Viennacontemporary, osmič

Viennacontemporary, osmič

ARS Svet kulture, 26. september 2019 ― V sekciji Fokus umetnostnega sejma na Dunaju predstavljajo kolektiv NSK Tokrat bomo pogledali na dunajski mednarodni sejem sodobne umetnosti viennacontemporary, ki je največji umetnostni sejem na področju Srednje in Vzhodne Evrope – v sekciji Fokus se bo ob drugih galerijah na njem predstavil tudi slovenski kolektiv NSK. V nadaljevanju se bomo dotaknili razstave Plečnik in sveto: Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec v Mestnem muzeju Ljubljana; napovedali bomo tudi predstavo Dragi, doma sem!, ki bo premierno uprizorjena nocoj na odru Male scene MGL, ter plesno predstavo Human v Cankarjevem domu.
Risoroman Berlin

Risoroman Berlin

ARS Svet kulture, 25. september 2019 ― Zajetna trilogija o vzponu nacizma in izdihih weimarske republike izpod peresa Jasona Lutesa Ob risoromanu Berlin Jasona Lutesa vam bomo predstavili še nekatere druge knjižne novosti iz Založbe ZRC, med katerimi sta tudi kritična, provokativna knjiga o zahodni nadvladi in izkoriščanju na podlagi ideje drugosti in razlike Kritika črnskega uma Achilleja Mbembeja ter antologija Judovska država: Temeljni dokumenti političnega sionizma. Ta prinaša spise avtorjev, ki so oblikovali sionizem, gibanje za narodno samoodločbo Judov. Danes se bomo sprehodili tudi po razstavi dokumentarne letalske fotografije Nina Mihalka v Cankarjevem domu in napovedali 1. koncert za Simfonični cikel v Mariboru. Vabljene in vabljeni k poslušanju!
Albrecht Dürer v Albertini

Albrecht Dürer v Albertini

ARS Svet kulture, 24. september 2019 ― Že desetletja ni bilo na enem mestu zbranih toliko Dürerjevih mojstrovin. Začeli bomo na Dunaju – v Albertini celostno predstavljajo delo Albrechta Dürerja. V Ljubljani bomo izpostavili festival zvočnih in avdio-vizualnih umetnosti Sonica. Južno od središča italijanske prestolnice, v predmestju Ostiense, je na ogled neznana zbirka etruščanske umetnosti, ki je nezakonito končala v Švici. Predstavo SNG Drame Ljubljana – Ali: Strah ti pojé dušo pa je sinoči občinstvo beograjskega gledališkega festivala Bitef nagradilo s stoječimi ovacijami.
V iskanju pesmi

V iskanju pesmi

ARS Svet kulture, 24. september 2019 ― O gostovanju slovaške pesnice Márie Ferenčuhove in radijski igri Ta pesem ozdravi ribo V oddaji Svet kulture se bomo tokrat posvetili gostovanju prepoznavne ustvarjalke sodobne slovaške poezije. Mária Ferenčuhová je namreč odmeven pesniški glas svoje generacije na Slovaškem. V njenih zbirkah najdemo zelo različne teme – od okoljske problematike, materinstva do smrti in bolezenskega stanja človeka –  prepoznavnost pa si je zgradila s specifičnim nerazčustvovanim pristopom. Radijska igra z naslovom Ta pesem ozdravi ribo, ki je nastala na osnovi besedila francoskega avtorja Jeana Pierra Simeona,  je nominirana za nagrado na festivalu Prix Europa v Berlinu. Tudi sicer bomo nekaj več pozornosti namenili knjižni produkciji za otroke, saj se začenja teden otroka, poteka pa tudi mesec skupnega branja.
Marina Abramović: Čistilec

Marina Abramović: Čistilec

ARS Svet kulture, 23. september 2019 ― Slavna umetnica se z retrospektivo vrača v domači Beograd. Prejšnji teden je založba Sanje predstavila svoje jesensko knjižno dogajanje, med drugim nastope avtorjev in druženja, pa knjige, ki so še v tiskarni in tri, ki so že na policah knjigarn, o teh bo spregovoril Rok Zavrtanik, direktor založbe. Nato se bomo odpravili v Beograd, kjer so v Muzeju sodobne umetnosti odprli dolgo pričakovano retrospektivo ikone performansa Marine Abramović. Umetnica se s postavitvijo z naslovom Čistilec po 44-ih letih vrača v rojstno mesto. V oddaji tudi o včerajšnjem zaključku Festivala slovenskega filma v Portorožu in še kaj se bo našlo. Vabljeni k poslušanju.
Saloma in Kino Šiška

