Orgle v družbi s trobili in tolkali

Orgle v družbi s trobili in tolkali

ARS Obiski kraljice, 13. september 2019 ― Zvočno kombinacijo orgel s trobili in tolkali boste lahko spoznali v izvedbah trobilnega kvinteta Empire Brass iz Amerike, s pridruženimi trobilci in tolkalci. Tokrat vas vabimo k poslušanju zvočne kombinacije orgel s trobili in tolkali – lahko jo boste spoznali v izvedbah trobilnega kvinteta Empire Brass iz Bostona, ki ga sestavljajo: trobentača Rolf Smeding in Jeffrey Curnow, hornist Martin Hackelman in tubist James Samuel Pilafian. V izvedbah del starih baročnih mojstrov, romantičnih orgelskih ustvarjalcev, pa tudi avtorjev današnjega časa se jim bodo pridružili še trobentači Timothy Morrison, Joseph Foley in Stephen Burns, pozavnista Ronald Barron in Norman Bolter, hornist Kevin Owen, tolkalista Arthur Press in Neil Grover ter seveda organist – to bo Michael Murray.
Vivaldijevi koncerti na orglah bazilike Sancta Maria Gloriosa dei Frari v Benetkah

Vivaldijevi koncerti na orglah bazilike Sancta Maria Gloriosa dei Frari v Benetkah

ARS Obiski kraljice, 4. september 2019 ― Nekatera Vivaldijeva dela bosta na orglah bazilike Sancta Maria Gloriosa dei Frari v Benetkah predstavila italijanska organista Margherita Gianola in Silvio Celeghin. Antonio Vivaldi je skladatelj, ki z glasbo, polno lahkotnosti in radoživosti, pritegne marsikoga. Orglam ni namenil posebne pozornosti, vseeno pa danes organisti po vsem svetu izvajajo njegovo glasbo. Že za časa Vivaldijevega življenja so mnogi virtuozi njegovo instrumentalno glasbo igrali na takratnih inštrumentih s tipkami, precej njegovih koncertov pa so Vivaldijevi sodobniki priredili tudi za orgle. Med njimi izstopata dva – Johann Gottfried Walther, Bachov daljni sorodnik in sam Johann Sebastijan Bach.  Tá se je v usvajanju italijanske elegance uril tudi s prepisovanjem oz. priredbami Vivaldijevih koncertov za čembalo ali orgle. Nekatera tovrstna dela vam bosta na enih ali drugih orglah bazilike Sancta Maria Gloriosa dei Frari v Benetkah predstavila italijanska organista Margherita Gianola in Silvio Celeghin.
Sodobna slovaška orgelska glasba

Sodobna slovaška orgelska glasba

ARS Obiski kraljice, 29. avgust 2019 ― Juraj Beneš, Miro Bázlik in Roman Berger so trije sodobni slovaški skladatelji, ki pišejo tudi za orgle. Juraj Beneš, Miro Bázlik in Roman Berger so trije sodobni slovaški skladatelji, ki pišejo tudi za orgle. Njihov slog komponiranja je različen, združuje pa jih zanimanje za ustvarjanje solistične in komorne glasbe, s katero so se skozi leta uveljavili tako na Slovaškem kot na tujem. Očitno vse tri glasbene ustvarjalce privlačijo tudi orgle, ki tako ustvarjalcem kot poustvarjalcem nudijo pisano paleto zvočnih barv in izraznih možnosti. Orgelska dela omenjenih skladateljev bo predstavil Ján Vladimír Michalko, eden najprepoznavnejših slovaških organistov današnjega časa.
Organist Ignace Michiels

Organist Ignace Michiels

ARS Obiski kraljice, 23. avgust 2019 ― Predstavil se bo z deli starih baročnih mojstrov, romantičnih glasbenih ustvarjalcev, pa tudi s kompozicijo Benjamina Ipavca. Ignace Michielis je orgelski interpret, ki ga boste lahko spoznali v tokratni oddaji – z deli starih, baročnih orgelskih mojstrov, romantičnih glasbenih ustvarjalcev, pa tudi s kompozicijo slovenskega skladatelja Benjamina Ipavca se bo predstavil na orglah, ki jih je v cerkvi sv. Vida, v Šentvidu pri Lukovici postavila orglarska delavnica Škrabl iz Rogaške Slatine.
J.S. Bach, Max Reger, Jean Langlais in Floor Peeters /ponovitev

