Drago Tršar – erotična skulptura

Drago Tršar – erotična skulptura

ARS Likovni odmevi, 7. december 2018 ― Razstava v Mestni galeriji Ljubljana ob umetnikovi 90-letnici Razstava erotičnih skulptur Draga Tršarja je del niza razstav, nastalih v letu 2018, posvečenih umetnikovi 90-letnici. Z medinstitucionalnim sodelovanjem je tako Tršarjevo obsežno in raznoliko umetniško ustvarjanje analitično sistematično in znanstveno strokovno obdelano. Razstava njegovih erotičnih skulptur predstavlja avtorjev sproščen, oseben svet in radožive razsežnosti njegovega dela. Gost oddaje je kustos razstave dr. Sarival Sosič.
V imenu matere, Ljudje in Rožnati trikotnik

V imenu matere, Ljudje in Rožnati trikotnik

ARS Svet kulture, 7. december 2018 ― Igra Rožnati trikotnik je bila premierno uprizorjena leta 1979 in je avtorju Martinu Shermanu prinesla svetovno slavo. Oddaja bo v znamenju gledališča. V ljubljanski Mali drami bo nocoj prvo slovensko uprizoritev doživela igra Ljudje ameriškega dramatika mlajše generacije Stephena Karama, jutri bo pa velikem odru krstna uprizoritev nove drame Iva Svetine V imenu matere. V oddaji bomo predstavili igro Rožnati trikotnik ameriškega dramatika Martina Shermana – premiera bo prav tako jutri – ter koncert ob 25-letnici Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije.
Slovo

Slovo

ARS Za en bokal muzike, 7. december 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje […] V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tokrat bomo slišali posnetke pesmi iz oddaje, ki je bila leta 1980 posvečena temi slovesa od doma, eni od največkrat prisotnih tematik v naših ljudskih pesmih nasploh …
Prve poteze ministra za kulturo Dejana Prešička

Prve poteze ministra za kulturo Dejana Prešička

ARS Arsov forum, 7. december 2018 ― Za ministrom za kulturo so prvi meseci delovanja Za ministrom za kulturo Dejanom Prešičkom so prvi meseci delovanja. Vprašali smo ga, kakšen odnos ima predsednik vlade Marjan Šarec do kulture, kako je izbral ožje sodelavce, koliko se bo povišal poračun za kulturo v prihodnjem letu, ali se obetajo strožji ukrepi pri omejevanju sovražnega govora in o prednostnih nalogah v prihodnjem letu.
Ne glej nazaj, okey

Ne glej nazaj, okey

ARS Kulturna panorama, 6. december 2018 ― Od razmišljanj o angažiranem literarnem in političnem delovanju Ivana Cankarja do razmisleka o pomenu piranske Carpaccieve oltarne slike za mesto. Umetnost – koliko še ideja za bodočnost? Od razstave Dekade60 Zgodovinskega arhiva Celje, ki skozi mikrozgodovino in vsakdanjik malega človeka vabi k razmišljanju o šestdesetih letih 20. stoletja v Celju in okolici do razstave sodobne umetnosti Ne glej nazaj, okey?, ki skozi umetniška dela vzpostavlja platformo za razmislek o načinih soočanja s spominom, s preteklostjo. Ob tem razmišljanja o angažiranem delovanju Ivana Cankarja v literaturi in politiki, ki jih je odprl posvet o Ivanu Cankarju v organizaciji Slovenske matice, in razmislek o pomenu piranske Carpacciove oltarne slike in njenega avtorja za mesto. Poročamo tudi z mednarodne konference Umetnost – koliko še ideja za bodočnost, ki se je sklenila s podelitvijo nagrade Igorja Zabela, in predstavljamo prejemnike nagrad Ivane Kobilca. Popotovanje skozi Kulturno panoramo pomembnejših kulturnih dogodkov preteklega tedna pa končamo v Galeriji Jakopič, kjer si lahko ogledate fotografsko razstavo z naslovom Na moje oči: zgodbe iz Iraka.
Nova monografija o Ivanu Cankarju

