Orgle v ledu

Orgle v ledu

ARS Obiski kraljice, 9. december 2019 ― Organist Friedemann Winklhofer je svojo orgelsko zgoščenko posnel visoko v gorah na Tirolskem - pod ledenikom Stubai. Organisti sicer dobro vedo, kaj je mraz, saj so pozimi večkrat primorani igrati v slabo ogrevanih cerkvah ali katedralah. Friedemanna Winkelhoferja, nocojšnjega orgelskega interpreta, to očitno ne moti. Prav led in sneg sta mu bila namreč v navdih in odločil se je posneti orgelsko zgoščenko visoko v gorah, in sicer na dogodku, ki ga je poimenoval Najvišji orgelski koncert na svetu.
Orgelska glasba Charlesa Tournemirja, Louisa Jamesa Alfreda Lefébure-Welya in Gastona Litaizeja

Orgelska glasba Charlesa Tournemirja, Louisa Jamesa Alfreda Lefébure-Welya in Gastona Litaizeja

ARS Obiski kraljice, 18. november 2019 ― Letos mineva 110 let od rojstva Gastona Litaizeja, 80 let od smrti Charlesa Tournemirja in 150 let od smrti Louisa Jamesa Alfreda Lefébura Wélya. Charles Tournemire, Louis James Alfred Lefébure-Wely in Gaston Litaize bodo tokratni orgelski skladatelji. Poleg francoske narodnosti jih družijo tudi obletnice. Letos namreč mineva 110 let od rojstva Gastona Litaizeja, 80 let od smrti Charlesa Tournemirja in 150 let od smrti Louisa Jamesa Alfreda Lefébura Wélya. Bolj kot obletnice pa jih seveda povezujejo orgle, instrument, ki so ga vsi trije dobro obvladali in zanj ustvarjali.
Orgelska glasba iz Izraela

Orgelska glasba iz Izraela

ARS Obiski kraljice, 11. november 2019 ― V orgelski glasbi izraelskih skladateljev lahko opazimo štiri vire navdiha; to so biblija, pokrajina, geografska in kulturna dediščina in včasih celo politika. Tradicija različnosti bi lahko poimenovali Izrael – deželo, v kateri prebivajo ljudje različnih geografskih, verskih in kulturnih okolij. Mešanica vplivov in zanimanj se jasno odraža tudi v glasbi izraelskih oz. judovskih skladateljev, tudi orgelskih. O kakršnikoli kompozicijski šoli bi zato težko govorili, vseeno lahko opazimo štiri vire navdiha pri ustvarjanju; to so – biblija, pokrajina, geografska in kulturna dediščina in včasih celo politika -tá ima v življenju Izraelcev že od nekdaj pomembno vlogo.
Adventna orgelska glasba

Adventna orgelska glasba

ARS Obiski kraljice, 4. november 2019 ― Skladatelje je največkrat navdihnil kateri izmed adventnih koralov - gregorijanski ali protestantski. Tokrat vas vabimo k poslušanju orgelske glasbe z adventno tematiko – ta je nastajala izpod peresa različnih glasbenih ustvarjalcev, vse od zgodnjega baroka do današnjih dni. Skladatelje je največkrat navdihnil kateri izmed adventnih koralov, gregorijanski ali protestantski, navdihujoč pa je verjetno tudi sam adventni čas, čas, ko se leto izteka in so dnevi vedno krajši.
Organistka Carole Ruth Terry

Organistka Carole Ruth Terry

ARS Obiski kraljice, 21. oktober 2019 ― Predstavila se bo z deli romantičnih in klasicističnih orgelskih ustvarjalcev. Carole Ruth Terry, ameriška organistka, čembalistka in glasbena pedagoginja je tokratna orgelska interpretka. Predstavila se bo z deli manj znanih romantičnih in pozno klasicističnih orgelskih skladateljev. Posebej je poznana po svojih nastopih in posnetkih z nemško romantično glasbo in je strokovnjakinja za zgradbo inštrumentov s tipkami, s čimer se ukvarja tudi na akademski ravni. Kot izvajalka in pedagoginja je sodelovala na številnih ameriških in mednarodnih glasbenih festivalih in poletnih akademijah, na primer na orgelskem festivalu Bamboo v Manili na Filipinih, na baročni akademiji Attersee, na festivalu Schleswig-Holstein v nemškem Lübecku in na orgelskem festivalu v kanadskem Calgaryu.
Skladatelj Josef Rheinberger

Skladatelj Josef Rheinberger

ARS Obiski kraljice, 14. oktober 2019 ― Letos mineva 140 let od rojstva skladatelja Josefa Rheinbergerja. Letos mineva 140 let od rojstva skladatelja Josefa Rheinbergerja; tokratno oddajo bomo zato posvetili življenju in delu tega romantičnega glasbenega ustvarjalca, saj se je uveljavil tudi z orgelskimi deli. Rodil se je v Lichtensteinu, v Vaducu in že zgodaj pokazal veliko glasbeno nadarjenost. Že pri sedmih letih je v domači cerkvi začel redno igrati na orgle, pri desetih se je pri organistu iz Feldkirchna začel orgel tudi zares učiti, pri dvanajstih pa je že odšel v München, z namenom, da z glasbenim izobraževanjem nadaljuje bolj resno.
Bachovi Schüblerjevi korali v izvedbi Tona Koopmana

