Drago Jančar na Modri zofi

Drago Jančar na Modri zofi

ARS Svet kulture, 5. oktober 2019 ― V slovenskem programu na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu letos izstopa gostovanje Draga Jančarja na enem izmed najuglednejših prizorišč sejma Tudi o jugoslovanski slepoti Petra Handkeja, letošnjega nobelovega nagrajenca, je v daljšem pogovoru razmišljal Drago Jančar. Z Aleksandrom Čobcem se je pogovarjal tik pred svojim današnjim nastopom na enem izmed najuglednejših prizorišč Frankfurtskega mednarodnega knjižnega sejma, tako imenovani Modri Zofi. Pogovor lahko poslušate v zadnjem delu oddaje, v kateri najprej napovedujemo tri gledališke premiere in dva glasbena dogodka. Slovensko stalno gledališče v Trstu začenja sezono s Krčmarico Mirandolino Carla Goldonija, v Zagrebu so po drami Slavoja Žižka ustvarili predstavo Antigona, v ljubljanski Mali drami pa napovedujejo avtorski projekt Simpozij. Letos praznujemo 180. letnico rojstva Davorina Jenka, posvečen mu bo tudi jutrišnji koncert Davorin Jenko zbližuje in združuje v Cerkljah na Gorenjskem. V Kinu Šiška v Ljubljani pa bo prav tako jutri koncert z naslovom Operacija Helikon, ki ga boste lahko v neposrednem prenosu poslušali tudi na naših radijskih valovih in v video prenosu na Arsovi facebook strani.
Oroslan Matjaža Ivanišina

Oroslan Matjaža Ivanišina

ARS Svet kulture, 2. oktober 2019 ― "Pozimi pred skoraj dvajsetimi leti je v majhni vasi umrl moški." V Kinodvoru bo drevi premiera novega slovenskega filma z naslovom Oroslan. Gre za moškega iz Porabja okrog katerega se po njegovi smrti stkejo različne zgodbe. Matjaž Ivanišin je o ideji za zgodbo povedal tole: »Pozimi pred skoraj dvajsetimi leti je v majhni vasi umrl moški. Nisem ga poznal, nikoli ga nisem srečal ali videl. Veliko pozneje sem bral zgodbo o njegovi smrti in potem še vrsto zgodb o njegovem življenju. Tako v sebi nosim podobo popolnega neznanca, ki se v mojih predstavah meša s podobo nekoga iz moje družine. To je bilo izhodišče za film o Oroslanu.« V oddaji se bomo posvetili tudi razstavni umetnosti in predstavili nove galerijske prostore Galerije SLOART ter razstavo keramike slovenske kiparke Dragice Čadež.
“Avstrijski Van Gogh”

“Avstrijski Van Gogh”

ARS Svet kulture, 30. september 2019 ― Richard Gerstl velja za prvega avstrijskega ekspresionista. Nedavno odprta razstava na Dunaju ga postavlja v širši kontekst »Avstrijski van Gogh« je krilatica, s katero so kritiki označili Richarda Gerstla, ki danes velja za prvega avstrijskega ekspresionista, v svojem kratkem življenju pa ni dosegel večje slave, čeprav je še pred Egonom Schielejem in Oskarjem Kokoschko rahljal konvencije tedanjega časa ter v svoje slikarstvo uvedel številne novosti in prehajal v ekspresivno abstrakcijo. V Leopoldovem  muzeju na Dunaju je zdaj na ogled obsežna razstava, ki ne predstavlja le Gerstla, temveč tudi  njegove povezave s sodobniki in nasledstvo. Ustavili se bomo še v Gradcu, kjer poteka večmedijski festival Štajerska jesen, ter predstavili nekaj knjižnih novosti, med katerimi je tudi nova knjiga Vinka Möderndorferja Ljudomrznik na tržnici, analiza slovenske družbe in njenega odnosa do umetnosti in kulture.
Predstava Ali: Strah ti poje dušo zmagala na Bitefu

