Tadej Golob: Dolina rož

Tadej Golob: Dolina rož

ARS Izšlo je, 17. januar 2020 ― Tretji primer Tarasa Birse oziroma njegov prvi primer v vlogi samostojnega podjetnika Pisatelj in alpinist Tadej Golob je brez najmanjšega dvoma literarna zvezda: njegov prvi roman o višjem inšpektorju Tarasu Birsi z naslovom Jezero je navdušil mnoge bralke in bralce, kot nadaljevanka mnoge gledalke in gledalce, kot zvočna knjiga pa mnoge poslušalke in poslušalce. V oddaji Izšlo je nam bo avtor predstavil svoj tretji roman o nekoliko nergavem detektivu Tarasu Birsi z naslovom Dolina rož. Že na hrbtni strani romana lahko preberemo, da ima priljubljeni literarni junak s.p. in da je nekdanji višji kriminalistični inšpektor. Odgovor na vprašanje Kaj se je zgodilo junaku, je podal pisatelj psihološko prepričljivo, predvsem pa je znova napisal zanimivo kriminalko. Na začetku romana so namreč kar tri trupla, toda ali je zadeva res tako preprosta, kot je videti? Tadej Golob bo v pogovoru v živo z Markom Goljo najverjetneje odgovoril na večino vprašanj, na enega pa zagotovo ne. Vabljeni k poslušanju.
Festival Bralnice pod slamnikom

Festival Bralnice pod slamnikom

ARS Svet kulture, 17. januar 2020 ― Koncert cikla Carpe Artem in podelitev Smerkoljeve nagrade V Domžalah se je ta teden s strokovnim srečanjem in slavnostno otvoritvijo, na kateri so nagradili izstopajoče literarne in video izdelke mladih bralcev, začel 10. mednarodni literarni festival Bralnice pod slamnikom. V ciklu komornih koncertov Carpe Artem bo nocoj ob pol osmih četrti koncert osme sezone, na katerem bodo v Kazinski dvorani v Mariboru nastopili nekateri najboljši slovenski solisti in komorni glasbeniki. Nocoj bodo podelili nagrado za operne pevce, nagrado Sama Smerkolja. Letošnja prejemnica je mezzosopranistka Božena Glavak, ki je, kot so zapisali v utemeljitvi k nagradi, “s svojimi vrhunskimi umetniškimi poustvaritvami in s svojim celotnim življenjskim opusom trajno obogatila slovensko operno in glasbeno zakladnico ter tudi mednarodni operni prostor.”
Prešernovi lavreati 2020

Prešernovi lavreati 2020

ARS Arsov forum, 17. januar 2020 ― Predstavili bomo letošnja prejemnika Prešernove nagrade za življenjsko delo, fotografa Stojana Kerblerja in koreografa ter plesalca Milka Šparembleka, ter šest nagrajencev Prešernovega sklada Prešernovi nagradi za življenjsko delo: fotograf Stojan Kerbler koreograf in plesalec Milko Šparemblek   Nagrade Prešernovega sklada prejmejo: režiser Rok Biček za film Družina kostumograf Alan Hranitelj za razstavo Vzporedni svetovi Alana Hranitelja igralka Nina Ivanišin za vloge ustvarjene v zadnjih treh letih akordeonist in skladatelj Luka Juhart za umetniške dosežke v zadnjih treh letih prevajalka Suzana Koncut za prevode francoskih literarnih in teoretskih besedil v zadnjih treh letih oblikovalec Nejc Prah za oblikovalske dosežke v zadnjih treh letih
Glasbene bitke in lamentacije /3/

Glasbene bitke in lamentacije /3/

ARS Skladatelj tedna, 16. januar 2020 ― Nekatere zvočne učinke, klice in imitacije fanfar, ki so značilni za bojevanje, najdemo že v vokalnih skladbah štirinajstega stoletja, kakršna je štiriglasna šansona K orožju, […] Nekatere zvočne učinke, klice in imitacije fanfar, ki so značilni za bojevanje, najdemo že v vokalnih skladbah štirinajstega stoletja, kakršna je štiriglasna šansona K orožju, k orožju francoskega skladatelja obdobja Ars nova – Grimaca. Poleg te skladbe v oddaji predstavljamo tudi glasbo Tobiasa Huma, Orlanda Gibbonsa, Girolama Frescobaldija, Claudia Monteverdija in Giachesa de Werta.
Lutke imajo veliko izrazno moč

