Sklenjene verige

Sklenjene verige

ARS Čas, prostor in glasba, 5. december 2019 ― Ko se skladatelj odloči, da bo začel proces ustvarjanja, mora najprej rešiti vprašanje oblike, ali kot pravi znameniti skladatelj Witold Lutoslawski: »V zadnjih letih me […] Ko se skladatelj odloči, da bo začel proces ustvarjanja, mora najprej rešiti vprašanje oblike, ali kot pravi znameniti skladatelj Witold Lutoslawski: »V zadnjih letih me ni toliko zanimalo oblikovanje časa, bolj oblikovanje tonske višine, z drugimi besedami: melodije, harmonije in polifonije.« Violinski koncerti: Sklenjene verige v oddaji Čas, prostor in glasba.
Johann Christian Bach /3/

Johann Christian Bach /3/

ARS Skladatelj tedna, 5. december 2019 ― Najmlajši sin Johanna Sebastiana Bacha je imel kar dvajset otrok, a jih je le polovica preživela otroštvo. Johann Christian Bach, najmlajši sin Johanna Sebastiana Bacha, je večino življenja preživel v Londonu. Johann Sebastian je imel kar dvajset otrok, a jih je le polovica preživela otroštvo. Med štirimi otroki, ki jih je rodila njegova prva žena Maria Barbara, sta bila njegova najstarejša sinova Wilhelm Friedemann in Carl Philipp Emanuel, ki sta pozneje zaslovela kot najpomembnejša glasbenika svojega časa. Maria Barbara je leta 1720 nepričakovano umrla in Bach seje leto in pol pozneje poročil z Anno Magdaleno Wilcke. Njun prvi sin Gottfried Heinrich je bil menda zelo nadarjen, a svojega daru nikoli ni razvil, ker je bil blažje duševno prizadet. Naslednji glasbenik v družini je bil Johann Christoph Friedrich, najmlajši sin Johann Christian pa se je rodil leta 1735, ko je imel Bach petdeset let. Bil je najbolj vsestranski izmed njegovih otrok, najmanj podoben očetu in edini, ki je komponiral italijanske opere.
Polzavestna raba »prostih delcev« v jeziku

Polzavestna raba »prostih delcev« v jeziku

ARS Jezikovni pogovori, 4. december 2019 ― Proste morfeme, kot sta besedi za ali se, polzavestno uporabljamo pri spreminjanju pomenov Rabe prostih morfemov, drobnih besed, kot je »se«, se niti ne zavedamo, pa vendar z njimi spreminjamo pomene. Če dodamo glagolu imeti morfem se, dobimo nov pomen, ki izhaja iz besed ima se. Podobno je pri glagolu delati – če mu dodamo se, dobimo delati se. Prosti morfemi so drobni prosti delci v jeziku, ki temeljno sooblikujejo njegovo pomensko zgradbo. O njihovi rabi smo se pogovarjali s prof. dr. Andrejo Žele, avtorico monografije Prostomorfemskost v slovenščini, ki je nedavno izšla pri založbi ZRC SAZU.
Človeški glas, glasbilo, ritual

Človeški glas, glasbilo, ritual

ARS Svet kulture, 4. december 2019 ― Nizanje dogodkov v dneh pred prazniki Pred nami so predpraznični sporedi kulturnih dogodkov. V Novi Gorici se boste lahko sprehajali med knjigami, začel se je namreč novoletni knjižni sejem Knjige pod jelkami. V Uršulinski cerkvi v Ljubljani bo nocoj koncert nedavno ustanovljene zasedbe Musica Emonica, ki izvaja pri nas redkeje slišana vokalno-instrumentalna klasicistična dela. Tokrat bo mogoče prisluhniti Mozartu. V Cankarjevem domu pa se bo z mehkim glasom predstavil Alireza Ghorbani, ki sodi v novo generacijo glasov, ki izvajajo klasične perzijske pesmi. V ljubljanski Mestni hiši se predstavlja ilustrator, ustvarjalec stripov in karikaturist Ciril Horjak Horowitz. V Galeriji Krka v Novem mestu bodo nocoj odprli razstavo ilustracij Alenke Spacal, v Kopru bodo počastili jubilej pisatelja Milana Rakovca, ki že dve desetletji vodi Forum Tomizza, medtem ko vas na našem 1.programu vabimo k poslušanju javne radijske oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi, v kateri bo nastopila ljudska glasbena skupina Kranjski furmani, ki oživlja zamrlo prakso večglasnega moškega oz. fantovskega petja in tudi godčevskega vižanja za ples. Dogodek bo zvečer v samostanu Mekinje.  
Od PreGleja do Krika

Od PreGleja do Krika

ARS Oder, 4. december 2019 ― O (ne)spremenljivosti položaja sodobne slovenske dramatike in njenih avtorjev O (ne)sistematičnem uprizarjanju, objavljanju, izobraževanju in strokovnem usposabljanju, pa tudi o stanovskem povezovanju dramatičark in dramatikov smo se pogovarjali z dramatičarko Kim Komljanec.