Predstava Ali: Strah ti poje dušo zmagala na Bitefu

ARS Svet kulture, 27. september 2019 ― Predstava SNG Drame Ljubljana je v Beogradu prejela kar tri nagrade od štirih, med njimi tudi glavno nagrado Grand Prix Mira Trailović za najboljšo uprizoritev v celoti. Predstava SNG Drama Ljubljana Ali: Strah ti poje dušo v režiji Sebastijana Horvata je slavila na 53. mednarodnem gledališkem festivalu Bitef. Prejela je kar tri od štirih nagrad: veliko nagrado za predstavo v celoti, Horvatu so podelili nagrado časnika Politika za režijo, za najboljšo pa jo je izbralo še občinstvo. O velikem uspehu naših gledališčnikov iz Beograda poroča Boštjan Anžin. Na dan, ko je bila pred natanko sto leti na odru Slovenskega narodnega gledališča Maribor prva slovenska uprizoritev, bo v gledališču nocoj premiera drame Grmače režiserke Nine Rajić Kranjac. Gre za zadnjo dramo Daneta Zajca, ki je bila uprizorjena še v času njegovega življenja. S krstno uprizoritvijo Izobčenke, avtorskega projekta po delih Rudija Šeliga v režiji Mirjane Medojević, pa začenjajo sezono Ljubezen v ljubljanski Mali drami. V Mestni galeriji Nova Gorica začenjajo novo sezono z odprtjem razstave fotografij Wilhelma Heiligerja. Napovedali bomo tudi prvi koncert za vokalni abonma Slovenske filharmonije. Vodila ga bo dirigentka Helena Fojkar Zupančič, sodelovali bodo še duo Claripiano, pianistka Urška Vidic in baritonist Matjaž Strmole.  
Viennacontemporary, osmič

Viennacontemporary, osmič

ARS Svet kulture, 26. september 2019 ― V sekciji Fokus umetnostnega sejma na Dunaju predstavljajo kolektiv NSK Tokrat bomo pogledali na dunajski mednarodni sejem sodobne umetnosti viennacontemporary, ki je največji umetnostni sejem na področju Srednje in Vzhodne Evrope – v sekciji Fokus se bo ob drugih galerijah na njem predstavil tudi slovenski kolektiv NSK. V nadaljevanju se bomo dotaknili razstave Plečnik in sveto: Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec v Mestnem muzeju Ljubljana; napovedali bomo tudi predstavo Dragi, doma sem!, ki bo premierno uprizorjena nocoj na odru Male scene MGL, ter plesno predstavo Human v Cankarjevem domu.
Risoroman Berlin

Risoroman Berlin

ARS Svet kulture, 25. september 2019 ― Zajetna trilogija o vzponu nacizma in izdihih weimarske republike izpod peresa Jasona Lutesa Ob risoromanu Berlin Jasona Lutesa vam bomo predstavili še nekatere druge knjižne novosti iz Založbe ZRC, med katerimi sta tudi kritična, provokativna knjiga o zahodni nadvladi in izkoriščanju na podlagi ideje drugosti in razlike Kritika črnskega uma Achilleja Mbembeja ter antologija Judovska država: Temeljni dokumenti političnega sionizma. Ta prinaša spise avtorjev, ki so oblikovali sionizem, gibanje za narodno samoodločbo Judov. Danes se bomo sprehodili tudi po razstavi dokumentarne letalske fotografije Nina Mihalka v Cankarjevem domu in napovedali 1. koncert za Simfonični cikel v Mariboru. Vabljene in vabljeni k poslušanju!
Albrecht Dürer v Albertini

Albrecht Dürer v Albertini

ARS Svet kulture, 24. september 2019 ― Že desetletja ni bilo na enem mestu zbranih toliko Dürerjevih mojstrovin. Začeli bomo na Dunaju – v Albertini celostno predstavljajo delo Albrechta Dürerja. V Ljubljani bomo izpostavili festival zvočnih in avdio-vizualnih umetnosti Sonica. Južno od središča italijanske prestolnice, v predmestju Ostiense, je na ogled neznana zbirka etruščanske umetnosti, ki je nezakonito končala v Švici. Predstavo SNG Drame Ljubljana – Ali: Strah ti pojé dušo pa je sinoči občinstvo beograjskega gledališkega festivala Bitef nagradilo s stoječimi ovacijami.
V iskanju pesmi

V iskanju pesmi

ARS Svet kulture, 24. september 2019 ― O gostovanju slovaške pesnice Márie Ferenčuhove in radijski igri Ta pesem ozdravi ribo V oddaji Svet kulture se bomo tokrat posvetili gostovanju prepoznavne ustvarjalke sodobne slovaške poezije. Mária Ferenčuhová je namreč odmeven pesniški glas svoje generacije na Slovaškem. V njenih zbirkah najdemo zelo različne teme – od okoljske problematike, materinstva do smrti in bolezenskega stanja človeka –  prepoznavnost pa si je zgradila s specifičnim nerazčustvovanim pristopom. Radijska igra z naslovom Ta pesem ozdravi ribo, ki je nastala na osnovi besedila francoskega avtorja Jeana Pierra Simeona,  je nominirana za nagrado na festivalu Prix Europa v Berlinu. Tudi sicer bomo nekaj več pozornosti namenili knjižni produkciji za otroke, saj se začenja teden otroka, poteka pa tudi mesec skupnega branja.
Marina Abramović: Čistilec