Lutke imajo veliko izrazno moč

ARS Jezikovni pogovori, 15. januar 2020 ― Lutke so odličen medij za komunikacijo med vzgojiteljem in otrokom ter izboljšujejo medsebojne odnose. Lutke v zadnjih letih postajajo uveljavljena metoda za doseganje učnih načrtov, pojasnjuje dr. Helena Korošec, višja predavateljica za področje lutkovnega, gledališkega in filmskega izražanja na oddelku za predšolsko vzgojo na Pegagoški fakulteti v Ljubljani. Lutke so tudi odličen medij za komunikacijo med vzgojiteljem in otrokom ter med otroci samimi. Kot posrednik v komunikaciji celo izboljšujejo medsebojne odnose. Raziskovalce je zanimalo, kako kontinuirana, vsakodnevna uporaba lutk v skupini vpliva na socialno vedenje otrok. “Spremljali smo štiri kategorije vedenja in ugotovili, da se je po treh mesecih vključevanje različnih metod dela z lutko zmanjšalo agresivno vedenje, zadržani otroci so se bolj vključevali v dejavnosti, povečalo se je prosocialno vedenje, zlasti se je pokazala velika sprememba pri razvoju empatije. Vzgojiteljice in učiteljice so ocenile, da so imeli otroci ob uporabi lutk boljšo pozornost in so pri dejavnostih dlje časa vztrajali,” opisuje dr. Korošec. Kakšno izrazno moč imajo lutke in zakaj so pomembne za sporazumevanje z drugimi in svetom, raziskujemo v oddaji Jezikovni pogovori.
Petra Pogorevc o predstavi 2020

Petra Pogorevc o predstavi 2020

ARS Oder, 15. januar 2020 ― Človeštvo v kolesju časa, odvisno tudi od logike naključij Mislec Yuval Noah Harari, profesor zgodovine na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu, v svojih esejskih poljudnoznanstvenih besedilih, s katerimi se vrača v preteklost evolucije velike zgodbe človeštva, izbira in prepleta ideje in znanstvene teorije sedanjosti ter z bolj ali manj provokativnimi zamislimi preigrava scenarije prihodnosti. Njegove knjižne uspešnice Sapiens: kratka zgodovina človeštva, Homo deus: kratka zgodovina prihosnosti in 21. nasvetov za 21. stoletje, ki jih v prevodu lahko beremo tudi pri nas, navdihujejo Festival Slovenija 2050 in sestavljajo motivni temelj koprodukcijske predstave Cankarjevega doma, ljubljanske Drame in Mestnega gledališča ljubljanskega. O znanstvenem kabaretu, formalno in žanrsko raznolikem performansu tokrat z dramaturginjo predstave Petro Pogorevc.
Med naravo in kulturo: Krajinski park Sečoveljske soline

Med naravo in kulturo: Krajinski park Sečoveljske soline

ARS Ars humana, 14. januar 2020 ― Področje z več kot 700-letno zgodovino solinarjenja Cikel oddaj Med naravo in kulturo nadaljujemo v Krajinskem parku Sečoveljske soline. Področje z več kot 700-letno zgodovino solinarjenja ima danes unikatno strukturo vodenja, saj z njim od leta 2003 na podlagi podeljene koncesije za upravljanje parka upravlja družba SOLINE Pridelava soli, d. o. o., ki je hčerinska družba družbe Telekoma. V oddaji bomo spregovorili predvsem o tem, kako poteka varovanje naravne in kulturne dediščine parka ter o tem, kako eno ali drugo zaznamuje vpliv turizma. Snemanje pogovora je potekalo v medijskem centru parka Sečoveljske soline, kot sogovorniki so nastopili: Klavdij Godnič, direktor družbe Soline Pridelava soli d. o. o., Etbin Tavčar, univ. dipl. inž. krajinske arhitekture, Javni zavod Republike Slovenije za varstvo kulturne dediščine, območna enota Piran, mag. Robert Turk, biolog z Zavoda RS za varstvo narave, območna enota Piran, Ervin Vivoda, Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za vode in investicije, vodja sektorja za zmanjševanje posledic naravnih nesreč. Z njimi se je pogovarjala Tina Kozin.
Glasbene bitke in lamentacije /1/

Glasbene bitke in lamentacije /1/

ARS Skladatelj tedna, 14. januar 2020 ― Številni renesančni skladatelji so zabavali poslušalce tako, da so v vokalni glasbi posnemali trobente, bobne, streljanje topov in druge zvoke, ki so značilni za oborožen spopad. Prve glasbene ilustracije bojevanja so že iz štirinajstega stoletja. Številni renesančni skladatelji so zabavali poslušalce tako, da so v vokalni glasbi posnemali trobente, bobne, streljanje topov in druge zvoke, ki so značilni za oborožen spopad. Sčasoma so glasbene bitke v velikonočni liturgiji dobile posebno vlogo in jo obdržale vse do druge polovice osemnajstega stoletja. Organisti so jih izvajali kot komentar k latinski velikonočni sekvenci, ki govori o boju med življenjem in smrtjo po Jezusovem križanju. A zdi se, da je glavni navdih bila ves čas očaranost nad zvočnimi efekti in značilnimi bojnimi motivi.
Madžarski organist László Fassang

Madžarski organist László Fassang

ARS Obiski kraljice, 13. januar 2020 ― Z glasbo francoskih skladateljev in lastnimi improvizacijami Oddajo namenjamo koncertu  madžarskega organista Lászla Fassanga. Vsestranski umetnik, eden vodilnih svoje generacije, nastopa po Evropi, v severni Ameriki in na Japonskem, kjer navdušuje s svojo muzikalnostjo, tehnično virtuoznostjo in z izjemnimi sposobnostmi improviziranja. Večkrat je gostoval tudi v Sloveniji, med drugim v cerkvi sv. Frančiška Asiškega v Šiški v Ljubljani, kjer je pred dobrim desetletjem  Orglarstvo Močnik postavilo nove orgle. Na orgle francoskega simfoničnega tipa je madžarski umetnik izvedel program del francoskih skladateljev ter svoje domišljene improvizacije.

