Zakaj 8. marec ni dovolj

Zakaj 8. marec ni dovolj

Torpedo, 7. marec 2017 ― Danes ima ženska pravico do dela, a je zanj slabše plačana kot moški, ima pravico do splava, a jo pred porodnišnico čaka organizirana skupina, ki ji želi to pravico ponovno odvzeti. Kaj naj torej sporoča 8. marec, dan žensk? Na kaj naj opozarja? Izak Košir se bo v tokratnem podkastu Torpedo z Niko Kovač, direktorico Inštituta 8. marec, pogovorjal o pravicah žensk, enakopravnosti in neokonzervativizmu. 8. marca bodo ob 16. uri na Kongresnem trgu potekali tudi protesti z naslovom Če naša življenja niso nič vredna, protestiramo!, kasneje pa se bo ob 19. uri v Pritličju odprla govornica, na kateri bomo slišali_e tiste, ki mislijo, uresničujejo in živijo enakopravnost na različnih področjih družbenega življenja. Okoli 21. ure nato sledi še tretja izdaja Elektro inštalacij 2.0, v okviru katerih se bo vrtela elektronska in eksperimentalna glasba uveljavljenih in manj uveljavljenih ženskih in trans producentk_ov. Torpedo, najglasnejši podkast v državi, leti proti vašim ušesom!
Stara in nova Združena levica

Stara in nova Združena levica

Torpedo, 14. februar 2017 ― Izak Košir v tokratnem podkastu Torpedo gosti vodjo poslanske skupine Združena levica Luko Mesca. Slednji je po zadnji anketi Dela tretji najbolj zaupanja vreden politik v državi. Celo pred predsednikom vlade Mirom Cerarjem. Združena levica (ZL) je na zadnjih parlamentarnih volitvah, kljub ne prav obetavnih napovedim, prišla v parlament. Je bil odločilen prav prepričljiv nastop Luke Mesca na zadnjem predvolilnem soočenju na Pop TV? V vsakem primeru lahko govorimo o zgodbi o uspehu in o novi levici, ki je na slovenskem političnem parketu zapolnila praznino, saj so se nekdanje leve stranke začele pomikati proti sredini. ZL po zadnjih raziskavah podpora raste. A tudi ZL sorodna Siriza v Grčiji je imela velike ambicije, nato pa je podlegla pritiskom Evrope. Se lahko podobno zgodi tudi Združeni levici? Mimo razprtij v stranki ne moremo - kakšna so danes razmerja moči v IDS-u? Ima 4. skupina Združene levice utemeljen razlog, da se počuti odrinjeno in zapostavljeno? Se poslanska skupina Združene levice res elitizira in solira? S kom je Združena levica pripravljena formirati koalicijo, če pride v vlado? SD, SMC? In pod kakšnimi pogoji? Katere resorje bi želela prevzeti? Kakšna bo nova Združena levica in kje bo zunaj parlamenta, v civilni sferi iskala partnerje? V kakšnem odnosu so s sindikati in kakšno vlogo bodo (od)igrali v prihodnosti? Na ta in druga vprašanja bo odgovarjal poslanec Luka Mesec. Torpedo - najglasnejši podkast v državi.
Moment za Ment

Moment za Ment

Torpedo, 31. januar 2017 ― Ljubljana bo od 1. do 3. februarja že tretje leto zapored gostila festival Ment. Slednji se letos ne brani oznake "showcase festival", čeprav ni zgolj to. Program je razdeljen na koncertni in konferenčni del, tudi letos je polno domačih in tujih gostov. Koliko časa potekajo priprave na takšen festival? Kolikšen je proračun in od kod vse prihajajo finančne injekcije? Koliko izpostavljenosti so zaradi Menta v tujini nato deležni domači glasbeni izvajalci? Kaj bi organizatorji naredili, če bi imeli v rokah desetkrat toliko proračuna? In katere kritike festivala imajo za najbolj neupravičene? Na ta in marsikatera druga vprašanja bo odgovarjal eden od dveh glavnih krivcev za nastanek Menta - Andraž Kajzer. Zaslišal ga bo Izak Košir. Torpedo leti proti vašim ušesom. Prisluhnite najglasnejšemu podkastu v državi!
Boj za pravice delavcev se nikoli ne konča

