Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 27. oktober 2019 ― Umetnost in institucije v boju proti pluralizmu Knjižni sejem na Dunaju, simpozij Umetnost in institucije v boju proti pluralizmu, nagrada bert Vladu Novaku, restavrirana kopija filma Ne joči, Peter, 250. obletnica najstarejše gledališke stavbe na Slovenskem v Idriji, razstava ob obletnicah rojstva in smrti slikarja in grafika Božidarja Jakca v Novem mestu in razstava nagrajencev preteklih grafičnih bienalov v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani sestavljajo današnjo oddajo.
Vlado Novak

Vlado Novak

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 27. oktober 2019 ― Dobitnik priznanja bert za življenjsko delo Oddajo Naši umetniki pred mikrofonom posvečamo dramskemu in filmskemu igralcu Vladu Novaku. 12. novembra bo namreč v Slovenski kinoteki prejel nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske in televizijske igre. Ustvaril je več kot šestdeset filmskih vlog, v gledališču pa vsaj še dvakrat več, Društvo slovenskih režiserjev mu nagrado podeljuje, kot je bilo zapisano, ker je Vlado Novak “vedno z dušo in srcem pri stvari”. Igralca, ki je že dobil številne nagrade, tudi nagrado Prešernovega sklada iIn Borštnikov prstan leta 2014, je pred mikrofon povabil Marko Golja.
Božidar Jakac

Božidar Jakac

ARS Likovni odmevi, 26. oktober 2019 ― Ob 120. obletnici rojstva in 30. obletnici smrti Ob letošnji 120. obletnici rojstva in 30. obletnici smrti slikarja, grafika, likovnega pedagoga in akademika Božidarja Jakca, bomo ponovili oddajo Likovni odmevi, v kateri se je Irena Majce leta 2009 pogovarjala z dr Andrejem Smrekarjem, ki je sodeloval pri takrat novi postavitvi stalne razstave Jakčevih del v umetniku posvečeni galeriji v Kostanjevici na Krki. Zbirka, ki jo je poklonil rodnemu Novemu mestu obsega 828 del, na stalni postavitvi, ki se ni spreminjala, jih je 105. Razstava predstavlja njegova dela od začetkov na idrijski realki, mladostna dela, nastala v času prve svetovne vojne, dela, nastala v času študija v Pragi, portrete sorodnikov in prijateljev ter pomembnih slovenskih kulturnih delavcev in umetniških ustvarjalcev, poetične motive dolenjske pokrajine, dela, ki odpirajo vpogled v umetnikova potovanja, pa vse do del umetnikovega zrelega in starostnega obdobja. Jakac je bil soustanovitelj, rektor in prvi profesor za risanje in grafiko ljubljanske akademije upodabljajočih umetnosti. Z deli njegove zgodnje dobe ga stroka uvršča med slovenske ekspresioniste, s poznejšimi deli pa v lirični realizem. Jakac, ki se je rodil 16. julija leta 1899 in umrl 12. novembra 1989, je tudi med pionirji slovenskega filma, v črnobeli tehniki je posnel več dokumentarnih vedut Novega mesta in s tem postal tudi prvi slovenski mojster kamere.
Dober dan za delo

Dober dan za delo

ARS Gremo v kino, 26. oktober 2019 ― Ocene filmov Dober dan za delo, Mali Joe, Neskončni nogomet in Doktor Sleep ter poročilo o mednarodnem simpoziju filmske teorije Jesenska filmska šola V središču oddaje Gremo v kino bo novi film Martina Turka Dober dan za delo. Zgodba o moškem, ki je, kot pravi Turk, »predober za ta svet«, je postavljena v sodobno Sarajevo. Ocenili bomo tudi film Mali Joe Jessice Hausner, dokumentarec Neskončni nogomet – njegov avtor Corneliu Porumboiu, eden vidnejših predstavnikov romunskega novega vala, v njem predstavlja moškega, ki želi spremeniti pravila nogometa – in zatem še grozljivko Doktor Sleep, nadaljevanje kultnega Izžarevanja, ki ga je režiral Stanley Kubrick. Za film je skupaj z režiserjem Mikom Flanaganom napisal scenarij po svoji knjigi Stephen King, ki je tudi avtor romana Izžarevanje. Poleg tega bomo v oddaji poročali o mednarodnem simpoziju filmske teorije Jesenska filmska šola – letos je bil dogodek posvečen odrazom razvoja novih identitetnih struktur v dokumentarcih z območja tako imenovane »jugosfere«.
Brane Senegačnik: Pogovori z nikomer