Marina Abramović: Čistilec

ARS Svet kulture, 23. september 2019 ― Slavna umetnica se z retrospektivo vrača v domači Beograd. Prejšnji teden je založba Sanje predstavila svoje jesensko knjižno dogajanje, med drugim nastope avtorjev in druženja, pa knjige, ki so še v tiskarni in tri, ki so že na policah knjigarn, o teh bo spregovoril Rok Zavrtanik, direktor založbe. Nato se bomo odpravili v Beograd, kjer so v Muzeju sodobne umetnosti odprli dolgo pričakovano retrospektivo ikone performansa Marine Abramović. Umetnica se s postavitvijo z naslovom Čistilec po 44-ih letih vrača v rojstno mesto. V oddaji tudi o včerajšnjem zaključku Festivala slovenskega filma v Portorožu in še kaj se bo našlo. Vabljeni k poslušanju.
Saloma in Kino Šiška

Saloma in Kino Šiška

ARS Svet kulture, 20. september 2019 ― "Ne želim si, da Kino Šiška postane nova Slovenska filharmonija in Simon Kardum novi Mitja Rotovnik". - Gregor Tomc Kino Šiška praznuje desetletje delovanja in pred mikrofon smo povabili Gregorja Tomca, ki je ob jubileju z nami delil kritične misli. V Trstu se je začel Slofest, tridnevni festival Slovencev v Italiji, jutri pa bodo na velikem odru ljubljanske Drame s premiero Salome Oscarja Wildea v režiji Eduarda Milerja začeli novo sezono.
Sedem dni

Sedem dni

ARS Svet kulture, 19. september 2019 ― Žiga Divjak in Katarina Morano s krstno uprizoritvijo na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega Tretji dan Slovenskega filmskega festivala v Portorožu sta v glavnem tekmovalnem programu celovečernih filmov na vrsti Oroslan Matjaža Ivanišina in Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča. Spregovorili bomo tudi o začetku nove sezone Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, natančneje o uprizoritvi dela Ödona von Horvata Zgodbe iz Dunajskega gozda v režiji Primoža Ekarta. Tu je še premiera avtorske predstave Sedem dni režiserja Žiga Divjaka in dramaturginje Katarine Morano na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega, pa premiera predstave Ostržek v Lutkovnem gledališču Maribor. Prav tako v Mariboru se začne festival plesno-performativnih predstav Performa – Platforma in še kaj se bo našlo v oddaji Svet kulture.
Badjurov nagrajenec Andrej Zdravič

Badjurov nagrajenec Andrej Zdravič

ARS Svet kulture, 18. september 2019 ― V okviru Festivala slovenskega filma so z nagrado za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti nagradili filmskega avtorja in komponista Andreja Zdraviča Žirija je v utemeljitvi nagrade zapisala, da gledalcem Zdravičevi filmi omogočijo umetniško doživetje brez precedensa in brez primere, da je ves njegov umetniški opus sklenjena celota, saj kljub temu, da se v njem menjajo predmeti obravnave, načini obravnave in ne nazadnje tehnologija snemanja, odseva neki določeni pogled na svet, avtorjevo posebno senzibilnost, ki nam z zvočno-vizualnimi impulzi na filmu venomer predstavlja utripanje ali ritem življenja (najsibo narave, urbanega okolja, tehnologije). V oddaji bomo predstavili tudi nov film Tomaža Gorkiča Prekletstvo Valburge, katerega premiera je nocoj v Kinu Šiška, ter svežo monografijo dr. Petra Svetine Metuljčki in mehaniki: slovenska mladinska književnost med meščanstvom in socializmom. Napovedali bomo tudi festival srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae.
Festivala slovenskega filma in jazza

Festivala slovenskega filma in jazza

ARS Svet kulture, 17. september 2019 ― Festival slovenskega filma bodo nocoj v Portorožu odprli z novim filmom Metoda Pevca Jaz sem Frenk. V Portorožu se danes začenja 22. festival slovenskega filma, V Ravnah na Koroškem 15. festival slovenskega jazza, medtem pa je v Celju novo razstavo odprl Arjan Pregl.
Broadwayski muzikali

Broadwayski muzikali

ARS Svet kulture, 16. september 2019 ― Poleg dogajanja v New Yorku tudi o knjižnih novostih Beletrine in Slovenske matice, festivalu Topografije zvoka in kitajski kinematografiji. Danes se bomo odpravili v New York in pregledali tamkajšnjo aktualno broadwaysko produkcijo. V nadaljevanju bomo strnili poudarke jesenskih knjižnih novosti založbe Beletrina in Slovenske matice ter napovedali festival zvočnih umetnosti Topografije zvoka, ki se nocoj začenja v ljubljanskem ŠKUC-u. Podobno, kot bomo začeli, se bomo tudi poslovili: in sicer mednarodno, z bilanco kitajske kinematografije zadnjih 70 let. Vabljeni k poslušanju!
še novic