Four Year Strong - Nice to Know video | Novica

13. brat, 6. marec ― Pop punkerji Four Year Strong so posneli videospot za pesem Nice to Know,ki je del albuma Some of You Will Like This // Some of You Won't, ki je nekak skupek neizdanih pesmi, tistih težje dosegljivih in akustičnih izvedb. Album so izdali pri Pure Noise Records, v letu 2017.    

Predavanje Luka Omladič - Okoljska etika: kako ubraniti in spremeniti okolje na bolje | Novica

13. brat, 22. februar ― V petek, 2.3. nadaljujemo s serijo predavanj Rdeči petki, ki se bo tokrat obarvala zeleno. Dandanes se srečujemo z veliki okoljskimi problemi, z globalnim segrevanjem, degradacijo okolja, kar se pozna na zdravje in življenje vseh živih bitij. Nekateri trdijo, da smo že prepozno in da je življenje na Zemlji izgubljeno. Drugi pa pravimo, da se je za zdravo okolje potrebno boriti. V goste smo povabili Luko Omladiča, predavatelja filozofije in okoljske etike na Filozofski fakulteti v Ljubljani, s predavanjem Okoljska etika - kako ubraniti in spremeniti okolje na bolje. Predavatelj se bo dotaknil osnovnega problema, zakaj in kako se človek aktivira v obrambo okolja, kaj je okoljska pravičnost v luči podnebnih sprememb in kako oblikovati okoljsko oz. ekološko politiko, da se bo narava ohranila in preprečile nepovratne škodljive spremembe. Dotaknili se bomo tudi lokalnih okoljskih problemov, predvsem onesnaževanja zraka. Predavanje bo v Galeriji Tir v Kulturnem centru Mostovna, 2.3. ob 20h. Luka Omladič je doktor filozofije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer dela tudi kot asistent na filozofskem oddelku. V Sloveniji je dobro poznan tudi kot okoljski analitik. Za pokušino pa posnetek pogovora z Luko Omladičem, ki ga je opravil Sašo Dolenc za podcastKvarkadabra.  

Great Collapse in Punk Rock Holiday line up | Novica

13. brat, 7. februar ― V nedeljo, 11.2.2018, se v Ljubljani ustavijo Great Collapse. Koncert se bo odvil v Gala hali, ampak fantje bodo pred začetkom koncerta imeli še posebno zadolžitev, oz. privilegij, saj bodo obelodanili seznam skupin letošnje izdaje Punk Rock Holiday.     Ker je dogodek zastonj, ni razloga zakaj se zabavi ne bi pridružil tudi ti!

Real Life Version - Furious Winds and Ice Cold Showers | Recenzija

13. brat, 21. januar ― Da leta tečejo in se človek stara, se zaveš, ko spoznaš, da nov bend igra že 13 let. Real Life Version so neki mulci iz Ajdovščine, to imam še vedno v glave. Med tem so tudi oni odrasli, našli službe, nove odgovornosti, a kljub temu ostali zvesti glasbenemu ustvarjanju. Zmanjšalo se je sicer število koncertov, na pravi novi album smo morali čakati več kot 4 leta, a smo ga le dočakali. Album je sicer krajši, včasih se je temu reklo mini album. Glasbeno se RLV ne spreminjajo. Izrazito tehnično odigran emocionalni punk z melodičnimi vokali. Na tej točki sem prekinil s pisanjem recenzije, ki sem jo želel objaviti pred večernim petkovim koncertom v Ajdovščini. Tako pa mi je zmanjkalo besed, nato pa še časa, tako da nadaljujem s pisanjem pod vtisom njihovega koncerta. Moram reči, da po slišanem in videnem v živo lahko bolje ocenim komade, ki so na novem albumu. Predvsem zato ker v živo zvenijo prepričljivejše in tudi ostreje. Da so komadi tudi v živo odigrani brezhibno ni preseneljivo, saj so fantje res odlični glasbeniki, ki delujejo tudi v jazz in drugih avantgardnih zasedbah, kjer mora biti obvladovanje instrumentov na čim višjem nivoju. Tako tudi z lahkoto preigravajo tisti emo zvok, ki je posvojil čistost rock glasbe in glasbeno znanje metalcev. AOE - adult oriented emo? Mogoče, vsekakor zahteva zbrano poslušanje, ki pa bo zaradi kompleksnih struktur navdušilo tudi marsikaterega ljubitelja že malce pozabljenih Rich Kids On LSD. Priznati moram, da mi je album šel v uho šele po večkratnem poslušanju. Kar je za melodično naravnane bende mogoče čudno, vendar različne plasti skrivajo več melodij hkrati, tako da je treba biti kar pozoren. Meni je super. In tudi priložnost za ponovno poslušanje njihovih starih izdaj. Album je prosto dostopen za streamanje, lahko ga pa nabavite tudi kot zgoščenko ali vinilno izdajo.

