Prlekija

Prlekija

ARS Za en bokal muzike, 10. maj 2019 ― Tokrat bomo slišali prleške ljudske pevce in godce na posnetku iz leta 1966. V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali prleške ljudske pevce in godce na posnetkih iz oddaje, ki je bila posneta daljnega leta 1966. Vabljeni k poslušanju zanimivih starejših arhivskih posnetkov, kot jih je za predstavitev teh krajev izbral pesnik Kajetan Kovič.
Puštal

Puštal

ARS Za en bokal muzike, 26. april 2019 ― Tokrat bomo slišali pevce in godce iz Puštala pri Škofji Loki V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali pevce in godce iz Puštala pri Škofji Loki, kakor so zapeli in zagodli leta 1991. Slišali bomo pesmi, ki v marsičem odražajo bližino in navezanost na mesto, pa tudi take, ki so tja prišle iz drugih krajev, predvsem pa kar nekaj dobrovoljnih in šaljivih, kot so bili tudi izvajalci v času nastanka posnetkov.
Škocjan, Lipljene

Škocjan, Lipljene

ARS Za en bokal muzike, 19. april 2019 ― Posnetki pesmi iz Škocjana in Lipljen v bližini Turjaka. V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke pesmi iz Škocjana in Lipljen v bližini Turjaka. Posnetki so nastali leta 1997, ko so bili tudi prvič predstavljeni v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi z naslovom: Pri Šuštarjevih v Škocjanu: Je taka, bolj štramasta.
Kanalska in Ziljska dolina

Kanalska in Ziljska dolina

ARS Za en bokal muzike, 12. april 2019 ― Slišali bomo arhivske posnetke pesmi iz koroških Kanalske in Ziljske doline V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali arhivske posnetke pesmi iz koroških Kanalske in Ziljske doline, ki so bile v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi predstavljene ob izidu dveh knjig pesmi iz teh krajev dr. Zmage Kumer leta 1987.
Bizeljsko

Bizeljsko

ARS Za en bokal muzike, 29. marec 2019 ― Ker sta vojska in vojna kruto in največkrat nepreklicno posegala v človeška življenja sta pustili mnoge sledi tudi v ljudskem izročilu Ker sta vojska in vojna kruto in največkrat nepreklicno posegala v človeška življenja sta pustili mnoge sledi tudi v ljudskem izročilu. V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali pretežno z vojsko povezane pesmi z Bizeljskega na posnetkih iz leta 1981. 
Bizeljsko

Bizeljsko

ARS Za en bokal muzike, 19. marec 2019 ― Ker sta vojska in vojna kruto in največkrat nepreklicno posegala v človeška življenja sta pustili mnoge sledi tudi v ljudskem izročilu Ker sta vojska in vojna kruto in največkrat nepreklicno posegala v človeška življenja sta pustili mnoge sledi tudi v ljudskem izročilu. V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali pretežno z vojsko povezane pesmi z Bizeljskega na posnetkih iz leta 1981.
Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 8. marec 2019 ― Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče […] Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče hišno muziciranje.
Čušperk

Čušperk

ARS Za en bokal muzike, 22. februar 2019 ― Slišali bomo, kako so v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja zapeli in zaigrali pevci in godci iz Čušperka in Račne ter nekaterih okoliških vasi V oddaji Za en bokal muzike bomo slišali, kako so v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja zapeli in zaigrali pevci in godci iz Čušperka in Račne ter nekaterih okoliških vasi. To so kraji nedaleč od Grosupljega. Slišali bomo nekatere splošno znane pesmi, pa tudi nekaj takih, ki so bile nekoč del raznih običajev… 
Polanci in Haložani

