Za en bokal muzike: Potujoče pesmi

Za en bokal muzike: Potujoče pesmi

ARS Za en bokal muzike, 8. november 2019 ― V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali pesmi, posnete v okolju, v katerem niso nastale, ampak so jih tja prinesli prišleki. Ti so […] V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali pesmi, posnete v okolju, v katerem niso nastale, ampak so jih tja prinesli prišleki. Ti so bili nekoč največkrat priženjeni, pozneje pa ljudje, ki so se selili v iskanju zaposlitev in podobno. Tudi sicer so se nadarjeni pevci radi učili še neznanih pesmi, ki so jih ob različnih priložnostih slišali od tujih ljudi ali izven domačega kraja.
Somrak knjigarn

Somrak knjigarn

ARS Arsov forum, 8. november 2019 ― Knjigotrštvo postaja vse bolj tvegana dejavnost Če bi morali izbirati med odprtjem trgovine s čevlji, gostinskega lokala in neodvisne knjigarne, kje bi več tvegali, kje bi imeli večje možnosti za zaslužek, kje pa za propad? Čeprav je vsaka od navedenih dejavnosti tvegana, saj zahteva veliko osebne zavzetosti, bi v Sloveniji najverjetneje največ tvegali z odprtjem knjigarne, saj se Slovenci uvrščamo na sam rep po številu nakupov knjig na prebivalca v Evropski uniji. Koliko pa bi tvegali, če bi odprli knjigarno v Italiji ali Avstriji, v Trstu ali Celovcu? Oddajo pred slovenskim knjižnim sejmom pripravljamo skupaj Radio Trst A, slovenski program ORF v Celovcu in program Ars. Gostje: Samo Rugelj, založnik in raziskovalec knjižnega področja, Hanka Gukuck iz knjigarne Haček v Celovcu, Miha Kreuz, vodja Mohorjeve knjigarne v Celovcu, in Ilde Košuta, knjižničarka v Tržaškem knjižnem središču.
Čas, prostor in glasba

Čas, prostor in glasba

ARS Čas, prostor in glasba, 7. november 2019 ― Poljski skladatelj Andrzej Panufnik je v prvi polovici 20. stoletja stopal velikim glasbenim uspehom naproti. Tudi po drugi svetovni vojni, ko je po večini deloval […] Poljski skladatelj Andrzej Panufnik je v prvi polovici 20. stoletja stopal velikim glasbenim uspehom naproti. Tudi po drugi svetovni vojni, ko je po večini deloval v Angliji, je užival velik ugled. Danes pa se le redko sliši njegova dela – kot da smo nanje, na skladatelja Panufnika, pozabili. Pa smo res?
Gledališče, kdo bo tebe gledal?

Gledališče, kdo bo tebe gledal?

ARS Arsov forum, 6. november 2019 ― Dogajanje okoli Slovenskega mladinskega gledališča je odprlo številne probleme Če kdaj, je vprašanje obstoja institucionalnega gledališča aktualno zdaj. Zaradi dogajanja okoli Slovenskega mladinskega gledališča, zaradi pravkar končanega Borštnikovega srečanja, na katerem je Združenje dramskih umetnikov pripravilo okroglo mizo o gledaliških ustvarjalcih, tukaj in zdaj. O zakonodajnih spremembah se govori že več let, a na kulturnem ministrstvu niso zagotovili sogovornika. Čeprav je na omenjenem gledališkem srečanju sam minister za kulturo Zoran Poznič predstavil idejo o agenciji po vzoru knjižne ali filmske, ki sta menda primera dobrih praks; gotovo ne glede upada financiranja in avtonomije v polnem pomenu besede. Gostje so: igralka v SNG Drami in predstavnica Združenja dramskih umetnikov Iva Babič, direktor Slovenskega mladinskega gledališča Tibor Mihelič Syed, igralec Slovenskega mladinskega gledališča Dario Varga in direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana ter predstavnik Kolegija direktorjev slovenskih gledališč Uroš Korenčan. Direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana in predstavnik Kolegija direktorjev slovenskih gledališč Uroš Korenčan, igralec Slovenskega mladinskega gledališča Dario Varga, voditeljica Špela Kožar, direktor Slovenskega mladinskega gledališča Tibor Mihelič Syed, igralka v Drami in predstavnica Združenja dramskih umetnikov Iva Babič foto: Ars
Slovenska stand-up komedija