The Dwarves - Devil's Level | Novica

13. brat, 17. januar ― The Dwarves pesem z naslovom Devil's Level, ki bo del albuma Take Back the Night,vam je na voljo na spodnji povezavi. Album izide 9. februarja pri založbi Burger Records in bo prvi album skupine po štirih letih.   Povezava  

Serija predavanj Rdeči petki | Novica

13. brat, 16. januar ―   V okviru serije predavanj Rdeči petki, ki jo organizira 13. brat v Kulturnem centru Mostovna, bo predaval Sašo Slaček Brlek pod naslovom Zgodovinske transformacije kapitalizma in socialne države po drugi svetovni vojni. V predavanju se bo osredotočil na vzpon in padec socialne države ter delavske moči v razvitih kapitalističnih državah v času po koncu druge svetovne vojne. Predvsem zaradi moči množičnih delavskih gibanj, ki so ponekod ogrožala same temelje kapitalizma, in zaradi visoke gospodarske rasti po koncu vojne, je takrat nastala zgodovinsko enkratna oblika razrednega kompromisa. Vključevala je priznanje sindikatov in kolektivnih pogajanj med delom in kapitalom, zaščito delavcev pred samovoljo menedžmenta, širjenje univerzalnih javnih storitev kot so šolstvo in zdravstvo, vzpostavitev varnostne mreže socialne države ter zavezo držav, da bodo z aktivno gospodarsko politiko omejevale brezposelnost. Ta oblika razrednega kompromisa se je začela krhati konec šestdesetih let in je v osemdesetih dokončno podlegla zmagoviti neoliberalni ofenzivi, ki je močno omejila ali odpravila številne delavske pridobitve. V predavanju bom predstavil zgodovinske okoliščine, ki so omogočile vzpon socialne države po drugi svetovni vojni in njen zaton, posebej pa me bo zanimalo, katere nauke lahko sodobna levica potegne iz analize teh zgodovinskih sprememb.   Sašo Slaček Brlek je raziskovalec na Centru za raziskovanje družbenega komuniciranja na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani in koordinator programske konference stranke Levica.  

Boj za obstanek med termalnimi vrelci | Kolumna

13. brat, 7. januar ― Navajeni smo že novic, kako posameznim mladinskim centrom grozi izguba prostorov, financiranja ali kakšna druga večja kriza. Ta navajenost hkrati pomeni, da smo bolj otopeli in sprijaznjeni z usodo oz. svetom okoli sebe. Večina se tako ali tako umika v varno zavetje domačih ognjišč, edini stik s svetom in soljudmi pa je internet. Kljub temu pa je vedno dovolj kritične mase mladih in manj mladih ljudi, ki želi delovati javno, se družiti, prijateljevati, bogatiti svoje in tuje življenje z delavnicami, razstavami, koncerti itd. Sploh je takšno delovanje pomembno v manjših krajev, ki nimajo tako bogatega kulturnega in družabnega življenja kot večja mesta.   Cerkljanski CMAK je praznični december “razveselil” z novico, da se morajo do konca februarja izseliti iz prostorov v centru Cerknega, kjer delujejo že 10 let kot mladinski center in kot glavno mladinsko središče v kraju in okolici. Lastnik objekta Hotel Cerkno je obvestil najemnika, ki je v tem primeru Občina Cerkno, da prekinja najemno pogodbo in določa trimesečni rok za izpraznitev prostorov. Tako cmakovci kot občina so vedeli, da do tega lahko pride. Občina je kot običajno problem prenašala naprej, dokler se ni soočila z njegovo realnostjo, ki se je pojavila tik pred koncem leta.   Lastnik je pridobil dovoljenje za rušenje in bo stavbo porušil, na tistem območju se namreč nahaja dostop do termalnih voda. Akcija rušenja sovpada z nakupom podjetja Hoteli Cerkno, ki ga načrtuje postojnski turistični magnat Batagelj. Nedvomno bo očiščen teren dober tako za prodajalca, ker bo tako lažje dosegel višjo kupnino, kupec pa bo zadovoljen, da ne bo imel opravka s potencialno “nevarnimi” najemniki, ki se morda ne bi želeli prostovoljno seliti iz stavbe. Z vidika razvoja kraja s pomočjo turizma pozitivni premik, a tak napredek ne sme povzročati novih „žrtev“. Na račun obiskovalcev term ne sme mladina na cesto.   Tako imamo opraviti z gentrifikacijo v miniaturni obliki, kot jo tako majhen kraj dopušča. Razvoj turizma jo namreč

