Svet kulture

ARS Svet kulture, 12. december 2019 ― Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko. Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.
Človeški glas, glasbilo, ritual

Človeški glas, glasbilo, ritual

ARS Svet kulture, 4. december 2019 ― Nizanje dogodkov v dneh pred prazniki Pred nami so predpraznični sporedi kulturnih dogodkov. V Novi Gorici se boste lahko sprehajali med knjigami, začel se je namreč novoletni knjižni sejem Knjige pod jelkami. V Uršulinski cerkvi v Ljubljani bo nocoj koncert nedavno ustanovljene zasedbe Musica Emonica, ki izvaja pri nas redkeje slišana vokalno-instrumentalna klasicistična dela. Tokrat bo mogoče prisluhniti Mozartu. V Cankarjevem domu pa se bo z mehkim glasom predstavil Alireza Ghorbani, ki sodi v novo generacijo glasov, ki izvajajo klasične perzijske pesmi. V ljubljanski Mestni hiši se predstavlja ilustrator, ustvarjalec stripov in karikaturist Ciril Horjak Horowitz. V Galeriji Krka v Novem mestu bodo nocoj odprli razstavo ilustracij Alenke Spacal, v Kopru bodo počastili jubilej pisatelja Milana Rakovca, ki že dve desetletji vodi Forum Tomizza, medtem ko vas na našem 1.programu vabimo k poslušanju javne radijske oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi, v kateri bo nastopila ljudska glasbena skupina Kranjski furmani, ki oživlja zamrlo prakso večglasnega moškega oz. fantovskega petja in tudi godčevskega vižanja za ples. Dogodek bo zvečer v samostanu Mekinje.  
Igre in magične knjige

Igre in magične knjige

ARS Svet kulture, 3. december 2019 ― Znova podeljene nagrade Staneta Severja   Med dogodki, ki nastajajo na gledaliških prizoriščih, se bomo še malo pomudili pri Severjevih nagradah. Tokrat sta bili za igralske stvaritve v slovenskih poklicnih gledališčih nagrajeni Nina Ivanišin in Ana Urbanc. Med bolj prepoznavne knjižne sejme v regiji sodi Puljski, v okviru katerega so letos več pozornosti namenili slovanski literaturi in kulturi, prav poseben poudarek v okviru programa letošnjega sejma Sanjam knjige so prireditelji namreč dali ruski literaturi. Poslušajte oddajo Svet kulture po 16. uri, ko se bomo posvetili tudi sodobnemu slovenskemu slikarstvu.

DÉJA VU

ARS Svet kulture, 21. november 2019 ― Od slike h galeriji Če je modernistična slika stremela k temu, da gledalca metaforično posrka vase, Tugo Šušnik z razstavo 40 let, DÉJA VU 1979-2019 na podoben način obravnava galerijo. Prostor Galerije Gallery v ljubljanski Šiški je spremenil v nekakšno areno oziroma kletko, ki obda gledalca. Postavitev sicer vključuje njegova starejša dela. Postavitev, ki galerijski prostor spremeni v celostno slikarsko instalacijo, namreč vključuje umetnikove izrezanke, kolažne podobe, ki jih je ustvaril v letih 1979 in 1980 v New Yorku. V tej predelavi na starejšo delo Tugo Šušnik vidi tudi upor proti zahtevam po nenehnem produciranju novega. Ali z njegovimi besedami: “To je novo delo, ki pa je staro štirideset let.” Založba Znanstveno-raziskovalnega centra SAZU je nedavno založila in predstavila deset knjig, ki jih je izdalo 7 od 18-ih njihovih raziskovalnih inštitutov. Med njimi je tudi zbornik „Biografija na prehodu v digitalnost“ enajstih avtorjev, ki ga je uredila zgodovinarka Mateja Ratej. Foto: GalerijaGallery

Svet kulture

ARS Svet kulture, 14. november 2019 ― Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko. Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.
Tommaso in drugi filmi 30. LIFFea

