Kulturalizacija vesolja, humanizacija zemlje

Kulturalizacija vesolja, humanizacija zemlje

ARS Svet kulture, 24. julij 2019 ― K namestitvi umetniškega satelita; o uspehih mariborskega baleta; Današnji svet kulture naj seže tja do zemeljske orbite, kamor se že več kot dve desetletji ozirajo postgravitacijski umetniki Dunja Zupančič, Miha Turšič in Dragan Živadinov. O uspešni akciji Bio::Kozmizem in nadaljnjih načrtih za kulturalizacijo vesolja, pa tudi o izključujočem odnosu do umetnikov, bomo spregovorili v današnji oddaji. Nekaj besed bomo namenili tudi gostovanju Slovenskega narodnega gledališča Maribor, z baletom Peer Gynt v moskovskem Bolšoj teatru. Po tem vas vabimo tudi, da se skupaj informiramo o pregledni razstavi ajdovskega umetnika Iva Lenščaka, ki so jo ob 90. obletnici njegovega rojstva pripravili v Pilonovi galeriji. V nadaljevanju oddaje pa še nekaj glasbenih in drugih vesti. Vabimo vas k poslušanju!
Etno glasba na Bledu in filmi v Motovunu

Etno glasba na Bledu in filmi v Motovunu

ARS Svet kulture, 23. julij 2019 ― Predstavljamo 29. festival etno glasbe Okarina in 22. filmski festival Motovun Na festivalu Okarina bodo do 3. avgusta nastopili najrazličnejši glasbeniki z vsega sveta. Kot prva bo nastopila španska zasedba Vigüela, ki glasbo ustvarja z ljudskimi inštrumenti in kuhinjskimi pripomočki. Hrvaški Motovun bo naslednjih nekaj večerov v znamenju filmske umetnosti. 22. izvedbo festivala bo odprl slovenski celovečerec Ne bom več luzerka režiserke Urše Menart. V oddaji bo govor tudi o 100-letnici Univerze v Ljubljani. Vabljeni k poslušanju!
Novi Moderni klasiki

Novi Moderni klasiki

ARS Svet kulture, 22. julij 2019 ― Znamenita zbirka Cankarjeve založbe je bogatejša za tri naslove Tri nova prevodna dela podpisujejo južnoafriški, makedonski in francoski pisatelji. Po mnenju urednika Andreja Blatnika gre za romane, ki zastavljajo vprašanja in odpirajo diskusije. Podrobnosti o knjigah Čas koz Luana Starove, Načini smrti Zakesa Mdaja in 353. člen kazenskega zakonika Tanguya Viela je zbrala Staša Grahek. Vabimo vas tudi na dogodke 67. Ljubljana Festivala. Nocoj bo v Narodni galeriji nastopil Moskovski komorni orkester Musica Viva.
Grammyjevi nagrajenci na festivalu Arsana

Grammyjevi nagrajenci na festivalu Arsana

ARS Svet kulture, 19. julij 2019 ― Na Ptuju bo v nedeljo nastopila vokalna zasedba Take 6 Današnja oddaja bo v znamenju festivalov. Napovedali bomo dogajanje na ptujskem glasbenem festivalu Arsana in ljubljanskem festivalu Dobimo se pred Škucem. Z dunajskega mednarodnega festivala plesa ImPulsTanz se nam bo ponovno oglasila Petra Tanko, dotaknili pa se bomo tudi koncerta ženskega zbora Smith College Alumnae Chorus iz Združenih držav Amerike, ki bo v okviru Imaga Sloveniae koncertiral s slovenskimi glasbeniki.
Alter ego mest

