Koncerti za orgle Georga Christopha Wagenseila

Koncerti za orgle Georga Christopha Wagenseila

ARS Obiski kraljice, 5. julij 2019 ― Lahkotna, klasicistično obarvana glasba za orgle in orkester Tokrat vas vabimo k poslušanju lahkotne, klasicistično obarvane glasbe za orgle in orkester, katere avtor je Georg Christoph Anton Wagenseil – dunajski skladatelj in pedagog, ki je živel in deloval v 18. stoletju. Slovel je kot izjemen virtuoz na glasbilih s tipkami – menda je bil v vsakem trenutku zmožen improvizirati fugo na dano temo, velja pa tudi za eno najvplivnejših glasbenih osebnosti tedanje dobe. Njegove Koncerte za orgle in orkester boste slišali v izvedbi organistke Elisabeth Ullmann in instrumentalnega sestava Piccolo Concerto Dunaj, pod vodstvom Roberta Sensija.
Orgelski scherzi

Orgelski scherzi

ARS Obiski kraljice, 24. junij 2019 ― V prvih poletnih dnevih vas vabimo k poslušanju orgelskih scherzov. V prvih poletnih dnevih vas vabimo k poslušanju orgelskih scherzov – tí vsi po vrsti slovijo po svoji virtuoznosti, pa tudi po lahkotnosti, prefinjenosti in barvitosti. V izvedbi različnih orgelskih interpretov boste slišali kompozicije Maurica Durufléja, Eugena Gigouta, Ludwiga van Beethovna, Alessandra Polija, Antona Brucknerja in drugih.
Organist Francois Henri Houbart

Organist Francois Henri Houbart

ARS Obiski kraljice, 17. junij 2019 ― Kot organist deluje v cerkvi sv. Magdalene v Parizu ter poučuje orgelsko igro na Orleanski glasbeni akademiji. Tokrat vam predstavljamo francoskega orgelskega poustvarjalca Francoisa Henrija Houbarta – kot organist deluje v cerkvi sv. Magdalene v Parizu ter poučuje orgelsko igro na Orleanski glasbeni akademiji. V njegovi izvedbi boste slišali dela skladatelja Louisa Vierna in lastne improvizacije.
Orgelske skladbe opernih skladateljev

Orgelske skladbe opernih skladateljev

ARS Obiski kraljice, 10. junij 2019 ― Kraljica inštrumentov je očitno pritegnila tudi skladatelje, ki so se posvečali ustvarjanju opernih del. Kraljica inštrumentov je očitno pritegnila tudi skladatelje, ki so se posvečali ustvarjanju opernih del. To so na primer Georges Bizet, Richard Strauss, Luigi Cherubini, Hector Berlioz, Vincenzo Bellini in drugi. Njihove kompozicije je zbral in poustvaril dunajski organist Franz Haselböck.
Binkoštna orgelska glasba

Binkoštna orgelska glasba

ARS Obiski kraljice, 3. junij 2019 ― Na binkošti bo zazvenela glasba skladateljev, ki so ustvarjali na binkoštne melodije – to sta predvsem himni Veni, Creator Spiritus in Veni, Sancte Spiritus. Na binkošti bo zazvenela glasba skladateljev, ki so ustvarjali na binkoštne melodije – to sta predvsem himni Veni, Creator Spiritus in Veni, Sancte Spiritus. Protestantski avtorji pa so seveda svoje binkoštno obarvane orgelske kompozicije zasnovali na protestantskih koralih, primernih in namenjenih za ta dan.
Organist Bernard Winsemius

Organist Bernard Winsemius

ARS Obiski kraljice, 27. maj 2019 ― Tokrat se bo z deli severno-nemških baročnih glasbenih mojstrov predstavil nizozemski organist Bernard Winsemius Tokrat se bo z deli severno-nemških baročnih glasbenih mojstrov predstavil nizozemski organist Bernard Winsemius. Na amsterdamskem konservatoriju je študiral orgle v razredu Antona van der Holsta, poleg tega je na tej ustanovi diplomiral tudi iz zborovskega in orkesterskega dirigiranja. Danes deluje kot profesor za orgle na Konservatoriju v Roterdamu in je skupaj z Gustavom Leonhardtom organist v Novi cerkvi (Nieuwe Kerk) v Amsterdamu.
Glasba za trobila in orgle Franza Schmidta

Glasba za trobila in orgle Franza Schmidta

ARS Obiski kraljice, 20. maj 2019 ― Ob 80-obletnici smrti Franza Schmidta vas vabimo k poslušanju kompozicij, ki jih je ta avstrijski skladatelj, violončelist in pianist namenil trobilom in orglam. Ob 80-obletnici smrti Franza Schmidta vas vabimo k poslušanju kompozicij, ki jih je ta avstrijski skladatelj, violončelist in pianist namenil trobilom in orglam. V izvedbi Trobilnega ansambla mesta Dunaj, organista Petra Planyavskega in dirigentke Ingrun Fußenegger bodo zazvenele Variacije in fuga na lastno temo, Koralna predigra na glasbo Josepha Haydna »Gott erhalte« ter Fuga Solemnis.
V spomin Hubertu Bergantu