Nova monografija o Ivanu Cankarju

ARS Svet kulture, 6. december 2018 ― Pri založbi Beletrina je izšla nova monografska obravnava Ivana Cankarja, ki jo je napisal Igor Grdina Bliža se 11. december, ko bo minilo točno 100 let od smrti Ivana Cankarja, zato se v teh dneh povečuje koncentracija dogodkov, ki so povezani s Cankarjem. V Zagrebu potekajo Cankarjevi dnevi, pri založbi Beletrina pa so predstavili novo monografsko obravnavo Cankarja, ki jo je napisal Igor Grdina. V oddaji bomo napovedali tudi opero za mlade Všeč si mi libretista Milana Dekleve in skladatelja Damijana Močnika ter predstavili sejem knjig umetnika in umetniških publikacij v Centru in Galeriji P74.
Ulica

Ulica

ARS Filmska glasba, 6. december 2018 ― Za današnjo oddajo o filmski glasbi smo segli po baletni suiti »Ulica« iz istoimenskega filma v režiji legendarnega Federica Fellinija Za današnjo oddajo o filmski glasbi smo segli po baletni suiti »Ulica« iz istoimenskega filma v režiji legendarnega Federica Fellinija. Zgodba postavlja v ospredje preprosto vaščanko Gelsomino, ki jo mora družina zaradi revščine prodati potujočemu uličnemu zabavljaču Zampanòju. Ta jo tako zlorablja, da dekle večkrat poskuša pobegniti. Ko se cirkusant Matto spoprijátelji z Gelsomino, ga Zampanò po burnih prepirih ubije, to pa občutljivo dekle popolnoma pretrese. Zampanò jo zapusti. Sprva sploh ne dojame, kaj je izgubil … V glavnih vlogah sta nastopila Giulietta Masina, ki je postala vélika zvezda italijanskega filma, in Anthony Quinn. Poleg njiju so igrali še: Richard Basehart, Aldo Silvani, Marcella Rovere, Livia Venturini in drugi. Film je leta 1954 na 15. Mostri dobil srebrnega leva, leta 1957 pa oskarja za najboljši tujejezični film.
Čas prihodnosti – Švedske uspešnice

Čas prihodnosti – Švedske uspešnice

ARS Čas, prostor in glasba, 6. december 2018 ― Švedska glasba je kot dobra knjiga, ki je še nismo prebrali. Ne vemo, kaj se skriva v njej. Švedska glasba je kot dobra knjiga, ki je še nismo prebrali. Ne vemo, kaj se skriva v njej. Izbrali smo nekaj glasbenih uspešnic, in slišali boste – spoštovani poslušalci, kako dobro zveni glasba, ki so jo ustvarili švedski skladatelji. V oddaji ‘Čas prihodnosti – Švedske uspešnice’ bomo predvajali: Festivalsko glasbo (v obliki poloneze) opus 25 Huga Alfvéna, Interludij Wilhelma Stenhammarja, Švedsko festivalsko glasbo Agusta Södermana, Romanco Larsa-Erika Larssona, Švedsko polko, Ples pastirice in Švedsko rapsodijo št. 1 Huga Alfvéna, Vse skladbe bo izvajal Švedski radijski simfonični orkester pod vodstvom Stiga Westerberga. Oddajo je posnel Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič, oddajo pa je pripravil profesor Pavel Mihelčič.
Suzi Bricelj z novimi ilustracijami v galeriji Lek

Suzi Bricelj z novimi ilustracijami v galeriji Lek

ARS Svet kulture, 5. december 2018 ― Priznana slovenska umetnica sebe vidi kot tolmača, ki lebdi na krilih domišljije Poleg omenjene razstave, v oddaji predstavljamo še novo razstavo v Layerjevi hiši v Kranju – tam gostuje Nevena Aleksovski, srbska umetnica, ki živi v Ljubljani. Včeraj so v londonski galeriji Tate Modern razglasili dobitnika letošnje Turnerjeve nagrade, ene najprestižnejših nagrad za sodobno umetnost v Veliki Britaniji. Dobila jo je Charlotte Prodger.
Animateka 2018

