André Isoir

André Isoir

ARS Obiski kraljice, 4. avgust 2019 ― V interpretaciji tega priznanega francoskega organista boste lahko slišali dela J.S. Bacha, Cesarja Francka, Francoisa Couperina in Jehana Alaina. V ponovljeni oddaji vas vabimo k poslušanju orgelskih del, ki jih je poustvaril francoski organist André Isoir. V njegovi zapuščini najdemo več kot 60 plošč oz. zgoščenk, najbolj se je uveljavil z interpretacijo orgelskih del Johanna Sebastijana Bacha, pa tudi s posnetki Cesarja Francka, Francoisa Couperina in Jehana Alaina. Cenjen je bil tudi kot orgelski pedagog – od leta 1983 do leta 1994 je poučeval orgle na konservatoriju National de Region de Boulogne-Billancourt.
Orgle v družbi s pozavno in rogom/ponovitev

Orgle v družbi s pozavno in rogom/ponovitev

ARS Obiski kraljice, 18. julij 2019 ― Dela za to zanimivo zvočno kombinacijo boste slišali v izvedbi hornistke Zore Slokar, pozavnista Branimirja Slokarja in organista Klemensa Schnorra. Tokrat vas vabimo k poslušanju zanimive kombinacije orgel s pozavno in rogom, inštrumentov, ki ju sicer najdemo tudi med imeni orgelskih registrov. A tí skušajo bolj ali manj uspešno posnemati barvo in značaj teh glasbil, povsem drugače pa je, kadar ta dva inštrumenta resnično zazvenita ob orglah. In postaneta orglam učinkovit kontrast, hkrati se z njimi zvočno presenetljivo dobro ujemata. To boste lahko slišali tudi v interpretaciji nocojšnjih cenjenih izvajalcev: dveh slovenskih glasbenih umetnikov  – hornistke Zora Slokar in pozavnista Branimirja Slokar ter uveljavljenega nemškega organista Klemensa Schnorra.
Bach z italijanskimi vplivi

Bach z italijanskimi vplivi

ARS Obiski kraljice, 18. julij 2019 ― Na sporedu bodo orgelska dela J.S. Bacha in njegovih italijanskih sodobnikov. Bach z italijanski vplivi (na njegova dela seveda) je naslov nocojšnje oddaje Obiski kraljice, hkrati tudi zgoščenke, ki jo je z deli Johanna Sebastijana Bacha in njegovih italijanskih sodobnikov posnela ameriška organistka Kimberly Marshall. Kompozicije, ki jih bomo slišali, bodo tokrat zazvenele na ameriških orglah, ki pa so zasnovane po zgledu orgel, na katere je igral véliki glasbeni mojster Bach.
Obiski kraljice

Obiski kraljice

ARS Obiski kraljice, 8. julij 2019 ― Opolnoči v katedrali Notre Dame v Parizu Olivier Latry, naslovni organist pariške katedrale Notre Dame, je pred nekaj leti posnel zgoščenko z orgelskimi transkripcijami kompozicij J.S. Bacha, Richarda Wagnerja, Hectorja Berlioza, Sergeja Prokofjeva in drugih. Vélike orgle delavnice Cavaillé-Cool so bile v tem sakralnem prostoru leta 2014 popolnoma obnovljene, skoraj nepoškodovane so ostale tudi po nedavnem požaru.
Koncerti za orgle Georga Christopha Wagenseila

Koncerti za orgle Georga Christopha Wagenseila

ARS Obiski kraljice, 5. julij 2019 ― Lahkotna, klasicistično obarvana glasba za orgle in orkester Tokrat vas vabimo k poslušanju lahkotne, klasicistično obarvane glasbe za orgle in orkester, katere avtor je Georg Christoph Anton Wagenseil – dunajski skladatelj in pedagog, ki je živel in deloval v 18. stoletju. Slovel je kot izjemen virtuoz na glasbilih s tipkami – menda je bil v vsakem trenutku zmožen improvizirati fugo na dano temo, velja pa tudi za eno najvplivnejših glasbenih osebnosti tedanje dobe. Njegove Koncerte za orgle in orkester boste slišali v izvedbi organistke Elisabeth Ullmann in instrumentalnega sestava Piccolo Concerto Dunaj, pod vodstvom Roberta Sensija.
Orgelski scherzi

Orgelski scherzi

ARS Obiski kraljice, 24. junij 2019 ― V prvih poletnih dnevih vas vabimo k poslušanju orgelskih scherzov. V prvih poletnih dnevih vas vabimo k poslušanju orgelskih scherzov – tí vsi po vrsti slovijo po svoji virtuoznosti, pa tudi po lahkotnosti, prefinjenosti in barvitosti. V izvedbi različnih orgelskih interpretov boste slišali kompozicije Maurica Durufléja, Eugena Gigouta, Ludwiga van Beethovna, Alessandra Polija, Antona Brucknerja in drugih.
Organist Francois Henri Houbart

Organist Francois Henri Houbart

ARS Obiski kraljice, 17. junij 2019 ― Kot organist deluje v cerkvi sv. Magdalene v Parizu ter poučuje orgelsko igro na Orleanski glasbeni akademiji. Tokrat vam predstavljamo francoskega orgelskega poustvarjalca Francoisa Henrija Houbarta – kot organist deluje v cerkvi sv. Magdalene v Parizu ter poučuje orgelsko igro na Orleanski glasbeni akademiji. V njegovi izvedbi boste slišali dela skladatelja Louisa Vierna in lastne improvizacije.
Orgelske skladbe opernih skladateljev

