Ne skrbi, peš ne bo prišel daleč, Plesna terapija, Prenovljeni Marvin, Sarajevski filmski festival

Ne skrbi, peš ne bo prišel daleč, Plesna terapija, Prenovljeni Marvin, Sarajevski filmski festival

ARS Gremo v kino, 8. avgust 2018 ― Sarajevski filmski festival tokrat s pestro slovensko udeležbo Biografska komična drama Ne skrbi, peš ne bo prišel daleč, v kateri blesti Joaquin Phoenix, romantična komedija Plesna terapija in drama Prenovljeni Marvin – to so teme tokratne oddaje, v kateri govorimo tudi o Sarajevskem filmskem festivalu s pestro slovensko udeležbo.
Promenada Tine Kolenik v galeriji Kresija

Promenada Tine Kolenik v galeriji Kresija

ARS Svet kulture, 8. avgust 2018 ― Razstava prikazuje promenado bitij z različnimi družbenimi vlogami in statusi. Njihova pokrivala so narejena iz lubeničnih odpadkov Vizualna umetnica, kostumografka in članica umetniškega tandema Eclipse Tina Kolenik je razstavo naslovila PROMENADA, Cikel selfijev. Konceptualno ozadje projekta je hvalnica reciklaži ter poziv k strpnosti, gre pa tudi za implicitno kritiko družbe, ki ustvarja čedalje več vsakovrstnih odpadkov. V nadaljevanju oddaje se bomo preselili v galerijo Društva likovnih umetnikov, kjer bodo zvečer odprli razstavo z naslovom Pre/lom. Razstava odstira vpogled v opus mlade akademske slikarke Urše Prek, ki s svojimi deli nagovarja k razmisleku o klasičnem konceptu slike in njeni sporočilnosti v današnjem času.
Koncert Nazaj h koreninam

Koncert Nazaj h koreninam

ARS Svet kulture, 7. avgust 2018 ― 66. festival Ljubljana bo nocoj ponudil večer v družbi izvrstnih komornih glasbenikov Na koncertu z naslovom Nazaj h koreninam bodo združili moči Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije ter violinist in koncertni mojster Dimitrij Sitkovecki. V prvem delu koncerta se bodo poklonili skladatelju Urošu Kreku, v drugem delu pa bo na sporedu Šostakovičev znameniti Godalni kvartet št. 8. V oddaji bomo prelistali tudi otroške in mladinske knjižne novosti.
Polaganje spotikavcev v Ljubljani in spremljajoča projekta

Polaganje spotikavcev v Ljubljani in spremljajoča projekta

ARS Svet kulture, 6. avgust 2018 ― Projekt polaganja spotikavcev, spominskih znamenj v obliki kamnitih tlakovcev, je v Ljubljani zasnoval Judovski kulturni center. Pred mikrofon bomo povabili umetnika Mirana Moharja in Vuka Ćosića, ki sta s posebnima umetniškima deloma pospremila polaganje spotíkavcev, kamnitih znamenj v spomin na žrtve holokavsta. V oddaji tudi o festivalu Glasbe sveta, ki se nocoj začenja na Gradu Kromberk pri Novi Gorici. Vabljeni k poslušanju nekaj minut po šestnajsti!
Marko Pavliha: Pritisni na tipko Človek

Marko Pavliha: Pritisni na tipko Človek

ARS Izšlo je, 6. avgust 2018 ― Dr. Marko Pavliha je mednarodno priznani pravnik in univerzitetni profesor, v zadnjih letih pa tudi vse bolj priznan esejist Dr. Marko Pavliha je mednarodno priznani pravnik in univerzitetni profesor, v zadnjih letih pa tudi vse bolj priznan esejist. O njegovi dobri esejistični kondiciji priča tudi zbirka Pritisni na tipko Človek, objavljena pri podjetju Lexpera (GV Založba). Več o zbirki in njeni naslovni tematiki ter še čem bo avtor povedal v pogovoru z Markom Goljo, posnetim v studiu Radia Koper, prebral pa nam bo tudi uvodno pesem Človek in odlomek iz eseja Biti ustvarj(al)en, nagrajenega na natečaju revije Sodobnost.  Nikar ne zamudite.
Marjan Pungartnik

Marjan Pungartnik

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 6. avgust 2018 ― Konec julija je dopolnil 70 let  pesnik in pisatelj Marjan Pungartnik Marjan Pungartnik Konec julija je dopolnil 70 let  pesnik in pisatelj Marjan Pungartnik. Rodil se je na zahodnem obrobju Pohorja, kar je zaznamovalo njegovo poznejše ustvarjanje. Diplomiral je iz novinarstva, že desetletja pa se ob pisanju ukvarja tudi  z mentorskim in uredniškim delom. Urejal je številne publikacije in vpeljal prvo slovensko literarno spletno revijo Locutio. Z Marjanom Pungartnikom se je pred desetletjem pogovarjala Vida Curk.
Petra Kolmančič: Tretja oseba dvojine / Andres Neuman: Stvari, ki jih ne narediva / Widad Tamimi: Vrtnice vetra / Jan Werner Müller Kaj je populizem?