Alter ego mest

ARS Svet kulture, 18. julij 2019 ― Napovedujemo razstavo Mihe Štruklja, koncert Beograjskega komornega orkestra in folklorni festival Beltinci Urbane krajine, izpraznjena arhitektura, ki so jo ustvarile človeške roke, so že več kot petnajst let slikarski podpis umetnika Mihe Štruklja, čigar manjšo razstavo nocoj odpirajo v Desnem atriju Mestne hiše v Ljubljani. Smer recepcije Štrukelj sugerira z naslovom Alter ego mest; na slikah so namreč upodobljene stranske ulice, ki so nekakšni nevidni, umazani deli mestnega tkiva. Ob razstavi Mihe Štruklja, s katero motri odnos med prostorom in človekom ter napetosti v urbanih središčih, bomo napovedali tudi nocojšnji koncert Beograjskega komornega orkestra v okviru letošnjega Ljubljana Festivala in se posvetili mednarodnemu folklornemu festivalu Beltinci.
Kako se v naravi odražajo razmerja moči?

Kako se v naravi odražajo razmerja moči?

ARS Svet kulture, 17. julij 2019 ― ... se sprašujeta umetnika Anca Benera in Arnold Estefan, v oddaji pa tudi o predstavi Masurca Fogo Pine Bausch Nevtralna, romantična, od človeka odmaknjena narava danes ne obstaja več, nas pogosto opominjajo umetniki. Tudi narava je tesno zvezana z razmerji moči, razmišljata romunska umetnika Anca Benera in Arnold Estefán. Umetnika na razstavi v ljubljanskem Kulturnem centru Tobačna 001 razmišljata o različnih konfliktnih območjih preteklosti in sedanjosti, povezanih z ozemljem, vodo, naravnimi bogastvi in iskanjem dobička. Festival ImPulsTanz je sinoči prikazal avstrijsko premiero predstave Masurca Fogo, plesnega ansambla Tanztheater Wuppertal Pina Bausch. Deset let po smrti ene najbolj vplivnih plesalk zadnjega pol stoletja, je ansambel obnovil predstavo, ki jo je Pina Bausch ustvarila za EXPO 1998 v Lizboni. Ustavili se bomo tudi pri koncertu najlepših zborovskih odlomkov oper, ki se bo nocoj v okviru Festivala Ljubljana odvil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.
Eksperimentiranje z mejami dobrega okusa in morale

Eksperimentiranje z mejami dobrega okusa in morale

ARS Svet kulture, 16. julij 2019 ― V Ljutomeru se začenja 15. Grossmanov festival fantastičnega filma in vina Do 20. julija si lahko v Ljutomeru ogledate filme, ki se ne bojijo ekscesov, politične nekorektnosti in preseganja tabujev. Grossmanov festival, ki že desetletje in pol vsako leto gosti odmevne goste iz sveta žanrskega filma, je po mnenju poznavalcev letos še zlasti premišljeno zastavljen. Ponuja zmes slovenskih premier odmevnih filmov, retrospektiv, pa tudi številne manj znane žanrske kuriozitete. Želja organizatorjev je, da bi s festivalom vsaj delno povrnili nevarnost in drznost sodobni kinematografiji. Letošnja častna gosta sta Sam Firstenberg, ki velja za legendo akcijskega filma 80. let prejšnjega stoletja, ter igralka in novinarka Christina Lindberg.
Leto po veliki svetovni moriji

Leto po veliki svetovni moriji

ARS Svet kulture, 15. julij 2019 ― Razstava v Pokrajinskem muzeju Koper predstavlja krvave boje soške fronte in njihove posledice Za poškodovane vojake so seveda skušali poskrbeti že vse od začetkov vojskovanja, je pa v prvi svetovni vojni medicina na kirurškem področju zelo napredovala. Veliko spoznanj iz vojnih razmer je v sodobni medicini še vedno pomembnih. Nujni so bili hitra oskrba, prevoz in reševanje velikega števila poškodovanih. Po začetku soške fronte so tudi na območju takratne Kranjske in Istre odprli številna zavetišča in bolnišnice za oskrbo ranjencev. Krvave boje in posledice bojev, s katerimi so se srečevali ranjenci in zdravstveno osebje v zaledju fronte, predstavlja razstava Leto po veliki svetovni moriji, ki je na ogled v Pokrajinskem muzeju Koper. V oddaji pa tudi o lahkotnejših temah – poročamo s festivala Mittelfest in napovedujemo koncert Mahlerjeve Simfonije št. 2 v okviru Festivala Ljubljana. Simfonija, imenovana tudi Vstajenje, je bila eno najbolj priljubljenih skladateljevih del, pod dirigentskim vodstvom Hansjörga Albrechta pa jo bodo danes izvedli komorni zbor Megaron, Zbor Slovenske filharmonije in Orkester Slovenske filharmonije.
Onkraj vodenja