Animateka 2018

ARS Gremo v kino, 4. december 2018 ― Poročamo o 15. ediciji festivala Animateka (3. 12.9. 12.) V ospredju oddaje bo festival Animateka – med drugim bomo razmišljali o tekmovalnem programu festivala in o zgodovini madžarskega animiranega filma. V oddaji bomo poleg tega ocenili novi film Thomasa Vinterberga Kursk in priredbo kultnega dela italijanskega gialla Suspiria, pod katero se podpisuje Luca Guadagnino.
Podobe različnih oči

Podobe različnih oči

ARS Svet kulture, 4. december 2018 ― V Galeriji Jakopič drevi odpirajo fotografsko razstavo Na moje oči: zgodbe iz Iraka V Cankarjevem letu sledimo številnim dogodkom, povezanimi z imenom našega velikega pripovednika, esejista, dramatika in pesnika. V Lamutovem likovnem salonu Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki si tako lahko ogledate razstavo upodobitev Ivana Cankarja. Povsem drugačne podobe pa v tem trenutku nastajajo v svetu, ki do nas prihaja predvsem s posredovanjem medijev. Fotografska razstava Na moje oči: zgodbe iz Iraka, ki jo nocoj odpirajo v Galeriji Jakopič, stereotipe in klišeje o Iraku, predvsem Kurdistanu, poskuša preseči, saj gre za videnje vizualne krajine »od znotraj«, tam namreč razstavlja skupina iraških fotografov. O tem in likovni tržaški krajini v oddaji Svet kulture.
Branko Rudolf: Problem modernega umetnika

Branko Rudolf: Problem modernega umetnika

ARS Esej na radiu, 4. december 2018 ― Pesnik in pisatelj Branko Rudolf se je rodil leta 1904 v Slovenskih Konjicah, umrl leta 1987 v Mariboru. Večina njegovih del je izšla v povojnem […] Pesnik in pisatelj Branko Rudolf se je rodil leta 1904 v Slovenskih Konjicah, umrl leta 1987 v Mariboru. Večina njegovih del je izšla v povojnem obdobju, objavljal pa je že v predvojnih listih in revijah. Tako je v Modri ptici leta 1938 objavil Problem modernega umetnika (Misli ob Voduškovi študiji: Ivan Cankar). Esej bereta Lidija Hartman in Aleksander Golja. Glasbeni vrinki so odlomki iz skladbe Rêverie Clauda Debussyja v klavirski izvedbi Zoltana Petra. Oblikovalec zvoka je bil Marko Krebs. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Po življenju pesnikov

Po življenju pesnikov

ARS Svet kulture, 3. december 2018 ― Na Ta veseli dan kulture, ko bo mogoče spremljati množico prireditev, stopati skozi odprta vrata ustanov, ki želijo približati tudi ozadja in zaodrja Na Ta veseli dan kulture, ko bo mogoče spremljati množico prireditev, stopati skozi odprta vrata ustanov, ki želijo približati tudi ozadja in zaodrja, v Narodni galeriji pa prirejajo zaključno prireditev Evropskega leta kulturne dediščine, se bomo v oddaji Svet kulture posvetili predvsem knjižnim izdajam. Eno izmed del, o vsebini katerega vas bomo seznanili po 16.uri, nosi naslov Življenja pesnikov. Sicer pa tudi o novi, Cankarjevi nagradi,  novi verziji jezikovnega portala Fran ter pomembnih gostih puljskega knjižnega sejma Sanjam knjige.
Adventna orgelska glasba

Adventna orgelska glasba

ARS Obiski kraljice, 3. december 2018 ― Glasba, ki je nastala izpod peres različnih skladateljev, bo tokrat v znamenju adventa Orgelska glasba je skozi stoletja spremljala liturgijo, zato so se tudi orgelski ustvarjalci ravnali po posameznih obdobjih cerkvenega leta in pisali skladbe z ustrezno tematiko. Glasba, ki je nastala izpod peres različnih glasbenih ustvarjalcev, bo zato tokrat v znamenju adventa.
Marzanna Bogumiła Kielar: Vaje iz neobstoja