Brane Senegačnik: Pogovori z nikomer

ARS Izšlo je, 25. oktober 2019 ― Poezija, ki govori tišino - in k tišini napotuje Dr. Brane Senegačnik je zagotovo vodilni med sodobnimi slovenskimi liriki. S svojo sugestivno pesniško govorico, izrazito ritmično in muzikalno, razpira temeljna bivanjska vprašanja tako, da se hkrati vrača k samim izvorom poezije – temelj avtorjeve poezije sta namreč doživetje tišine in tišina sama, ta v zarisu Senegačnikovih verzov prerašča v ontološko kategorijo. V knjigi Pogovori z nikomer, izšla je pri Slovenski matici, se Senegačnik pesniško dovršeno in izrazno prepričljivo, silovito razpre tistemu, kar nas presega. Na samem začetku tega je to, kar označujemo z besedo ‘jaz’.
Arsov forum

Arsov forum

ARS Arsov forum, 25. oktober 2019 ― Oddaja je namenjena pretresanju in reflektiranju aktualnih in izstopajočih dogodkov na področju kulture in umetnosti. Oddaja je namenjena pretresanju in reflektiranju aktualnih in izstopajočih dogodkov na področju kulture in umetnosti.
Vzhodni veter

Vzhodni veter

ARS Čas, prostor in glasba, 24. oktober 2019 ― Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden. Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden.
Skladatelj tedna

Skladatelj tedna

ARS Skladatelj tedna, 24. oktober 2019 ― Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa. Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.
Zmagovalna predstava 54. Borštnikovega srečanja

Zmagovalna predstava 54. Borštnikovega srečanja

ARS Oder, 23. oktober 2019 ― Izhodišče predstave je mit Don Juana V tokratni oddaji Oder boste slišali ponovitev oddaje, ki jo je Petra Tanko pred dobrim letom posnela z ustvarjalci predstave še ni naslova. Predstava Slovenskega mladinskega gledališča, ki je nastala po besedilu Simone Semenič in v režiji Tomija Janežiča je na letošnjem 54. Borštnikovem srečanju dobila veliko nagrado za najboljšo uprizoritev. O posebnostih predstave bodo v oddaji spregovorili igralci Daša Doberšek, Anja Novak, Daniel Day Škufca in Stane Tomazin, ki je na Borštnikovem srečanju prejel tudi nagrado za igro. Vabljeni k poslušanju!
Lara Paukovič: Memento mori

Lara Paukovič: Memento mori

ARS Esej na radiu, 22. oktober 2019 ― Esej Memento mori Lare Paukovič je septembra letos izšel na spletni izdaji LUDLiteratura. Pisateljica in publicistka Lara Paukovič je objavila romana Poletje v gostilni in Malomeščani. V oddaji boste slišali njen esej Memento mori, ki je letos septembra izšel na spletni izdaji LUD Literatura. Bereta ga Jasna Rodošek in Jure Franko, glasbeni vrinki so odlomki skladbe Gnossienne francoskega skladatelja in pianista Erica Satiea v izvedbi Bojana Goriška. Izbrala jih je Tina Ogrin, tonski mojster je bil Vojko Kokot, urednik oddaje pa je Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Jezikovni svet gluhoslepih