Boj za pravice delavcev se nikoli ne konča

Torpedo, 24. januar 2017 ― Tokratni gost Izaka Koširja v podkastu Torpedo je Goran Lukić iz Delavske svetovalnice. Nekdanji sindikalist, še vedno pa borec za pravice delavcev, ki te dni javno opozarja podjetja, naj zaposlijo tiste, ki so jih po zakonu dolžni. Z njegovo pomočjo je dobila redno zaposlitev marsikatera čistilka, kmalu pa bodo na vrsti tudi varnostniki in še kdo. Največjo bitko trenutno bije s Pošto Slovenije. A to je le vh ledene gore, saj vas utegne njegov odgovor na vprašanje, koliko je vseh kršiteljev v Sloveniji, presenetiti, če ne celo šokirati. Kakšne so razmere glede zaposlitev in prekenega dela v gostinstvu, medijih in na drugih področjih? Kaj meni o dvigu minimalne plače za borih 1,8 odstotkov? Ali podpira univerzalni temeljni dohodek (UTD)? Odgovore na ta in številna druga vprašanja boste lahko slišali, če prisluhnete Torpedu. Ta že leti proti vašim ušesom.
Avtoriteta za poslance v parlamentu

Avtoriteta za poslance v parlamentu

Torpedo, 10. januar 2017 ― Predsednik Državnega zbora je po protokolu drugi najpomembnejši človek v državi. Izvoljen je z večino glasov vseh poslank in poslancev, je najvišji predstavnik Državnega zbora, vodi njegovo delo, sklicuje in vodi seje, podpisuje zakone in druge akte, ki jih sprejme Državni zbor. Poleg tega pa skrbi tudi za sodelovanje s predstavniškimi organi drugih držav. Vse pa je tudi za predsednika Državnega zbora enkrat prvič - in tako je Dr. Milan Brglez z gostovanjem pri Izaku Koširju v Torpedu tudi prvič v svoji karieri nastopil v podkastu. V Torpedu bo odgovarjal na vprašanja o novem zakonu o tujcih, bodeči žici na slovensko-hrvaški meji, ustavnem sodišču in prihajajoči menjavi ustavnih sodnikov, predsedniku republike Borutu Pahorju, meji med zasebnim in javnim v politiki, o tem, kako ohranja disciplino v parlamentu, do katere mere uporablja družabna omrežja in tudi o tem, kdo je Milan Brglez, ko ni v službi politike. In še nekaj informaciji o njegovi doktorski tituli. Brglez je naziv doktorja znanosti pridobil leta 2006. Njegova doktorska disertacija, ki je bila na Fakulteti za družbene vede nagrajena kot najboljši doktorat leta 2006, je naslovljena Pomen nepozitivističnih epistemoloških in realističnih ontoloških predpostavk za osmišljanje mednarodnih odnosov in metodologije njihovega proučevanja. Več o Milanu Brglezu na uradni strani Državnega zbora.
Od nacionalke do Bele hiše

Od nacionalke do Bele hiše

Torpedo, 20. december 2016 ― Zadnji podkast Torpedo v letu 2016. Gostja Izaka Koširja v letošnji finalni oddaji je Nataša Pirc Musar. Pravnica, nekdanja novinarka, "nesojena" generalna direktorica RTV Slovenija, nekdanja informacijska pooblaščenka in zdaj tudi odvetnica nove prve dame ZDA Melanije Trump (na področju Slovenije). Vsako funkcijo, ki jo opravlja, vzame (kot pravi sama) aktivistično. Pred kratkim je v javnosti dvignila prah, ko je njena odvetniška pisarna slovenske podjetnike opozorila, da je ime Melania Trump zaščiteno kot znamka. Je bila vložena že kakšna tožba ali je šlo zgolj za informativno opozorilo? Se bo tortica Melania v Sevnici lahko še prodajala pod tem imenom? Od sladkih okusov pa k bolj grenkim priokusom - zunaj je namreč razpis za novega generalnega direktorja RTV Slovenija. Tožba Nataše Pirc Musar, da ji je bil nezakonito odvzet položaj generalke nacionalke, je pravnomočna. Se bo ponovno prijavila na razpis ali je zgodbo z RTV zaključila? Kaj bo ukrenila, ko bo izglasovan novi generalni direktor nacionalne televizije? V Torpedu je tudi jasno povedala tudi, kdo po njenem iz ozadja vodi RTV Slovenija. Kaj Nataša Pirc Musar, sicer strokovnjakinja za človekove pravice, medijsko in upravno pravo, meni o delu aktualne informacijske pooblaščenke in protikuropcijske komisije? Jo morda zanima mesto predsednice slednje? In pa (tisto, kar je te dni ponovno zaokrožilo v novinarskih krogih), ali jo res zanima kandidatura za predsednico republike? Sploh ne, morda? Na ta in druga vprašanja je Nataša Pirc Musar odgovorila v pogovoru z Izakom Koširjem, ki mu lahko prisluhnete na spodnji povezavi. Torpedo leti proti vašim ušesom. Spremljajte nas tudi na Facebooku.  #Torpedo #podcast
Politično gledališče in državna zastava iz vagine

