem, ki pa že vsaj pet let ni nastopil skupaj.

Poročni list (23.5.2019 19:30)

Španski borci, 26. april 2019 ― »...zakaj se človek poroči? Zaradi pospravljenega stanovanja? Za to se lahko najame hišno pomočnico. Zaradi okusne hrane? Zato obstajajo restavracije. Danes lahko brez poroke celo otroke delajo. Zakaj potem že, se sprašujemo? Nato vam povem: človek potrebuje nekoga, ki bi mu lahko povedal za svoje težave! Zato se tudi poročajo. In od tega trenutka dalje si že imajo kaj za povedati!...«

Zvočne krajine – spevi & arije: JUNEsHELEN & Alja Petric (18.5.2019 21:30)

Španski borci, 25. april 2019 ― Projekt Zvočne krajine - Spevi & Arije se je začel decembra 2017, ko je umetnica  JUNEsHELEN osnovala album Spevi in Arije, ki sloni na raziskovanju intuitivnega sveta s simbiozo dronovskih, orkestralnih melodij, harmoničnosti in intuitivnega petja v namišljenem jeziku. Ob viziji o skupnem sodelovanju in širjenju projekta z vokalistko Aljo Petric, je nastal glasbeni tandem, pod skupnim imenom Zvočne krajine - Spevi & Arije. 

Femmage Barbari Hammer: Nitratni poljubi (18.5.2019 19:30)

Španski borci, 25. april 2019 ― S projekcijo filma Nitratni poljubi (Nitrate Kisses) in kratkim uvodnim nagovorom pred projekcijo, se želimo pokloniti kultni lezbični režiserki Barbari Hammer. Film Nitratni poljubi (1992) je njen prvi celovečerni film, eksperimentalni dokumentarec, ki obravnava zatiranje in marginalizacijo LGBTIQ ljudi od prve svetovne vojne naprej.

Zvokotok (15.5.2019 20:00)

Španski borci, 25. april 2019 ― BLACK PAGE ORCHESTRA je ansambel, ki igra radikalno in brezkompromisno glasbo našega časa. Ustanovljen je bil na Dunaju leta 2014, njegovo ime izhaja iz skladbe Franka Zappe, katere partitura je zaradi visoke gostote not in glasbenih dogodkov skoraj povsem črno potiskana stran. Poleg tega estetskega pristopa se ansambel osredotoča na izvajanje skladb z elektroniko, videom, drugih tehnologij in performativnim značajem.

6. Festival Tantadruj (13.5.2019 9:30)

Španski borci, 25. april 2019 ― Na področje dramskih aktivnosti oseb s posebnimi potrebami se vlaga veliko ustvarjalne energije, vendar to področje dela največkrat ostaja skrito za zidovi domačih ustanov. Zato smo se odločili, da v času vključevanja oseb s posebnimi potrebami v vse vidike družbene dejavnosti, organiziramo festival gledaliških skupin za to populacijo. Tako lahko v veliki meri prispevamo k enakim izhodiščem in možnostim ter omogočimo izražanje kreativnega potenciala vključenih posameznikov,...

Ko ne moreš, kamor bi želel (9.5.2019 18:30)

Španski borci, 25. april 2019 ― Staranje v domačem okolju pomeni staranje tam, kjer poznaš ulice, hiše, skupnost, skratka gre za domačo sosesko, ki se po domačnosti tako razlikuje od neznanega, institucionalnega okolja. Da bi to dosegli, mora biti soseska starosti prijazna, kar jim omogoča vsaj relativno neodvisnost. V Sloveniji je po podatkih raziskave 41 odstotkov posameznikov, ki v svoji neposredni geografski bližini nimajo trgovine, banke, pošte ali javnega transporta. Med starejšimi od 65 let ta delež naraste...

Francoski novi val #1 (9.5.2019 20:00)

Španski borci, 24. april 2019 ― V četrtek, 9. maja ob 20h se nam v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna na odru Španskih borcev predstavljata dva mlada francoska avtorja in sicer oba s svojima debitantskima solo koreografijama. Francoski novi val #1 pa bo zgolj prvi v seriji treh večerov pod pokroviteljstvom Francoskega Inštituta v Ljubljani, saj z veseljem najavljamo še dva večera francoskih umetnikov, ki se bosta odvila jeseni.
še novic