Kulturna panorama

Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 22. marec ― Mozaična oddaja, sestavljena iz prispevkov o izbranih aktualnih dogodkih s področja kulture tekočega tedna in napovedjo dogodkov prihodnjega. Mozaična oddaja, sestavljena iz prispevkov o izbranih aktualnih dogodkih s področja kulture tekočega tedna in napovedjo dogodkov prihodnjega.
Marijana Brecelj

Marijana Brecelj

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 22. marec ― "Nisem vajena dobivati nagrade, je pa lepo, ko jo dobiš" - ponovitev pogovora s prejemnico igralske nagrade ZDUS Na svetovni dan gledališča, 27. marca, so razglasili prejemnike letošnjih stanovskih odličij Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Igralsko nagrado Združenja dramskih umetnikov »Marija Vera« prejme igralka Marijana Brecelj. V utemeljitvi so med drugim zapisali, da je Marijana Brecelj kot ena najprepoznavnejših in najmarkatnejših igralk slovenskega gledališkega prostora v svoji bogati gledališki in filmski karieri vse od šestdesetih let prejšnjega stoletja ustvarila več kot sto gledaliških vlog in nastopila v več kot petdesetih celovečernih filmih, nadaljevankah ter radijskih igrah. … V najširšem spektru vlog in ustvarjanju v žanrsko raznolikih uprizoritvah se Marijana Brecelj ni ustavila niti pred največjimi izzivi. V oddaji Naši umetniki pred mikrofonom boste slišali pogovor, ki ga je z Marjano Brecelj leta 2003 – takrat je na festivalu slovenskega filma za vlogo v filmu Pod njenim oknom Metoda Pevca prejela posebno nagrado – pripravila Tadeja Krečič.

Uši na Bradavičarki

Glave (Apparatus), 21. marec ― Anže in Pižama se podata v dvorano skrivnosti. Spoprijateljita se s pajki in zaman čakata na konec šale o japonskem golfistu. Feedback je vedno dobrodošel. Težite nam lahko preko Twitterja ali pa na mail glave(afna)apparatus.si. Mreža Apparatus.si je tudi na Facebooku in jo lahko finančno podprete tudi osebno. Hvala. – Zapiski: Nicolas Flamel

Likovni odmevi

ARS Likovni odmevi, 21. marec ― Aktualno likovno dogajanje, predvsem v Sloveniji, v obliki pogovorov z umetniki, kustosi in strokovnjaki, objavljamo tudi strokovna besedila in občasno opozorimo na večje likovne dogodke […] Aktualno likovno dogajanje, predvsem v Sloveniji, v obliki pogovorov z umetniki, kustosi in strokovnjaki, objavljamo tudi strokovna besedila in občasno opozorimo na večje likovne dogodke v tujini.
Svet kulture

Svet kulture

ARS Svet kulture, 21. marec ― Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko. Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Gremo v kino

ARS Gremo v kino, 21. marec ― Želite biti seznanjeni z aktualnim filmskim dogajanjem doma in po svetu, in tudi kritiško slediti tekočemu filmskemu sporedu? Želite biti seznanjeni z aktualnim filmskim dogajanjem doma in po svetu, in tudi kritiško slediti tekočemu filmskemu sporedu?
Giuseppe Tartini /5/

