Dnevi poezije in vina

Dnevi poezije in vina

ARS Svet kulture, 21. avgust 2019 ― Ilija Trojanow bo nocoj festival odprl s pismom Evropi, v katerem izpostavlja njeno dvojno moralo in jo primerja z Dr. Jekyllom in Mr. Hydom Z do družbe in politike kritičnim začetkom – javnim branjem Odprtega pisma Evropi bolgarsko-nemškega literata in kozmopolita Ilije Trojanowa – bodo nocoj na Ptuju tudi uradno odprli Dneve poezije in vina, ki s preddogodki različna prizorišča polnijo s poezijo že od nedelje. V današnji oddaji bomo predstavili festivalske poudarke, še pred nocojšnjim odprtjem pa se bomo sprehodili tudi po razstavi Pussy Riot slikarke Tine Dobrajc v Galeriji Ravne na Koroškem. Vabljeni in vabljene k poslušanju!
Tradicionalni kiparski materiali z izkušnjo sodobnega časa

Tradicionalni kiparski materiali z izkušnjo sodobnega časa

ARS Svet kulture, 20. avgust 2019 ― Oddajo začenjamo z razstavo Zmaga Posege, predstavljamo pa tudi Bei Daa, ki gostuje na festivalu Dnevi poezije in vina Letos je minilo 10 let od smrti akademskega kiparja Zmaga Posege, umetnika iz Bilj pri Novi Gorici, ki je tradicionalne kiparske materiale, kot so les, kamen, glina in bron, uporabljal z izkušnjo sodobnega časa. V okviru letošnjega 67. Ljubljana festivala bodo nocoj odprli spominsko razstavo njegovih del. Bei Dao, čigar poezija je prevedena v več kot 30 jezikov, spada med tako imenovane »meglene pesnike«, ki so nastopili proti pojmovanju umetnosti, kot ga je Kitajska gojila po Kulturni revoluciji. Enega izmed treh častnih gostov festivala Dnevi poezije in vina predstavljamo tudi v današnji oddaji.
Filmski iztek poletja

Filmski iztek poletja

ARS Svet kulture, 19. avgust 2019 ― Predstavljamo Sarajevski filmski festival in festival kratkega filma FEKK. Kratki filmi ustvarjalcem pogosto omogočajo več eksperimentiranja s formo, razmišljajo organizatorji festivala kratkega filma FEKK, ki se danes začenja v Ljubljani. Najprej pa se bomo odpravili v Sarajevo, kjer že nekaj dni poteka priljubljeni filmski festival. Izjemno zanimanje obiskovalcev kot tudi filmskih ustvarjalcev je v prvih dneh poleg obiska režiserja Pavla Pawlikovskega in igralke Issabelle Huppert pritegnil predvsem obisk režiserja Alejandra Gonzáleza Iñárrituja. V oddaji pa tudi o novem bienalu Likovne vizije, ki se danes odpira v Novem mestu, v ospredju umetniških del petdesetih umetnikov iz petih držav pa je tema migracij in strahu.
Zvočno gledališče

Zvočno gledališče

ARS Svet kulture, 16. avgust 2019 ― Javno predvajanje radijskih iger v bazenu na Vrhniki V današnjem Svetu kulture se bomo med drugim posvetili festivalu stare glasbe Seviqc Brežice, nocoj bo v Gradu Brežice nastopil italijanski ansambel Cappella Musicale Beata Vergine del Rosario, in Sarajevskemu filmskemu festivalu, ki ga odprejo danes. Začeli pa bomo z radijem. Jutri se namreč obeta poseben dogodek na posebnem mestu: zvočno gledališče – javno predvajanje radijskih iger v bazenu na Vrhniki. Ob tej priložnosti smo pred mikrofon povabili naša kolega, režiserja Jožeta Valentiča in dramaturginjo Vilmo Štritof.
Tarantino vabi v kino

Tarantino vabi v kino

ARS Svet kulture, 14. avgust 2019 ― Jutri slovenska premiera filma Bilo je nekoč … v Hollywoodu Težko pričakovana premiera filma Quentina Tarantina Bilo je nekoč … v Hollywoodu bo del tudi današnjega Sveta kulture. Nato se bomo odpravili korak za mejo pri Sežani, kjer je med zaselkom Poklon in vasjo Col v občini Repentabor pesniška pot posvečena trem sodobnikom zapisanim Krasu: Srečku Kosovelu, Umbertu Sabi in Igu Grudnu. Na tej poti vsako leto priredijo pesniški sprehod. In še o nocojšnjem koncertu flavtista Claudija Arimanyja in Ansambla Goffriller v Narodni galeriji v Ljubljani bomo spregovorili. Vabljeni, da nam prisluhnete.
17. mednarodna lingvistična olimpijada

