Mrtvi ne umirajo, Angel varuh, pogovor z Matjažem Ivanišinom, poročilo s 4. Mednarodnega filmskega festivala Kranjska Gora

Mrtvi ne umirajo, Angel varuh, pogovor z Matjažem Ivanišinom, poročilo s 4. Mednarodnega filmskega festivala Kranjska Gora

ARS Gremo v kino, 2. avgust 2019 ― Oceni filmov Mrtvi ne umirajo in Angel varuh, novi film Matjaža Ivanišina je v tekmovalnem programu v Locarnu, poročamo o 4. Mednarodnem filmskem festivalu Kranjska gora. V oddaji Gremo v kino ocenjujemo zombi komedijo Jima Jarmuscha Mrtvi ne umirajo in psihološki triler Angel varuh, nastal v dansko hrvaški koprodukciji. Gost v oddaji je Matjaž Ivanišin, ki se s svojim novim filmom Oroslan poteguje za zlatega leoparda na uglednem filmskem festivalu v Locarnu. Poročamo tudi o dogajanju na 4. Mednarodnem filmskem festivalu Kranjska Gora – med drugim ruski režiser Viktor Kossakovsky, ki je častni gost festivala, razmišlja o ustvarjanju dokumentarnega filma.
Levji kralj za nove generacije?

Levji kralj za nove generacije?

ARS Gremo v kino, 25. julij 2019 ― Pod zvezde ali v ohlajene kinodvorane je dilema zadnjih julijskih dni: na festival v Kranjsko Goro ali na Levjega kralja Festival v Motovunu je letos dobesedno zavzel slovenski film, filmska pa v naslednjih dneh postaja tudi Kranjska Gora. Če prisegate na kinodvorane – med novostmi tedna sta film Levji kralj, predelava imenitne Disneyeve risanke z začetka devetdesetih, ki smo jo pričakali z zadržanim dihom, in drugi del odštekane komedije Jekleno nebo: prihajajoča rasa, ki ga je po skoraj sedmih letih, tako kot prvega, posnel finski režiser Timo Vourensola in zanj spet angažiral Laibache.
Propad ameriškega imperija, pogovor z Blažem Kutinom, letni kino Minoriti, Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

Propad ameriškega imperija, pogovor z Blažem Kutinom, letni kino Minoriti, Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

ARS Gremo v kino, 10. julij 2019 ― Ocenili bomo film Propad ameriškega imperija, pogovarjali se bomo z Blažem Kutinom, avtorjem scenarija za film Lara, predstavili bomo letni kino Minoriti in program Grossmannovega festivala V tokratni oddaji bomo ocenili film Propad ameriškega imperija režiserja Denisa Arcanda, Blaž Kutin bo spregovoril o svojem scenariju za nemški film Lara, ki je prejel tri nagrade na letošnjem festivalu v Karlovih Varih (posebno nagrado žirije, nagrado za najboljšo igralko in zunajfestivalsko nagrado), predstavili bomo mariborski letni kino Minoriti, izvedeli boste tudi, kaj vas čaka na letošnji ediciji Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina.
Človek s senco, 3 dnevi z Romy Schneider, mednarodni filmski festival v Karlovih Varih, pogovor z Metko Dariš

Človek s senco, 3 dnevi z Romy Schneider, mednarodni filmski festival v Karlovih Varih, pogovor z Metko Dariš

ARS Gremo v kino, 5. julij 2019 ― V ospredju bodo novi film Človek s senco Eme Kugler, biografska drama 3 dnevi z Romy Schneider, 54. filmski festival v Karlovih Varih, pogovarjali se bomo z novo direktorico Kinodvora Metko Dariš. V soboto je bil premierno prikazan peti celovečerec Eme Kugler, ki bo gostja v oddaji. Poročali bomo o filmskem festivalu v Karlovih Varih, nova direktorica Kinodvora Metka Dariš pa bo predstavila program letnega kina Film pod zvezdami in načrte za prihodnost osrednjega ljubljanskega mestnega kina.
Delo brez avtorja, Zama, Carmine Street Guitars, Karlovy Vary, Il Cinema Ritrovato

Delo brez avtorja, Zama, Carmine Street Guitars, Karlovy Vary, Il Cinema Ritrovato