Tommaso in drugi filmi 30. LIFFea

ARS Svet kulture, 1. november 2019 ― Ob začetku LIFFea je Ljubljano obiskal Abel Ferrara Sinoči se je s slavnostnim odprtjem pričela jubilejna, 30. izdaja ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala – LIFFa. Ob tej priložnosti je Ljubljano obiskal Abel Ferrara, režiser kultnih ameriških filmov, kot so Angel maščevanja, Tatovi teles, Pokvarjeni poročnik in Kralj New Yorka. Njegove žanrske filme poznamo po nasilju, eksploataciji in objektivaciji žensk, film Tommaso, ki so ga prikazali včeraj na odprtju LIFFea, pa je zanj manj tipična avtobiografska drama. V njej režiser razgali vse svoje frustracije, želje in strahove; posnel ga je v lastnem stanovanju in predelu Rima, kjer živi, v njem pa poleg Willema Dafoeja nastopita tudi njegova žena in hčerka. Foto: Reuters
Svet kulture

Svet kulture

ARS Svet kulture, 19. oktober 2019 ― Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko. Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.
Svet kulture

Svet kulture

ARS Svet kulture, 18. oktober 2019 ― Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko. Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.
Drago Jančar na Modri zofi

Drago Jančar na Modri zofi

ARS Svet kulture, 5. oktober 2019 ― V slovenskem programu na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu letos izstopa gostovanje Draga Jančarja na enem izmed najuglednejših prizorišč sejma Tudi o jugoslovanski slepoti Petra Handkeja, letošnjega nobelovega nagrajenca, je v daljšem pogovoru razmišljal Drago Jančar. Z Aleksandrom Čobcem se je pogovarjal tik pred svojim današnjim nastopom na enem izmed najuglednejših prizorišč Frankfurtskega mednarodnega knjižnega sejma, tako imenovani Modri Zofi. Pogovor lahko poslušate v zadnjem delu oddaje, v kateri najprej napovedujemo tri gledališke premiere in dva glasbena dogodka. Slovensko stalno gledališče v Trstu začenja sezono s Krčmarico Mirandolino Carla Goldonija, v Zagrebu so po drami Slavoja Žižka ustvarili predstavo Antigona, v ljubljanski Mali drami pa napovedujejo avtorski projekt Simpozij. Letos praznujemo 180. letnico rojstva Davorina Jenka, posvečen mu bo tudi jutrišnji koncert Davorin Jenko zbližuje in združuje v Cerkljah na Gorenjskem. V Kinu Šiška v Ljubljani pa bo prav tako jutri koncert z naslovom Operacija Helikon, ki ga boste lahko v neposrednem prenosu poslušali tudi na naših radijskih valovih in v video prenosu na Arsovi facebook strani.
Oroslan Matjaža Ivanišina

Oroslan Matjaža Ivanišina

ARS Svet kulture, 2. oktober 2019 ― "Pozimi pred skoraj dvajsetimi leti je v majhni vasi umrl moški." V Kinodvoru bo drevi premiera novega slovenskega filma z naslovom Oroslan. Gre za moškega iz Porabja okrog katerega se po njegovi smrti stkejo različne zgodbe. Matjaž Ivanišin je o ideji za zgodbo povedal tole: »Pozimi pred skoraj dvajsetimi leti je v majhni vasi umrl moški. Nisem ga poznal, nikoli ga nisem srečal ali videl. Veliko pozneje sem bral zgodbo o njegovi smrti in potem še vrsto zgodb o njegovem življenju. Tako v sebi nosim podobo popolnega neznanca, ki se v mojih predstavah meša s podobo nekoga iz moje družine. To je bilo izhodišče za film o Oroslanu.« V oddaji se bomo posvetili tudi razstavni umetnosti in predstavili nove galerijske prostore Galerije SLOART ter razstavo keramike slovenske kiparke Dragice Čadež.
“Avstrijski Van Gogh”

“Avstrijski Van Gogh”