Ojne - Prima Che Tutto Bruci | Recenzija

13. brat, 3. januar ― Najlažje je pisati o zadevi, do katere imaš varno distanco. Si le zunanji opazovalec, ki si dovoli podati oceno. Veliko težje je pisati o glasbi, v kateri prepoznaš del sebe, vsaj preteklost, ki je še vedno del tebe. Ko poslušam novo izdajo italijanskega screamo bendaØjne, mi misli pobegnejo 20 ali več let nazaj v preteklost. V 90ih letih prejšnjega stoletja (kako impresivno zveni ta časovna opredelitev!) je bil emo (core) ena glavnih glasbenih struj oz. žanrov, ki si je prizadeval za prenovitev hardkora. Iskalo se je osnovno energijo in idejo glasbenega gibanja, ki se je imelo in se še vedno ima za naslednico panka. Screamo skovanka še ni nastala. Bendi s(m)o kričali kot zmešani, mešali kitarski hrup in občasne akustične vložke. Melodijo je bilo potrebno izkričati. Po začetnem bumu, ki pa je vedno postal na obrobju, je tudi screamo postal samo eden od mnogih podžanrov. Tudi sam sem izgubil zanimanje za nove bende, saj glasbeno ni bilo več mogoče kaj novega iznajti, bendi iz 90ih pa so mi povsem zadostovali. TudiØjne so takšen bend, ki ne odkriva tople vode. Kar pa ne pomeni, da niso zanimivi. Dobro razmerje med hardkorovskimi emo izbruhi in post rock elementi jih delajo zelo poslušljivi. Dober občutek za dramatičnost naredi tudi petminutne skladbe kratke. Dolžina je celo nujna, da se lahko stopnjuje intenziteta glasbenega izraza. Uporaba italijanskega jezika je samo dodaten plus, saj je to jezik, primeren za slikovito izražanje čustev. In tudi za dodatek teatralnosti, ki jo žanr skoraj zahteva. Tudi emo ima kar dolgo tradicijo pri naših zahodnih sosedih. Prav tako pa tudi pri 13. bratu, zato le upam na čim več takšnih bendov. Crust pride in gre, emo pa ostane v tebi.

Nakajima napovedujejo novo vinilno izdajo | Novica

13. brat, 10. december 2017 ― Velenjski noise rock veterani Nakajima so pred kratkim posneli nov material, ki ga je že moč poslušati na njihovi bandcamp strani. Da ne bo glasba ostala samo v domeni bitov, za 1. april 2018 napovedujejo izid analogne verzije v obliki vinilnega deset inča. Na vinilki bo tudi ena skladba več kot lahko zaenkrat poslušamo. Tako da dajte si datum v opomnik, mi vas bomo pa tudi spomnili s prvoaprilsko novico.      

Žen - Sunčani ljudi | Recenzija

13. brat, 28. november 2017 ― Obrobje določa družbeni ritem. V dobi pospešujoče hitrosti, ko je tudi glasba samo še okras vsakdanje bede, se drugačno, zunaj tega ritma, znajde na obrobju. Nič novega sicer. A vseeno je potrebno vedno znova ponavljati, da ne prevlada mišljenje, da je najboljše v ospredju, najslabše pa upravičeno skrito. Čeprav glasbeni sistem ne deluje samo tako, da potiska neprilagojeno na obrobje, temveč tudi zajema na obrobju in le-to prilagodi svojim potrebam. Žen so hrvaški bend, ki deluje po svojem načrtu. Seveda na obrobju, saj je ta rob vedno širši in se bliža 99%, medtem ko 1% polni Stožice in vaške veselice. Kot mnogi pred njimi in verjetno tudi za njimi se le s svojim delom z minimalno podporo tiste neodvisne glasbene industrije, ki je še preživela tehnološke spremembe, uspešno uveljavlja na koncertnih odrih. Seveda ne gre za začetnice. Sunčani ljudi je že tretji album. Glasbeno ostajajo zveste dosedanji usmeritvi, ki črpa iz psihadeličnega popa in rocka, krautrocka, delno tudi shoegazea, čeprav tega spet ni toliko. Prevladujoča zvočna podoba je zasanjanost, dovolj hrupno podkrepljena, da so sanje meglene, prej prijetne kot neprijetne. Sanjavost sicer pogosto pomaga tudi pri izogibanju konfliktnim situacijam v resničnem življenju, po drugi strani pa lahko premaguje stres. Ne glede na namene Žena je splošna ocena albuma, da je konsistenten, v skladu z dosedanjo usmeritvijo benda. Ne morem pa reči, da me je zadel v glavo, mogoče mi vseeno deluje malce predvidljivo. Če se boste s tem albumom prvič srečali z njimi, bo seveda delovalo povsem drugače na vas. Album je izšel tako na zgoščenki kot na vinilu. V živo jih lahko preverite 16.12. na Moonlee festu v Gala Hali na Metelkovi.