Bachovi Schüblerjevi korali v izvedbi Tona Koopmana

ARS Obiski kraljice, 7. oktober 2019 ― Tudi tokratna oddaja bo v znamenju glasbe Johanna Sebastijana Bacha in hkrati imenitnih izvajalcev njegovih koralov – to bodo organist Ton Koopman in Baročni zbor iz Amsterdama. Tudi tokratna oddaja bo v znamenju glasbe Johanna Sebastijana Bacha in hkrati imenitnih izvajalcev njegovih koralov – to bodo organist Ton Koopman in Baročni zbor iz Amsterdama. Najprej boste slišali Šest tako imenovanih Schüblerjevih koralov. Ime so dobili po založniku in kot je zapisal njihov avtor, gre za »šest koralov v različnih obdelavah za izvajanje na orglah z dvema manualoma in pedalom, ki jih je zložil Johann Sebastian Bach, dvorni skladatelj poljskega kralja in saškega volilnega kneza, kapelnik in glasbeni vodja v Leipzigu. Izdal jih je Johann Georg Schübler, v Zelli pri Turinškem gozdu.« V isti izvedbi bo v drugem delu oddaje zazvenelo še nekaj Leipziških koralov, prav tako Johanna Sebastijana Bacha.
Bachovi Leipziški korali v izvedbi Tona Koopmana

Bachovi Leipziški korali v izvedbi Tona Koopmana

ARS Obiski kraljice, 23. september 2019 ― Ton Koopman v tem tednu praznuje 75. rojstni dan. Ton Koopman je orgelski interpret, ki bo v ospredju tokratne oddaje. V tem tednu je namreč praznoval 75 -ti rojstni dan. Velja za enega največjih poznavalcev baročne glasbe in njegovo ime navadno najprej povežemo z dvema glasbenima sestavoma, katerih ustanovitelj je – to je z Amsterdamskim baročnim orkestrom in  Amsterdamskim baročnim zborom. In seveda z Bachom, katerega glasba je v središču njegovega delovanja že od samega začetka.Tokrat ga boste skupaj z Amsterdamskim baročnim zborom lahko slišali v interpretacijah Bachovih Leipziških koralov.
Organistka Tong Soon Kwak

Organistka Tong Soon Kwak

ARS Obiski kraljice, 20. september 2019 ― Je ena vodilnih koncertnih organistk iz Južne Koreje. Tokratna orgelska interpretka bo južnokorejska organistka Tong Soon Kwak. Orgle namreč že dolgo niso več le stalnica evropskih koncertnih dvoran, pač pa vse bolj postajajo samoumeven inventar najimenitnejših koncertnih prizorišč Azije oz. Daljnega Vzhoda. Kljub drugačni kulturi, veri in tradiciji so tako že dolgo prisotne na Japonskem, Kitajskem in v Južni Koreji, od koder prihaja tudi orgelska virtuozinja in pedagoginja Tong Soon Kwak.
Orgle v družbi s trobili in tolkali

Orgle v družbi s trobili in tolkali

ARS Obiski kraljice, 13. september 2019 ― Zvočno kombinacijo orgel s trobili in tolkali boste lahko spoznali v izvedbah trobilnega kvinteta Empire Brass iz Amerike, s pridruženimi trobilci in tolkalci. Tokrat vas vabimo k poslušanju zvočne kombinacije orgel s trobili in tolkali – lahko jo boste spoznali v izvedbah trobilnega kvinteta Empire Brass iz Bostona, ki ga sestavljajo: trobentača Rolf Smeding in Jeffrey Curnow, hornist Martin Hackelman in tubist James Samuel Pilafian. V izvedbah del starih baročnih mojstrov, romantičnih orgelskih ustvarjalcev, pa tudi avtorjev današnjega časa se jim bodo pridružili še trobentači Timothy Morrison, Joseph Foley in Stephen Burns, pozavnista Ronald Barron in Norman Bolter, hornist Kevin Owen, tolkalista Arthur Press in Neil Grover ter seveda organist – to bo Michael Murray.
Vivaldijevi koncerti na orglah bazilike Sancta Maria Gloriosa dei Frari v Benetkah

Vivaldijevi koncerti na orglah bazilike Sancta Maria Gloriosa dei Frari v Benetkah