ARS Gremo v kino, 27. junij 2019 ― Ocenjujemo filme Delo brez avtorja, Zama in Carmine Street Guitars, poročamo o mednarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih in o festivalu Il Cinema Ritrovato V oddaji Gremo v kino bomo ocenili Delo brez avtorja – novi film Floriana Henckla von Donnersmarcka, ki je leta 2007 prejel oskarja za Življenje drugih. Pod drobnogled bomo vzeli tudi film Zama argentinske režiserke Lucrecie Martel in dokumentarec Carmine Street Guitars o znameniti trgovini s kitarami v Greenwhich Villageu v New Yorku. Poročali bomo še o mednarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih, kjer bo s svojim novim filmom Polsestra tekmoval Damjan Kozole, pa o festivalu Il Cinema Ritrovato, ki je zavezan ponovnemu odkrivanju draguljev iz zakladnice filmske zgodovine.
Mathieu Amalric, Najlepša dežela na svetu, Anna, Poletni kino na Krasu, Il Cinema Ritrovato

Mathieu Amalric, Najlepša dežela na svetu, Anna, Poletni kino na Krasu, Il Cinema Ritrovato

ARS Gremo v kino, 20. junij 2019 ― Pred mikrofon smo povabili francoskega režiserja in igralca Mathieuja Amalrica, ki se je s svojima filmoma o Johnu Zornu mudil v Ljubljani. Pred mikrofon smo povabili francoskega režiserja in igralca Mathieuja Amalrica, ki se je s svojima filmoma o Johnu Zornu mudil v Ljubljani v sklopu festivala Naj se rola in 60. Jazz festivala. Ta teden se je končala tudi 10. izdaja Festivala migrantskega filma, ki je letos poleg Kinodvora in Slovenske kinoteke v Ljubljani potekal še na enajstih drugih prizoriščih po vsej Sloveniji. Kot zaključni film so na svetovni dan beguncev, 20. junija, prikazali Najlepšo deželo na svetu kultnega srbskega režiserja Želimirja Žilnika. V nadaljevanju bomo ocenili še Anno Luca Bessona in se ozrli po poletnem filmskem in filmsko-festivalskem dogajanju vse od Divače, italijanske Bologne do Kosova, Francije in celo Škotske. Pred mikrofon smo povabili Varjo Močnik, urednico filmskega programa v Slovenski kinoteki in britanskega kritika Michaela Pattisona, ki je redni gost tudi na filmskih festivalih v Sloveniji. Vabljeni k poslušanju!
Kriči, Sarajevo!

Kriči, Sarajevo!

ARS Gremo v kino, 13. junij 2019 ― Na festivalu glasbenega filma Naj se rola!, ki se je v četrtek začel v ljubljanskem Kinodvoru, so s filmom Kriči, Sarajevo! odprli tudi poletno Kinodvorišče. Naš gost bo režiser filma Kriči, Sarajevo! Tarik Hodžić, ki spregovori o obleganju Sarajeva z glasbene perspektive, skozi gostovanje skupine Iron Maiden decembra 1994. Dogodek je zaznamoval tiste na odru in tiste pod njim. Govorili bomo še o magistrskih filmih študentk ljubljanskega AGRFT-ja, o novem nadaljevanju Mož v črnem in predstavili 10. festival migrantskega filma, ki se bo prihodnji teden odvijal po vsej državi.
Kino Otok, Naj se rola, Preporod, Požiganje, To še spijemo pa gremo

Kino Otok, Naj se rola, Preporod, Požiganje, To še spijemo pa gremo

ARS Gremo v kino, 6. junij 2019 ― Ocenjujemo filme Preporod, Požiganje in To še spijemo pa gremo, poročamo o festivalu Kino Otok in napovedujemo festival Naj se rola V oddaji Gremo v kino bomo poročali o dogajanju na festivalu Kino Otok in o tem, kaj ponuja nov festival glasbenega filma Naj se rola. Poleg tega bomo ocenili filme Preporod Paula Schraderja, Požiganje, ki je posnet po kratki zgodbi Harukija Murakamija, in To še spijemo pa gremo s Salmo Hayek in Alecom Baldwinom v glavnih vlogah. Vabljeni k poslušanju!
Ljubljeni, Rocketman, Cannes, Naši kratki

Ljubljeni, Rocketman, Cannes, Naši kratki

ARS Gremo v kino, 30. maj 2019 ― Pogovarjali smo se z Damjanom Kozoletom, avtorjem novega filma Polsestra. Tokrat sta v središču pozornosti dve premieri: brazilski film Ljubljeni in biografska glasbena drama Rocketman. Pogovarjali smo se z Damjanom Kozoletom o njegovem novem filmu Polsestra, ki bo premiero doživel v Karlovih Varih, z gostom Slovenske kinoteke, ameriškim ustvarjalcem Kevinom Jeromom Eversonom in z Ingrid Kovač Brus o še svežih vtisih iz Cannesa. Sicer pa so ta teden predstavili tudi nekaj naših kratkih filmov – med drugim Fundamente Petra Cerovška.
Stotnik, Eldorado in pogovor z Markusom Imhoofom, 72. Cannes in 15. Kino Otok