Šoa – spominjajmo se… ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta…

ARS Kulturna panorama, 12. januar 2020 ― Tudi o razstavah Guštanj za jutrno na Ravnah na Koroškem in Zajčja luknja v CD v Ljubljani, Benečiji - tako blizu/tako daleč in nagrajencu JSKD za življenjsko delo Franciju Pivcu Teme tokratne oddaje so: Šoa – spominjajmo se: prireditve v Mariboru ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta (Stane Kocutar)  Na Ravnah na Koroškem so odprli novo stalno razstavo z naslovom Guštanj za jutrno – o kulturno-zgodovinskem razvoju Mežiške doline od prazgodovine do obdobja protireformacije (Metka Pirc) Razstava Zajčja luknja – fotografija, magija in resničnost v Cankarjevem domu v Ljubljani (Iza Pevec) O življenju v »zapuščenih in pozabljenih krajih« – v organizaciji Inštituta za slovensko izseljenstvo je potekala prireditev, posvečena družbeni, kulturni in politični zgodovini Benečije  (Maja Žvokelj) Predstavili pa bomo tudi letošnjega prejemnika nagrade JSKD za življenjsko delo – Francija Pivca (Brigita Mohorič)  
Suzana Koncut

Suzana Koncut

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 12. januar 2020 ― Dobitnica nagrade Prešernovega sklada za prevode francoskih literarnih in teoretskih besedil v zadnjih treh letih »Prevajalski opus Suzane Koncut je serija konsistentnih jezikovnih gest, ki francosko literarno in znanstveno kulturo približujejo slovenski javnosti, njihovo avtorico pa uvrščajo med najbolj poglobljene slovenske prevajalce in prevajalke srednje generacije,« je med drugim zapisano v obrazložitvi odločitve, da Suzana Koncut prejme nagrado Prešernovega sklada za prevode francoskih literarnih in teoretskih besedil v zadnjih treh letih. Svojo prevajalsko poetiko, ki sta jo dolga leta sooblikovala ples in koreografija, bo Suzana Koncut podrobneje predstavila v tokratni oddaji.
“Fotografija sama ne more niti lagati niti govoriti resnice”

“Fotografija sama ne more niti lagati niti govoriti resnice”

ARS Likovni odmevi, 11. januar 2020 ― Kako družba fotografiji podeljuje njeno skoraj magično moč? Tudi o tem razmišlja razstava Zajčja luknja – fotografija, magija in resničnost. Stik in podobnost sta temelja ene veje magije – predmet je po načelih simpatetične magije na drug predmet zmožen vplivati, kadar sta si podobna ali kadar med njima obstaja stik. Prav stik in podobnost sta ključna tudi za fotografijo – fotografija s fotografiranim načeloma deli podobnost in fizični stik – nenazadnje gre za odtis odboja svetlobe na fotosenzibilen material. Torej nič nenavadnega, da smo fotografiji vse od njenega nastanka pripisovali posebno, skoraj magično moč. Tudi o tem, kako družba fotografiji podeljuje to moč, pa razmišlja razstava Zajčja luknja – fotografija, magija in resničnost v Cankarjevem domu v Ljubljani. Razstava je deli festivala Slovenija 2050 in je nastala v sodelovanju z zavodom Membrana in revijo Fotografija. O fotografiji, magiji in resničnosti sta razmišljala kuratorja razstave Jan Babnik in Jasna Jernejšek.
James Horner – glasba k filmu Ime rože

James Horner – glasba k filmu Ime rože

ARS Filmska glasba, 11. januar 2020 ― Skladateljevo zgodnejše delo. Po zgodovinskem romanu Ime rože Umberta Eca je leta 1986 nastal istoimenski film. Zgodba je postavljena v srednjeveški samostan v 14. stoletju, kamor glavni lik, frančiškan Viljem iz Baskervilla in njegov učenec Adson prideta preiskovat serijo nepojasnjenih smrti. Kmalu naletita na globljo zaroto, v katero se vpletejo tudi predstavniki inkvizicije.
Dolittle, Čas deklištva, Gospodje, SFC v letu 2020, Balkam

Dolittle, Čas deklištva, Gospodje, SFC v letu 2020, Balkam

ARS Gremo v kino, 11. januar 2020 ― Novo delo Grete Gerwig Čas deklištva in komična kriminalna akcija Gospodje – sta dve izmed filmskih premier v tem tednu. V oddaji tokrat ocenjujemo družinsko pustolovščino Dolittle, novo delo – romantično dramo Grete Gerwig Čas deklištva in komično kriminalno akcijo Guyja Ritchieja Gospodje. Poleg tega se oziramo po projektih Slovenskega filmskega centra v letošnjem letu in pregledu snemalsko najuspešnejših filmov v zadnjih dveh letih s področja nekdanje Jugoslavije z naslovom Balkam.
še novic