GoJa: Prehajanje svetov (28.10.2017 19:00)

Španski borci, 25. september 2017 ― Železni karakter umetnika, izumitelja in snovalca Denisa GoJe žari v vsaki surovini, ki jo uporabi. Umetelni in izvirni zanos ustvarjalca upodablja pokrajino in človeka enako strastno. Kipi, s katerimi duhovito in iskrivo opozarja na neusahljivost ustvarjalne narave in krhkost svetnega sožitja prebujata vse gledalčeve čute. Podobe, ujete v odpadku železja smiselno in pomensko prevprašujejo razmerja med naravo in kulturo, predvsem pa čutnim in predčutnim obzorjem.

Neforma 58 (27.10.2017 20:00)

Španski borci, 25. september 2017 ― V oktobrski ediciji Nefrome se srečata dva ustvarjalca, dve ekipi. Gregor Luštek končno prihaja na Neformo in sicer z ekipo ustvarjalcev s katerimi snuje novo predstavo. Še pred premiero se bo zasedba prvič skupaj preizkusila in potipala v improvizirani obliki na odru Španskih borcev. Z njimi bo iz zvočnih bregov dialogizirala ekipa mladih glasbenikov- Ansambel Stére. Izkušnje in mladost, glasba in ples, morda poznana telesa in poznani instrumenti, a v novi kombinatoriki.

Men Baladein - Iz dveh dežel (26.10.2017 19:30)

Španski borci, 25. september 2017 ― Men Baladein - Iz dveh dežel temelji na ideji slovensko-sirske violinistke Sausan Hussein. Predstavlja povezovanje glasbenega izročila dveh kultur, iz katerih izhaja avtorica, v glasbeno celoto, ki je nastala iz kompozicij na slovenske in arabske ljudske teme. V koncertni program so vključena dela slovenskih in sirskih skladateljev, ki sovpadajo z idejo projekta.

Čarobni gozd (19.10.2017 19:30)

Španski borci, 22. september 2017 ― Predstava Čarobni gozd je že šesti projekt plesalk ter koreografinj Alje Shaar in Ines Kočar. Tokrat nas vabita v gozd, kjer je vse mogoče. Drevesa oživijo, zlate ribice izpolnjujejo želje, čarovnice delijo uroke...V čarobnem gozdu se izgubi tudi Rdeča kapica. Vse do konca predstave gledalci ne bodo vedeli, ali bo našla pot domov..

HEROJ 2.0 - Predstava vseh predstav (16.10.2017 22:00)

Španski borci, 22. september 2017 ― Vse kar imata, vse kar jima preostane na poti do triumfa, sta onadva, z ramo ob rami. Praznina, luč in dva igralca. Heroja. Oba sta glavna junaka. Oba se borita za svoje mesto pred publiko, izbira sredstev ni vprašanje. Brezkompromisno, preko vseh ovir do vrhunske stvaritve, mojstrovine, remek dela.

Produktivnost? Ne, hvala! Od uspešnega do dobrega staranja (12.10.2017 18:30)

Španski borci, 21. september 2017 ― Politike staranja temeljijo na teorijah aktivnosti in kontinuitete, ki v ospredje postavljata produktivnost, učinkovitost in neodvisnost. Na okrogli mizi se bomo vprašali ali je ’uspešno’ staranje, ki temelji na izogibanju boleznim, ohranjanju visoke ravni telesnih in kognitivnih funkcij ter ohranjanju vključenosti v družbene in produktivne dejavnosti najboljši model staranja za vse in predstavili alternativno razumevanje starosti.

SPINOZA (5.10.2017 20:00)

Španski borci, 21. september 2017 ― Plesno-gledališka predstava Spinoza nastaja po dramski predlogi mladega makedonskega avtorja Goceta Smilevskega. Avtor skozi celoten roman z večplastnim pripovedovalcem, vizualno močnimi opisi ter prepletanjem biografskih dejstev in fiktivnih situacij poudarja in udejanja Spinozovo filozofijo, od substance zavračanja afektov do krepostnosti.

Goce Smilevski: SPINOZA (5.10.2017 20:00)

Španski borci, 21. september 2017 ― Plesno-gledališka predstava Spinoza nastaja po dramski predlogi mladega makedonskega avtorja Goceta Smilevskega. Avtor skozi celoten roman z večplastnim pripovedovalcem, vizualno močnimi opisi ter prepletanjem biografskih dejstev in fiktivnih situacij poudarja in udejanja Spinozovo filozofijo, od substance zavračanja afektov do krepostnosti.

TestHangSzer – Telo kot glasbilo (3.10.2017 20:00)

Španski borci, 20. september 2017 ― TestHangSzer je eksperimentalna odprta delavnica v sodelovanju plesalke Dóra Viola Szántó ter flavtistke Janje Turk, kjer plesna umetnost in glasba srečata terapevtsko izkušnjo. Glasbena in gibalna, na improvizaciji temelječa interaktivna gledališčna izkušnja, v kateri se gledalec in izvajalec, kot ustaljeni kvaliteti, približata med sabo ali celo prestopita mejo, ki ju ločuje. Aktivno sodelovanje občinstva daje izkušnjo iskreno, vsebinsko polno umetniško stvaritev.

Oona Doherty: LOV NA UPANJE (11.10.2017 20:00)

Španski borci, 20. september 2017 ― Oona Doherty vas na skupnem živčnem sistemu popelje skozi umazano Evropo in uprizarja destilacijo moškega. Lov na upanje je poskus dekonstrukcije stereotipa neprivilegiranega moškega in njegovega privzdignjenja v svetel bel limb Carravaggia. Predstava je bila nagrajena za najboljšo izvedbo in nominirana za najboljšo predstavo na Dublin Tigre Fringe Festivalu 2016 in za Total Theatre Award Edinburgh Fringe 2017 ter izbrana v Aerowaves Twenty17. Predstavi sledi DJ set Roryja Moora in...
še novic