Janko Ban in Marko Kravos, nagrajenca osrednje proslave Slovencev v Italiji ob kulturnem prazniku

Janko Ban in Marko Kravos, nagrajenca osrednje proslave Slovencev v Italiji ob kulturnem prazniku

ARS Kulturna panorama, 2. februar ― Nadaljevali bomo v Ljubljani z razstavo fotografa Boruta Krajnca, s subkulturnim festivalom Kavč ter z razstavo hrvaškega konceptualnega umetnika Vlada Martka Pregled tedna bomo začeli z letošnjima nagrajencema osrednje proslave Slovencev v Italiji ob kulturnem prazniku, z Jankom Banom in Markom Kravosom. Nadaljevali bomo v Ljubljani z razstavo fotografa Boruta Krajnca, s subkulturnim festivalom Kavč ter z razstavo hrvaškega konceptualnega umetnika Vlada Martka. Ob koncu se bomo zazrli v prihodnost Cankarjevega doma v Ljubljani, kakor jo vidijo v vodstvu institucije.
Dan, ko je kultura v ospredju in se vprašamo – Kam?

Dan, ko je kultura v ospredju in se vprašamo – Kam?

ARS Kulturna panorama, 26. januar ― Oblak ne ve, in val ne kam V Kulturni panorami bomo govorili o Prešernovi proslavi in Prešernovih nagrajencih, prostorski problematiki nevladnih organizacij in novih pridobitvah ter prihodnjih projektih Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož. Pa tudi o razstavi Nekje blizu akademske grafičarke Helene Táhir in retrospektivni razstavi Introspektiva, na kateri predstavljajo dela Janeza Jordana in Alena Ožbolta.
Reka kot EPK2020 v znamenju mota “pristanišče različnosti”

Reka kot EPK2020 v znamenju mota “pristanišče različnosti”

ARS Kulturna panorama, 19. januar ― Danes na Reki začenjajo EPK z "Opero Industriale", v kateri sodeluje 130 izvajalcev, med njimi tudi delavski orkester z zvoki delovnih strojev, kot hommage vsem delavcem, ki so gradili nekdanje industrijsko mesto Začenjamo z najnovejšimi učinki uvedbe nižjega, 5 % davka na knjigo, nadaljujemo z današnjim začetkom programa Reka EPK 2020, predstavljamo pa tudi poudarke nove razstave »Srbski modernizem od 1880-1950« v Narodni galeriji. Opozarjamo tudi na opus videov in filmov Mihe Vipotnika v Slovenski kinoteki, na pravkar odprto razstavo arhitekta Borisa Podrecce ob njegovi 80-letnici na Dunaju, napovedujemo novo sezono »Anton Podbevšek Teatra« iz Novega mesta ter na pogovor z italijanskim ministrom za kulturo, ki ga je pripravil naš dopisnik iz Rima. Prihodnjo soboto odpira vrata druga letošnja Evropska prestolnica kulture (EPK Gallway na Irskem)

Šoa – spominjajmo se… ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta…

ARS Kulturna panorama, 12. januar ― Tudi o razstavah Guštanj za jutrno na Ravnah na Koroškem in Zajčja luknja v CD v Ljubljani, Benečiji - tako blizu/tako daleč in nagrajencu JSKD za življenjsko delo Franciju Pivcu Teme tokratne oddaje so: Šoa – spominjajmo se: prireditve v Mariboru ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta (Stane Kocutar)  Na Ravnah na Koroškem so odprli novo stalno razstavo z naslovom Guštanj za jutrno – o kulturno-zgodovinskem razvoju Mežiške doline od prazgodovine do obdobja protireformacije (Metka Pirc) Razstava Zajčja luknja – fotografija, magija in resničnost v Cankarjevem domu v Ljubljani (Iza Pevec) O življenju v »zapuščenih in pozabljenih krajih« – v organizaciji Inštituta za slovensko izseljenstvo je potekala prireditev, posvečena družbeni, kulturni in politični zgodovini Benečije  (Maja Žvokelj) Predstavili pa bomo tudi letošnjega prejemnika nagrade JSKD za življenjsko delo – Francija Pivca (Brigita Mohorič)  
Prešernova nagrajenca in prejemniki nagrad Prešernovega sklada

Prešernova nagrajenca in prejemniki nagrad Prešernovega sklada

ARS Kulturna panorama, 5. januar ― O nagrajencih, pa tudi letošnji Prešernovi proslavi Uvodoma se bomo posvetili osrednjemu kulturnemu poudarku tekočega tedna. Znana so namreč imena umetnikov, ki jim bodo februarja podelili Prešernovi nagradi in nagrade Prešernovega sklada. V nadaljevanju bomo med drugim skušali odgovoriti na vprašanja, kaj prinašata festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri in tematski festival Slovenija 2050, kako bo svojo 50-letnico delovanja obeležila Glasbena mladina Slovenije in kaj si lahko ogledamo na razstavi o petdesetih letih v Celju. Tokrat bomo končali z zgodovinsko temo – predstavili bomo knjigo o odnosih med posoškimi in beneškimi Slovenci skozi čas. Vabljeni k poslušanju!

Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 29. december 2019 ― 5. Filharmonični festival baročne glasbe, razstave: Vintage CD, Lojze Spacal v Bežigrajski galeriji 2, Apokalipsa 2020. Beseda leta je podnebje. V Kulturni panorami se bomo posebej posvetili temle temam: začel se je 5. festival baročne glasbe v Slovenski filharmoniji. Cankarjev dom praznuje štiri desetletja – ob tej obletnici je na ogled razstava z naslovom Vintage CD. V Bežigrajski galeriji dve si lahko ogledamo dela slikarja in grafika Lojzeta Spacala. Od četrtka opoldne imamo novo besedo leta 2019. V galeriji Equrna je kurator Arne Brejc pripravil izbor likovnih del štirinajstih sodobnih umetnikov. Njen naslov je Apokalipsa 2020. Prevajalka Djurdja Strsoglavec je dobila nagrado srbskega centra PEN za prevode srbskih književnih besedil v slovenščino.

O položaju koroških Slovencev stoletje po plebiscitu

ARS Kulturna panorama, 22. december 2019 ― Pa tudi o tem, kaj prinaša nižji davek na knjigo in kako bo Evropska zveza radijskih postaj počastila 250. obletnico rojstva Ludwiga van Beethovna. V Kulturni panorami bomo govorili o položaju koroških Slovencev stoletje po plebiscitu, pa tudi o tem, kaj bo z novim letom prinesel nižji davek na knjigo in kako bo Evropska zveza radijskih postaj proslavila 250. obletnico rojstva Ludwiga van Beethovna. Govorili bomo o prevajanju, promociji in uprizarjanju sodobne slovenske dramatike – temi, ki bo v ospredju jubilejnega, 50. Tedna slovenska drame, ustavili pa se bomo tudi ob besedi leta 2019.

Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 15. december 2019 ― Pregled vrhuncev v kulturi 2019 Pregledali bomo, kaj nas je lani vabilo med knjižne police, v muzeje in galerije, kaj smo gledali v gledaliških in kino dvoranah, kaj poslušali v koncertnih dvoranah, pa tudi na radijskih valovih, seveda, kateri so bili najbolj presenetljivi dogodki.

Stripolis in geografska predstavitev Slovenije v angleščini

ARS Kulturna panorama, 8. december 2019 ― Beseda bo tekla tudi o štirih desetletjih mariborske Fotogalerije Stolp. Ob koncu predzadnjega tedna v letu bomo govorili o prvi celostni geografski predstavitvi Slovenije v angleščini ter o novi pridobitvi prestolnice: striparni in ateljeju Stripolis. V kočevskem Pokrajinskem muzeju so v začetku tedna odprli zgodovinsko razstavo ob 550. obletnici prvega turškega vpada na Kočevsko, beseda bo tekla tudi o štirih desetletjih mariborske Fotogalerije Stolp. Ob koncu oddaje se bomo podali v Bistro in v Škofjo Loko: medtem ko so v prvi predstavili nedavne pridobitve in načrte za prihodnost Tehniškega muzeja Slovenije, so v drugi podelili 49. Severjeve nagrade za igralske dosežke.
Ogrožena evropska kulturna dediščina

Ogrožena evropska kulturna dediščina

ARS Kulturna panorama, 1. december 2019 ― Plečnikov stadion med 14 kandidati za program Europa Nostra Mednarodna organizacija Europa Nostra je Plečnikov stadion uvrstila v ožji izbor za 7 najbolj ogroženih območij evropske dediščine. Program se izvaja v sodelovanju Inštituta Evropske investicijske banke, podpira ga tudi program Evropske unije Ustvarjalna Evropa. V oddaji pa tudi o razstavah tako in drugače. ICOM Slovenija, mednarodni muzejski svet za Slovenijo je podelil letošnji nagradi; predstavljamo razstavo o metalurgiji Ko zapoje kovina v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani, arheološko razstavo Železna dama v Dolenjskem muzeju v Novem mestu in napovedujemo projekt, ki bo predstavil mariborskega urbanista in arhitekta Ljuba Humeka. Pogovarjali smo se tudi s saksofonistom Janom Kusom, ki vodi v New Yorku delujočo skupino Slavo Rican Assembly.