Jean Baudrillard: Novi žrtveni red

ARS Esej na radiu, 3. december 2019 ― Besedilo je prevedel Marjan Kokot. V oddaji boste slišali esej z naslovom Novi žrtveni red francoskega družboslovca Jeana Baudrillarda. Besedilo je prevedel Marjan Kokot, brala pa napovedovalca Lidija Hartman in Janez Dolinar. Oddajo je posnel Damjan Rostan za Umetne svetove na programu Ars novembra 1998. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Igre in magične knjige

Igre in magične knjige

ARS Svet kulture, 3. december 2019 ― Znova podeljene nagrade Staneta Severja   Med dogodki, ki nastajajo na gledaliških prizoriščih, se bomo še malo pomudili pri Severjevih nagradah. Tokrat sta bili za igralske stvaritve v slovenskih poklicnih gledališčih nagrajeni Nina Ivanišin in Ana Urbanc. Med bolj prepoznavne knjižne sejme v regiji sodi Puljski, v okviru katerega so letos več pozornosti namenili slovanski literaturi in kulturi, prav poseben poudarek v okviru programa letošnjega sejma Sanjam knjige so prireditelji namreč dali ruski literaturi. Poslušajte oddajo Svet kulture po 16. uri, ko se bomo posvetili tudi sodobnemu slovenskemu slikarstvu.
Ivan Cankar, literarni revolucionar

Ivan Cankar, literarni revolucionar

ARS Ars humana, 3. december 2019 ― Kateri stereotipi o njem so samo stereotipi in nič več ter zakaj brati našega največjega pisatelja? Lani, ob obletnici Cankarjeve smrti, je izšlo več zanimivih del o avtorju romana Hiša Marije Pomočnice, med njimi tudi album Ivan Cankar, literarni revolucionar. Pri albumu so sodelovali Aljoša Harlamov, Irena Novak Popov, Jožica Čeh Steger, Mateja Pezdirc Bartol in Alojzija Zupan Sosič. Tri soavtorice izmed naštetih: Irena Novak Popov, Mateja Pezdirc Bartol in Alojzija Zupan Sosič, bodo v oddaji pojasnile, zakaj si Ivan Cankar zasluži oznako literarni revolucionar, in če bo čas dopuščal, kateri stereotipi o njem so samo stereotipi in nič več ter zakaj brati našega največjega pisatelja. Slišali bomo tudi kratko izjavo Jožice Čeh Steger o pisateljevih črticah.
Ogrožena evropska kulturna dediščina

Ogrožena evropska kulturna dediščina

ARS Kulturna panorama, 1. december 2019 ― Plečnikov stadion med 14 kandidati za program Europa Nostra Mednarodna organizacija Europa Nostra je Plečnikov stadion uvrstila v ožji izbor za 7 najbolj ogroženih območij evropske dediščine. Program se izvaja v sodelovanju Inštituta Evropske investicijske banke, podpira ga tudi program Evropske unije Ustvarjalna Evropa. V oddaji pa tudi o razstavah tako in drugače. ICOM Slovenija, mednarodni muzejski svet za Slovenijo je podelil letošnji nagradi; predstavljamo razstavo o metalurgiji Ko zapoje kovina v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani, arheološko razstavo Železna dama v Dolenjskem muzeju v Novem mestu in napovedujemo projekt, ki bo predstavil mariborskega urbanista in arhitekta Ljuba Humeka. Pogovarjali smo se tudi s saksofonistom Janom Kusom, ki vodi v New Yorku delujočo skupino Slavo Rican Assembly.
Mara Kralj – slikarka, ilustrtorka in oblikovalka lutk

Mara Kralj – slikarka, ilustrtorka in oblikovalka lutk

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 1. december 2019 ― Umetnica se je rodila na Dunaju pred sto desetimi leti V letošnjem letu se spominjamo tudi stodesete obletnice rojstva Mare Kralj, slovenske slikarke, ilustratorke in oblikovalke lutk. Rodila se je na Dunaju pesnici Vidi Jeraj in glasbeniku Karlu Jeraju, poročena je bila s slikarjem Tonetom Kraljem. V slikarstvu se je izpopolnjevala v Parizu in Italiji, v oblikovanju filmskih lutk pa v Pragi. Prav lutke so bile velika ljubezen Mare Kralj. O vsem tem govori v pogovoru z Vido Curk, posnetem ob umetničini devetdesetletnici bomo slišali v oddaji.
Nemogoči mehanizmi

