Orgelska dela Henrya Purcella

Orgelska dela Henrya Purcella

ARS Obiski kraljice, 3. februar ― Letos mineva 325 let od smrti tega angleškega baročnega skladatelja. Letos mineva 325 let od smrti angleškega baročnega skladatelja Henrya Purcella. Velja za začetnika tako imenovanega novega angleškega stila glasbe, čeprav je po smrti utonil v pozabo – Angleži so namreč takrat bolj častili italijansko glasbo. Elemente italijanske glasbe pa lahko opazimo tudi v Purcellovih orgelskih kompozicijah; teh ni ravno na pretek, kljub temu, da je bil skladatelj z orglami povezan vse življenje.
Švedska romantična orgelska glasba

Švedska romantična orgelska glasba

ARS Obiski kraljice, 27. januar ― Glasba Emila Sjögrena, Haralda Fryklöfa, Otta Olssona in Oskarja Lindberga V tokratni oddaji bomo predstavili orgelsko glasbo švedskih romantičnih skladateljev. Poslušali bomo izvedbe švedskega organista Hansa Fagiusa, ki velja za enega najbolj cenjenih orgelskih poustvarjalcev v svoji domovini in po svetu. Orgle je študiral na kraljevem glasbenem kolidžu v Stockholmu, pozneje se je v Parizu izpopolnjeval pri odličnem skladatelju in organistu Mauricu Durufléju. Za švedsko založbo Bis je kot mlad orglavec posnel romantično orgelsko glasbo svoje domovine, dela skladateljev, ki so ustvarjali konec 19. in v prvi polovici 20. stoletja, Emila Sjögrena, Haralda Fryklöfa, Otta Olssona in Oskarja Lindberga. Ponovitev oddaje.
Skladatelj Michel Corrette

Skladatelj Michel Corrette

ARS Obiski kraljice, 20. januar ― Od njegove smrti letos mineva 225 let. Tokratno oddajo Obiski kraljice posvečamo Michelu Corretti, organistu in skladatelju, od čigar smrti letos mineva 225 let. Rodil se je leta 1707 v francoskem Rouenu, umrl pa je v Parizu leta 1795. Z orglami se je srečal že zgodaj, saj je bil organist tudi njegov oče Gaspard, po vsej verjetnosti tudi njegov prvi orgelski učitelj. Marsikatere podrobnosti o življenju Michela Corette niso znane, a zdi se, da se je z glasbo resneje začel ukvarjati leta 1720, ko je, z namenom nadaljnjega glasbenega izobraževanja zapustil rojstno mesto. A leta 1725 se je vrnil domov v Rouen in postal organist v cerkvi sv. Magdalene. Od leta 1727 dalje si je služil kruh kot glasbeni učitelj, kmalu zatem se je preselil v Pariz, kjer se je leta 1733 poročil z Marie-Catherine Morize. V njegovi, precej obsežni glasbeni zapuščini najdemo precej orgelskih kompozicij, med njimi tudi orgelske koncerte.
Madžarski organist László Fassang

Madžarski organist László Fassang

ARS Obiski kraljice, 13. januar ― Z glasbo francoskih skladateljev in lastnimi improvizacijami Oddajo namenjamo koncertu  madžarskega organista Lászla Fassanga. Vsestranski umetnik, eden vodilnih svoje generacije, nastopa po Evropi, v severni Ameriki in na Japonskem, kjer navdušuje s svojo muzikalnostjo, tehnično virtuoznostjo in z izjemnimi sposobnostmi improviziranja. Večkrat je gostoval tudi v Sloveniji, med drugim v cerkvi sv. Frančiška Asiškega v Šiški v Ljubljani, kjer je pred dobrim desetletjem  Orglarstvo Močnik postavilo nove orgle. Na orgle francoskega simfoničnega tipa je madžarski umetnik izvedel program del francoskih skladateljev ter svoje domišljene improvizacije.
Glasba za violino in orgle

Glasba za violino in orgle

ARS Obiski kraljice, 6. januar ― Ta zvočna kombinacija je večkrat navdihnila pisce zadnjih treh stoletij, predvsem romantične in sodobne glasbene ustvarjalce. Tokrat vas vabimo k poslušanju zelo priljubljene komorne zasedbe, sestavljene iz orgel in violine. Čeprav so bila godala v zgodovini klasične glasbe pogosto v družbi orgel – na primer pri Mozartovih cerkvenih sonatah, v koncertih za orgle in orkester, v različnih baročnih suitah in priredbah skladb, ki so bile sprva namenjene za druge instrumente, pa se zdi, da za ta duo ne obstaja ravno pretirano število del. Ta zvočna kombinacija je večkrat navdihnila pisce zadnjih treh stoletij, predvsem romantične in sodobne glasbene ustvarjalce.
Švedska romantična orgelska glasba