Politično gledališče in državna zastava iz vagine

Torpedo, 13. december 2016 ― V tokratnem podkastu Torpedo Izak Košir gosti Gorana Injaca, umetniškega vodjo Slovenskega mladinskega gledališča. Del pogovora bo potekal v hrvaščini oziroma (pardon), če želimo biti politično nekorektni (na Goranovo željo), v srbo-hrvaščini. Mladinsko se rado ponosno ponaša z oznako, da je politično gledališče oziroma da se politično gledališče ne boji biti. Goran nam je razkril, kako je sodelovati z Oliverjem Frljićem, trenutno najbolj političnim gledališkim režiserjem v tem delu Evrope. Pojasnil je tudi, zakaj je Frljić pravzaprav tako pomemben in zakaj Mladinsko ne ustvarja teatra, temveč družbeni komentar. Med drugim je pogovor nanesel tudi na vzpon skrajne desnice in nestrpnosti ter cenzure v Evropi. Z zadnjo se je v gledališču zaradi provokativne uprizoritve srečal tudi Goran Injac. Nekatere politike, Cerkev in oblastnike je performans, kjer si nastopajoča iz vagine povleče državno zastavo, tako zmotil, da so se odločili celo za tožbo in kazenski pregon gledališčnikov. Ja, (tudi) to se je zgodilo oziroma se dogaja. Ne v srednjem veku, temveč v Evropi - danes. Več o novi sezoni Mladinskega si lahko preberete na tej povezavi. Torpedo leti proti vašim ušesom. #Torpedo #podcast
Od inspiracije do animacije

Od inspiracije do animacije

Torpedo, 6. december 2016 ― Tokratni podkast Torpedo bo potekal v angleščini, saj bo Izakov gost Britanec Paul Bush, sicer dolgoletni filmski režiser in animator, ki se te dni v Ljubljani mudi kot gost in žirant Animateke 2016, ki bo potekala vse do 11. decembra. Na festivalu bo predstavljen tudi jagodni izbor njegovih kratkih filmov. V pogovoru boste lahko izvedeli več o njegovih stvaritvah in tudi njegovo mnenje o tem, ali 3D prevzema svet animacije ter na kaj je pri filmih najbolj pozoren kot žirant. Ali ponavadi žirante na sorodnih festivalih bolj pritegne dobra produkcija ali dobra zgodba? Oboje bi bil že kar preveč diplomatski odgovor. No, Paul Bush se tu ni sprenevedal. Poleg bolj strokovnega aspekta bo spregovoril tudi o lahkotnejših temah - denimo, zakaj se je izgubil v tako majhnem mestecu kot je Ljubljana in ali je morda v sorodu s katerim od prepoznavnejših Bushev? Več v Torpedu, ki ponovno leti proti vašim ušesom. Arhiv preteklih oddaj najdete na tej povezavi. #Torpedo #tor5 #podcast
Predsednica novinarjev o razmerah v medijih

Predsednica novinarjev o razmerah v medijih

Torpedo, 22. november 2016 ― Izak Košir se je tokrat pogovarjal s predsednico Društva novinarjev Slovenije (DNS) Petro Lesjak Tušek, sicer novinarko Večera. Slednja je tik pred medijskim festivalom #Forward #Naprej spregovorila o novi ne povsem jasni medijski strategiji ministrstva za kulturo, (ne)odgovornosti medijev, pooblastilih Novinarskega častnega razsodišča (NČR), nenehnih pritiskih na novinarje (tako s strani politikov kot tudi s strani lastnikov), prekariatu v novinarskem poklicu in še čem. Torpedo leti proti vašim ušesom. Prisluhnite. #podcast Torpedo je kolaboracija mobilnega tednika Torek ob petih in Radia Terminal.
Kaj se skriva v drobnem tisku?

Kaj se skriva v drobnem tisku?

