Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije pozdravlja projekt samodejnega podnaslavljanja televizijskih oddaj

Ministrstvo za kulturo, 1. oktober ― Objavljamo izjavo Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije ob začetku projekta "Samodejno podnaslavljanje televizijskih programov". Projekt, ki ga financira Ministrstvo za kulturo, izvajata pa Fakulteta za računalništvo in informatiko ter Radiotelevizija Slovenija, bo omogočal sprotno ustvarjanje podnapisov televizijskih oddaj z uporabo samodejne razpoznave slovenskega govora.

Kako povečati dostopnost in konkurenčnost evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebin

Ministrstvo za kulturo, 29. september ― Od 12. do 13. oktobra 2021 bo v Cankarjevem domu v Ljubljani in prek spleta potekala mednarodna strokovna konferenca »Kako povečati dostopnost in konkurenčnost evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebin«. Zbrane bosta nagovorila dr. Vasko Simoniti, slovenski minister za kulturo in predsedujoči Svetu Evropske unije za kulturo, in Giuseppe Abbamonte, direktor za medijske politike pri Evropski komisiji.

Samodejno podnaslavljanje televizijskih programov – uresničevanje pravice do obveščenosti

Ministrstvo za kulturo, 29. september ― Ministrstvo za kulturo, Fakulteta za računalništvo in informatiko ter Radiotelevizija Slovenija so sklenili tripartitno pogodbo za izvedbo pilotnega projekta "Samodejno podnaslavljanje televizijskih programov". Samodejno podnaslavljanje bo osebam z okvaro sluha omogočilo spremljanje televizijskih programov in storitev ter uresničevanje pravice do obveščenosti in sodelovanja v kulturnem življenju.

Rekordni proračun se odraža tudi v naložbah v zasavski regiji

Ministrstvo za kulturo, 29. september ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je 28. septembra 2021 v okviru vladnega obiska zasavske regije srečal z županoma občin Litija in Zagorje ob Savi. V Zagorju in Trbovljah si je ogledal tamkajšnja muzeja, v Trbovljah je obiskal tudi knjižnico in kulturno središče Zasavja Delavski dom Trbovlje. Z obiskom Zasavja se je sklenil niz septembrskih vladnih regijskih obiskov.

Minister dr. Simoniti na vladnem obisku v Zasavski regiji

Ministrstvo za kulturo, 27. september ― V torek, 28. septembra 2021, bo minister za kulturo dr. Vasko Simoniti na vladnem obisku v Zasavski regiji. V okviru vladnega obiska se bo srečal z županoma občin Litija in Zagorje ob Savi ter si ogledal Rudarski muzej Zagorje in Zasavski muzej Trbovlje. Pred obiskom predstavljamo nekatere projekte in programe, ki jih v tej regiji, po površini najmanjši slovenski regiji, (so)financira Ministrstvo za kulturo.

Minister dr. Simoniti: "Na izkušnji preteklosti in priznavanju kulturne dediščine se obetata vitalna sedanjost in obetavna prihodnost."

Ministrstvo za kulturo, 24. september ― Dr. Vasko Simoniti je 23. septembra 2021 v Benetkah v vlogi slovenskega ministra za kulturo in predsedujočega Svetu Evropske unije za kulturo nagovoril zbrane na agori o evropski dediščinski politiki "Od Novega evropskega Bauhausa do nove evropske renesanse". Ob robu agore, ki je potekala v okviru vrha evropske kulturne dediščine, se je na bilateralnem srečanju sestal z italijanskim ministrom za kulturo Dariom Franceschinijem. Dan pred tem se je minister udeležil podelitve nagrad za izjemne dosežke na področju kulturne dediščine Europa Nostra 2021. V nadaljevanju objavljamo govor ministra v celoti in kratek povzetek bilateralnega srečanja.

Kulturna dediščina kot skupna vrednota obeta vitalno sedanjost in obetavno prihodnost

Ministrstvo za kulturo, 24. september ― Dr. Vasko Simoniti je 23. septembra 2021 v Benetkah v vlogi slovenskega ministra za kulturo in predsedujočega Svetu Evropske unije za kulturo nagovoril zbrane na agori o evropski dediščinski politiki "Od Novega evropskega Bauhausa do nove evropske renesanse". Ob robu agore na vrhu evropske kulturne dediščine se je na bilateralnem srečanju sestal z italijanskim ministrom za kulturo Dariom Franceschinijem.

Častitljivi jubilej Mohorjeve družbe in 170 let organiziranega slovenskega knjižnega založništva

Ministrstvo za kulturo, 24. september ― Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc je 23. septembra v Celjskem domu nagovorila zbrane na slavnostni prireditvi ob 170-letnici Mohorjeve družbe, prve slovenske založbe. Kot je povedala državna sekretarka, se ob 170-letnici Mohorjeve družbe "ne poklanjamo samo najstarejši slovenski založbi, ampak tudi vsem tistim rodoljubom, ki so se zavedali, kako pomembno je krepiti bralno kulturo in bralno pismenost".

Državna sekretarka dr. Fridl Jarc o kulturnem udejstvovanju in izobraževanju starejših

Ministrstvo za kulturo, 24. september ― Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc se je skupaj s strokovnimi sodelavkami Ministrstva za kulturo 22. septembra 2021 srečala s predstavniki organizatorjev Festivala za tretje življenjsko obdobje. Pogovarjali so se o predstavitvi kulturnega področja na festivalu ter pomenu kulturnega udejstvovanja in izobraževanja starejših.

Minister dr. Simoniti se v Benetkah udeležuje vrha za evropsko kulturno dediščino

Ministrstvo za kulturo, 23. september ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se 23. in 24. septembra v Benetkah udeležuje vrha za evropsko kulturno dediščino "Za novo evropsko renesanso«. Nocoj se bo udeležil podelitve nagrad Evropske unije za kulturno dediščino Europa Nostra 2021, jutri bo nagovoril zbrane na agori o evropski dediščinski politiki "Od Novega evropskega Bauhausa do nove evropske renesanse". Ob robu srečanja se bo v petek na bilateralnem srečanju sestal z italijanskim ministrom za kulturo Dariom Franceschinijem.

Mlado občinstvo bo novembra spoznavalo bogato zgodovino slovenske filmske umetnosti

Ministrstvo za kulturo, 21. september ― Slovenski filmski center skupaj s Slovensko kinoteko letos znova pripravlja Slovenski teden filma, ki mlademu občinstvu odpira vrata v svet slovenske filmske umetnosti in ustvarjalnosti. Slovenski teden filma bo že tretje leto zapored potekal novembra, ko obeležujemo rojstni dan enega od najpomembnejših ustvarjalcev v zgodovini slovenskega filma ter najbolj plodovitega slovenskega cineasta in avtorja Franceta Štiglica. Filme je mogoče rezervirati do 22. oktobra 2021.
še novic