V spomin Hubertu Bergantu

ARS Obiski kraljice, 13. maj 2019 ― Dolga leta je bil vodilni slovenski orgelski pedagog. Letos mineva 20 let od smrti slovenskega organista, pianista in pedagoga Huberta Berganta. Dolga leta je bil vodilni slovenski orgelski pedagog – poučeval je na Akademiji za glasbo, koncertiral je doma in v tujini, sodeloval je tudi pri izgradnji orgel v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.
Poslovil se je organist Hans Otto Jakob

Poslovil se je organist Hans Otto Jakob

ARS Obiski kraljice, 29. april 2019 ― Dolga leta je deloval kot kapelnik in organist katedrale v Frankfurtu na Majni. Nedavno se je poslovil organist Hans Otto Jakob. Dolga leta je deloval kot kapelnik in organist katedrale v Frankfurtu na Majni. Tokrat boste lahko poslušali solistična orgelska dela nemških in francoskih romantičnih skladateljev ter nekaj komornih del za orgle in pozavno, ki jih je Hans Otto Jakob poustvaril skupaj s pozavnistom Martinom Gößom.
Organist Leo van Doeselaar

Organist Leo van Doeselaar

ARS Obiski kraljice, 24. april 2019 ― Tokrat se bo predstavil z deli starih glasbenih mojstrov in s Koncertom za orgle in orkester Tristana Keurisa. Leo van Doeselaar je vsestranski nizozemski glasbenik – kot organist izvaja dela skladateljev različnih slogovnih obdobij, vse od zgodnjega baroka do današnjih dni. Kot profesor deluje na Univerzi umetnosti v Berlinu, doma in v tujini koncertira že več kot 25 let. Tokrat se bo predstavil z deli starih glasbenih mojstrov in s Koncertom za orgle in orkester Tristana Keurisa.  
Velikonočna orgelska glasba

Velikonočna orgelska glasba

ARS Obiski kraljice, 15. april 2019 ― Praznično obarvane toccate in preludiji Tokrat vas vabimo k poslušanju praznično obarvanih toccat, preludijev in drugih kompozicij, primernih za izvedbo v velikonočnem času, ki se izvajajo tako v liturgiji kot na koncertih. Tu in tam med veličastno zvenečimi kompozicijami najdemo tudi nekaj bolj lirično in meditativno obarvanih orgelskih del.
Liturgična orgelska glasba

Liturgična orgelska glasba

ARS Obiski kraljice, 1. april 2019 ― Tokrat vas vabimo k poslušanju liturgične orgelske glasbe Padra Davida de Bergama, organista, duhovnika in skladatelja, ki je deloval v prvi polovici 19. stoletja Tokrat vas vabimo k poslušanju liturgične orgelske glasbe Padra Davida de Bergama, organista, duhovnika in skladatelja, ki je deloval v prvi polovici 19. stoletja. Več kot 30 let je bil duhovnik v baziliki Santa Maria di Campagnia v Piacenzi, kjer je igral na veličastne orgle delavnice Serassi. Zanje tudi ustvarjal; svoje skladbe je predvidel predvsem za liturgično rabo, danes pa jih večkrat slišimo tudi v koncertni izvedbi.
Organist Peter Hurford

Organist Peter Hurford

ARS Obiski kraljice, 18. marec 2019 ― Poslovil se je 3. marca letos. Njegova – dobra glasba pa ostaja. »Delaj dobro glasbo! V trenutku, ko čutiš, da to ni več mogoče, prenehaj igrati! Ljudje to namreč čutijo, slišijo… », tako je v enem izmed intervjujev izjavil angleški organist Peter Hurford. Poslovil se je 3. marca letos. Njegova – dobra glasba pa ostaja. V njegovi izvedbi boste tokrat lahko poslušali orgelske korale Cesarja Francka.
Orgelska glasba švicarskih skladateljev

Orgelska glasba švicarskih skladateljev

ARS Obiski kraljice, 4. marec 2019 ― Le redko slišimo glasbo skladateljev iz Švice, dežele z vrsto odličnih orgelskih inštrumentov in organistov. Le redko slišimo glasbo skladateljev iz Švice, dežele z vrsto odličnih orgelskih inštrumentov in organistov. Organist Hans-Jürgen Studer vam bo na samostanskih orglah v Engelbergu tokrat predstavil dela Johanna Gustava Eduarda Stehleja, Otta Barblana in Hansa Petra Grafa.
še novic