Orgelske skladbe opernih skladateljev

ARS Obiski kraljice, 10. junij 2019 ― Kraljica inštrumentov je očitno pritegnila tudi skladatelje, ki so se posvečali ustvarjanju opernih del. Kraljica inštrumentov je očitno pritegnila tudi skladatelje, ki so se posvečali ustvarjanju opernih del. To so na primer Georges Bizet, Richard Strauss, Luigi Cherubini, Hector Berlioz, Vincenzo Bellini in drugi. Njihove kompozicije je zbral in poustvaril dunajski organist Franz Haselböck.
Binkoštna orgelska glasba

Binkoštna orgelska glasba

ARS Obiski kraljice, 3. junij 2019 ― Na binkošti bo zazvenela glasba skladateljev, ki so ustvarjali na binkoštne melodije – to sta predvsem himni Veni, Creator Spiritus in Veni, Sancte Spiritus. Na binkošti bo zazvenela glasba skladateljev, ki so ustvarjali na binkoštne melodije – to sta predvsem himni Veni, Creator Spiritus in Veni, Sancte Spiritus. Protestantski avtorji pa so seveda svoje binkoštno obarvane orgelske kompozicije zasnovali na protestantskih koralih, primernih in namenjenih za ta dan.
Organist Bernard Winsemius

Organist Bernard Winsemius

ARS Obiski kraljice, 27. maj 2019 ― Tokrat se bo z deli severno-nemških baročnih glasbenih mojstrov predstavil nizozemski organist Bernard Winsemius Tokrat se bo z deli severno-nemških baročnih glasbenih mojstrov predstavil nizozemski organist Bernard Winsemius. Na amsterdamskem konservatoriju je študiral orgle v razredu Antona van der Holsta, poleg tega je na tej ustanovi diplomiral tudi iz zborovskega in orkesterskega dirigiranja. Danes deluje kot profesor za orgle na Konservatoriju v Roterdamu in je skupaj z Gustavom Leonhardtom organist v Novi cerkvi (Nieuwe Kerk) v Amsterdamu.
Glasba za trobila in orgle Franza Schmidta

Glasba za trobila in orgle Franza Schmidta

ARS Obiski kraljice, 20. maj 2019 ― Ob 80-obletnici smrti Franza Schmidta vas vabimo k poslušanju kompozicij, ki jih je ta avstrijski skladatelj, violončelist in pianist namenil trobilom in orglam. Ob 80-obletnici smrti Franza Schmidta vas vabimo k poslušanju kompozicij, ki jih je ta avstrijski skladatelj, violončelist in pianist namenil trobilom in orglam. V izvedbi Trobilnega ansambla mesta Dunaj, organista Petra Planyavskega in dirigentke Ingrun Fußenegger bodo zazvenele Variacije in fuga na lastno temo, Koralna predigra na glasbo Josepha Haydna »Gott erhalte« ter Fuga Solemnis.
V spomin Hubertu Bergantu

V spomin Hubertu Bergantu

ARS Obiski kraljice, 13. maj 2019 ― Dolga leta je bil vodilni slovenski orgelski pedagog. Letos mineva 20 let od smrti slovenskega organista, pianista in pedagoga Huberta Berganta. Dolga leta je bil vodilni slovenski orgelski pedagog – poučeval je na Akademiji za glasbo, koncertiral je doma in v tujini, sodeloval je tudi pri izgradnji orgel v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.
Poslovil se je organist Hans Otto Jakob

Poslovil se je organist Hans Otto Jakob

ARS Obiski kraljice, 29. april 2019 ― Dolga leta je deloval kot kapelnik in organist katedrale v Frankfurtu na Majni. Nedavno se je poslovil organist Hans Otto Jakob. Dolga leta je deloval kot kapelnik in organist katedrale v Frankfurtu na Majni. Tokrat boste lahko poslušali solistična orgelska dela nemških in francoskih romantičnih skladateljev ter nekaj komornih del za orgle in pozavno, ki jih je Hans Otto Jakob poustvaril skupaj s pozavnistom Martinom Gößom.
Organist Leo van Doeselaar

Organist Leo van Doeselaar

ARS Obiski kraljice, 24. april 2019 ― Tokrat se bo predstavil z deli starih glasbenih mojstrov in s Koncertom za orgle in orkester Tristana Keurisa. Leo van Doeselaar je vsestranski nizozemski glasbenik – kot organist izvaja dela skladateljev različnih slogovnih obdobij, vse od zgodnjega baroka do današnjih dni. Kot profesor deluje na Univerzi umetnosti v Berlinu, doma in v tujini koncertira že več kot 25 let. Tokrat se bo predstavil z deli starih glasbenih mojstrov in s Koncertom za orgle in orkester Tristana Keurisa.  
Velikonočna orgelska glasba

Velikonočna orgelska glasba

ARS Obiski kraljice, 15. april 2019 ― Praznično obarvane toccate in preludiji Tokrat vas vabimo k poslušanju praznično obarvanih toccat, preludijev in drugih kompozicij, primernih za izvedbo v velikonočnem času, ki se izvajajo tako v liturgiji kot na koncertih. Tu in tam med veličastno zvenečimi kompozicijami najdemo tudi nekaj bolj lirično in meditativno obarvanih orgelskih del.
še novic