Petra Kolmančič: Tretja oseba dvojine / Andres Neuman: Stvari, ki jih ne narediva / Widad Tamimi: Vrtnice vetra / Jan Werner Müller Kaj je populizem?

ARS S knjižnega trga, 6. avgust 2018 ― V oddaji S knjižnega trga nas čakajo pesniška zbirka Petre Kolmančič Tretja oseba dvojine, kratke zgodbe Andresa Neumana Stvari, ki jih ne narediva, roman Widad Tamimi Vrtnice vetra in […] V oddaji S knjižnega trga nas čakajo pesniška zbirka Petre Kolmančič Tretja oseba dvojine, kratke zgodbe Andresa Neumana Stvari, ki jih ne narediva, roman Widad Tamimi Vrtnice vetra in delo Jana Wernerja Müllerja Kaj je populizem?. Recenzije so napisali Zarja Vršič, Matej Bogataj, Jasna Lasja in Beti Burger.
Grand Pièce Symphonique Cesarja Francka

Grand Pièce Symphonique Cesarja Francka

ARS Obiski kraljice, 6. avgust 2018 ― Delo je skladatelj uvrstil v zbirko Šestih skladb za vélike orgle, komponiral pa ga je v letih od 1860 do 1862 V tokratni, krajši oddaji Obiski kraljice vas vabimo k poslušanju enega samega orgelskega dela, to je Grand Piece Symphonique Cesarja Francka. Delo je skladatelj uvrstil v zbirko Šestih skladb za vélike orgle, komponiral pa ga je v letih od 1860 do 1862, potem ko je bil leta 1859 imenovan za organista bazilike sv. Klotilde v Parizu – tam je slovita delavnica Cavaillé-Coll malo pred tem postavila nove, takrat moderne t.i. »simfonične« orgle.
Nataša Sukič: Bazen

Nataša Sukič: Bazen

ARS Izšlo je, 6. avgust 2018 ― Roman se je uvrstil med deseterico, ki so se potegovali za kresnika Roman Bazen pisateljice in političarke Nataše Sukič je izšel v knjižni zbirki Piramida pri založbi Litera zgodaj spomladi (z letnico 2017). Uvrstil se je med deset romanov, ki so se potegovali za kresnika, predvsem pa je še en prepoznaven avtoričin roman, v katerem sta eno prepričljiva upodobitev odraščajočih najstnic in samosvoja pripoved stkani iz drobcev o resničnih dogodkih, psiholoških prebliskov in pisateljičine domišljije. Več o romanu bo avtorica povedala v oddaji Izšlo je v pogovoru z Markom Goljo, prebrala pa bo tudi odlomka iz romana Bazen. Nikar ne zamudite.
Lalo, Granados, de Falla: Španska glasba (ponovitev)

Lalo, Granados, de Falla: Španska glasba (ponovitev)

ARS Čas, prostor in glasba, 6. avgust 2018 ― Španska simfonijo za violino in orkester v d-molu, opus 21, francoskega skladatelja Edouarda Laloja V oddaji »Čas, prostor in glasba« bomo predvajali Špansko simfonijo za violino in orkester v d-molu, opus 21, francoskega skladatelja Edouarda Laloja – Pariškemu orkestru bo dirigiral Daniel Barenboim, solist bo Itzhak Perlman; skladbo za violončelo in klavir »Goyescas« Enriqua Granadosa  – na violončelo bo igral Asier Polo, pri klavirju bo Edelmiro Arnaltes, in Tri stavke (Sosedov ples – Seguidillas, Mlinarjev ples – Farruca in Sklepni ples – Jota) iz druge baletne suite »Trirogeljnik« Manuela de Falle. Pittsburškemu simfoničnemu orkestru bo dirigiral André Previn. Ponovljeno oddajo »Čas, prostor in glasba« s podnaslovom ‘Španska glasba’ je pripravil Pavel Mihelčič, posnel jo je Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič.
Okolica Rogaške Slatine

Okolica Rogaške Slatine

ARS Za en bokal muzike, 6. avgust 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje […] V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tako nam ponuja vpogled v izvedbene prakse in enkratne interpretacije pevcev in godcev, obenem pa tudi v spremembe v načinih izvajanja in odnosu do izročila, kot jih prinaša čas in spreminjanje načina življenja. Tokrat bomo slišali posnetke pevcev in godcev iz okoliških vasi Rogaške Slatine iz leta 1990.
Prakse discipliniranja v 17. stoletju in sodobna umetniška produkcija