Stotnik, Eldorado in pogovor z Markusom Imhoofom, 72. Cannes in 15. Kino Otok

ARS Gremo v kino, 24. maj 2019 ― S kritikom se bomo pogovarjali o filmu Stotnik in z režiserjem o filmu Eldorado S kritikom Denisom Valičem se bomo pogovarjali o filmu Stotnik. Stotnik prikazuje nemškega dezerterja in njegov zločinski boj za preživetje v zadnjih dneh Tretjega rajha. Ljubljano je obiskal švicarski režiser Markus Imhoof in predstavil svoj pretresljivi dokumentarec Eldorado o beguncih čez sredozemsko morje, ki ga je poglobil s svojo zgodbo iz otroštva. Poročevalka Ingrid Kovač Brus se bo pred podelitvijo nagrad javila z 72. filmskega festivala v Cannesu. Ob koncu bomo napovedali 15. edicijo mednarodnega festivala Kino Otok v Izoli.
Zgodovina ljubezni, Jaz sem za nič, Tabu: Zgodba za jutri, 72. festival v Cannesu

Zgodovina ljubezni, Jaz sem za nič, Tabu: Zgodba za jutri, 72. festival v Cannesu

ARS Gremo v kino, 16. maj 2019 ― Po velikem uspehu na festivalu v Kalovih Varih film Zgodovina ljubezni zdaj prihaja v Art kino mrežo Slovenije. Po velikem uspehu na festivalu v Kalovih Varih, kjer je prejel nagrado mednarodne žirije za izjemen umetniški dosežek, film Zgodovina ljubezni režiserke in scenaristke Sonje Prosenc prihaja na redni spored izbranih kinematografov Art kino mreže Slovenije. O tem posebnem in zagonetnem filmu se bomo pogovarjali s filmsko kritičarko Tino Poglajen. V nadaljevanju bosta temi dokumentarni portret Andreja Rozmana Roze z naslovom Jaz sem za nič ter glasbeni dokumentarec o zasedbi Tabu s podnaslovom Zgodba za jutri. Povzeli bomo uvodne dneve »festivala festivalov«: iz Cannesa se bo oglasila urednica in poročevalka Ingrid Kovač Brus.
Čista zloba, Ben se vrača, Stoletje sanj, Oberhausen, Cannes

Čista zloba, Ben se vrača, Stoletje sanj, Oberhausen, Cannes

ARS Gremo v kino, 8. maj 2019 ― Ocenjujemo filma Čista zloba in Ben se vrača, režiser Ven Jemeršić govori o filmu Stoletje sanj, poročamo o festivalu kratkega filma v Oberhausnu in o filmskem festivalu v Cannesu V oddaji Gremo v kino bomo ocenili filma Čista zloba o serijskem morilcu Tedu Bundyju in Ben se vrača o preizkušnji matere, ki se mora soočiti s posledicami sinove odvisnosti od drog. Režiser Ven Jemeršić bo spregovoril o nastanku Stoletja sanj – filma o izumitelju Petru Florjančiču. V oddaji bomo poleg tega poročali o pravkar minulem mednarodnem festivalu kratkega filma v Oberhausnu in o tem, kaj se obeta na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu. Vabljeni k poslušanju!
Stavka!, Drobižki 2, Stric Geza ide v Zaturce, Boris Lehman, Filmski teden Evrope

Stavka!, Drobižki 2, Stric Geza ide v Zaturce, Boris Lehman, Filmski teden Evrope

ARS Gremo v kino, 29. april 2019 ― Ocenjujemo filma Stavka! in Drobižki 2, Štefan Kardoš govori o nastanku filma Stric Geza ide v Zaturce, poročamo o retrospektivi filmov Borisa Lehmana in o programu Filmskega tedna Evrope. Na praznik dela se je v Art kino mreži zavrtel film Stavka! francoskega režiserja Stéphana Brizéja, v kine je prišel tudi drugi del animiranega filma Drobižki, v središču katerega so žuželke. Štefan Kardoš bo v oddaji Gremo v kino spregovoril o nastajanju filma Stric Geza ide v Zaturce, pod katerega se podpisuje kot scenarist in sorežiser, programski vodja Slovenske kinoteke Igor Prassel bo predstavil retrospektivo filmov Belgijca Borisa Lehmana, ki se v Kinoteki začenja prihodnji teden, poleg tega bomo poročali o programu Filmskega tedna Evrope, v okviru katerega se bo od sobote, 4. maja, do 13. junija zvrstilo 33 brezplačnih projekcij sodobnih evropskih filmov.
še novic