Sluhodvod: Boštjan Perovšek, Tjaša Pureber - Šepet vrčev (4.10.2021 20:00)

Španski borci, 23. september 2021 ― Projekt “Šepet vrčev (Whispering Bowls)” se ukvarja z zvočnim dojemanjem razmerja med umetnim in naravnim, med realnim in fiktivnim in med svobodo posameznika in kontroliranjem oz. omejevanjem te svobode. Pri realizaciji uporablja posneta arhivska besedila, posneta besedila na podlagi generatorja besedil, elektroakustično obdelavo besedil, pretvorbo črkovnega materiala besedil v znakovni MIDI zapis in zbiranja podatkov gibanja posameznikov, pretvorjenih v MIDI zapis. Besedilom...

Nežni samorog (13.10.2021 19:00)

Španski borci, 22. september 2021 ― Jaz, Chiara Bersani, visoka 98 cm, se razglašam za meso, mišice in kosti samoroga. Ker ne vidim v njegovo srce, mu bom poskušala vdahniti svoj dih in dati svoje oči. Privzela bom njegov videz; izdelala bom kostum, ki bo najprej oklep, nato koža. V dialogu med mojo formo, ki igra, in njegovo formo, ki odeva, bova odkrila najino gibanje, poljube, pozdrave, zehanje.

Mala Kline - VENERA: med ujetostjo in letenjem (3.10.2021 20:00)

Španski borci, 22. september 2021 ― Film, narejen iz gradiva za istoimensko plesno predstavo, temelji na Botticellijevi sliki Rojstvo Venere, ki prikazuje trenutek njenega vznika iz morske pene. Rojstvo Venere se zgodi kot rez, ki razloči nebo in zemljo in tako ustvari vmesni prostor, v katerem stvarstvo nenehno postaja. Brez reza namreč ni ne pogleda ne stvarjenja. Le inercija.

U.F.O.: Poklon Katalini Ladik (10.10.2021 20:00)

Španski borci, 21. september 2021 ― Madžarsko-srbska pesnica in performerka Katalin Ladik velja za “Yoko Ono Balkana” in za pionirko hrupa in umetnosti performansa Jugovzhodne Evrope: s “SoundBodyPoetry” njenega radikalnega body art performansa UFO Party iz leta 1969 je pretresla takratno umetniško sceno in že v sedemdesetih letih uveljavila metode eksperimentalnega dela z glasom in fizičnega performansa.

KOALA VOICE (30.9.2021 18:00)

Španski borci, 21. september 2021 ― Štiričlanska skupina ustvarja veselo, brezskrbno mešanico roka, popa, diska in panka. Že nekaj časa je dejavna v klubih in na festivalih po Sloveniji in Evropi: v zadnjih dveh letih je odigrala več kot sto koncertov. Skupina je postala glas generacije in odločena ga je uporabiti.

Neforma 89 (7.9.2021 20:00)

Španski borci, 25. avgust 2021 ― Če bi zbrali izhodišča, ki zaznamujejo delo tokratnih gostov Neforme, bi lahko iz njih sestavili kar prodorno definicijo tega cikla. Vsi se vztrajno poskušajo izmikati konvencijam, a jih hkrati zaznamuje široko znanje o njih, ki prvo sploh pogojuje. Dolgoletne izkušnje napajajo vsega očiščeno in surovo energijo večnega začetništva z zaupanjem. Zaupanjem, ko gre gib in zvok v neznano. In kot vedno – vse bo pogojeno z nepredvidljivostjo prvega srečanja sodelujočih. Vabljeni!

Raztrgana folklora spomina (6.9.2021 20:00)

Španski borci, 25. avgust 2021 ― Vabimo vas na dvojni koncert v sklopu izida drugega albuma bobnarja in tolkalca Zlatka Kaučiča in kontrabasista Tomaža Groma z naslovom Raztrgana folklora spomina. Poleg koncerta omenjene dvojice se bosta v istem večeru predstavila še dva izjemna glasbenika vokalistka Irena Z. Tomažin in bobnar Bojan Krhlanko.

Matej Kejžar: MOVEMENTS 9 (25.9.2021 20:00)

Španski borci, 17. avgust 2021 ― Najljubši album kot koreografski okvir, kjer ples resonira med pred-védenjem, ritmom, glasbeno silo, poslušanjem in slišanjem, naracijo in abstrakcijo. Mateja Kejžarja je presunil Floating Points z albumom Promises. 9 skladb, 9 stavkov, 9 gibov. Kejžar sledi tej glasbi, ki mu nenehno sledi. Premišljata se. Iz najljubšega albuma nastaja novo plesno delo, nov dinamični teritorij. V glasbi, torej paraleli, ki je natanko tu. 
še novic