Markovci pri Ptuju

Markovci pri Ptuju

ARS Za en bokal muzike, 14. december 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali pevce iz Markovcev pri Ptuju na posnetkih iz leta 1996. Peli so zelo različne pesmi, tudi […] V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali pevce iz Markovcev pri Ptuju na posnetkih iz leta 1996. Peli so zelo različne pesmi, tudi kakšna za praznični čas se najde med njimi, pa seveda pivske in zdravice… Oddajo je pripravil Tomaž Rauch.
Slovo

Slovo

ARS Za en bokal muzike, 7. december 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje […] V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tokrat bomo slišali posnetke pesmi iz oddaje, ki je bila leta 1980 posvečena temi slovesa od doma, eni od največkrat prisotnih tematik v naših ljudskih pesmih nasploh …
V mestu

V mestu

ARS Za en bokal muzike, 30. november 2018 ― V mesto so od nekdaj prihajali ljudje iz različnih okolij in zaradi različnih vzrokov, ki pa so si bili v osnovi dokaj podobni. Razlog selitev […] V mesto so od nekdaj prihajali ljudje iz različnih okolij in zaradi različnih vzrokov, ki pa so si bili v osnovi dokaj podobni. Razlog selitev je bil največkrat preprost: preživetje in iskanje možnosti boljšega življenja, predvsem v ekonomskem smislu. Ljudje so s seboj v mesta prinesli tudi delce ljudskega izročila in tokrat bomo slišali nekaj takih, ki sta jih za radijsko oddajo leta 1976 v arhivu Glasbeno narodopisnega instituta izbrala Zmaga Kumer in Julijan Strajnar, posneti pa so bili v Ljubljani, Mariboru in še kje …
Podlipa

Podlipa

ARS Za en bokal muzike, 26. november 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali pevce in godce iz Podlipe pri Vrhniki na posnetkih iz leta 1984. V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali pevce in godce iz Podlipe pri Vrhniki na posnetkih iz leta 1984.
Peli so jih …

Peli so jih …

ARS Za en bokal muzike, 23. november 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali nekaj starejših posnetkov iz arhivov Glasbeno narodopisnega inštituta, kot so nastali v petdesetih in šestdesetih letih […] V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali nekaj starejših posnetkov iz arhivov Glasbeno narodopisnega inštituta, kot so nastali v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je ljudska pesem še neposredno izkazovala stari način življenja naših ljudi, njihov pogled na svet in prepričanja.
Razbor pod Lisco

Razbor pod Lisco

ARS Za en bokal muzike, 5. november 2018 ― Slišali bomo nekaj splošno znanih primerov pesmi, pa tudi primere zarobljenega humorja V oddaji Za en bokal muzike bomo slišali posnetke iz leta 1996, ki so nastali v Razborju pod Lisco. Slišali bomo nekaj splošno znanih primerov pesmi, pa tudi primere zarobljenega humorja… Pesmi so odsev starega načina življenja odmaknjenega kraja, ki so ga ohranili predvsem starejši prebivalci. Robatost pride marsikdaj do izraza tudi v izvedbah, saj je vsebina imela prednost pred obliko, sploh kadar je šlo za zabavo in razvedrilo…
Narava, lepota, ljubezen

Narava, lepota, ljubezen

ARS Za en bokal muzike, 29. oktober 2018 ― V eni od oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi leta 1975 so se spraševali o opevanju narave, lepote in ljubezni v ljudskih pesmih. Ugotovitev […] V eni od oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi leta 1975 so se spraševali o opevanju narave, lepote in ljubezni v ljudskih pesmih. Ugotovitev je bila seveda neizbežna: starejše tovrstne pesmi so dokaj redke, večinoma so novejšega nastanka, saj v davnih časih zaradi načina življenja preprostih ljudi pri nas ni bilo veliko časa za romantiko. Nekaj tovrstnih pesmi pa vendarle je in izbor takih pesmi iz prej omenjene oddaje bomo tokrat slišali v oddaji Za en bokal muzike.
Izseljenci povratniki