ARS Obiski kraljice, 4. september 2019 ― Nekatera Vivaldijeva dela bosta na orglah bazilike Sancta Maria Gloriosa dei Frari v Benetkah predstavila italijanska organista Margherita Gianola in Silvio Celeghin. Antonio Vivaldi je skladatelj, ki z glasbo, polno lahkotnosti in radoživosti, pritegne marsikoga. Orglam ni namenil posebne pozornosti, vseeno pa danes organisti po vsem svetu izvajajo njegovo glasbo. Že za časa Vivaldijevega življenja so mnogi virtuozi njegovo instrumentalno glasbo igrali na takratnih inštrumentih s tipkami, precej njegovih koncertov pa so Vivaldijevi sodobniki priredili tudi za orgle. Med njimi izstopata dva – Johann Gottfried Walther, Bachov daljni sorodnik in sam Johann Sebastijan Bach.  Tá se je v usvajanju italijanske elegance uril tudi s prepisovanjem oz. priredbami Vivaldijevih koncertov za čembalo ali orgle. Nekatera tovrstna dela vam bosta na enih ali drugih orglah bazilike Sancta Maria Gloriosa dei Frari v Benetkah predstavila italijanska organista Margherita Gianola in Silvio Celeghin.
Sodobna slovaška orgelska glasba

Sodobna slovaška orgelska glasba

ARS Obiski kraljice, 29. avgust 2019 ― Juraj Beneš, Miro Bázlik in Roman Berger so trije sodobni slovaški skladatelji, ki pišejo tudi za orgle. Juraj Beneš, Miro Bázlik in Roman Berger so trije sodobni slovaški skladatelji, ki pišejo tudi za orgle. Njihov slog komponiranja je različen, združuje pa jih zanimanje za ustvarjanje solistične in komorne glasbe, s katero so se skozi leta uveljavili tako na Slovaškem kot na tujem. Očitno vse tri glasbene ustvarjalce privlačijo tudi orgle, ki tako ustvarjalcem kot poustvarjalcem nudijo pisano paleto zvočnih barv in izraznih možnosti. Orgelska dela omenjenih skladateljev bo predstavil Ján Vladimír Michalko, eden najprepoznavnejših slovaških organistov današnjega časa.
Organist Ignace Michiels

Organist Ignace Michiels

ARS Obiski kraljice, 23. avgust 2019 ― Predstavil se bo z deli starih baročnih mojstrov, romantičnih glasbenih ustvarjalcev, pa tudi s kompozicijo Benjamina Ipavca. Ignace Michielis je orgelski interpret, ki ga boste lahko spoznali v tokratni oddaji – z deli starih, baročnih orgelskih mojstrov, romantičnih glasbenih ustvarjalcev, pa tudi s kompozicijo slovenskega skladatelja Benjamina Ipavca se bo predstavil na orglah, ki jih je v cerkvi sv. Vida, v Šentvidu pri Lukovici postavila orglarska delavnica Škrabl iz Rogaške Slatine.
J.S. Bach, Max Reger, Jean Langlais in Floor Peeters /ponovitev

J.S. Bach, Max Reger, Jean Langlais in Floor Peeters /ponovitev

ARS Obiski kraljice, 11. avgust 2019 ― Bach je bil vzornik tako Maxu Regerju, kot Jeanu Langlaisu in Flooru Peetersu. Johann Sebastian Bach, Max Reger, Jean Langlais in Flor Peeters sestavljajo pisano druščino skladateljev, katerim je skupno ustvarjanje in poustvarjanje za orgle. V glasbeni zgodovini sicer ni veliko glasbenih ustvarjalcev, ki jih orgle na tak ali drugačen način ne bi kdaj zamikale. Prav malo je tudi takih, ki jim ne bi bil za vzor veliki J. S. Bach. In če koga lahko označimo kot velikega častilca te večno aktualne, brezčasne baročne glasbe, je to zagotovo Max Reger – za orgle je med drugim priredil Bachovo Kromatično fantazijo in fugo BWV 903. Na svojstven način se je po Bachu zgledoval tudi belgijski skladatelj Flor Peeters, v oddaji boste slišali njegovo Elegijo, op. 38, Toccato, fugo in himno na Ave maris stella, op. 28 ter Pesem soncu, op. 66. S polifonijo in gregorijanskim koralom pa so povezane tudi Tri gregorijanske parafraze francoskega skladatelja 20. stoletja Jeana Langlaisa. Interpreta tokratne oddaje bosta organista Christopher Herrick in D’Arcy Trinkwon.  
Christopher Herrick

Christopher Herrick

ARS Obiski kraljice, 11. avgust 2019 ― Predstavil se bo na orglah Mestne hiše v Melbournu v Avstraliji in na orglah stolne cerkve v Bernu v Švici. V ponovljeni oddaji predstavljamo angleškega orglavca Christopherja Herricka. Na velike orgle v Mestni hiši v Melbournu v Avstraliji ter na orgle stolne cerkve v Bernu v Švici bo izvajal manj znana orgelska dela ameriških, angleških in norveških skladateljev 19. in 20. stoletja.  
še novic