Torpedo, 8. november 2016 ― Nekdanji raziskovalni novinar časnika Večer Vasja Jager, ki v novinarstvu dela že od leta 1999, je odšel svojo pot in v iskanju resnice pričel razkrivati "drobni tisk". Tako je namreč ime njegovega novega spletnega portala, ki ga najdete na tej povezavi in ki ga je na družabnih omrežjih napovedal dramatičen oziroma skoraj apokaliptičen video. Kaj je Vasjo Jagerja, ki ga je širša javnost pred časom spoznala med njegovo kandidaturo za vodjo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), pripeljalo do te točke, lahko prisluhnete v podkastu Torpedo. Med drugim bo odgovoril tudi na vprašnja, koliko je danes v novinarstvu cenzure in samocenzure, koliko raziskovalnih novinarjev je dejansko (še) v slovenskih medijih in kakšne so s tem njegove osebne izkušnje. Zaradi člankov o korupciji so mu v preteklosti že tudi grozili s smrtjo. Lahko bi rekli, da je vajen vsega hudega. Vseeno pa ima tudi sam plan B, v primeru katerega se bo morda izselil na Islandijo. Jagerja, ki je leta 2007 prejel nagrado Društva novinarjev Slovenije (DNS) za najbolj perspektivnega novinarja, danes označujejo za samotnega jezdeca, čeprav temu ni povsem tako, saj Drobnega tiska ne bi bilo brez Roka Grosa in njegovih zombi aktivistov, ki mu (kot pravi) vračajo upanje v sočloveka. "Drobnega tiska pa ne bi bilo tudi brez tistih, ki so mi to upanje že skoraj ubili. Obojim bom povrnil po najboljših močeh," sporoča Vasja. Za več pa boste morali prisluhniti podkastu, ki ga je pripravil Izak Košir. Torpedo leti proti vašim ušesom s pogovorom, ki ga ne smete preslišati. #podcast #Torpedo #tor5
TV Dnevnik za osnovnošolce

TV Dnevnik za osnovnošolce

Torpedo, 11. oktober 2016 ― Televizijska oddaja Infodrom je prešla iz dnevne edicije in skorajšnje ukinitve na tedenski format. Tako imenovani TV Dnevnik za osnovnošolce lahko zdaj gledate vsak petek ob 18. uri. Izak Košir v tokratnem Torpedu gosti dva od treh voditeljev Infodroma - Nejca Krevsa in Davida Logarja. Oddaja tovrstnega formata ima kar veliko odgovornost, saj novice in dogodke doma in po svetu, družbene in politične, predstavlja mlajši publiki - torej bodočim volivcem, ki jih je potrebno naučiti kritičnega mišljenja. Kako v oddaji izbirajo prispevke? Ali osnovnošolce sploh zanimata politika in družba? Na kakšnih novicah je poudarek? Po kakšnih kriterijih je nacionalna televizija izbirala voditelje in kako sta bila izbrana? Torpedo leti proti vašim ušesom - prisluhnite!  
Najlepše mesto žensk na svetu

Najlepše mesto žensk na svetu

Torpedo, 4. oktober 2016 ― Do 16. oktobra bo na različnih lokacijah v Ljubljani potekal že 22. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk. Če naredimo presek zgodovine se zdi, kot da so za vse premike odgovorni moški ... pa so res? Ali so bilo zgolj oni tisti, ki so pisali zgodovino in morda tudi načrtno izključevali ženske? Kaj prekernost in delo v pogojih kapitalizma pomeni za umetnost in umetnice ter umetnike in kako iz tega začaranega kroga? Na ta in druga vprašanja bosta odgovarjali Izakovi tokratni sogovornici, dolgoletni sodelavki Mesta žensk. Seznam dogodkov po dnevih si lahko ogledate na tej povezavi. [caption id="attachment_11823" align="alignright" width="300"] Mesto žensk[/caption] Ida Hiršenfelder je kuratorka in kritičarka za intermedijsko umetnost, zaposlena je v +MSUM Muzeju sodobne umetnosti Metelkova kot arhivistka. Arhivi in njihovo izginevanje je eno od raziskovalnih področij, iz katerega izhajajo njena predavanja o medijski arheologiji in zgodovini novih medijev. Je tudi zagovornica in uporabnica prostega in odprtokodnega programja. Z intermedijsko umetnico Sašo Spačal sodeluje pri seriji sonosezmičnih instalacij v produkciji Kible in Aksiome. S Sašo Spačal je tudi sopobudnica iniciative ČIPke za ženske s čutom za tehnologijo, znanost in umetnost. Lana Zdravković je raziskovalka, publicistka, politična aktivistka, kulturna producentka in umetnica, a ne nujno v tem vrstnem redu. Doktorica filozofije v svojem delovanju neguje sinergije med teoretičnim, aktivističnim in umetniškim pristopom pri raziskovanju na področjih: politika emancipacije, misel-praksa militantnega subjekta, radikalna enakost, politična/angažirana/kritična umetnost. Izvedla je številne skupinske in samostojne projekte kot del umetniškega tandema KITCH (od leta 1999) in je tudi soustanoviteljica zavoda za umetniško produkcijo in raziskovanje KITCH (od leta 2006). #Torpedo #podcast
Med Berlinom, Bowiejem, Marxom in Lacanom

