Balet Povodni mož kot popotnica za prijaznejšo prihodnost

Ministrstvo za kulturo, 29. junij ― Na novinarski konferenci ob krstni uprizoritvi baleta Povodni mož, s katero bomo 1. julija ob 20. uri slovesno obeležili začetek slovenskega predsedovanja Svetu EU, so sodelovali minister za kulturo dr. Vasko Simoniti, direktor Slovenskega narodnega gledališča Danilo Rošker in koreograf Edward Clug. Krstna uprizoritev baleta je obenem tudi gledališki krst Blejskega otoka, saj na tem svetem otoku doslej še ni bila izvedena nobena gledališka, plesna ali glasbena prireditev.

Minister za kulturo bo danes nagovoril zbrane na sklepni prireditvi Kulturnega bazarja

Ministrstvo za kulturo, 29. junij ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti bo pozno popoldan nagovoril zbrane na sklepni prireditvi Kulturnega bazarja 2021. Nacionalno strokovno usposabljanje poteka danes v Cankarjevem domu. Gre za največji medresorski nacionalni projekt na področju kulturno-umetnostne vzgoje. Program je vsako leto rezultat uspešnega medresorskega sodelovanja med Ministrstvom za kulturo, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodom RS za šolstvo. 

Javni poziv za izbor projektov mednarodnega sodelovanja na področju vizualnih umetnosti

Ministrstvo za kulturo, 28. junij ― Ministrstvo za kulturo je 24. junija 2021 objavilo javni poziv za zbiranje predlogov za predstavitev vrhunske slovenske umetniške produkcije s področja sodobnih vizualnih umetnosti v tujini prek osrednjih umetniških sejmov v Evropi in vključevanja v najpomembnejše razstavne in festivalske dogodke na mednarodni ravni. Javni poziv je odprt do vključno 30. septembra 2021.

Zaživel je Franček, jezikovni portal za mlade

Ministrstvo za kulturo, 24. junij ― Na Ministrstvu za kulturo se pridružujemo navdušenju ob novici o novem portalu Franček, različici beta, ki so ga sodelavci in sodelavke Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) objavili te dni in tako na izviren način obeležili okroglo obletnico rojstnega dne Republike Slovenije. Frančka smo budno spremljali od prvih nadobudnih korakov naprej, v zadnjem letu pa je bil njegov napredek izjemen.

10 let od vpisa “Prazgodovinskih kolišč okoli Alp” na UNESCO seznam svetovne dediščine

Ministrstvo za kulturo, 23. junij ― V letu 2021 arheologija praznuje svoj jubilej! Pred desetimi leti, 27. junija 2011, so bila "Prazgodovinska kolišča okoli Alp" vpisana na UNESCO seznam svetovne dediščine. Vpis obsega izbor 111 edinstvenih prazgodovinskih območij v Nemčiji, Avstriji, Franciji, Italiji, Sloveniji in Švici, ki skupaj predstavljajo transnacionalni serijski vpis svetovne dediščine.

Odgovor ministrstva na vprašanje nemškega časopisa Der Standard v zvezi z medijskim razpisom

Ministrstvo za kulturo, 21. junij ― Objavljamo odgovor Ministrstva za kulturo na vprašanje časopisa Der Standard v zvezi z medijskim razpisom. Odgovor objavljamo kot dodatno pojasnilo, ker se podobna vprašanja pojavljajo v več tujih medijih. Menimo, da vprašanja izhajajo iz nerazumevanja zakonodaje, ki ureja financiranje zasebnih medijev prek medijskega razpisa. Odgovor objavljamo v slovenskem in angleškem jeziku.

Državna sekretarka nocoj na odprtju Borštnikovega srečanja

Ministrstvo za kulturo, 18. junij ― Slavnostno odprtje 56. Borštnikovega srečanja bo nocoj, 16. junija 2021, ob 20 uri v Veliki dvorani SNG Maribor. Zbrane bosta poleg državne sekretarke dr. Ignacije Fridl Jarc nagovorila tudi umetniški direktor festivala Aleš Novak in župan Mestne občine Maribor Aleksander Saša Arsenovič. Uvodnim pozdravom bo sledila sodobnoplesna predstava Nomad v izvedbi belgijske skupine Eastman ter režiji in koreografiji večkrat nagrajenega in mednarodno priznanega režiserja Sidija Larbija Cherkaouija.

Državna sekretarka nocoj na otvoritvi Borštnikovega srečanja

Ministrstvo za kulturo, 18. junij ― Slavnostna otvoritev 56. Borštnikovega srečanja bo nocoj, 18. junija 2021, ob 20 uri v Veliki dvorani SNG Maribor. Zbrane bosta poleg državne sekretarke dr. Ignacije Fridl Jarc nagovorila tudi umetniški direktor festivala Aleš Novak in župan Mestne občine Maribor Aleksander Saša Arsenovič. Uvodnim pozdravom bo sledila sodobnoplesna predstava Nomad v izvedbi belgijske skupine Eastman ter režiji in koreografiji večkrat nagrajenega in mednarodno priznanega režiserja Sidija Larbija Cherkaouija.
še novic