Da ne bo prepozno... | Kolumna

13. brat, 28. november 2017 ― Nastopijo trenutki, ko si želimo, da bi se vsi ljudje poenotili in razmišljali podobno. Predvsem ko se srečamo s krivicami, nesrečami, ki nas ali druge ljudi doletijo. In za katere upravičeno ali neupravičeno menimo, da bi jih lahko preprečili. Takrat ne moremo razumeti, kako nekateri drugi ne vidijo enako kot mi. In to nam zbuja frustracije. A še toliko bolj nas mora boleti, ko vemo, da vsemu človeštvu, pa tudi velikemu delu žive narave (živali, rastline) grozi usodna nevarnost, pa se skoraj nič ne naredi proti temu, da ne bi “vlak” z vsemi nami drvel v prepad (propad). Tu imam v mislih velike okoljske spremembe, ki se nam dogajajo, in na katere ima človek s svojim načinom gospodarske produkcije in življenja odločilen vpliv. Da človeška družba spreminja naravo moramo sprejeti kot dejstvo, saj nam številni znanstveno merljivi podatki kažejo, kako se podnebne spremembe dogajajo. Še manj dvomov puščajo vidna in otipljiva dejstva, da živalske in rastlinske vrste izumirajo. Krčenje tropskega pragozda za potrebe industrije ali kmetijstva spreminja in krči habitat mnogim vrstam, ki dnevno izumirajo. Podobno uničujoče je onesnaženje morij. Za ilustracijo naj podam zapis Dušana Pluta leta 2014 v delu Ekosocializem ali barbarstvo:“Slovenija z več kot 5 gha na prebivalca za skoraj trikrat presega planetarno in za več kot dvakrat državno raven “dovoljenega” ekološkega odtisa, glede emisij toplogrednih plinov na prebivalca (10 ton ekvivalentov CO, na prebivalca letno) pa za več kot petkrat (1,7 ton). Snovno-energetski tokovi Slovenije (in drugih gospodarsko razvitih držav) bi se do srede 21. stoletja morali zmanjšati za 3-4 krat, da bi se sprostil t.i. okoljski prostor za prepotreben dvig materialnega blagostanja držav v razvoju. Slovenija bi morala v skladu s tem načrtom ob upoštevanju geografskih in drugih svojstvenih potez potrpežljivo in dolgoročno začeti dograjevati potrebne temelje trajnostnega prehoda, najprej na občutljivem in okoljsko-podnebno ključnem energetskem in p

VIVA PUNK! VIVA RŠ! | Novica

13. brat, 19. november 2017 ― VIVA PUNK! VIVA RŠ! Tradicionalni vsemetelkovski benefit Letos bo RŠ-benefit tematski. Povod za izbiro teme je samoumeven: obeležujemo 40-obletnico punka na Slovenskem, ki je obenem tudi 40-obletnica punka na Radiu Študent. Vendar to ne pomeni, da želimo biti samo zazrti v preteklost. S pestrim in raznolikim programom skušamo pokazati na aktualnost in živost punka danes. Punk je v prvi vrsti živ v ozko glasbenem smislu: punk scena predstavlja pomemben del sodobnega lokalnega alternativnega dogajanja. Punk je tudi sam povzročil ogromno drugih glasbenih odvodov, četudi tem ne rečemo punk. Punk pa je obenem še kako živ tudi kot širša družbena gesta: vprašanje glede tega, kaj je danes pravi upor, je - ravno zato ker se zdi, da nima pravega in enostavnega odgovora - še kako aktualno.
še novic