Slovenska stand-up komedija

ARS Oder, 6. november 2019 ― Potencial obrobnega komedijskega žanra Oddajo Oder tokrat posvečamo obrobnemu odrskemu žanru – stand-up komediji. Gre za popularno komedijsko zvrst, ki morda ne zahteva scensko in tehnično težavnih produkcijskih pogojev, se pa v različnih oblikah pojavlja tako v institucionalnih gledaliških predstavah, televiziji in serijah, zlasti pa kontekstih popularne kulture. V studiu gostimo izkušene stand-up komike Tadeja Toša, Boštjana Gorenca Pižamo in Lucijo Ćirović ter filozofinjo in teoretičarko Jelo Krečič. Vabljeni k poslušanju!
Maja Haderlap: V luči jezika

Maja Haderlap: V luči jezika

ARS Esej na radiu, 5. november 2019 ― "Moja temeljna izkušnja v zvezi z jezikom je ta, da so se medme in jezik zmeraj skušali vriniti njegovi domnevni posestniki in varuhi, domnevni dodeljevalci prostora v njem in odganjajoči ključarji ob njegovih vratih." V oddaji Esej na radiu boste slišali V luči jezika, govor Maje Haderlap, dvojezične avstrijsko-koroške slovenske pesnice in pisateljice ter univerzitetne predavateljice. Imela ga je v Celovcu ob podelitvi Bachmannove nagrade leta 2014. Besedilo je izšlo v reviji Rastje leta 2014, prevedel ga je Štefan Vever, bereta ga Mateja Perpar in Igor Velše. Glasbeni vrinki so odlomki iz Simfonije št. 4. v G-duru Gustava Mahlerja. Izvaja Dunajski filharmonični orkester pod vodstvom dirigenta Claudia Abbada. Tonski mojster je bil Miha Juvan, urednika oddaje pa sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.

Olga Tokarczuk

ARS Ars humana, 5. november 2019 ― O literaturi kot o popolnosti nenatančnih oblik in vsem, kar iz nje izrašča Letošnja Nobelova nagrajenka Olga Tokarczuk literaturo vidi kot popolnost nenatančnih oblik in kot zapiše v svojem romanu Beguni, jo navdušuje vse, kar je »pokvarjeno, nepopolno, pomanjkljivo, počeno«. V svojem pisanju in tudi v poljskem javnem življenju se pogosto izreka o političnih temah in drugih vročih družbenih vprašanjih. Z avtorico se je aprila, ob njenem obisku Nove Gorice na vabilo festivala Mesto knjige in založbe KUD Pólice Dubove, pri kateri je izšel njen zadnji, več kot devetsto strani dolg roman Jakobove bukve, pogovarjala Petra Meterc.
Kristalni mikrofon 2019

Kristalni mikrofon 2019

ARS Jezikovni pogovori, 4. november 2019 ― Po čem so napovedovalci izjemni in katera merila so odločilna, da si zaslužijo tudi nagrade in priznanja? Pred prvim nastopom pred mikrofonom bi moral novinar/bralec/napovedovalec obvladati pravilno izreko in naglaševanje besed ter imeti določeno stopnjo izobraženosti in razgledanosti. Po čem pa so napovedovalci izjemni, katera merila so odločilna, da si zaslužijo tudi nagrade? Gost je dekan Akademije za gledališče radio film in televizijo prof. dr. Tomaž Gubenšek, predsednik komisije, ki odloča o letošnjem kristalnem mikrofonu za izjemne dosežke na področju ohranjanja vrhunske ravni slovenskega govornega jezika in priznanju Ane Mlakar za obetavnega napovedovalca. Nagrado in priznanje vsaka tri leta podeljuje Društvo poklicnih radijskih in televizijskih napovedovalcev Slovenije. Dobitnika bosta znana jutri zvečer, 6. novembra, na podelitvi, ki bo na Radiu Slovenija. Prisluhnili ji boste lahko ob 20.00 na 1. programu. Tomaž GubenšekFoto: Peter Frank Aleksander Čobec in Tomaž GubenšekFoto: Peter Frank
Adventna orgelska glasba