Saloma in Kino Šiška

ARS Svet kulture, 20. september 2019 ― "Ne želim si, da Kino Šiška postane nova Slovenska filharmonija in Simon Kardum novi Mitja Rotovnik". - Gregor Tomc Kino Šiška praznuje desetletje delovanja in pred mikrofon smo povabili Gregorja Tomca, ki je ob jubileju z nami delil kritične misli. V Trstu se je začel Slofest, tridnevni festival Slovencev v Italiji, jutri pa bodo na velikem odru ljubljanske Drame s premiero Salome Oscarja Wildea v režiji Eduarda Milerja začeli novo sezono.
Sedem dni

Sedem dni

ARS Svet kulture, 19. september 2019 ― Žiga Divjak in Katarina Morano s krstno uprizoritvijo na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega Tretji dan Slovenskega filmskega festivala v Portorožu sta v glavnem tekmovalnem programu celovečernih filmov na vrsti Oroslan Matjaža Ivanišina in Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča. Spregovorili bomo tudi o začetku nove sezone Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, natančneje o uprizoritvi dela Ödona von Horvata Zgodbe iz Dunajskega gozda v režiji Primoža Ekarta. Tu je še premiera avtorske predstave Sedem dni režiserja Žiga Divjaka in dramaturginje Katarine Morano na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega, pa premiera predstave Ostržek v Lutkovnem gledališču Maribor. Prav tako v Mariboru se začne festival plesno-performativnih predstav Performa – Platforma in še kaj se bo našlo v oddaji Svet kulture.
Badjurov nagrajenec Andrej Zdravič

Badjurov nagrajenec Andrej Zdravič

ARS Svet kulture, 18. september 2019 ― V okviru Festivala slovenskega filma so z nagrado za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti nagradili filmskega avtorja in komponista Andreja Zdraviča Žirija je v utemeljitvi nagrade zapisala, da gledalcem Zdravičevi filmi omogočijo umetniško doživetje brez precedensa in brez primere, da je ves njegov umetniški opus sklenjena celota, saj kljub temu, da se v njem menjajo predmeti obravnave, načini obravnave in ne nazadnje tehnologija snemanja, odseva neki določeni pogled na svet, avtorjevo posebno senzibilnost, ki nam z zvočno-vizualnimi impulzi na filmu venomer predstavlja utripanje ali ritem življenja (najsibo narave, urbanega okolja, tehnologije). V oddaji bomo predstavili tudi nov film Tomaža Gorkiča Prekletstvo Valburge, katerega premiera je nocoj v Kinu Šiška, ter svežo monografijo dr. Petra Svetine Metuljčki in mehaniki: slovenska mladinska književnost med meščanstvom in socializmom. Napovedali bomo tudi festival srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae.
Festivala slovenskega filma in jazza

Festivala slovenskega filma in jazza

ARS Svet kulture, 17. september 2019 ― Festival slovenskega filma bodo nocoj v Portorožu odprli z novim filmom Metoda Pevca Jaz sem Frenk. V Portorožu se danes začenja 22. festival slovenskega filma, V Ravnah na Koroškem 15. festival slovenskega jazza, medtem pa je v Celju novo razstavo odprl Arjan Pregl.
Broadwayski muzikali

Broadwayski muzikali

ARS Svet kulture, 16. september 2019 ― Poleg dogajanja v New Yorku tudi o knjižnih novostih Beletrine in Slovenske matice, festivalu Topografije zvoka in kitajski kinematografiji. Danes se bomo odpravili v New York in pregledali tamkajšnjo aktualno broadwaysko produkcijo. V nadaljevanju bomo strnili poudarke jesenskih knjižnih novosti založbe Beletrina in Slovenske matice ter napovedali festival zvočnih umetnosti Topografije zvoka, ki se nocoj začenja v ljubljanskem ŠKUC-u. Podobno, kot bomo začeli, se bomo tudi poslovili: in sicer mednarodno, z bilanco kitajske kinematografije zadnjih 70 let. Vabljeni k poslušanju!
Migracije človeka skozi Rajzefiber