J.S. Bach, Max Reger, Jean Langlais in Floor Peeters /ponovitev

ARS Obiski kraljice, 11. avgust 2019 ― Bach je bil vzornik tako Maxu Regerju, kot Jeanu Langlaisu in Flooru Peetersu. Johann Sebastian Bach, Max Reger, Jean Langlais in Flor Peeters sestavljajo pisano druščino skladateljev, katerim je skupno ustvarjanje in poustvarjanje za orgle. V glasbeni zgodovini sicer ni veliko glasbenih ustvarjalcev, ki jih orgle na tak ali drugačen način ne bi kdaj zamikale. Prav malo je tudi takih, ki jim ne bi bil za vzor veliki J. S. Bach. In če koga lahko označimo kot velikega častilca te večno aktualne, brezčasne baročne glasbe, je to zagotovo Max Reger – za orgle je med drugim priredil Bachovo Kromatično fantazijo in fugo BWV 903. Na svojstven način se je po Bachu zgledoval tudi belgijski skladatelj Flor Peeters, v oddaji boste slišali njegovo Elegijo, op. 38, Toccato, fugo in himno na Ave maris stella, op. 28 ter Pesem soncu, op. 66. S polifonijo in gregorijanskim koralom pa so povezane tudi Tri gregorijanske parafraze francoskega skladatelja 20. stoletja Jeana Langlaisa. Interpreta tokratne oddaje bosta organista Christopher Herrick in D’Arcy Trinkwon.  
Christopher Herrick

Christopher Herrick

ARS Obiski kraljice, 11. avgust 2019 ― Predstavil se bo na orglah Mestne hiše v Melbournu v Avstraliji in na orglah stolne cerkve v Bernu v Švici. V ponovljeni oddaji predstavljamo angleškega orglavca Christopherja Herricka. Na velike orgle v Mestni hiši v Melbournu v Avstraliji ter na orgle stolne cerkve v Bernu v Švici bo izvajal manj znana orgelska dela ameriških, angleških in norveških skladateljev 19. in 20. stoletja.  
André Isoir

André Isoir

ARS Obiski kraljice, 4. avgust 2019 ― V interpretaciji tega priznanega francoskega organista boste lahko slišali dela J.S. Bacha, Cesarja Francka, Francoisa Couperina in Jehana Alaina. V ponovljeni oddaji vas vabimo k poslušanju orgelskih del, ki jih je poustvaril francoski organist André Isoir. V njegovi zapuščini najdemo več kot 60 plošč oz. zgoščenk, najbolj se je uveljavil z interpretacijo orgelskih del Johanna Sebastijana Bacha, pa tudi s posnetki Cesarja Francka, Francoisa Couperina in Jehana Alaina. Cenjen je bil tudi kot orgelski pedagog – od leta 1983 do leta 1994 je poučeval orgle na konservatoriju National de Region de Boulogne-Billancourt.
Orgle v družbi s pozavno in rogom/ponovitev

Orgle v družbi s pozavno in rogom/ponovitev

ARS Obiski kraljice, 18. julij 2019 ― Dela za to zanimivo zvočno kombinacijo boste slišali v izvedbi hornistke Zore Slokar, pozavnista Branimirja Slokarja in organista Klemensa Schnorra. Tokrat vas vabimo k poslušanju zanimive kombinacije orgel s pozavno in rogom, inštrumentov, ki ju sicer najdemo tudi med imeni orgelskih registrov. A tí skušajo bolj ali manj uspešno posnemati barvo in značaj teh glasbil, povsem drugače pa je, kadar ta dva inštrumenta resnično zazvenita ob orglah. In postaneta orglam učinkovit kontrast, hkrati se z njimi zvočno presenetljivo dobro ujemata. To boste lahko slišali tudi v interpretaciji nocojšnjih cenjenih izvajalcev: dveh slovenskih glasbenih umetnikov  – hornistke Zora Slokar in pozavnista Branimirja Slokar ter uveljavljenega nemškega organista Klemensa Schnorra.
Bach z italijanskimi vplivi

Bach z italijanskimi vplivi

ARS Obiski kraljice, 18. julij 2019 ― Na sporedu bodo orgelska dela J.S. Bacha in njegovih italijanskih sodobnikov. Bach z italijanski vplivi (na njegova dela seveda) je naslov nocojšnje oddaje Obiski kraljice, hkrati tudi zgoščenke, ki jo je z deli Johanna Sebastijana Bacha in njegovih italijanskih sodobnikov posnela ameriška organistka Kimberly Marshall. Kompozicije, ki jih bomo slišali, bodo tokrat zazvenele na ameriških orglah, ki pa so zasnovane po zgledu orgel, na katere je igral véliki glasbeni mojster Bach.
Obiski kraljice

