Vladimir Jurc in Marija Vidau

Vladimir Jurc in Marija Vidau

ARS Kulturna panorama, 29. marec ― Dobitnika nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije za življenjski opus Kulturna panorama nam prinaša pogovora z nagrajencema Vladimirjem Jurcem in Marijo Vidau, dobitnikoma nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije za življenjski opus. Začel se je 13. Slovenski bienale ilustracije v Cankarjevem domu, podeljene so bile nagrade, plakete in priznanja Hinka Smrekarja; za življenjsko delo jo je  dobil Kostja Gatnik, nagrado bienala pa Milan Erič. Pogledali bomo na tri razstave. V Muzej novejše zgodovine, kjer je razstava Hirošima kot ena izmed prireditev na srečanju PEN, ki bo prihodnji teden. V Lamutov likovni salon v Kostanjevici na Krki, kjer je razstava Želja po svobodi, Dosje: Bosna in Hercegovina in v muzej sodobne umetnosti v Zagrebu – tam se spominjajo 100. obletnice Bauhausa. Novo Gorico je obiskala poljska pisateljica Olga Tokarczuk, v Ljubljani so se začeli Koroški avstrijski kulturni dnevi.
Končani Dnevi komedije v Celju

Končani Dnevi komedije v Celju

ARS Kulturna panorama, 22. marec ― Napovedujemo Teden slovenske drame, ki se bo v Kranju začel čez nekaj dni Teme tokratne Kulturne panorame so: prizadevanja Komisije za slovenski jezik v javnosti pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti za ohranitev in razvoj slovenskega jezika pred dnevi končani Dnevi komedije v Celju ter nagrajenci tega festivala Teden slovenske drame, ki se bo v Kranju začel čez nekaj dni razstava Bojan Kovačič in grafična šola v Narodni galeriji 2004-2018 povezani razstavi v Mednarodnem grafičnem centru v Ljubljani: Fotografske podobe in materialnost: japonska grafika v sedemdesetih letih in Japonska, Jugoslavija, grafični bienale: dokumenti sodelovanja in za konec mednarodni knjižni sejem v Leipzigu.

Pripovedovalski festival

ARS Kulturna panorama, 14. marec ― Beg svetišče, zgodbe: lahko besede zagotovijo zatočišče? 22. Pripovedovalski festival spada med najstarejše tovrstne festivale v Evropi; tudi pri nas ima bogato zgodovino in gre v korak s časom. Več o njem v oddaji, v kateri bomo spregovorili še o Glaserjevih nagradah Mestne občine Maribor, novem ministru za kulturo, festivalu Hiša strpnosti ter o razstavi Svetloba in tema v sliki in sodobni poeziji in knjižnem sejmu Salon du livre, na katerem se predstavljajo tudi slovenski književniki. Vabimo vas k poslušanju!
Fabula – festival literature sveta

Fabula – festival literature sveta

ARS Kulturna panorama, 6. marec ― Osrednji mednarodni literarni dogodek pri nas tokrat nosi naslov Zidovi med nami V središču tokratne Kulturne panorame bo festival literature sveta Fabula, osrednji mednarodni literarni dogodek pri nas, ki tokrat nosi naslov Zidovi med nami. Med drugim bomo poročali tudi o 20. mednarodnem feminističnem in kvirovskem festivalu Rdeče zore in o razstavi Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih, ki so jo ta teden odprli v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova v Ljubljani.
Sinja Ožbolt, prejemnica nagrade Ksenije Hribar za življenjsko delo

Sinja Ožbolt, prejemnica nagrade Ksenije Hribar za življenjsko delo

ARS Kulturna panorama, 1. marec ― Pogovarjali se bomo s plesalko, koreografinjo in pedagoginjo Sinjo Ožbolt Pogovarjali se bomo s plesalko, koreografinjo in pedagoginjo Sinjo Ožbolt, z dobitnico nagrade Ksenije Hribar za življenjsko delo. Predstavili bomo 28. Dneve komedije, ki se bodo v sredo začeli v Celju, ter 10. Grošljev simpozij, ki se bo tokrat posvetil temi potovanja in prevoza v antiki. Govorili bomo o ziljskem žegnu in nošu, ki sta nova vpisa na seznamu Unescove nesnovne kulturne dediščine, ter o dogodkih ob 70-letnici poimenovanja Posavskega muzeja Brežice. Minuli teden je Slovenski gledališki inštitut praznoval petletnico obstoja, Pokrajinski arhiv Maribor pa je nedavno izdal zapisnike prvih sej svetnikov Mestne občine Maribor med letoma 1853 in 1863. O čem so razpravljali mestni svetniki na sejah, boste izvedeli v Kulturni panorami. Vabljeni k poslušanju!
Arhitektura inventura 2016 – 2018