ARS Svet kulture, 30. september 2019 ― Richard Gerstl velja za prvega avstrijskega ekspresionista. Nedavno odprta razstava na Dunaju ga postavlja v širši kontekst »Avstrijski van Gogh« je krilatica, s katero so kritiki označili Richarda Gerstla, ki danes velja za prvega avstrijskega ekspresionista, v svojem kratkem življenju pa ni dosegel večje slave, čeprav je še pred Egonom Schielejem in Oskarjem Kokoschko rahljal konvencije tedanjega časa ter v svoje slikarstvo uvedel številne novosti in prehajal v ekspresivno abstrakcijo. V Leopoldovem  muzeju na Dunaju je zdaj na ogled obsežna razstava, ki ne predstavlja le Gerstla, temveč tudi  njegove povezave s sodobniki in nasledstvo. Ustavili se bomo še v Gradcu, kjer poteka večmedijski festival Štajerska jesen, ter predstavili nekaj knjižnih novosti, med katerimi je tudi nova knjiga Vinka Möderndorferja Ljudomrznik na tržnici, analiza slovenske družbe in njenega odnosa do umetnosti in kulture.
Predstava Ali: Strah ti poje dušo zmagala na Bitefu

Predstava Ali: Strah ti poje dušo zmagala na Bitefu

ARS Svet kulture, 27. september 2019 ― Predstava SNG Drame Ljubljana je v Beogradu prejela kar tri nagrade od štirih, med njimi tudi glavno nagrado Grand Prix Mira Trailović za najboljšo uprizoritev v celoti. Predstava SNG Drama Ljubljana Ali: Strah ti poje dušo v režiji Sebastijana Horvata je slavila na 53. mednarodnem gledališkem festivalu Bitef. Prejela je kar tri od štirih nagrad: veliko nagrado za predstavo v celoti, Horvatu so podelili nagrado časnika Politika za režijo, za najboljšo pa jo je izbralo še občinstvo. O velikem uspehu naših gledališčnikov iz Beograda poroča Boštjan Anžin. Na dan, ko je bila pred natanko sto leti na odru Slovenskega narodnega gledališča Maribor prva slovenska uprizoritev, bo v gledališču nocoj premiera drame Grmače režiserke Nine Rajić Kranjac. Gre za zadnjo dramo Daneta Zajca, ki je bila uprizorjena še v času njegovega življenja. S krstno uprizoritvijo Izobčenke, avtorskega projekta po delih Rudija Šeliga v režiji Mirjane Medojević, pa začenjajo sezono Ljubezen v ljubljanski Mali drami. V Mestni galeriji Nova Gorica začenjajo novo sezono z odprtjem razstave fotografij Wilhelma Heiligerja. Napovedali bomo tudi prvi koncert za vokalni abonma Slovenske filharmonije. Vodila ga bo dirigentka Helena Fojkar Zupančič, sodelovali bodo še duo Claripiano, pianistka Urška Vidic in baritonist Matjaž Strmole.  
Viennacontemporary, osmič

Viennacontemporary, osmič

ARS Svet kulture, 26. september 2019 ― V sekciji Fokus umetnostnega sejma na Dunaju predstavljajo kolektiv NSK Tokrat bomo pogledali na dunajski mednarodni sejem sodobne umetnosti viennacontemporary, ki je največji umetnostni sejem na področju Srednje in Vzhodne Evrope – v sekciji Fokus se bo ob drugih galerijah na njem predstavil tudi slovenski kolektiv NSK. V nadaljevanju se bomo dotaknili razstave Plečnik in sveto: Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec v Mestnem muzeju Ljubljana; napovedali bomo tudi predstavo Dragi, doma sem!, ki bo premierno uprizorjena nocoj na odru Male scene MGL, ter plesno predstavo Human v Cankarjevem domu.
Risoroman Berlin

Risoroman Berlin

ARS Svet kulture, 25. september 2019 ― Zajetna trilogija o vzponu nacizma in izdihih weimarske republike izpod peresa Jasona Lutesa Ob risoromanu Berlin Jasona Lutesa vam bomo predstavili še nekatere druge knjižne novosti iz Založbe ZRC, med katerimi sta tudi kritična, provokativna knjiga o zahodni nadvladi in izkoriščanju na podlagi ideje drugosti in razlike Kritika črnskega uma Achilleja Mbembeja ter antologija Judovska država: Temeljni dokumenti političnega sionizma. Ta prinaša spise avtorjev, ki so oblikovali sionizem, gibanje za narodno samoodločbo Judov. Danes se bomo sprehodili tudi po razstavi dokumentarne letalske fotografije Nina Mihalka v Cankarjevem domu in napovedali 1. koncert za Simfonični cikel v Mariboru. Vabljene in vabljeni k poslušanju!
še novic