17. mednarodna lingvistična olimpijada

ARS Svet kulture, 13. avgust 2019 ― Slovenski dijaki so osvojili ekipno zlato medaljo na lingvističnem tekmovanju v Yonginu v Južni Koreji. Na 17. mednarodni lingvistični olimpijadi v Južni Koreji, kjer udeleženci tekmujejo v razumevanju logike njim neznanega jezika, je ekipa slovenskih dijakov osvojila ekipno zlato medaljo. Ob tej osrednji temi današnjega Sveta kulture se bomo odpravili še v razstavišče Kibla Portal v Maribor na razstavo Zlato runo ruskega vizualnega umetnika Olega Kulika, ki se med drugim sprašuje: “Kaj je Rusija danes, včeraj in jutri – imperij ali demokracija, agresor ali branik duha?” Tudi nekaj glasbenih dogodkov bomo napovedali, med njimi nocojšnji nastop godalnega kvarteta Kodaly v Narodni galeriji v Ljubljani.
Srečanje na Prežihovi bajti 2019

Srečanje na Prežihovi bajti 2019

ARS Svet kulture, 12. avgust 2019 ― Na Koroškem vsako leto priredijo srečanje ob obletnici rojstva Lovra Kuharja, Prežihovega Voranca Vsako leto 10.  avgusta poteka pri Prežihovi bajti v Kotljah tradicionalno srečanje poimenovano Prežihovina. Letos so praznovali kar dva jubileja, 126. letnico rojstva pisatelja  Lovra Kuharja, Prežihovega Voranca in 40. letnico njegovega spominskega muzeja. Tam je bila tudi naša dopisnica Karin Potočnik. Izvedeli boste tudi več o 20. izvedbi festivala Jazzinty v Novem mestu ter poletnem kinu v Slovenski kinoteki.    
Stara glasba in poplava likovnih del  

Stara glasba in poplava likovnih del  

ARS Svet kulture, 9. avgust 2019 ― V Radovljici najprej koncerti Antonija Vivaldija Spored Festivala Radovljica, ki se jutri začenja s koncerti Antonija Vivaldija in sodobnikov, je tako kot vedno sestavljen iz glasbenih del zvenečih skladateljskih imen, ki jih izvajajo v mednarodnem prostoru priznani umetniki. Na tradicionalnem  Ex – temporu  Eko Drava v Mariboru pa  sodelujoči, med njimi je veliko ljubiteljskih umetnikov, z različnimi likovnimi tehnikami ustvarjajo podobe, ki jih v naravi navadno rišejo posledice poplav; poplave so namreč letošnja izhodiščna tema. Poslušajte oddajo Svet kulture po 16. uri.  
30. jubilejni poletni lutkovni pristan

30. jubilejni poletni lutkovni pristan

ARS Svet kulture, 8. avgust 2019 ― Predstavljamo tudi festival Poletna animateka in razstavo v galeriji ŠKUC V oddaji Svet kulture se bomo posvetili nekaterim aktualnim poletnim festivalom. V Mariboru se je pretekli konec tedna začel mednarodni festival Poletni lutkovni pristan, ki ponuja dvajset predstav za otroke vseh starosti iz Slovenije in tujine. Ljubljana bo v naslednjih dneh filmsko obarvana, začenja se festival Poletna Animateka. Organizatorji so pripravili številne delavnice animacije in risanja, večeri pa bodo namenjeni projekcijam animiranih filmov. Predstavljamo tudi razstavo Talking (about) images v galeriji ŠKUC, ki tematizira podobe v sodobni družbi.
Umetnik, vizionar, genij

Umetnik, vizionar, genij

ARS Svet kulture, 7. avgust 2019 ― Ob 500. obletnici Leonardove smrti bo nova monografija izšla v več državah in tudi pri nas. Na Festivalu Ljubljana bo nocoj in jutri nastopil pianist Vadim Kolodenko. V Locarnu se začenja eden od najstarejših filmskih festivalov in na njem se za zlatega leoparda poteguje film Matjaža Ivanišina. V oddaji Svet kulture malce po šestnajsti tudi o monografiji, ki je pri Mladinski knjigi izšla ob 500-letnici smrti Leonarda da Vincija.
Obrazi ekspresionizma in Slike z razstave