Prakse discipliniranja v 17. stoletju in sodobna umetniška produkcija

ARS Ars humana, 6. avgust 2018 ― Zakaj je bilo v 17. stoletju v okviru Akademije pomembno disciplinirati slikarja in ne recimo peka, čevljarja ali izdelovalca nožev? »Ker se je sodobna država po Foucaultu oblikovala v intenzifikaciji pastoralnih oblik oblasti, lahko rečemo, da so spremembe, ki so se dogajale na področju slikarstva v 17. stoletju, izjemno pomembne za razumevanje sodobne umetnosti,« v knjigi Umetnost in disciplina, Zgodovina urjenja umetnikov, tkalcev in beračev v klasični dobi zapiše doktor sociologije kulture in akademski slikar Andrej Pezelj. Želja po izobraževanju, ki je eden od najpomembnejših vidikov pastoralne oblasti, je bila tako tisti temeljni kamen (samo)discipline, ki se je kalila skozi skupinske in kontinuirane oblike izobraževanja in katere rezultat sta bila spremenjena umetniška praksa in spremenjeno razumevanje umetnin v 17. stoletju. Kaj nam vpogled v prakse discipliniranja v 17. stoletju pove o sodobni umetniški produkciji? O tem bo govoril dr. Andrej Pezelj.
Mamma mia: Spet začenja se

Mamma mia: Spet začenja se

ARS Gremo v kino, 5. avgust 2018 ― Kdo je 49-letni Londončan Ol Parker, ki si je upal napisati in posneti nadaljevanje uspešnice Mamma mia? Kdo je 49-letni Londončan Ol Parker, ki si je upal napisati in posneti nadaljevanje uspešnice Mamma mia? V njej so se zvezdam iz prvega dela pridružili še Cher, Andy Garcia, Lily James in v ritmih skupine Abba snemali na otoku Vis.  V kinu je film, ki je neustavljivo privlačen preplet glasbe, duhovitih dialogov ter hkrati izviren prolog in epilog k prvemu delu glasbene komedije. Z ekipo smo se srečali na premieri v puljski Areni, kjer je režiser Parker med drugim povedal, da je na snemanju filma prav nedostojno in pretirano užival. Ogledali smo si tudi filma Whitney in Hotel Transilvanija 3: Vsi na morje, ustavili pa smo se še na festivalu v Kranjski Gori.
Nebeška bitja. Ne človek ne žival

Nebeška bitja. Ne človek ne žival

ARS Likovni odmevi, 3. avgust 2018 ― Živali smo skozi zgodovino predvsem na zahodu dojemali kot ključno različne od človeka: kot manjvredne, nedolžne, nezmožne mišljenja in kot nekaj tujega, drugega Živali smo skozi zgodovino predvsem na zahodu dojemali kot ključno različne od človeka: kot manjvredne, nedolžne, nezmožne mišljenja in kot nekaj tujega, drugega. Razstava Nebeška bitja. Ne človek ne žival, ki je na ogled v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova odnos med živaljo in človekom osvetljuje s kritično noto in opozarja, da enoznačni identiteti človeka in živali ne obstajata več. Mednarodna razstava kuratoric Zdenke Badovinac in Bojane Piškur bo tema današnje oddaje Likovni odmevi, ki jo je pripravila Iza Pevec.
Notting Hill, Moja punca in EDtv

Notting Hill, Moja punca in EDtv

ARS Filmska glasba, 3. avgust 2018 ― Današnjo oddajo posvečamo odlomkom iz filmov Notting Hill, Moja punca in EDtv Notting Hill je romantična komedija o slavi, prijateljstvu in iskanju prave ljubezni, ki se dogaja v svetovljanskem zahodnem Londonu. V glavnih vlogah nastopata Julia Roberts in Hugh Grant. Zgodba se vrti okoli lastnika majhne knjigarne in Anne Scott, najbolj slavne filmske zvezde. Od trenutka, ko vstopi v njegov svet, se začne zapletena in zabavna romantična pripoved …
Kakšna bo usoda Mariborske knjižnice?

Kakšna bo usoda Mariborske knjižnice?