Arhitektura inventura 2016 – 2018

ARS Kulturna panorama, 22. februar ― Arhitektura inventura, prejemnik nagrade Franceta Štiglica Zdravko Barišič, Fabula, Gibanica, Umetnostna galerija Maribor in akvareli iz zbirke INDOK centra V tokratni Kulturni panorami se bomo posvetili temle dogodkom: pregledni bienalni razstavi Arhitektura inventura 2016 – 2018 v Cankarjevem domu. Prejemniku nagrade Franceta Štiglica Zdravku Barišiču. Prihajajočemu festivalu Fabula, bienalu sodobne plesne umetnosti Gibanica. 65. obletnici Umetnostne galerije Maribor ter publikaciji akvarelov iz zbirke INDOK centra.
Lepota knjige

Lepota knjige

ARS Kulturna panorama, 15. februar ― O knjižnem oblikovanju v času elektronskih bralnikov in digitalizacije knjig, pa tudi o tem, kako navzoče je kiparstvo v javnem prostoru in kakšna bi lahko bila arhitektura v prihodnosti V tokratni Kulturni panorami bomo pogledali v razstavni prostor Narodne in univerzitetne knjižnice, kjer si te dni lahko ogledate prvo iz serije razstav, v celoti posvečene lepoti knjige –Kosovelova tipografija in oblikovanje knjig Borisa Balanta. Poročali bomo s strokovnega kolokvija Povezani z dediščino – SEM in zbirke tržaških Slovencev, ki so ga pripravili ob koncu občasne razstave Morje – naše življenje: odstrti spomini s podstrešja nabrežinske ribiške družine, ustavili pa se bomo tudi v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, kjer je te dni potekalo evropsko srečanje strokovnjakov in ljubiteljev arhitekture Ustvarjalna izmenjava 2019. Pred mikrofon smo povabili akademskega kiparja Damijana Kracino, avtorja dveh novih kipov v nišah na pročelju Narodne galerije, in Domna Marinčiča, umetniškega vodjo koncertnega cikla Harmonia Concertans – stara glasba na Novem trgu. Govorili bomo tudi o arheološki najdbi desetletja – modri posodi s pokopališča emonske zgodnjekrščanske skupnosti iz 4. stoletja.
Dobitniki Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada

Dobitniki Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada

ARS Kulturna panorama, 6. februar ― Pregled izstopajočih kulturnih dogodkov teh dni bomo začeli pri našem osrednjem kulturnem prazniku Pregled izstopajočih kulturnih dogodkov teh dni bomo začeli pri našem osrednjem kulturnem prazniku – strnili smo nekaj vtisov s slovesne podelitve Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada. Ljubljanska Akademija za glasbo letos praznuje 80-letnico svojega obstoja; več o častitljivem jubileju v oddaji, v kateri vas bomo podrobneje seznanili tudi z dvema razstavama: z razstavo Plečnikov NUK in z razstavo Uporabljam ali opazujem? primorskega ustvarjalca Eneja Gale. V sklepnem delu oddaje izpostavljamo izid dveh monografij: monografijo Srednjeveški rokopisi in rokopisni fragmenti je podpisala ddr. Nataša Golob, v transkripciji Toneta Krampača in pod uredništvom dr. Lovra Šturma pa je izšla knjiga Ljubljanske družine v 18. stoletju.
Odstop ministra za kulturo Dejana Prešička

Odstop ministra za kulturo Dejana Prešička

ARS Kulturna panorama, 1. februar ― Odraz širše sistemske zapostavljenosti kulture Odstop ministra za kulturo Dejana Prešička, simpozij ob 200. obletnici smrti Valentina Vodnika, razstave v Ljubljani – novejšega slovenskega slikarstva v Moderni galeriji, angažiranega stripa Iztoka Sitarja v Mestni galeriji in Slovenske alpske arhitekture v galeriji DESSA ter vabilo na predstave Anton Podbevšek teatra in Kavč festivala so poudarki današnje Kulturne panorame.
Dobitnik Tischlerjeve nagrade za življensko delo dr. Janko Zerzer