Nemogoči mehanizmi

ARS Likovni odmevi, 30. november 2019 ― Meta Grgurevič je v zadnjem desetletju razvila vrsto delujočih, a nefunkcionalnih, poetičnih mehanizmov V Umetnostni galeriji Maribor je na ogled velika pregledna razstava del Mete Grgurevič, ene najzanimivejših slovenskih umetnic mlajše srednje generacije. Razstavo so pripravili v sodelovanju z galerijo Kunstlerhaus iz Gradca in nosi naslov Nemogoči mehanizmi, ki nakazuje umetničino zanimanje za kinetične sisteme. Meto Grgurevič namreč fascinirajo mehanski sistemi, ki ustvarjajo gibanje, svetlobne učinke ali iluzijo; mehanske objekte pa avtorica z vpeljevanjem glasbe, videa, luči in performativnosti razširja v poetične kinetične scenografije. Preplet tehnologije, poetičnosti in utopičnih motivov lahko razumemo tudi kot subtilen upor, ki za svoje orožje uporablja domišljijo. Razstavo sta v pogovoru z Aleksandro Saško Gruden predstavili umetnica Meta Grgurevič in kustosinja Simona Vidmar.
Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 29. november 2019 ― Brkini V oddaji Za en bokal muzike bomo slišali posnetke z Brkinov, ki jih je v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi leta 2000 predstavila Marjetka Golež Kaučič. Različne vsebine obarva narečje, v izvedbi odličnih pevcev in predvsem pevk pa bomo slišali od pripovednih pa do ljubezenskih pesmi. Oddajo je pripravil Tomaž Rauch.
Tina Bilban: Hvala za škarje

Tina Bilban: Hvala za škarje

ARS Izšlo je, 29. november 2019 ― Avtorica verjame v znanost, literaturo in dialog. Tina Bilban je leta 2008 doktorirala z disertacijo Sodobne filozofske teorije časa in njihova aplikacija na sodobno literaturo, dve leti pozneje pa je objavila svojo prvo pripovedno zbirko Interferenca. Pozneje je objavila še nekaj del, s katerimi je približala znanost in izume bralkam in bralcem, letos pa je objavila svoj prvi roman Hvala za škarje. V ospredju romana je bioinženiring, posledično pa tudi dileme, ki ga spremljajo. Z njimi se srečujejo literarne junakinje filozofinja Meta, znanstvenica Hana in Maša, ki upa, da ji bo sodobna znanost pomagala. Ob osrednji dilemi pa odigra pomembno vlogo tudi psihološka upodobitev naštetih literarnih junakinj, ki živijo z(a) znanost(jo), hkrati pa so kot literarni liki zelo prepričljive. H kompleksnosti romanesknega sveta pripomore tudi socialna razsežnost romana: njegovi protagonisti so predstavniki mlajše generacije, ki se srečuje s problemi, ki so jih prejšnje generacije poznale v mnogo manjši meri, pa tudi zanimiv pripovedni postopek: zgodbe vseh treh junakinj potekajo v zamaknjenih časovnicah. Skratka, Hvala za škarje je ambiciozen in celosten roman, o katerem bo več povedala njegova avtorica v pogovoru z Markom Goljo, prebrala pa bo tudi odlomek iz romana. Nikar ne zamudite.
Dualizem Nobelove nagrade za književnost

Dualizem Nobelove nagrade za književnost

ARS Arsov forum, 29. november 2019 ― Umetniški in družbeno-politični pogled na nagrado sta legitimna, na videz se izključujeta, verjetno pa v svoji skrajnosti ne vzdržita kritične presoje. Podelitev Nobelove nagrade za književnost je izpostavila dva pogleda na literaturo – eden jo vidi kot neodvisno, samozadostno umetniško zvrst, drugi kot vpeto v družbeno-politični kontekst. Oba sta legitimna, na videz se izključujeta, verjetno pa v svoji skrajnosti ne vzdržita kritične presoje. O nagrajencih Olgi Tokarczuk in Petru Handkeju in o instituciji Nobelove nagrade bodo razpravljali Jana Unuk, Štefan Vevar in Andrej Blatnik.
Sergej Prokofjev /4/

Sergej Prokofjev /4/

ARS Skladatelj tedna, 29. november 2019 ― Poseben pečat njegovi glasbi dajeta izrazita skladateljska inteligenca in humor. Tokrat predstavljamo velikana ruske glasbene zgodovine, skladatelja Sergeja Prokofjeva (1891-1953). Poseben pečat njegovi glasbi dajeta izrazita skladateljska inteligenca in humor. Sam je načela svoje ustvarjalnosti opisal v nekaj poglavjih: sledenje klasicističnim načelom – mladostnim vtisom Beethovnove glasbe, inovacija, liričnost, grotesknost – ironija.
še novic