Polanci in Haložani

ARS Za en bokal muzike, 15. februar 2019 ― Ptujsko in Dravsko polje ter Haloze – to so kraji, ki so medsebojno povezani na mnoge načine, še bolj pa so bili v preteklosti, ko […] Ptujsko in Dravsko polje ter Haloze – to so kraji, ki so medsebojno povezani na mnoge načine, še bolj pa so bili v preteklosti, ko so bili drug od drugega tudi odvisni. Tam se je ohranila vrsta običajev, začenši s pustnimi, ki so si bili v različnih krajih sorodni, pa vendar tudi zelo različni. Z vsemi pa je povezane veliko glasbe in tokratno oddajo Za en bokal muzike bo zapolnil preplet zvokov in glasbe, povezane z običaji, ki jih je leta 1967 v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi predstavil Niko Kuret.
Tuji vplivi

Tuji vplivi

ARS Za en bokal muzike, 8. februar 2019 ― Tokrat bomo slišali posnetke iz oddaje, ki je bila na sporedu leta 1979, v njej pa so se posvetili prisotnosti tujih vplivov v naši ljudski pesmi V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tokrat bomo slišali posnetke iz oddaje, ki je bila na sporedu leta 1979, v njej pa so se posvetili prisotnosti tujih vplivov v naši ljudski pesmi.
Kropa, Železniki

Kropa, Železniki

ARS Za en bokal muzike, 25. januar 2019 ― Tokrat bodo osrednja tema oddaje pesmi iz krajev, ki ju je zaznamovalo kovaštvo in železo: Kropa in Železniki V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tokrat bodo osrednja tema oddaje pesmi iz krajev, ki ju je zaznamovalo kovaštvo in železo: Kropa in Železniki, na posnetkih pa bomo slišali pevce iz obeh krajev, pa tudi operno pevko Zlato Gašperšič Ognjanovič, ki je bila doma iz Krope in se je spominjala ljudskih pesmi kot jih je prepevala v mladih letih… Posnetki so iz oddaje, ki je bila na sporedu leta 1967.
Reka nad Laškim

Reka nad Laškim

ARS Za en bokal muzike, 18. januar 2019 ― V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje […] V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tokrat bomo slišali pevce z Reke nad Laškim na posnetkih iz oddaje, ki je bila na sporedu leta 1974.
Ples

Ples

ARS Za en bokal muzike, 4. januar 2019 ― V oddaji Za en bokal muzike se bomo tokrat posvetili slovenski ljudski plesni glasbi, kot jo je v oddaji leta 1981 predstavil Mirko Ramovš. Za […] V oddaji Za en bokal muzike se bomo tokrat posvetili slovenski ljudski plesni glasbi, kot jo je v oddaji leta 1981 predstavil Mirko Ramovš. Za izhodišče je avtor vzel omembe ljudskih plesov v slovenski poeziji, slišali pa bomo posnetke priredb ljudskih plesnih viž, kot so jih izvajali poklicni glasbeniki in godčevske zasedbe folklornih skupin, nekatere pa bomo lahko neposredno primerjali z ljudskimi različicami istih plesov na posnetkih iz arhivov. Oddajo je pripravil Tomaž Rauch.
Refren

Refren

ARS Za en bokal muzike, 28. december 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke iz ene od oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi, v kateri se je avtorica […] V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke iz ene od oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi, v kateri se je avtorica Zmaga Kumer leta 1978 dotaknila pripeva kot oblikovnega elementa v naši ljudski pesmi. Slišali bomo različne oblike pripevov, tako tistih najpogostejših ob koncu kitice, kot tudi nekaterih drugih, kot se pojavljajo v našem izročilu v različnih delih naše dežele…
Šaljive

Šaljive

ARS Za en bokal muzike, 21. december 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike bomo za vesel začetek leta slišali nekaj šaljivih ljudskih in ponarodelih z različnih koncev naše dežele. Delno so posnetki […] V oddaji Za en bokal muzike bomo za vesel začetek leta slišali nekaj šaljivih ljudskih in ponarodelih z različnih koncev naše dežele. Delno so posnetki iz oddaje, ki jo je leta 1979 pripravil Marko Terseglav, ostali posnetki so iz arhiva Glasbeno-narodopisnega instituta ali naše hiše… Vmes pa bomo slišali tudi nekaj plesnih viž. Oddajo je pripravil Tomaž Rauch.
še novic