Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 19. julij 2019 ― Čaka nas še en sprehod skozi različne plasti časa in prostora našega glasbenega izročila V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Čaka nas še en sprehod skozi različne plasti časa in prostora našega glasbenega izročila… Oddajo je pripravil Tomaž Rauch.
Sprehod skozi različne plasti časa in prostora našega glasbenega izročila

Sprehod skozi različne plasti časa in prostora našega glasbenega izročila

ARS Za en bokal muzike, 12. julij 2019 ― Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče […] Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče hišno muziciranje.
Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 5. julij 2019 ― Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče […] Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče hišno muziciranje.
Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 28. junij 2019 ― Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče […] Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče hišno muziciranje.
Arhivski posnetki zvočnih oddaj iz različnih obdobij

Arhivski posnetki zvočnih oddaj iz različnih obdobij

ARS Za en bokal muzike, 21. junij 2019 ― Sproščen izbor arhivskih posnetkov V poletnem času bomo v oddajah Za en bokal muzike z redkimi izjemami poslušali bolj sproščene izbore arhivskih posnetkov z zvočnih izdaj iz različnih obdobij, ki jih bodo dopolnjevali nekateri posnetki iz arhiva naše radijske postaje. Malo mešano, torej. Tokrat bo na vrsti prva od takšnih oddaj. Oddajo pripravlja Tomaž Rauch.
Haloško petje skozi košček časa

Haloško petje skozi košček časa

ARS Za en bokal muzike, 14. junij 2019 ― V tokratni oddaji bomo med drugim slišali nekaj različic posameznih pesmi, ki jih bomo lahko neposredno primerjali. V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tako nam ponuja vpogled v izvedbene prakse in enkratne interpretacije pevcev in godcev, obenem pa tudi v spremembe v načinih izvajanja in odnosu do izročila, kot jih prinaša čas in spreminjanje načina življenja. V tokratni oddaji bomo med drugim slišali nekaj različic posameznih pesmi, ki jih bomo lahko neposredno primerjali. In čeprav je časovno obdobje nastanka posnetkov relativno kratko, prostor pa praktično isti, so razlike v dojemanju in interpretaciji očitne…
Belokranjsko kresovanje

Belokranjsko kresovanje

ARS Za en bokal muzike, 7. junij 2019 ― Slišali bomo različice petja kresnic iz različnih krajev in obdobij, pa tudi arhaične zvoke dvojnic, ki so to petje nekoč spremljale. Oddajo Za en bokal muzike bodo zapolnili posnetki s kresovanja v sedemdesetih letih in arhivski posnetki kresnih pesmi, pa še nekaj drugih izvedb belokranjskih ljudskih pesmi, bolj ali manj povezanih z vrhuncem svetlobe v letu. Med drugim bomo slišali različice petja kresnic iz različnih krajev in obdobij, pa tudi arhaične zvoke dvojnic, ki so to petje nekoč spremljale…
Haloze

Haloze

ARS Za en bokal muzike, 31. maj 2019 ― Slišali bomo posnetke iz časov, ko je etnomuzikološka stroka Haloze na novo odkrivala. V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke iz časov, ko je etnomuzikološka stroka Haloze na novo odkrivala. Razlog za takrat sveže navdušenje je bil predvsem starinski način petja, še posebej t.i. petje na tretko… To in še marsikaj bomo slišali na posnetkih iz petdesetih in šestdesetih let, ki sta jih pred skoraj natančno petdesetimi leti na radiu predstavila avtor Valens Vodušek in urednica Zmaga Kumer.
Ljudska lirika

Ljudska lirika

ARS Za en bokal muzike, 24. maj 2019 ― Tokrat bomo slišali izbor lirskih ljudskih pesmi, ki kaže, kako raznoliki so lahko vzgibi in občutki, ki spodbudijo ustvarjalno iskrico. V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tako nam ponuja vpogled v izvedbene prakse in enkratne interpretacije pevcev in godcev, obenem pa tudi v spremembe v načinih izvajanja in odnosu do izročila, kot jih prinaša čas in spreminjanje načina življenja. Tokrat bomo slišali izbor lirskih ljudskih pesmi, ki kaže, kako raznoliki so lahko vzgibi in občutki, ki spodbudijo ustvarjalno iskrico. Obogaten izbor pesmi je nastal na osnovi oddaje, ki je z naslovom Pesem veselih in žalostnih src nastala leta 1976 kot ena od oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi.
Prlekija

Prlekija

ARS Za en bokal muzike, 10. maj 2019 ― Tokrat bomo slišali prleške ljudske pevce in godce na posnetku iz leta 1966. V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali prleške ljudske pevce in godce na posnetkih iz oddaje, ki je bila posneta daljnega leta 1966. Vabljeni k poslušanju zanimivih starejših arhivskih posnetkov, kot jih je za predstavitev teh krajev izbral pesnik Kajetan Kovič.
Puštal

Puštal

ARS Za en bokal muzike, 26. april 2019 ― Tokrat bomo slišali pevce in godce iz Puštala pri Škofji Loki V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali pevce in godce iz Puštala pri Škofji Loki, kakor so zapeli in zagodli leta 1991. Slišali bomo pesmi, ki v marsičem odražajo bližino in navezanost na mesto, pa tudi take, ki so tja prišle iz drugih krajev, predvsem pa kar nekaj dobrovoljnih in šaljivih, kot so bili tudi izvajalci v času nastanka posnetkov.
Škocjan, Lipljene

Škocjan, Lipljene

ARS Za en bokal muzike, 19. april 2019 ― Posnetki pesmi iz Škocjana in Lipljen v bližini Turjaka. V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke pesmi iz Škocjana in Lipljen v bližini Turjaka. Posnetki so nastali leta 1997, ko so bili tudi prvič predstavljeni v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi z naslovom: Pri Šuštarjevih v Škocjanu: Je taka, bolj štramasta.
Kanalska in Ziljska dolina

Kanalska in Ziljska dolina

ARS Za en bokal muzike, 12. april 2019 ― Slišali bomo arhivske posnetke pesmi iz koroških Kanalske in Ziljske doline V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali arhivske posnetke pesmi iz koroških Kanalske in Ziljske doline, ki so bile v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi predstavljene ob izidu dveh knjig pesmi iz teh krajev dr. Zmage Kumer leta 1987.
Bizeljsko

Bizeljsko

ARS Za en bokal muzike, 29. marec 2019 ― Ker sta vojska in vojna kruto in največkrat nepreklicno posegala v človeška življenja sta pustili mnoge sledi tudi v ljudskem izročilu Ker sta vojska in vojna kruto in največkrat nepreklicno posegala v človeška življenja sta pustili mnoge sledi tudi v ljudskem izročilu. V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali pretežno z vojsko povezane pesmi z Bizeljskega na posnetkih iz leta 1981. 
še novic