Marzanna Bogumiła Kielar: Vaje iz neobstoja

ARS Izšlo je, 3. december 2018 ― »Poezija mora biti rezilo, ki odpira v nas, kar je banalnega, da nam približa kakšno resnico« »Poezija mora biti rezilo, ki odpira v nas, kar je banalnega, da nam približa kakšno resnico.« Tako definira poezijo Marzanne B. Kielar, vrhunska sodobna poljska pesnica. Številni strokovni bralci se strinjajo, da njena poezija z izjemno čistostjo tona sili prej k molku kot komentiranju. Obsežen izbor njenih pesmi smo končno dobili v slovenskem prevodu. Podpisala ga je Jana Unuk, ki bo knjigo tudi predstavila.

Slovenščina v prelomnem letu 1918

ARS Jezikovni pogovori, 3. december 2018 ― Ne glede na to, da je bila slovenščina statusno podrejena, se je v kraljevini SHS glede na preteklost njen položaj izboljševal Za slovensko jezikovno skupnost je bilo leto 1918 prelomno. Ne glede na to, da je bila slovenščina statusno podrejena, se je v kraljevini SHS glede na preteklost njen položaj izboljševal. Med zanimivimi dogajanji v tem času so tudi množična zaposlovanja učiteljev slovenščine. Primorci so tako v Mariboru in Prekmurju svoje rojake učili slovenščino, kar je bila popolnoma nova jezikovna izkušnja, ki je bila takrat za njih precej eksotična. Gost oddaje je bil red. prof. dr. Marko Stabej.
Ko se v zvočnih raziskavah narave in okolja srečata znanost in umetnost

Ko se v zvočnih raziskavah narave in okolja srečata znanost in umetnost

ARS Ars humana, 3. december 2018 ― Steklenik, galerija za zvok, bioakustiko in umetnost Zvok. Zvočna ekologija. Prostor. Različni načini poslušanja. To se le nekatera raziskovalna izhodišča zvočnih del, ki med opazovanjem rastlin v vzhodnem krilu Rastlinjaka Tivoli nagovarjajo obiskovalce – poslušalce. Kajti ko vstopite v vzhodno krilo Rastlinjaka Tivoli, ste hkrati vstopili tudi v Steklenik, galerijo za zvok, bioakustiko in umetnost. Gre za partnerski projekt Cone, zavoda za procesiranje sodobne umetnosti, in Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani, zasnovan z namenom, da bi povezoval znanstveni in umetniški način raziskovanja in ustvarjanja. Pred mikrofon smo povabili pobudnika galerije Steklenik – umetnika Ireno Pivka in Braneta Zormana z zavoda Cona ter doktorja Jožeta Bavcona in magistrico Blanko Ravnjak iz Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani.
Vesna Lemaić: Dobrodošli / Sandra Erpe: Prtljaga / Velibor Čolić: Sarajevski omnibus / Jacques le Rider: Dunajska moderna in krize identitete

Vesna Lemaić: Dobrodošli / Sandra Erpe: Prtljaga / Velibor Čolić: Sarajevski omnibus / Jacques le Rider: Dunajska moderna in krize identitete

ARS S knjižnega trga, 3. december 2018 ― V oddaji S knjižnega trga bomo najprej ocenili kratkoprozno zbirko Vesne Lemaić Dobrodošli, nato pa se bomo posvetili še pesniški zbirki Sandre Erpe Prtljaga, romanu […] V oddaji S knjižnega trga bomo najprej ocenili kratkoprozno zbirko Vesne Lemaić Dobrodošli, nato pa se bomo posvetili še pesniški zbirki Sandre Erpe Prtljaga, romanu Veliborja Čolića Sarajevski omnibus in monografiji Jacquesa le Riderja /izg. Ridéja/ Dunajska moderna in krize identitete. Recenzije so napisali Ana Geršak, Andrej Lutman, Katarina Mahnič in Gregor Podlogar.
še novic