Med Berlinom, Bowiejem, Marxom in Lacanom

Torpedo, 27. september 2016 ― Doktor filozofije in znanstveni sodelavec na berlinski Humboldt Universität Samo Tomšič je študiral Freuda, Badiouja in Foucaulta. Danes v Berlinu raziskuje predvsem povezavo med Lacanom in Marxom. Z Izakom Koširjem sta spregovorila o nedavno zaključeni mednarodni filozofski konferenci v Ljubljani, ki jo je obiskalo okoli 120 filozofov in umetnikov z vsega sveta, o fenomenu Slavoja Žižka, kapitalizmu, privlačnosti Berlina in z njim povezanim Davidom Bowiejem. Tomšičevo zadnjo knjigo The Capitalist Unconscious: Marx and Lacan lahko naročite na tej spletni povezavi.
Matter – brez stolov, brez cenzure in brez meduz

Matter – brez stolov, brez cenzure in brez meduz

Torpedo, 20. september 2016 ― Izak Košir je za začetek 3. sezone podkasta Torpedo v studio povabil skupino Matter. Zakaj so Dario Nožić Serini - Dacho, Luka Lah - Levanael in Matej Tunja - Tunja ostali brez stolov, prisluhnite v pogovoru. Od kod so prišle meduze in od kod prihajajo druge metafore v njihovih besedilih? Se v Kamniku, od koder prihajajo, sploh kaj dogaja? Se lahko poistovetijo s katerimi drugimi slovenskimi raperji? Se jih je dotaknila kritika določenega raperja, ki se je ob njih obregnil v svoji kolumni? In še kaj. Stoječki. Matter lahko prisluhnete na SoundCloudu, o prihajajočih nastopih in drugih novicah o skupini pa na Facebooku. #Torpedo #podkast #Matter
Torpediatrija s Terezo Vuk

Torpediatrija s Terezo Vuk

Torpedo, 21. junij 2016 ― Tereza Vuk je pisateljica postala po naključju. Lahko bi rekli, da jo je tja pripeljala usoda, čeprav sama trdi, da je šlo zgolj za splet okoliščin oziroma naključja. Njena prva knjiga Creepyatrija je slovenski prostor zadela kot komet. Bila je drugačna, povsem drugačna. Tudi od tistih (oziroma predvsem od tistih), ki ponavadi pišejo knjige. Še danes težko sprejme oznako, da je "pisateljica". Je svojeglava, trmasta in dobro ve, kaj hoče. Za intervju pa jo je težje dobiti kot samega predsednika države. Tudi dogovarjanje za njen prihod v Torpedo je bil zgodba zase. Izak je imel morda srečo, ker je bil prvi, ki je recenziral njeno knjigo. In ker je Terezi všeč ena od njegovih skladb. "Ti štekaš," mu je rekla v enem od pogovorov prek Facebooka. V živo pa sta se tokrat srečala prvič. Pogovor je potekal v Terezinem slogu - sproščeno, pristno, kaotično, glasno, brez dlake na jeziku. Bolj rokenrol kot kakšna resna debata o visoki literaturi. Da boste verjeli, pa boste morali prisluhniti. Med pogoji sta bila tudi čik in pivo. Zato smo prekršili pravila in ji to tudi omogočili. Kršenje pravil je pravzaprav to, kar Tereza nenehno počne. Tako deluje, tako piše, tako živi. Zunaj je njena nova knjiga Kolumniatrija, ki pa so jo od snemanja tega pogovora in njegove objave že razprodali. Pričakujemo ponatis. Torpedo leti proti vašim ušesom! #Torpedo #podcast
še novic