Giuseppe Tartini /5/

ARS Skladatelj tedna, 21. marec ― V ciklu Skladatelj tedna se posvečamo italijanskemu skladatelju in violinskemu virtuozu Giuseppeju Tartiniju. Tartini se je rodil osmega aprila 1692 v Piranu. Njegov oče je […] V ciklu Skladatelj tedna se posvečamo italijanskemu skladatelju in violinskemu virtuozu Giuseppeju Tartiniju. Tartini se je rodil osmega aprila 1692 v Piranu. Njegov oče je izviral iz Firenc in je bil direktor Piranskih solin, ki so bile takrat največje in najpomembnejše v Beneški republiki. Sinu je namenil duhovniški stan in mu v ta namen zagotovil ustrezno šolanje v Piranu in Kopru. Pri šestnajstih je Tartini za vedno zapustil rojstni kraj in začel študirati na univerzi v Padovi, a le dve leti pozneje mu je umrl oče in takrat se je poročil ter se posvetil glasbi. Kar štirideset let je deloval kot koncertni mojster in vodja glasbene kapele bazilike svetega Antona v Padovi. Na koncu dvajsetih let osemnajstega stoletja je ustanovil svojo violinsko šolo; ta je kmalu pritegnila učence iz vse Evrope in si sčasoma prislužila naziv »šola narodov«. V zadnjih desetletjih življenja se je Tartini posvečal predvsem poučevanju in spekulativnim glasbeno-teoretičnim razpravam.
Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 20. marec ― V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke iz Ribnice iz leta 1975. Pesmi in viže so povezane z načinom življenja, ki je […] V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke iz Ribnice iz leta 1975. Pesmi in viže so povezane z načinom življenja, ki je Ribnico in okolico zaznamoval v preteklosti in predvsem v ljudskem izročilu pustil sledi vse do danes…
Lakota po besedah

Lakota po besedah

ARS Svet kulture, 20. marec ― Mednarodni dan knjig za otroke Lakota po besedah je naslov letošnje poslanice ob današnjem Mednarodnem dnevu knjig za otroke. Ta je po besedah organizatorjev, slovenske sekcije Mednarodne zveze za mladinsko književnost, letos poseben v marsikaterem pogledu. Bralci po vsem svetu smo se namreč znašli v različnih oblikah samoizolacije, a ostajamo povezani prek spleta. Uspešne knjige so podobne virusom, pa v nadaljevanju oddaje razmišlja Dr. Miha Kovač, profesor na Oddelku za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo ljubljanske Filozofske fakultete.

043: Specijal iz karantene: Pandemije

O.B.O.D., 19. marec ― Triinštirideseta epizoda podkasta O.B.O.D. je specijalna epizoda, posneta iz samoizolacije: agentje Mito, Igor in Aljoša so se odločili, da vam te nenavadne čase še popestrijo s pregledom filmov, serij in knjig, ki obravnavajo pandemije. Načrtovani gost je moral zaradi bolezni v družini odpovedati (ampak ni korona, brez skrbi), kar je verjetno še dobro, saj že […]
Nenavadne melodije

Nenavadne melodije

ARS Čas, prostor in glasba, 19. marec ― Dotik z naravo Za osmo oddajo na témo »melodije« smo izbrali nekaj skladb, za katere so skladatelji domislili nenavadne melodije. Te živijo še dandanes, ker so našle dotik z naravo. Takšnih melodij je zelo veliko. Beethoven jih je ustvaril za svojo Pastoralno simfonijo, veliko pozneje so se Francozu Olivieru Messiaenu ob proučevanju ptic pevk porodili Eksotični ptiči. Teh dveh skladb danes ne bomo predvajali, našli pa smo veliko drugih.
Giuseppe Tartini /3/

Giuseppe Tartini /3/

ARS Skladatelj tedna, 19. marec ― V ciklu Skladatelj tedna se tokrat posvečamo italijanskemu violinskemu virtuozu Giuseppu Tartiniju, ki se je rodil pred tristodvajsetimi leti v Piranu. Starši so mu posvetil […] V ciklu Skladatelj tedna se tokrat posvečamo italijanskemu violinskemu virtuozu Giuseppu Tartiniju, ki se je rodil pred tristodvajsetimi leti v Piranu. Starši so mu posvetil glasbi. Pri devetindvajsetih je postal koncertni mojster in vodja glasbene kapele bazilike svetega Antona v Padovi. Nekaj let pozneje je tam ustanovil svojo violinsko šolo; pritegnila je učence iz vse Evrope in si sčasoma prislužila naziv »Šola narodov«.
Jezikovni vidiki epidemije