Migracije človeka skozi Rajzefiber

ARS Svet kulture, 13. september 2019 ― V trenutku, ko nekdo drug vstopi v našo skupnost, vzbudi naše frustracije, čeprav te z njim nimajo nobene zveze. Poudarek oddaje bo na začetku na migracijah. V Prešernovem gledališču Kranj želijo s predstavo Rajzefiber pokazati, da v trenutku, ko nekdo drug vstopi v našo skupnost, vzbudi naše frustracije, čeprav te z njim nimajo nobene zveze. Manj frustracij pa v nas vzbujajo selitve rastlin. Njihove interakcije s človekom bodo predstavili na 2. bienalu mlade umetnosti, ki ga pripravljajo v Harkovu, v mestu na severovzhodu Ukrajine. K sodelovanju so povabili tudi umetniški kolektiv Brida, v katerem so novogoriški ustvarjalci. V oddaji tudi o plesni predstavi Mateja Kejžarja z naslovom Languagesausage-Languagesausage-Languagesausage, ki preizprašuje pomen ponavljanja in išče vzporednice med plesom in jezikom. Napovedali bomo neposredni prenos koncerta Moč iskrenosti, ki ga bo Haydnova filharmonija izvedla na Festivalu Maribor.
Dobitnik večernice je Andrej E. Skubic

Dobitnik večernice je Andrej E. Skubic

ARS Svet kulture, 12. september 2019 ― Knjiga Babi nima več telefona je druga knjiga iz Skubičeve štiridelne zbirke Trio Golaznikus V današnji oddaji najprej o predstavi Hevreka!, ki jo bodo premierno uprizorili v Mestnem gledališču Ptuj. Znanstveni cirkus, ki so ga ustvarili mladi slovenski igralci se pozabava s fiziko in skuša mladim približati znanstvene teme. Nagrado Večernica, ki jo podeljuje časnik Večer za najboljše izvirno leposlovno delo za otroke in mlade, izdano v minulem letu, prejme Andrej E. Skubic za knjigo Babi nima več telefona. Gre za drugo knjigo iz Skubičeve štiridelne zbirke Trio Golaznikus, ki izhaja pri Mladinski knjigi. Nekaj minut bomo namenili tudi poeziji – novo pesniško zbirko je izdal Brane Senegačnik – ter vas povabili na prvi koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija v sklopu cikla Kromatika.
Festivala Indigo in Spider

Festivala Indigo in Spider

ARS Svet kulture, 11. september 2019 ― Ljubljana se bo v prihodnjih dneh spraševala o brezbrižnosti in iskala nove plesne prakse. V Ljubljani se danes začenjata festivala Indigo in Spider. Četrta edicija festivala Indigo tematizira ravnodušnost in neobčutljivost za probleme okoli nas, medtem ko festival Spider predstavlja pionirske plesne prakse z vsega sveta.
34. literarni festival Vilenica v središče postavlja Ego in fabulo

34. literarni festival Vilenica v središče postavlja Ego in fabulo

ARS Svet kulture, 10. september 2019 ― Nagrado vilenica bo dobil srbski pisatelj Dragan Velikić, slovenski avtor v središču je pesnik Esad Babačić. Z branji gostujočih literatov po slovenskih krajih se bo danes začel mednarodni literarni festival Vilenica. Tema letošnje 34. izdaje je Ego in fabula, povabljeni avtorji pa bodo ob tej priložnosti razmišljali o avtobiografskem pisanju. Glavno nagrado bo prejel srbski književnik Dragan Velikić, slovenski avtor v središču je pesnik Esad Babačić. V oddaji predstavljamo tudi elektroakustično glasbenico Majo Osojnik ter Festival Maribor.
Drevesa so zasedla celovški stadion

Drevesa so zasedla celovški stadion

ARS Svet kulture, 9. september 2019 ― Nespametna ravnanja človeka, ki jih kritično zajema sodobna umetnost Gozdovi in pragozdovi so pomembni del ekosistema in ključni za uravnavanje globalnega podnebja, vendar se je bati za njihov obstoj, saj jih krčimo s požiganjem in drugo nelegalno dejavnostjo. Megalomanska instalacija Klausa Litmanna v Celovcu je primer distopije, ki opozarja, da z gozdovi izginjajo tudi različne vrste življenja. V prihodnost so bili zazrti tudi sodelujoči na festivalu Ars Electronica, medtem ko ima odnos med očetom in sinom v radijski igri z naslovom Treba bi bilo peljati psa na sprehod, veliko opraviti s preteklostjo.
še novic