Onkraj vodenja

ARS Svet kulture, 12. julij 2019 ― Na festivalu Mittelfest bodo preizprašali sodobne trende voditeljev na področju politike, družbe, umetnosti, v družini … Kakšen je koncept vodenja v sodobnem svetu? Zdi se, da danes živimo v času onkraj vodenja, da ni voditeljev v pravem pomenu besede. Festival Mittelfest, ki se začenja v Čedadu, ima naslov “Leadership /Vodenje”, na njem pa bodo preizprašali sodobne trende voditeljev na področju politike, družbe, umetnosti, v družini … Jutri bodo na festivalu gostili baletni ansambel SNG Opera in balet Ljubljana s predstavo Giselle. Ob meji se začenja tudi poletni kulturni festival Postaje Topolove, ki spreminja majhno beneško vasico v center ustvarjalnosti. Objavili bomo rezultate 28. natečaja za najboljšo kratko zgodbo 2019 Tretjega programa – programa Ars.
ImPulsTanz

ImPulsTanz

ARS Svet kulture, 11. julij 2019 ― Plesno poletje Mednarodni festival plesa Impulstanz na Dunaju, ki sta ga leta 1985 ustanovila organizator kulturnih dogodkov Karl Regensburger in brazilski koreograf Ismael Ivo, je danes eden od vrhuncev poletne kulturne sezone v avstrijski prestolnici – in eden od vodilnih festivalov sodobnega plesa na svetu. Na njem se vsako leto v petih tednih v juliju in avgustu ob performansih, raziskovalnih projektih in delavnicah zbere na tisoče profesionalnih plesalcev, koreografov in drugih umetnikov. Tudi letos več kot 100 plesnih predstav uprizarjajo v stavbi dunajske Opere, v Mestnem gledališču, Ljudskem gledališču in v Muzejski četrti. Poletno kulturno dogajanje pa je pestro tudi pri nas – vse od Filmov pod zvezdami do glasbenih festivalov.
Dubrovniške poletne igre

Dubrovniške poletne igre

ARS Svet kulture, 10. julij 2019 ― Že 70. poletne igre bodo v Dubrovniku ponudile več kot osemdeset kulturnih dogodkov Poletje se počasi preveša v čas številnih festivalov. Jubilejna sedemdeseta izdaja festivala Dubrovniške poletne igre bo v to priljubljeno turistično destinacijo prinesla več kot osemdesetih kulturnih dogodkov. V okviru programa, ki se bo letos odvijal pod temo mestnih mitov, bodo nastopili številni uveljavljeni umetniki – dogajanje bo po današnji slovesnosti jutri vpeljal koncert orkestra državne opere Spodnje Saške iz Hannovra. V oddaji pa še o novi knjigi Sama Kreutza, zbirki haikujev Ristanc čez pločnik. Pesmi v njej se oblikovno ravnajo po tradicionalni shemi pet, sedem in pet zlogov, in tudi motivno na prvi pogled sledijo pogledom v naravo v skladu s tekom časa in človekovim notranjim dojemanjem.
Vztrajati ali pobegniti onkraj