Izseljenci povratniki

ARS Za en bokal muzike, 15. oktober 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke petja in igranja Slovencev, ki so se večinoma že v času okoli prve svetovne vojne […] V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke petja in igranja Slovencev, ki so se večinoma že v času okoli prve svetovne vojne v iskanju boljših možnosti preživetja izselili v tujino, vendar jih je življenje na stara leta pripeljalo nazaj v domovino. V mnogih letih odsotnosti so ohranili spomine na domače kraje in skupaj z njimi tudi del glasbenega izročila, ki so ga leta 1976 obudili in nam zapustili zvočne zapise. Oddajo je na osnovi posnetkov iz oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi iz tistega leta pripravil Tomaž Rauch.
Štajerska, Pa če hoč’mo zapet

Štajerska, Pa če hoč’mo zapet

ARS Za en bokal muzike, 8. oktober 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje […] V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tokrat bomo slišali pevce in godce s Štajerskega: iz Lancove vasi pri Ptuju in Slivnice na Kozjanskem, kot so zapeli in zaigrali leta 1979. Oddajo je pripravil Tomaž Rauch.
Podgorje, Tolsti vrh

Podgorje, Tolsti vrh

ARS Za en bokal muzike, 1. oktober 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje […] V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tako nam ponuja vpogled v izvedbene prakse in interpretacije pevcev in godcev, obenem pa tudi v spremembe v načinih izvajanja in odnosu do izročila, kot jih prinaša čas in spreminjanje načina življenja. Tokrat bomo slišali posnetke s Tolstega vrha pod Gorjanci, kot so nastali ob druženju pevcev in godcev v zidanici leta 1976.
Grad, Goričko

Grad, Goričko

ARS Za en bokal muzike, 24. september 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke iz leta 1998. Pevci so se takrat zbrali pri Gradu na Goričkem in zapeli vrsto […] V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke iz leta 1998. Pevci so se takrat zbrali pri Gradu na Goričkem in zapeli vrsto ljudskih pesmi, namenjenih različnim priložnostim. Slišali bomo izbor predvsem za Goričko značilnih pesmi.
Tuhinjska dolina

Tuhinjska dolina

ARS Za en bokal muzike, 17. september 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike se bomo v času vrnili v sam začetka nastajanja oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Slišali bomo namreč […] V oddaji Za en bokal muzike se bomo v času vrnili v sam začetka nastajanja oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Slišali bomo namreč posnetke pesmi iz druge oddaje iz leta 1966, ki je bila posvečena ljudskemu petju v Tuhinjski dolini in jo je pripravila Zmaga Kumer ob sodelovanju Emilijana Cevca. Posnetke petja iz oddaje bodo dopolnili še posnetki iz arhiva narodopisnega inštituta, ki so prav tako nastali v Tuhinjski dolini.
Juršinci, Slovenske Gorice

Juršinci, Slovenske Gorice

ARS Za en bokal muzike, 10. september 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje […] V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tokrat bomo slišali skupino pevcev iz Juršincev v Slovenskih Goricah, kot jih je naša radijska postaja skozi pesmi predstavila leta 1993. Slišali bomo pevce, ki zavestno ohranjajo izročilo, vendar pa že v okviru novejše estetike, ki se je izoblikovala skozi zbore, pa tudi pod vplivom medijev.
Bela Krajina, Adlešiči

Bela Krajina, Adlešiči

ARS Za en bokal muzike, 3. september 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje […] V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tokrat bomo slišali posnetke iz Adlešičev v Beli Krajini, kot jih je 1978 posnel in predstavil Silvester Mihelčič.
Prekmurje

Prekmurje

ARS Za en bokal muzike, 27. avgust 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje […] V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tokrat je na vrsti glasba iz Prekmurje, kakor sta jo leta 1974 za radijski program izbrala Valens Vodušek in Zmaga Kumer.
še novic