Jezikovni vidiki epidemije

ARS Jezikovni pogovori, 18. marec ― Na spletu se pojavljajo nove tvorjenke iz besede korona, na primer koronabedak, koronačas in koronapozdrav Besedo koronavirus vsebujeta že Slovar novejšega besedja iz leta 2013 in druga izdaja Slovarja slovenskega knjižnega jezika iz leta 2014. Medtem pa se na spletu pojavljajo nove tvorjenke iz besede korona, na primer koronabedak, koronačas in koronapozdrav. Gost oddaje je predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU Kozma Ahačič. Vprašali smo ga, kako deluje v teh dnevih inštitut, kakšna so najpogostejša poizvedovanja na Franu in v Jezikovni svetovalnici, ter katere so nove tvorjenke iz besede korona na spletu.
Nagrajenci Združenja dramskih umetnikov Slovenije

Nagrajenci Združenja dramskih umetnikov Slovenije

ARS Oder, 18. marec ― Marjana Brecelj, Aleš Jan, Liza Marijina, Blaž Setnikar, Tomi Janežič Združenje dramskih umetnikov Slovenije je vsako leto tradicionalno ob začetku Tedna slovenske drame izročilo stanovska odličja. Letos, ko je festival zaradi izrednih razmer prestavljen, so nagrajence razglasili na svetovni dan gledališča. V oddaji Oder vam bomo predstavili letošnje lavreate. Z njimi se bo v oddaji, ki bo potekala v živo, pogovarjal Alen Jelen.

Fan Slytherina

Glave (Apparatus), 17. marec ― Anže je pogledal Kamen modrosti z veliko začetnico. Ne razume pravil quidditcha, še manj pa točk, ki jih učitelji delijo hišam. Pižama je prijazen in ga ne zafrkava, ker ni še nikoli slišal za kamen modrosti z malo začetnico. Feedback je vedno dobrodošel. Težite nam lahko preko Twitterja ali pa na mail glave(afna)apparatus.si. – Zapiski: […]

Vinko Beličič: Alojz Gradnik

ARS Esej na radiu, 17. marec ― Esej o pesniku Goriških Brd je napisal belokranjski pesnik Vinko Beličič. V njem prikazuje veličino poezije Alojza Gradnika, njegovo dragoceno in človeško pristno izpoved. V oddaji Esej na radiu boste slišali prispevek pesnika, pisatelja in prevajalca Vinka Beličiča o Alojzu Gradniku. Esej o pesniku Goriških brd je bil objavljen leta 1983 v reviji Meddobje. Brala sta ga Maja Moll in Renato Horvat. Glasbeni vložki so bili odlomki iz Rapsodije za godala ali Sijaj sijaj, sončece skladatelja Pavleta Merkuja; simfonični orkester RTV Slovenija je dirigiral Uroš Lajovic. Oblikovalec zvoka je bil Vjekoslav Mikez, urednika oddaje pa sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Giuseppe Tartini /1/

Giuseppe Tartini /1/

ARS Skladatelj tedna, 17. marec ― Cikel tokrat posvečamo italijanskemu skladatelju in violinskemu virtuozu Giuseppu Tartiniju, ki se je rodil osmega aprila 1692 v Piranu. Njegov oče je izviral iz Firenc […] Cikel tokrat posvečamo italijanskemu skladatelju in violinskemu virtuozu Giuseppu Tartiniju, ki se je rodil osmega aprila 1692 v Piranu. Njegov oče je izviral iz Firenc in je bil upravnik Piranskih solin, ki so bile takrat največje in najpomembnejše v Beneški republiki. Sinu je namenil duhovniški stan in mu v ta namen zagotovil ustrezno šolanje v Piranu in Kopru. Tam se je Tartini srečal s humanističnimi vedami in retoriko, pa tudi z osnovami umetnosti, ki ga je pozneje usodno zaznamovala – glasbe.
še novic