Švedska romantična orgelska glasba

ARS Obiski kraljice, 30. december 2019 ― Glasba Emila Sjögrena, Haralda Fryklöfa, Otta Olssona in Oskarja Lindberga V tokratni oddaji bomo predstavili orgelsko glasbo švedskih romantičnih skladateljev. Poslušali bomo izvedbe švedskega organista Hansa Fagiusa, ki velja za enega najbolj cenjenih orgelskih poustvarjalcev v svoji domovini in po svetu. Orgle je študiral na kraljevem glasbenem kolidžu v Stockholmu, pozneje se je v Parizu izpopolnjeval pri odličnem skladatelju in organistu Mauricu Durufléju. Za švedsko založbo Bis je kot mlad orglavec posnel romantično orgelsko glasbo svoje domovine, dela skladateljev, ki so ustvarjali konec 19. in v prvi polovici 20. stoletja, Emila Sjögrena, Haralda Fryklöfa, Otta Olssona in Oskarja Lindberga.
Protestantski božični korali v orgelskih obdelavah

Protestantski božični korali v orgelskih obdelavah

ARS Obiski kraljice, 23. december 2019 ― Slišali boste božično obarvane orgelske skladbe Johanna Pachelbla, Johanna Sebastijana Bacha, Georga Böhma in Jana Pieterszoona Sweelincka. Protestantski božični korali v orgelskih obdelavah so tema tokratne oddaje Obiski kraljice. V protestantskih enoglasnih pesmaricah jih najdemo lepo število in mnogi so navdihnili tudi skladatelje orgelskih del, da so na osnovi njihovih melodij ustvarili svoje orgelske kompozicije. Največ seveda v obdobju baroka, ko so se orgle kot glasbilo tudi najbolj razvile.
Gospodovo rojstvo Olivierja Messiaena

Gospodovo rojstvo Olivierja Messiaena

ARS Obiski kraljice, 16. december 2019 ― Cikel devetih meditacij v izvedbi skladatelja Prvo nedeljo po božiču v oddaji predvajamo orgelski cikel Gospodovo rojstvo francoskega skladatelja Olivierja Messiaena. Cikel devetih meditacij je ustvaril poleti leta 1935 v Grenoblu in kot je zapisal v uvodu k zbirki, je “iskal predvsem čustvo in iskrenost ter način, kako ju z jasnimi in gotovimi sredstvi približati poslušalcu.” Cikel je bil prvič izveden v cerkvi sv. Trojice v Parizu leta 1936. Po tri meditacije so izvedli trije Messiaenovi prijatelji, ki so bili tudi sami organisti in skladatelji: Daniel Lesur, Jean Langlais in Jean Jacques Grunenwald. Dvajset let pozneje je cikel meditacij v isti cerkvi na nosilec zvoka posnel skladatelj sam in prav njegovo interpretacijo bomo poslušali v tokratni oddaji.
Orgle v ledu

Orgle v ledu

ARS Obiski kraljice, 9. december 2019 ― Organist Friedemann Winklhofer je svojo orgelsko zgoščenko posnel visoko v gorah na Tirolskem - pod ledenikom Stubai. Organisti sicer dobro vedo, kaj je mraz, saj so pozimi večkrat primorani igrati v slabo ogrevanih cerkvah ali katedralah. Friedemanna Winkelhoferja, nocojšnjega orgelskega interpreta, to očitno ne moti. Prav led in sneg sta mu bila namreč v navdih in odločil se je posneti orgelsko zgoščenko visoko v gorah, in sicer na dogodku, ki ga je poimenoval Najvišji orgelski koncert na svetu.
Orgelska glasba Charlesa Tournemirja, Louisa Jamesa Alfreda Lefébure-Welya in Gastona Litaizeja

Orgelska glasba Charlesa Tournemirja, Louisa Jamesa Alfreda Lefébure-Welya in Gastona Litaizeja

ARS Obiski kraljice, 18. november 2019 ― Letos mineva 110 let od rojstva Gastona Litaizeja, 80 let od smrti Charlesa Tournemirja in 150 let od smrti Louisa Jamesa Alfreda Lefébura Wélya. Charles Tournemire, Louis James Alfred Lefébure-Wely in Gaston Litaize bodo tokratni orgelski skladatelji. Poleg francoske narodnosti jih družijo tudi obletnice. Letos namreč mineva 110 let od rojstva Gastona Litaizeja, 80 let od smrti Charlesa Tournemirja in 150 let od smrti Louisa Jamesa Alfreda Lefébura Wélya. Bolj kot obletnice pa jih seveda povezujejo orgle, instrument, ki so ga vsi trije dobro obvladali in zanj ustvarjali.
Orgelska glasba iz Izraela