ARS Arsov forum, 3. avgust 2018 ― Vse dosedanje alternativne lokacije so zaradi finančne, statične ali druge neprimernosti splavale po vodi. Mariborska knjižnica na Rotovškem trgu že več let čaka na obnovo ali selitev. Sedanji prostori so pretesni in v izredno slabem stanju, zato je vodstvo že zagrozilo, da bo enoto zaprlo. Zaposleni si želijo, da bi ostali na tej lokaciji, kjer je predvidena 15-milijonska obnova in gradnja vključno s širitvijo knjižnice, a mariborsko županstvo vztraja, da je projekt, ki še ima vsa potrebna dovoljenja, predrag. Zato že več let išče alternativno lokacijo, a vse dosedanje so zaradi finančne, statične ali druge neprimernosti splavale po vodi. Kako naprej? (Ponovitev oddaje Studio ob 17h.)
Esperantist Vinko Ošlak

Esperantist Vinko Ošlak

ARS Jezikovni pogovori, 3. avgust 2018 ― Nedavno je v esperanto prevedel roman Prežihovega Voranca Doberdob, še prej pa skoraj celotno poezijo Srečka Kosovela. Vinko Ošlak je navdušen esperantist. Že kot dijak je vodil tečaje esperanta, bil je asistent za filozofijo na esperantski univerzi v San Marinu in predsednik esperantskega centra mednarodnega pisateljskega združenja PEN. Nedavno je v esperanto prevedel roman Prežihovega Voranca Doberdob, še prej pa skoraj celotno poezijo Srečka Kosovela. Z Ošlakom se bomo pogovarjali o njegovi osebni esperantski zgodbi. Z esperantom se je srečal v 50-tih letih prejšnjega stoletja, ko so na našem radiu predvajali tečaje tega mednarodnega jezika. V otroštvu pa se mu je najbolj vtisnil v spomin partizanski ročni prepis esperantskega učbenika.
Slovenščina na dlani

Slovenščina na dlani

ARS Jezikovni pogovori, 3. avgust 2018 ― Tri fakultete od lani izvajajo projekt Slovenščina na dlani. Filozofska fakulteta v Mariboru, skupaj s še dvema fakultetama, in sicer pedagoško in fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko iz Maribora, od lani izvaja projekt z naslovom Slovenščina na dlani. Sofinancirata ga Ministrstvo za kulturo in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, končan pa naj bi bil leta 2021. Dr. Natalija Ulčnik s Filozofske fakultete v Mariboru je pojasnila, kakšni so njegov namen in cilji.
Kulturni in romarski vidiki Marijine podobe

Kulturni in romarski vidiki Marijine podobe

ARS Arsov forum, 3. avgust 2018 ― Gostje: dr. Irena Avsenik Nabergoj, dr. Milček Komel in dr. Robert Bahčič Marijin lik velja za enega izmed najbolj pomensko raznolikih in najpogosteje upodobljenih v zgodovini umetnosti. V glasbi, pripovedništvu, slikarstvu, kiparstvu in literaturi nastopa v vlogi matere, device, kraljice angelov pa tudi bojevite žene. O liku Marije skozi prizmo umetnosti, ljudskega izročila in osebne zgodbe romarjev z gosti: literarno zgodovinarko dr. Ireno Avsenik Nabergoj, rektorjem Bazilike Marije Pomagaj na Brezjah patrom dr. Robertom Bahčičem ter umetnostnim zgodovinarjem in likovnim kritikom dr. Milčkom Komeljem. (Ponovitev oddaje Studio ob 17h.)
Korupcija od antike do …

Korupcija od antike do …

ARS Arsov forum, 3. avgust 2018 ― Gostje: dr. Milena Mileva Blažić, dr. Nada Grošelj, dr. Ignacija Fridl Jarc, dr. Matej Hriberšek in dr. Boris Vezjak Sledi koruptivnih dejanj najdemo že v redkih sumerskih zapisih, v antiki, iz katere izvira korupcija v sodobni interpretaciji po jezikovni in zgodovinski plati; številne intrige so usmerjene proti ljudem in obstoječi demokraciji. Zgodovinski viri pričajo o koruptivnih dejanjih odtujevanja umetniških del v dobi starega Rima, ko so nastajale bogate zasebne zbirke in so razmere v imperiju ponujale odlične možnosti za razmah politične korupcije, motiv korupcije pa najdemo tudi v pravljicah. O tem v pogovoru, v katerem se je Magda Tušar pogovarjala z dr. Mileno Milevo Blažić, dr. Nado Grošelj in dr. Ignacijo Fridl Jarc. V oddaji sta sodelovala tudi dr. Matej Hriberšek in dr. Boris Vezjak. (Ponovitev oddaje Kulturni fokus, ki je nastala ob znanstvenem srečanju, Grošljev simpozij, na katerem so pod naslovom O urbem venalem! (O, kupljivo mesto!) z zgodovinske perspektive raziskali in predstavili tematike korupcije v starem in srednjem veku.)
še novic