Rdeči čeveljci

Rdeči čeveljci

ARS Filmska glasba, 7. december 2019 ― Brian Easdale je leta 1948 prejel nagrado oskar za izvirno glasbo k plesno-filmskem muzikalu Rdeči čeveljci Nadaljena balerina je razpeta med strastno predanostjo plesu in ljubeznijo do mladega skladatelja. Ko ne zdrži več pritiskov, skoči pod vlak, nato pa s poslednjimi močmi prosi, naj ji sezujejo rdeče baletne copate. Brian Easdale je leta 1948 prejel nagrado oskar za izvirno glasbo k plesno-filmskem muzikalu Rdeči čeveljci…
Urban Koder

Urban Koder

ARS Filmska glasba, 30. november 2019 ― Njegovo glasbo lahko slišimo v kar 20 celovečernih filmih, 4 dokumentarcih, 10 TV-nadaljevankah in 15 kratkih animiranih filmih. Urban Koder je ustvaril neprecenljiv opus, ki tvori pomemben del v mozaiku glasbene zakladnice slovenske ustvarjalnosti in prispeva h kulturni identiteti naroda. Ustvarjal je pretežno šansone ter pisal glasbo za številne otroške in igrane radijske igre in gledališke predstave. Rad je ustvarjal za film, saj je napisal glasbo za kar 20 celovečernih filmov, 4 dokumentarce, 10 TV-nadaljevank, 15 kratkih animiranih filmov.
Zadnji kitajski cesar

Zadnji kitajski cesar

ARS Filmska glasba, 23. november 2019 ― Film uspešno spaja epsko podlago z intimno zgodbo o človeku, čigar življenje je ena sama žalostna ironija. V kinematografe je prišel leta 1987, režiral ga je Bernardo Bertolucci. Vizualno razkošna pripoved o fantku, ki je pri treh letih postal zadnji kitajski cesar, prikazuje njegovo življenje: od razkošnega dvora v zgodnji mladosti do vseh vojn in revolucij, ki so pretresale njegovo kraljestvo, in bolečega ponižanja v vsakdanji ljudski republiki.
Mantovanijeva Italija

Mantovanijeva Italija

ARS Filmska glasba, 19. oktober 2019 ― italijanski skladatelj in aranžer Annunzio Paolo Mantovani Del njegovega genija je bil v spoznanju, da imamo dve ušesi in naši možgani lahko sprejemajo zvoke, ki prihajajo iz različnih smeri – danes se to načelo, torej stereozvoka, zdi nekaj samoumevnega, toda v obdobju monotehnike je bil Mantovanijev zvok naravnost osupljiv.
Filadelfija

Filadelfija

ARS Filmska glasba, 30. julij 2019 ― Film je dosegel velik uspeh in dobil kar nekaj nagrad, med njimi tudi pet nominacij za oskarja Tom Hanks in Denzel Washington sta upodobila pravnika z nasprotnih ideoloških in moralnih bregov, ki združita moči v tožbi zoper prestižno pravno pisarno zaradi spolne diskriminacije. Film je dosegel velik uspeh in dobil kar nekaj nagrad, med njimi tudi pet nominacij za oskarja. Osvojil je tistega za najboljšo glavno moško vlogo in najboljšo skladbo.
še novic