Obiski kraljice

ARS Obiski kraljice, 8. julij 2019 ― Opolnoči v katedrali Notre Dame v Parizu Olivier Latry, naslovni organist pariške katedrale Notre Dame, je pred nekaj leti posnel zgoščenko z orgelskimi transkripcijami kompozicij J.S. Bacha, Richarda Wagnerja, Hectorja Berlioza, Sergeja Prokofjeva in drugih. Vélike orgle delavnice Cavaillé-Cool so bile v tem sakralnem prostoru leta 2014 popolnoma obnovljene, skoraj nepoškodovane so ostale tudi po nedavnem požaru.
Koncerti za orgle Georga Christopha Wagenseila

Koncerti za orgle Georga Christopha Wagenseila

ARS Obiski kraljice, 5. julij 2019 ― Lahkotna, klasicistično obarvana glasba za orgle in orkester Tokrat vas vabimo k poslušanju lahkotne, klasicistično obarvane glasbe za orgle in orkester, katere avtor je Georg Christoph Anton Wagenseil – dunajski skladatelj in pedagog, ki je živel in deloval v 18. stoletju. Slovel je kot izjemen virtuoz na glasbilih s tipkami – menda je bil v vsakem trenutku zmožen improvizirati fugo na dano temo, velja pa tudi za eno najvplivnejših glasbenih osebnosti tedanje dobe. Njegove Koncerte za orgle in orkester boste slišali v izvedbi organistke Elisabeth Ullmann in instrumentalnega sestava Piccolo Concerto Dunaj, pod vodstvom Roberta Sensija.
Orgelski scherzi

Orgelski scherzi

ARS Obiski kraljice, 24. junij 2019 ― V prvih poletnih dnevih vas vabimo k poslušanju orgelskih scherzov. V prvih poletnih dnevih vas vabimo k poslušanju orgelskih scherzov – tí vsi po vrsti slovijo po svoji virtuoznosti, pa tudi po lahkotnosti, prefinjenosti in barvitosti. V izvedbi različnih orgelskih interpretov boste slišali kompozicije Maurica Durufléja, Eugena Gigouta, Ludwiga van Beethovna, Alessandra Polija, Antona Brucknerja in drugih.
Organist Francois Henri Houbart

Organist Francois Henri Houbart

ARS Obiski kraljice, 17. junij 2019 ― Kot organist deluje v cerkvi sv. Magdalene v Parizu ter poučuje orgelsko igro na Orleanski glasbeni akademiji. Tokrat vam predstavljamo francoskega orgelskega poustvarjalca Francoisa Henrija Houbarta – kot organist deluje v cerkvi sv. Magdalene v Parizu ter poučuje orgelsko igro na Orleanski glasbeni akademiji. V njegovi izvedbi boste slišali dela skladatelja Louisa Vierna in lastne improvizacije.
Orgelske skladbe opernih skladateljev

Orgelske skladbe opernih skladateljev

ARS Obiski kraljice, 10. junij 2019 ― Kraljica inštrumentov je očitno pritegnila tudi skladatelje, ki so se posvečali ustvarjanju opernih del. Kraljica inštrumentov je očitno pritegnila tudi skladatelje, ki so se posvečali ustvarjanju opernih del. To so na primer Georges Bizet, Richard Strauss, Luigi Cherubini, Hector Berlioz, Vincenzo Bellini in drugi. Njihove kompozicije je zbral in poustvaril dunajski organist Franz Haselböck.
Binkoštna orgelska glasba

Binkoštna orgelska glasba

ARS Obiski kraljice, 3. junij 2019 ― Na binkošti bo zazvenela glasba skladateljev, ki so ustvarjali na binkoštne melodije – to sta predvsem himni Veni, Creator Spiritus in Veni, Sancte Spiritus. Na binkošti bo zazvenela glasba skladateljev, ki so ustvarjali na binkoštne melodije – to sta predvsem himni Veni, Creator Spiritus in Veni, Sancte Spiritus. Protestantski avtorji pa so seveda svoje binkoštno obarvane orgelske kompozicije zasnovali na protestantskih koralih, primernih in namenjenih za ta dan.
še novic