Dobitnik Tischlerjeve nagrade za življensko delo dr. Janko Zerzer

ARS Kulturna panorama, 25. januar ― Ohranjanje nacionalne identitete skozi spomin na preteklost in preteklo delo in umetnostne razstave Ob podelitvi Tischlerjeve nagrade, najvišjega priznanja koroških Slovencev v Avstriji smo se pogovarjali z dobitnikom, dvornim svetnikom, dr. Jankom Zerzerjem;  pripravili smo tudi pogovor z Mariborčanom Vasjo Samcem, prejemnikom »zlate plakete za življensko delo na področju ljubiteljske kulture«, ki jo podeljuje Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti; zgodovinar Božo Repe pa bo osvetlil potek in pomen spominskega raziskovalnega projekta o vlogi okupacijskih meja in štirih agresorskih sil v raznarodovalni politiki in življenju Slovencev ob teh mejah v letih 1941-45. Opozorili bomo še na 3 odprte razstave, prva je, «Sadovi dolgoletne izkušnje« fotografa Borisa Gaberščika v ljubljanski »Bežigrajski galeriji 1«, naslednja je razstava slik Valentina Omana v kranjski Galeriji Prešernovih nagrajencev,  za sklep pa vas vabimo na priložnostno razstavo z naslovom »Iz odprtih ateljejev« v Koroški galeriji likovnih umetnikov v Slovenj Gradcu.
Simpozij ob razstavi jugoslovanske arhitekture v newyorški Momi

Simpozij ob razstavi jugoslovanske arhitekture v newyorški Momi

ARS Kulturna panorama, 18. januar ― Predstavili bomo tudi projekt Vključujemo in aktiviramo, ki poteka pod okriljem ministrstva za kulturo V tokratni oddaji bomo poročali o simpoziju, ki so ga ob koncu razstave o povojni jugoslovanski arhitekturi in oblikovanju v newyorškem Muzeju sodobne umetnosti priredili v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani. Predstavili bomo projekt Vključujemo in aktiviramo, ki poteka pod okriljem ministrstva za kulturo in je namenjen socialni aktivaciji oseb z motnjami v duševnem zdravju in razvoju, zapornikom ter odvisnikom od prepovedanih drog – z vključevanjem kulturnih komponent. Opozorili bomo na prvo obsežno publikacijo o mariborskem slikarju, scenografu, restavratorju in pedagogu Maksu Kavčiču, ki je živel med letoma 1909 in 1973. V mariborski galeriji Media nox je na ogled tudi razstava z naslovom Družinska vez. Maks in Metka Kavčič. Pozornost bomo namenili tretji razstavi iz cikla Ljubljana se klanja Sloveniji. Na ogled je v ljubljanski galeriji Vžigalica, na njej pa se predstavljajo kočevski umetniki. Predstavili bomo koncertni cikel Mozartine, ki ga pripravljajo Simfoniki RTV Slovenija. Za konec pa bomo obširno spregovorili še o 11. festivalu kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, ki  še do 8. februarja poteka v Ljubljani.
Znani so postali dobitniki najpomembnejših priznanj za dosežke na področju umetnosti

Znani so postali dobitniki najpomembnejših priznanj za dosežke na področju umetnosti

ARS Kulturna panorama, 9. januar ― Ustavili se bomo tudi ob različnih dogodkih, ki jih prinaša Vodnikovo leto dobitniki Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada Vodnikovo leto beseda leta posvet o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2019 – 2023 20 let popotresne obnove kulturne dediščine v Posočju festival V novo leto z novo glasbo Maribor je naš Pregled izstopajočih kulturnih dogodkov teh dni bomo začeli pri dobitnikih najpomembnejših nagrad za dosežke na področju umetnosti: pri dobitnikih Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada. Ustavili se bomo tudi ob različnih dogodkih, s katerimi naj bi letos zaznamovali 200. obletnico smrti Valentína Vodnika, prostor pa smo odmerili tudi besedi leta 2019 in posvetu o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2019 – 2023. Seznanili vas bomo z razstavo Dvajset let popotresne obnove kulturne dediščine v Posočju, ogledate si jo lahko v Tolminu, in z dvema glasbenima festivaloma: s festivalom Slovenske filharmonije V novo leto z novo glasbo in s festivalom Maribor je naš, ki ga ob 100-letnici Slovenskega narodnega gledališča Maribor pripravlja Cankarjev dom. Festival bo namenjen predstavitvi bogate palete operne, baletne, plesne in dramske ustvarjalnosti mariborske gledališke hiše.
Kulturna panorama

Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 3. januar ― Kulturni dogodki v letu 2019 V letošnji prvi Kulturni panorami bomo napovedali nekatere večje dogodke v letošnjem letu na področju kulture, predvsem v Sloveniji. Tako se bomo o prednostnih projektih pogovarjali z ministrom za kulturo Dejanom Prešičkom, letos bomo proslavljali dve pomembni okrogli obletnici – 100. obletnico ustanovitve Univerze v Ljubljani in 100. obletnico priključitve Prekmurja matični domovini, letos bosta ponovno mednarodni bienalni prireditvi – Grafični bienale in Bienale oblikovanja, ob koncu oddaje pa vas bomo seznanili še z letošnjima kulturnima prestolnicama – to bosta Matera v Italiji in Plovdiv v Bolgariji.
Vrhunci v kulturnem življenju leta 2018

Vrhunci v kulturnem življenju leta 2018

ARS Kulturna panorama, 24. december 2018 ― Zadnja Kulturna panorama v letu bo posvečena vrhuncem v kulturi in umetnosti leta 2018, ki je bilo Cankarjevo leto Zadnja Kulturna panorama v letu bo posvečena vrhuncem v kulturi in umetnosti leta 2018, ki je bilo Cankarjevo leto. Temu izjemnemu literatu smo namenili številne knjige, dogodke, predstave, razstave in simpozije. Leto 2018 pa je bilo tudi leto kulturne dediščine, ko sta bili veščini klekljanja in suhozidne gradnje uvrščeni na prestižni UNESCOv seznam nesnovne kulturne dediščine. V koprsko stolnico so se vrnile znamenite restavrirane slike beneškega slikarja Vittoreja Carpaccia; slavnostno je bilo ob stoti obletnici v Narodni galeriji, ko so odprli razstavo slik Ivane Kobilca. Devetdesetletnik kipar Drago Tršar je imel niz razstav, sto let sta praznovala baletni ansambel in orkester ljubljanske Opere, radio Slovenija pa 90 let in sicer s s koncertom v Slovenski filharmoniji. Slišali bomo Prešernova nagrajenca baletnika Janeza Mejača in pesnika Borisa A. Novaka. Pa pisatelja Florjana Lipuša, ki je dobil avstrijsko državno nagrado. Pogledali bomo v svet glasbe in filma, podčrtali slovenski dosežek s filmom Posledice Darka Štanteta. Slišali bomo Marie NDiaye (izg.: marí ndiáj) zvezdo francoske literature, ki je obiskala Ljubljano in igralca Janeza Škofa, dobitnika Borštnikovega prstana. Boris Pahor je praznoval sto pet let in objavil novo knjigo o prijatelju Edvardu Kocbeku.
Severjevi nagrajenci ter arheološke najdbe

Severjevi nagrajenci ter arheološke najdbe

ARS Kulturna panorama, 21. december 2018 ― Na Pezdirčevi njivi v Podzemlju v Beli krajini so arheologi naleteli na izjemno redko najdbo, ženski bronasti pas s pritrjenim keltskim zlatnikom V tokratni Kulturni panorami se najprej posvečamo letošnjim dobitnikom Severjevih nagrad za igralske dosežke v poklicnem gledališču. Glavni dve nagradi sta pripadli igralki Nini Valič in igralcu Vojku Belšaku. Z odrskih desk se bomo odpravili v svet arheologije. Nadaljevali bomo z razstavo Tri botanične zgodbe Marije Mojce Pungerčar, ki je na ogled v Ustvarjalnem centru Švicarija v Tivoliju v Ljubljani ter fotografsko razstavo z naslovom Istra foto International, ki je na ogled v Piranu. Obiskali smo tudi novoletni knjižni sejem Knjige pod jelkami v Novi Gorici. Ob koncu oddaje pa še kratka predstavitev radijskih vsebin, ki smo jih za vas pripravili v prazničnih dneh.
še novic