Vztrajati ali pobegniti onkraj

ARS Svet kulture, 9. julij 2019 ― Poletne knjižne novosti in druge zanimivosti iz sveta kulture Tik pred poletjem sta izšli dve novi knjigi pesnice, esejistke in filozofinje Marije Švajncer: pesniško zbirko z naslovom Igralca je izdal Kulturni center Maribor, v založbi univerze v Mariboru pa je izšla njena znanstvena monografija o Slavku Grumu Vztrajati ali pobegniti onkraj. Pesmi Marije Švajncer so pogosto neposredni izraz njenega doživljanja, naj bo na osebni, intimni ravni ali pa ob dogodkih pri nas in v svetu. V znanstveni monografiji o Grumu pa avtorica obravnava intimno in splošnočloveško vsebino umetniških del in osebnih pisem velikega slovenskega dramatika in pisatelja iz obdobja med svetovnima vojnama.
Marcus Miller in Stanley Clarke v Ljubljani

Marcus Miller in Stanley Clarke v Ljubljani

ARS Svet kulture, 8. julij 2019 ― Danes in jutri se za basiste obeta pravi glasbeni praznik, saj bosta Ljubljano obiskala 2 izjemna basista. Danes in jutri se za basiste obeta pravi glasbeni praznik, saj bosta Ljubljano obiskala 2 izjemna basista. Nocoj z zasedbo v ljubljanskih Križankah gostuje Marcus Miller, jutri na istem mestu pa se bo, prav tako s svojo zasedbo, predstavil še Stanley Clarke. Pred koncertoma pogovor z Branetom Rončelom, ki je glavni krivec za to, da se bosta v okviru svojih turnej Miller in Clarke ustavila v Ljubljani. V oddaji tudi o nacionalnem projektu poletnega branja za otroke in mlade Poletavci in Najpoletavci; podrobneje smo si ogledali razstavo Alana Hranitelja Vzporedni svetovi, ki je posvečena njegovi 33-letnici ustvarjanja; v seriji samostojnih razstav Prepih, s katero v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova izpostavljajo sveže ideje na področju sodobne umetnosti, pa se predstavlja Maja Hodošček.
Umetniški odzivi na družbeno-politične silnice

Umetniški odzivi na družbeno-politične silnice

ARS Svet kulture, 5. julij 2019 ― V galeriji Vžigalica je na ogled razstava Brada Downeya, ki prevprašuje manipulacijsko naravo političnih aparatov, na Ptuju pa v kontekstu festivala Art Stays umetniki zrejo v prihodnost Umetnost je neločljivo vpeta v družbene in politične silnice. Najverjetneje se nikoli prej ni tako neposredno ukvarjala z družbenopolitičnimi dilemami kot v 20. in 21. stoletju. Postavitev kipa prve dame Združenih držav Melanie Trump v Rožnem pri Sevnici umetnika Brada Downeyja, ki trenutno razstavlja v ljubljanski Vžigalici, provokativno odgovarja na manipulacijsko naravo političnih aparatov, 17. izvedba ptujskega festivala Art Stays pod krovno temo prihodnosti pa razmišlja o tem, kaj človeka čaka v bodoče. V oddaji tudi o razstavi grafik Vladimirja Makuca v Murski Soboti in prejemniku najprestižnejše italijanske nagrade za literaturo – strega.
Vzporedni svetovi

Vzporedni svetovi

ARS Svet kulture, 4. julij 2019 ― Kostumograf Alan Hranitelj V današnji oddaji bomo predstavili letošnji Festival kulture in kiparske Forma vive V Kostanjevici na Krki – FKK, ki se bo začel z nocojšnjim nastopom glasbenega dueta Silence. Posvetili se bomo tudi razstavi Vzporedni svetovi kostumografa Alana Hranitelja na Ljubljanskem gradu in projekciji filma Dolina miru režiserja Franceta Štiglica, s katero bodo začeli program kranjskega kina na prostem – Filmi na Vovkovem vrtu.
še novic