Kristalni mikrofon 2019

Kristalni mikrofon 2019

ARS Jezikovni pogovori, 4. november 2019 ― Po čem so napovedovalci izjemni in katera merila so odločilna, da si zaslužijo tudi nagrade in priznanja? Pred prvim nastopom pred mikrofonom bi moral novinar/bralec/napovedovalec obvladati pravilno izreko in naglaševanje besed ter imeti določeno stopnjo izobraženosti in razgledanosti. Po čem pa so napovedovalci izjemni, katera merila so odločilna, da si zaslužijo tudi nagrade? Gost je dekan Akademije za gledališče radio film in televizijo prof. dr. Tomaž Gubenšek, predsednik komisije, ki odloča o letošnjem kristalnem mikrofonu za izjemne dosežke na področju ohranjanja vrhunske ravni slovenskega govornega jezika in priznanju Ane Mlakar za obetavnega napovedovalca. Nagrado in priznanje vsaka tri leta podeljuje Društvo poklicnih radijskih in televizijskih napovedovalcev Slovenije. Dobitnika bosta znana jutri zvečer, 6. novembra, na podelitvi, ki bo na Radiu Slovenija. Prisluhnili ji boste lahko ob 20.00 na 1. programu. Tomaž GubenšekFoto: Peter Frank Aleksander Čobec in Tomaž GubenšekFoto: Peter Frank
Adventna orgelska glasba

Adventna orgelska glasba

ARS Obiski kraljice, 4. november 2019 ― Skladatelje je največkrat navdihnil kateri izmed adventnih koralov - gregorijanski ali protestantski. Tokrat vas vabimo k poslušanju orgelske glasbe z adventno tematiko – ta je nastajala izpod peresa različnih glasbenih ustvarjalcev, vse od zgodnjega baroka do današnjih dni. Skladatelje je največkrat navdihnil kateri izmed adventnih koralov, gregorijanski ali protestantski, navdihujoč pa je verjetno tudi sam adventni čas, čas, ko se leto izteka in so dnevi vedno krajši.
Knjiga. Znanje. Razum.

Knjiga. Znanje. Razum.

ARS Kulturna panorama, 3. november 2019 ― Nova razstava v Mestnem muzeju se posveča obdobju od protestantizma do razsvetljenstva (1500–1800) na Slovenskem V tokratni Kulturni panorami se bomo najprej posvetili zanimivemu znanstvenemu posvetu o spolu, ki je prejšnji teden potekal na Akademiji znanosti in umetnosti. Ogledali smo si novo razstavo v Mestnem muzeju z naslovom “Knjiga. Znanje. Razum”, predstavljamo pa tudi 26. bienale oblikovanja in 20. jubilejni Pixxelpoint – festival sodobnih umetniških praks. Še en jubilej praznuje Art kino mreža Slovenije in sicer desetletnico delovanja. Za konec bomo skočili še v Celje, kjer je tamkajšnji arheološki paviljon dobil prestižno evropsko nagrado. Oddajo bomo sklenili na Jesenicah, kjer se odvija festival ljubiteljskih gledališč Čufarjevi dnevi. Vabljeni k poslušanju!
France Štiglic

France Štiglic

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 3. november 2019 ― Ob stoletnici režiserjevega rojstva Letos mineva sto let od rojstva slovenskega režiserja Franceta Štiglica. V zgodovino kinematografije se je zapisal s filmi Na svoji zemlji, Balada o trobenti in oblaku, Dolina miru, Ne joči Peter in drugimi; bil je nominiranec za oskarja leta 1961. V radijskem arhivu hranimo dragocen posnetek iz leta 1982, na katerem je France Štiglic razmišljal in pripovedoval o svojem življenju, ustvarjanju in okoliščinah, ki so ga oblikovale. Slišali ga boste v oddaji Naši umetniki pred mikrofonom.
Pixxelpoint