Obrazi ekspresionizma in Slike z razstave

ARS Svet kulture, 6. avgust 2019 ― Če vas poletne poti vodijo na Češko, si v mestecu Kutna Gora lahko ogledate nagrajeno mednarodno razstavo Obrazi ekspresionizma. Predstavljamo mednarodno razstavo Obrazi ekspresionizma, ki je bila nagrajena z Valvasorjevim priznanjem in lani na ogled v kostanjeviški Galeriji Božidar Jakac, do sredine septembra pa gostuje v češkem mestecu Kutna Gora. V Narodni galeriji bo nocoj potekal koncert Slike z razstave, na katerem bo nastopil Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije s solistom kitaristom Makom Grgićem.
Bralne osvežitve

Bralne osvežitve

ARS Svet kulture, 5. avgust 2019 ― pa tudi o vtisih z novomeškega festivala Fotopub Med poletjem najde bralca tudi kaka knjiga, ki je dolgo trpela osamljeno življenje na polici, drugim pa je namenjeno bolj družabno preživljanje let. Tudi šolarji se včasih odločijo za zatopljene bralne dni, zato imamo zanje pripravljenih nekaj predlogov, naslovov, ki jim lahko popestrijo avgust. Odsev dejanskosti, namišljenega in simbolnega pa je mogoče najti tudi v drugih jezikih umetnosti, med katere sodi tudi fotografija, nastajajoča iz različnih osebnih izkušenj in doživetji ter v različnih kulturnih okoljih. Po 16. uri v oddaji Svet kulture tako lahko pričakujete reportažo z letošnjega novomeškega Fotopuba.
Tišina v času hrupa

Tišina v času hrupa

ARS Svet kulture, 2. avgust 2019 ― Razstava Borisa Beje   V Kranjski Gori se v sproščenem vzdušju nadaljuje mednarodni filmski festival z igranimi in dokumentarnimi filmi, ki prinašajo paleto lahkotnih, resnih, aktualnih in do sveta kritičnih tematik. Tišina v času hrupa pa je naslov razstave Borisa Beje v Galeriji Velenje, ki je nastala kot plod premišljevanj o razmerjih med naravo, ljudmi in glasbo, ki se včasih zdijo dokaj hladna. Sicer pa več v oddaji Svet kulture po 16. uri.  
Trnove glasbene poti

Trnove glasbene poti

ARS Svet kulture, 1. avgust 2019 ― Preimenovan Trnfest znova vabi na tradicionalno prizorišče Med najbolj obiskanimi poletnimi prireditvami v Ljubljani so bili v preteklih letih dogodki Trnfesta, festivala, ki se je le stežka obdržal. Letos prireditelji, ki so festivalskemu dogajanju dali novo ime – Trnovfest, tudi v pričakovanju 99 letnice Kulturnega doma Trnovo, vabijo na 28. tradicionalna glasbena druženja. V oddaji Svet kulture po 16.uri bomo med drugimi kulturnimi dogodki izpostavili tudi nastop komornega orkestra slovite milanske Scale, ki mu boste lahko prisluhnili v Narodni galeriji.
Močnejši glasovi žensk

Močnejši glasovi žensk

ARS Svet kulture, 1. avgust 2019 ― Bogat filmski program na filmskem festivalu v Kranjski Gori, ki se osredotoča na žensko ustvarjalno moč in vlogo v družbi Poletna festivalska dogajanja mednarodnega značaja bogatijo življenje različnih kotičkov po Sloveniji, od obmorskih krajev do Kranjske gore in Novega mesta, kjer se bo čas ustavljal na podobah ustvarjenih fotografij. Festival sodobne fotografije Fotopub, ki je zrasel na tradiciji uveljavljenega istoimenskega festivala dokumentarne fotografije, se letos pojavlja že šestič, medtem ko Kranjska Gora četrtič gosti kakovostni izbor filmov in pomembna filmska imena, ki bodo dejavno sodelovala v bogatem programu s projekcijami in delavnicami. Na ogled bo namreč sedemdeset filmov, v ospredju obravnavanih tematik pa bosta vloga in glas žensk. V oddaji Svet kulture!
še novic