Izstopajoči kulturni dogodki teh dni

ARS Kulturna panorama, 24. november 2019 ― Od prostorskih stisk ljubljanskega Zgodovinskega arhiva do obuvanja in sezuvanja V Kulturni panorami tokrat predstavljamo prejemnika Trubarjevih priznanj za leto 2019, izpostavljamo tri razstave in knjižni sejem v Pulju ter opozarjamo na začetek javne razprave o novih pravopisnih pravilih, ki napoveduje novi pravopis. Pred vsem tem pa se posvečamo prostorski stiski, v kateri se je znašel Zgodovinski arhiv v Ljubljani.
35. Slovenski knjižni sejem v Ljubljani odprt do nedelje, 1. decembra

35. Slovenski knjižni sejem v Ljubljani odprt do nedelje, 1. decembra

ARS Kulturna panorama, 17. november 2019 ― Narodni nuzej Slovenije sklenil stalno postavitev "zgodb s stičišča svetov" V prvem prispevku povzemamo temeljne vtise in dejstva iztekajočega se Slovenskega knjižnega sejma v ljubljanskem Cankarjevem domu. Govori tudi Marko Kravos, tokratni dobitnik Schwentnerjeve nagrade. Kustos za prazgodovino v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani dr. Peter Turk predstavlja pravkar odprti prazgodovinski, sklepni del stalne razstave Zgodbe s stičišča svetov. Ob novi razstavi na ptujskem gradu “Osrčje Petovione – Ptuj v rimski dobi“, ob 1950. obletnici prve omembe imena v antičnih virih (Tacit, 69 AD) opozarjamo na mednarodni arheološki pomen najstarejše tukajšnje urbane naselbine. Kipar Jiři Bezlaj na pregledni razstavi Kamen v Mestni galeriji Ljubljana ponuja vpogled v pol stoletja starih lastnih stvaritev. Spomnili pa bomo tudi na v začetku tedna podeljena avstrijska državna priznanja za umetnost Maji Haderlap in prosvetnemu društvu Rož iz Šentjakoba v Rožu. Piko na i postavlja pogovor z dirigentko newyorške metropolitanke slovenskih korenin iz Združenih držav Amerike Karen Kamenšek.

Pred 35. Slovenskim knjižnim sejmom…

ARS Kulturna panorama, 10. november 2019 ― Izbor najpomembnejših kulturnih dogodkov V tokratni oddaji – bomo napovedali 35. Slovenski knjižni sejem, ki bo naslednji teden potekal v Ljubljani; – predstavili monografijo Dolenjskega muzeja Novo mesto o Kapiteljski njivi; – spregovorili o študiji o vlaganjih v avdiovizualni sektor in njihovih gospodarskih učinkih, ki so jo predstavili v Ljubljani; – nekaj minut bomo namenili CoFestivalu – mednarodnemu festivalu sodobnega plesa v Ljubljani; – povedali, kdo bo naslednje predstavljal Slovenijo na arhitekturnem bienalu v Benetkah; -za konec pa bomo predstavili še nagrajence Društva oblikovalcev Slovenije in prejemnike nagrad in priznanj Mirka Šubica, ki jih podeljuje Društvo restavratorjev Slovenije.
Knjiga. Znanje. Razum.

Knjiga. Znanje. Razum.

ARS Kulturna panorama, 3. november 2019 ― Nova razstava v Mestnem muzeju se posveča obdobju od protestantizma do razsvetljenstva (1500–1800) na Slovenskem V tokratni Kulturni panorami se bomo najprej posvetili zanimivemu znanstvenemu posvetu o spolu, ki je prejšnji teden potekal na Akademiji znanosti in umetnosti. Ogledali smo si novo razstavo v Mestnem muzeju z naslovom “Knjiga. Znanje. Razum”, predstavljamo pa tudi 26. bienale oblikovanja in 20. jubilejni Pixxelpoint – festival sodobnih umetniških praks. Še en jubilej praznuje Art kino mreža Slovenije in sicer desetletnico delovanja. Za konec bomo skočili še v Celje, kjer je tamkajšnji arheološki paviljon dobil prestižno evropsko nagrado. Oddajo bomo sklenili na Jesenicah, kjer se odvija festival ljubiteljskih gledališč Čufarjevi dnevi. Vabljeni k poslušanju!

Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 27. oktober 2019 ― Umetnost in institucije v boju proti pluralizmu Knjižni sejem na Dunaju, simpozij Umetnost in institucije v boju proti pluralizmu, nagrada bert Vladu Novaku, restavrirana kopija filma Ne joči, Peter, 250. obletnica najstarejše gledališke stavbe na Slovenskem v Idriji, razstava ob obletnicah rojstva in smrti slikarja in grafika Božidarja Jakca v Novem mestu in razstava nagrajencev preteklih grafičnih bienalov v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani sestavljajo današnjo oddajo.
še novic