Pixxelpoint

ARS Likovni odmevi, 2. november 2019 ― 20. mednarodni festival sodobnih umetnosti v Novi Gorici V Mestni galeriji Nova Gorica se nocoj začenja 20. mednarodni festival sodobnih umetnosti Pixxelpoint, festival, ki se je v teh letih uveljavil kot eden najpomembnejših festivalov intermedijske umetnosti v slovenskem prostoru in si hkrati izoblikoval ugled v mednarodnem okolju. Letošnja izvedba bo do 23. novembra na različnih lokacijah Nove Gorice in Gorice ponudila približno 40 dogodkov, ki jih bo oblikovalo kar 70 gostov iz 29 držav. Temo »Preverjena resničnost. Delo na vmesniku se nadaljuje« je izbral kurator Peter Purg, ki je tudi gost tokratnih Likovnih odmevov. Pripravila jih je Tatjana Gregorič, sodelavka Radia Koper v studiu Nova Gorica.
30. ljubljanski mednarodni filmski festival

30. ljubljanski mednarodni filmski festival

ARS Gremo v kino, 2. november 2019 ― Liffe je v sredo odprl avtobiografski film Abela Ferrare, ki zadnja leta živi in ustvarja v Rimu. V Ljubljani se je začel 30. Liffe. Jubilejni ljubljanski filmski festival gosti kultnega ameriškega režiserja Abela Ferraro in pričakuje milijontega obiskovalca, ki si projekcije lahko ogleda v šestih ljubljanskih kinih in še v treh v Mariboru, Celju in Novem mestu. V oddaji se bomo posvetili sekcijama Perspektive in Ekstravaganca ter prvi celovitejši retrospektivi kubanskega filma pri nas.
Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 1. november 2019 ― Poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta.
Lenart Zajc: Delci svetlobe

Lenart Zajc: Delci svetlobe

ARS Izšlo je, 1. november 2019 ― Avtor se je preskusil v znanstveni fantastiki Pisatelj in publicist Lenart Zajc redno objavlja romane, vendar je z najnovejšim romanom Delci svetlobe zagotovo presenetil. Roman se namreč vpisuje v žanr znanstvene fantastike. Več o romanu, objavljenem v zbirki Piramida pri Založbi Litera, in še čem, je pisatelj povedal v odaji Izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo, prebral pa je tudi kratek odlomek. Vabljeni k poslušanju.
Tommaso in drugi filmi 30. LIFFea

Tommaso in drugi filmi 30. LIFFea

ARS Svet kulture, 1. november 2019 ― Ob začetku LIFFea je Ljubljano obiskal Abel Ferrara Sinoči se je s slavnostnim odprtjem pričela jubilejna, 30. izdaja ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala – LIFFa. Ob tej priložnosti je Ljubljano obiskal Abel Ferrara, režiser kultnih ameriških filmov, kot so Angel maščevanja, Tatovi teles, Pokvarjeni poročnik in Kralj New Yorka. Njegove žanrske filme poznamo po nasilju, eksploataciji in objektivaciji žensk, film Tommaso, ki so ga prikazali včeraj na odprtju LIFFea, pa je zanj manj tipična avtobiografska drama. V njej režiser razgali vse svoje frustracije, želje in strahove; posnel ga je v lastnem stanovanju in predelu Rima, kjer živi, v njem pa poleg Willema Dafoeja nastopita tudi njegova žena in hčerka. Foto: Reuters
“Liffe je odkrival filmske velikane ob njihovih začetkih.”

“Liffe je odkrival filmske velikane ob njihovih začetkih.”

ARS Arsov forum, 1. november 2019 ― Pogovor s programskima direktorjema ob 30-letnici festivala Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe si je pred 30 leti svojo pot med gledalce začel utirati kot Film Art Fest oz. mednarodni dnevi avtorskega filma. Prva edicija je pritegnila 4000 obiskovalcev, medtem ko zadnja leta festival obišče približno 50.000 gledalcev in tako letos organizatorji pričakujejo že milijontega obiskovalca. S programskima direktorjema, ki sta Liffe popeljala skozi 30 let, s Simonom Popkom in Jelko Stergel se bomo pogovarjali o tem, katero nišo je festival zapolnil in katere so njegove izkoriščene in neizkoriščene priložnosti.