Jezikovni svet gluhoslepih

ARS Jezikovni pogovori, 21. oktober 2019 ― Ob evropskem dnevu gluhoslepih Ob slepoti in gluhoti pomislimo na omejitve v sporazumevanju. Pri gluhoslepoti pa verjetno ne pomislimo le na to, da je sporazumevanje prekinjeno, ampak kar onemogočeno. Kakšen je sploh sporazumevalni svet gluhoslepih? Ob evropskem dnevu gluhoslepih v pogovoru dr. Simono Gerenčer Pegan, tolmačko za gluhoslepe in sekretarko Združenja gluhoslepih Slovenije DLAN.  
Demetrij Žebre, 3. oddaja

Demetrij Žebre, 3. oddaja

ARS Skladatelj tedna, 21. oktober 2019 ― Poslušajte Žebretove skladbe: Svobodi naproti za simfonični orkester, samospev Maja in morje za glas in orkester ter balet Dan. Cikel oddaj Skladatelj tedna v tem tednu posvečamo enemu najtehtnejših slovenskih skladateljev 20. stoletja Demetriju Žebretu. Njegova kompozicijska ustvarjalnost je pogosto v senci obsežnega dirigentskega dela, saj je bil Žebre zelo prodoren in uspešen dirigent, kot ustvarjalec pa zelo samokritičen in zadržan perfekcionist. Žebre je bil v razsežnosti svojega vsestranskega glasbeno-umetniškega dela tudi uspešen umetniški vodja in operni direktor, snovalec glasbenih programov in glasbeni organizator. Demetrij Žebre se je rodil 22. decembra 1912 v Ljubljani. Kompozicijo je študiral na Državnem glasbenem konservatoriju v Ljubljani pri Slavku Ostercu, študij je nadaljeval pri skladateljih Josefu Suku in Aloisu Habi v Pragi. Tam je študiral tudi dirigiranje pri Vaclavu Talichu. Po vrnitvi iz Prage je leta 1936 postal korepetitor, leta 1938 pa dirigent v ljubljanski operni hiši, kjer je dirigiral do leta 1948. Po 2. svetovni vojni je bil leta 1946 krajši čas referent za resno glasbo na Radiu Ljubljana, v sezoni 1947/1948 je bil v Trstu organizator slovenskega glasbenega življenja, vodja in mentor orkestra Glasbene matice Trst, nadzornik njene glasbene šole in sodelavec Radia Trst II, maja 1948 pa se vrnil v ljubljansko Opero. Med letoma 1949 in 1952 je bil nato dirigent v operni hiši v Mariboru, bil je tudi pobudnik simfoničnega muziciranja v mestu z rednimi koncerti in prvi umetniški vodja Mariborske filharmonije, ki je delovala med letoma 1950 in 1965. Leta 1952 je prejel Prešernovo nagrado za vodenje Opere in filharmonije v Mariboru. Od leta 1952 do 1959 je bil operni dirigent v hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu, od leta 1958 do leta 1968 pa je bil direktor ljubljanske Opere. Skladatelj je preminil 14. marca 1970 v Ljubljani. Žebretov opus obsega orke­stralna in koncertantna dela, komorne in solistične skladbe, samospeve, zborovsk
Organistka Carole Ruth Terry

Organistka Carole Ruth Terry

ARS Obiski kraljice, 21. oktober 2019 ― Predstavila se bo z deli romantičnih in klasicističnih orgelskih ustvarjalcev. Carole Ruth Terry, ameriška organistka, čembalistka in glasbena pedagoginja je tokratna orgelska interpretka. Predstavila se bo z deli manj znanih romantičnih in pozno klasicističnih orgelskih skladateljev. Posebej je poznana po svojih nastopih in posnetkih z nemško romantično glasbo in je strokovnjakinja za zgradbo inštrumentov s tipkami, s čimer se ukvarja tudi na akademski ravni. Kot izvajalka in pedagoginja je sodelovala na številnih ameriških in mednarodnih glasbenih festivalih in poletnih akademijah, na primer na orgelskem festivalu Bamboo v Manili na Filipinih, na baročni akademiji Attersee, na festivalu Schleswig-Holstein v nemškem Lübecku in na orgelskem festivalu v kanadskem Calgaryu.
še novic