Adventna orgelska glasba

ARS Obiski kraljice, 4. november 2019 ― Skladatelje je največkrat navdihnil kateri izmed adventnih koralov - gregorijanski ali protestantski. Tokrat vas vabimo k poslušanju orgelske glasbe z adventno tematiko – ta je nastajala izpod peresa različnih glasbenih ustvarjalcev, vse od zgodnjega baroka do današnjih dni. Skladatelje je največkrat navdihnil kateri izmed adventnih koralov, gregorijanski ali protestantski, navdihujoč pa je verjetno tudi sam adventni čas, čas, ko se leto izteka in so dnevi vedno krajši.
Knjiga. Znanje. Razum.

Knjiga. Znanje. Razum.

ARS Kulturna panorama, 3. november 2019 ― Nova razstava v Mestnem muzeju se posveča obdobju od protestantizma do razsvetljenstva (1500–1800) na Slovenskem V tokratni Kulturni panorami se bomo najprej posvetili zanimivemu znanstvenemu posvetu o spolu, ki je prejšnji teden potekal na Akademiji znanosti in umetnosti. Ogledali smo si novo razstavo v Mestnem muzeju z naslovom “Knjiga. Znanje. Razum”, predstavljamo pa tudi 26. bienale oblikovanja in 20. jubilejni Pixxelpoint – festival sodobnih umetniških praks. Še en jubilej praznuje Art kino mreža Slovenije in sicer desetletnico delovanja. Za konec bomo skočili še v Celje, kjer je tamkajšnji arheološki paviljon dobil prestižno evropsko nagrado. Oddajo bomo sklenili na Jesenicah, kjer se odvija festival ljubiteljskih gledališč Čufarjevi dnevi. Vabljeni k poslušanju!
France Štiglic

France Štiglic

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 3. november 2019 ― Ob stoletnici režiserjevega rojstva Letos mineva sto let od rojstva slovenskega režiserja Franceta Štiglica. V zgodovino kinematografije se je zapisal s filmi Na svoji zemlji, Balada o trobenti in oblaku, Dolina miru, Ne joči Peter in drugimi; bil je nominiranec za oskarja leta 1961. V radijskem arhivu hranimo dragocen posnetek iz leta 1982, na katerem je France Štiglic razmišljal in pripovedoval o svojem življenju, ustvarjanju in okoliščinah, ki so ga oblikovale. Slišali ga boste v oddaji Naši umetniki pred mikrofonom.
Pixxelpoint

Pixxelpoint

ARS Likovni odmevi, 2. november 2019 ― 20. mednarodni festival sodobnih umetnosti v Novi Gorici V Mestni galeriji Nova Gorica se nocoj začenja 20. mednarodni festival sodobnih umetnosti Pixxelpoint, festival, ki se je v teh letih uveljavil kot eden najpomembnejših festivalov intermedijske umetnosti v slovenskem prostoru in si hkrati izoblikoval ugled v mednarodnem okolju. Letošnja izvedba bo do 23. novembra na različnih lokacijah Nove Gorice in Gorice ponudila približno 40 dogodkov, ki jih bo oblikovalo kar 70 gostov iz 29 držav. Temo »Preverjena resničnost. Delo na vmesniku se nadaljuje« je izbral kurator Peter Purg, ki je tudi gost tokratnih Likovnih odmevov. Pripravila jih je Tatjana Gregorič, sodelavka Radia Koper v studiu Nova Gorica.
30. ljubljanski mednarodni filmski festival

30. ljubljanski mednarodni filmski festival

ARS Gremo v kino, 2. november 2019 ― Liffe je v sredo odprl avtobiografski film Abela Ferrare, ki zadnja leta živi in ustvarja v Rimu. V Ljubljani se je začel 30. Liffe. Jubilejni ljubljanski filmski festival gosti kultnega ameriškega režiserja Abela Ferraro in pričakuje milijontega obiskovalca, ki si projekcije lahko ogleda v šestih ljubljanskih kinih in še v treh v Mariboru, Celju in Novem mestu. V oddaji se bomo posvetili sekcijama Perspektive in Ekstravaganca ter prvi celovitejši retrospektivi kubanskega filma pri nas.
še novic