Orgelska glasba iz Izraela

ARS Obiski kraljice, 11. november 2019 ― V orgelski glasbi izraelskih skladateljev lahko opazimo štiri vire navdiha; to so biblija, pokrajina, geografska in kulturna dediščina in včasih celo politika. Tradicija različnosti bi lahko poimenovali Izrael – deželo, v kateri prebivajo ljudje različnih geografskih, verskih in kulturnih okolij. Mešanica vplivov in zanimanj se jasno odraža tudi v glasbi izraelskih oz. judovskih skladateljev, tudi orgelskih. O kakršnikoli kompozicijski šoli bi zato težko govorili, vseeno lahko opazimo štiri vire navdiha pri ustvarjanju; to so – biblija, pokrajina, geografska in kulturna dediščina in včasih celo politika -tá ima v življenju Izraelcev že od nekdaj pomembno vlogo.
Adventna orgelska glasba

Adventna orgelska glasba

ARS Obiski kraljice, 4. november 2019 ― Skladatelje je največkrat navdihnil kateri izmed adventnih koralov - gregorijanski ali protestantski. Tokrat vas vabimo k poslušanju orgelske glasbe z adventno tematiko – ta je nastajala izpod peresa različnih glasbenih ustvarjalcev, vse od zgodnjega baroka do današnjih dni. Skladatelje je največkrat navdihnil kateri izmed adventnih koralov, gregorijanski ali protestantski, navdihujoč pa je verjetno tudi sam adventni čas, čas, ko se leto izteka in so dnevi vedno krajši.
Organistka Carole Ruth Terry

Organistka Carole Ruth Terry

ARS Obiski kraljice, 21. oktober 2019 ― Predstavila se bo z deli romantičnih in klasicističnih orgelskih ustvarjalcev. Carole Ruth Terry, ameriška organistka, čembalistka in glasbena pedagoginja je tokratna orgelska interpretka. Predstavila se bo z deli manj znanih romantičnih in pozno klasicističnih orgelskih skladateljev. Posebej je poznana po svojih nastopih in posnetkih z nemško romantično glasbo in je strokovnjakinja za zgradbo inštrumentov s tipkami, s čimer se ukvarja tudi na akademski ravni. Kot izvajalka in pedagoginja je sodelovala na številnih ameriških in mednarodnih glasbenih festivalih in poletnih akademijah, na primer na orgelskem festivalu Bamboo v Manili na Filipinih, na baročni akademiji Attersee, na festivalu Schleswig-Holstein v nemškem Lübecku in na orgelskem festivalu v kanadskem Calgaryu.
Skladatelj Josef Rheinberger

Skladatelj Josef Rheinberger

ARS Obiski kraljice, 14. oktober 2019 ― Letos mineva 140 let od rojstva skladatelja Josefa Rheinbergerja. Letos mineva 140 let od rojstva skladatelja Josefa Rheinbergerja; tokratno oddajo bomo zato posvetili življenju in delu tega romantičnega glasbenega ustvarjalca, saj se je uveljavil tudi z orgelskimi deli. Rodil se je v Lichtensteinu, v Vaducu in že zgodaj pokazal veliko glasbeno nadarjenost. Že pri sedmih letih je v domači cerkvi začel redno igrati na orgle, pri desetih se je pri organistu iz Feldkirchna začel orgel tudi zares učiti, pri dvanajstih pa je že odšel v München, z namenom, da z glasbenim izobraževanjem nadaljuje bolj resno.
Bachovi Schüblerjevi korali v izvedbi Tona Koopmana

Bachovi Schüblerjevi korali v izvedbi Tona Koopmana

ARS Obiski kraljice, 7. oktober 2019 ― Tudi tokratna oddaja bo v znamenju glasbe Johanna Sebastijana Bacha in hkrati imenitnih izvajalcev njegovih koralov – to bodo organist Ton Koopman in Baročni zbor iz Amsterdama. Tudi tokratna oddaja bo v znamenju glasbe Johanna Sebastijana Bacha in hkrati imenitnih izvajalcev njegovih koralov – to bodo organist Ton Koopman in Baročni zbor iz Amsterdama. Najprej boste slišali Šest tako imenovanih Schüblerjevih koralov. Ime so dobili po založniku in kot je zapisal njihov avtor, gre za »šest koralov v različnih obdelavah za izvajanje na orglah z dvema manualoma in pedalom, ki jih je zložil Johann Sebastian Bach, dvorni skladatelj poljskega kralja in saškega volilnega kneza, kapelnik in glasbeni vodja v Leipzigu. Izdal jih je Johann Georg Schübler, v Zelli pri Turinškem gozdu.« V isti izvedbi bo v drugem delu oddaje zazvenelo še nekaj Leipziških koralov, prav tako Johanna Sebastijana Bacha.
še novic