031: Halloween specijalc II: Azijski teror

O.B.O.D., 31. oktober 2019 ― Enaintrideseta epizoda, četrta epizoda druge sezone podkasta O.B.O.D. je druga specialka za noč čarovnic (bu!). Tokrat so jo posvetili drugi sezoni antologijske serije Terror: Infamy in grozljivkam z daljnega vzhoda (v resnici japonskim in korejskim). Zato so Mito, Igor in Aljoša v goste povabili Sanjo Struna, filmsko kritičarko s fokusom na azijsko, predvsem pa južnokorejsko filmsko produkcijo in […]
Čas, prostor in glasba

Čas, prostor in glasba

ARS Čas, prostor in glasba, 31. oktober 2019 ― Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden. Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden.
Slovnica slovenskega znakovnega jezika je pionirsko delo

Slovnica slovenskega znakovnega jezika je pionirsko delo

ARS Jezikovni pogovori, 30. oktober 2019 ― Pred dnevom slovenskega znakovnega jezika Materni jezik gluhih je znakovni jezik, ki ni posnetek jezika, ampak je samostojen jezik. Gluhim je slovenski jezik enako tuj, kot je slišečim slovenski znakovni jezik. Gre za zapleten jezikovni sistem, države imajo svoje znakovne jezike, razlike pa so tudi v narečjih. Pred dnevom slovenskega znakovnega jezika, ki bo 14. novembra, smo osvetlili prvo tovrstno slovnico pri nas. Delo je eden večjih mejnikov v zgodovini razvoja jezikov v Sloveniji. Gost je urednik dela dr. Matic Pavlič.
Strah ti poje dušo

Strah ti poje dušo

ARS Oder, 30. oktober 2019 ― Strah v duši in bogastvo koščka neba Ena izmed gledaliških predstav, ki je v zadnjem času v gledališče privabila publiko in jo navdušila, je predstava Ali: Strah ti poje dušo, nenazadnje je pred nekaj tedni, ko se je končalo Borštnikovo srečanje, režiser Sebastijan Horvat prejel tudi posebno nagrado žirije za umetniško gesto, poleg tega pa so predstavo ljubljanske Drame, ki je sicer postavljena v zapuščeno industrijsko halo, člani Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije, izbrali tudi za najboljšo predstavo v pretekli sezoni. Prestava, ki ruši stereotipe in se loti kopice predsodkov na družbeni in osebni ravni, je sicer nastala kot gledališka adaptacija znamenitega filma Rainerja Wernerja Fassbinderja Vsi drugi se imenujejo Ali. Gosta oddaje Oder sta Nataša Barbara Gračner in Iztok Drabig Jug, igralca, ki sta za vlogi starejše osamljene vdove in  priseljenca iz Maroka, med katerima vzplamtijo močna čustva, tudi prejela nagradi za igro. Pred pogovorom omenjamo še grand prix letošnjega srbskega festivala Bitef.

Branko Hofman: Politika in literatura

ARS Esej na radiu, 29. oktober 2019 ― Branko Hofman je leta 1989 nastopil Mednarodnem srečanju pisateljev PEN na Bledu, kjer jer govoril o Politiki in literaturi na vzhodu in zahodu Pesnik, pisatelj in dramatik Branko Hofman je prvi slovenski pisatelj, ki si je na umetniški ravni upal pisati o Golem otoku. Leta 1989 je nastopil na Mednarodnem srečanju pisateljev PEN na Bledu, kjer jer govoril o Politiki in literaturi na vzhodu in zahodu. Besedilo bereta Mateja Perpar in Jure Franko, glasbeni vrinki so odlomki Nokturna za piccolo in harfo Črta Sojara Voglarja v izvedbi Liorja Eitana in Urške Križnik Zupan. Tonski mojster je bil Marko Krebs, glasbeno opremo je izbral Mihael Kozjek, urednik oddaje je Andrej Rot.
Droge v Tretjem rajhu

Droge v Tretjem rajhu

ARS Ars humana, 29. oktober 2019 ― Od dajanja močnih poživil vojakom na fronti do dvomljivih metod Hitlerjevega osebnega zdravnika Thea Morella, ki je svojemu varovancu vbrizgaval opiate. Knjiga nemškega novinarja in pisatelja Normana Ohlerja: »Popolna omama- Droge v Tretjem rajhu«, ki je v prevodu Neže Božič izšla pri Mladinski knjigi, je ob izidu povzročila veliko polemik pa tudi zelo dober odziv bralk in bralcev. Avtor se v njej loteva zamolčane zlorabe drog v Tretjem rajhu: od dajanja močnih poživil vojakom na fronti do dvomljivih metod Hitlerjevega osebnega zdravnika Thea Morella, ki je svojemu varovancu vbrizgaval opiate. Z Normanom Ohlerjem se je, ob njegovem obisku v Ljubljani, pogovarjal Tomaž Gerden.
še novic