Deset dogodkov na letošnjih Dnevih poezije in vina, ki jih ne smete zamuditi

Deset dogodkov na letošnjih Dnevih poezije in vina, ki jih ne smete zamuditi

Airbeletrina, 21. avgust ― Pred vrati so Dnevi poezije in vina, eden najprestižnejših in najodmevnejših pesniških festivalov v Evropi. Poezija pesnic in pesnikov, ki prihajajo iz desetih držav sveta, bo Ptuj, Ljubljano in druga mesta Slovenije napolnila med med 26. in 29. avgustom, ob žlahtni besedi pa bo mogoče degustirati tudi najodličnejša slovenska vina. Izbrali smo deset dogodkov festivala, ki jih ne smete zamuditi.
Na Instagramu živi majhna, a prijazna književna skupnost

Na Instagramu živi majhna, a prijazna književna skupnost

Airbeletrina, 18. avgust ― Ajda Vodlan je naredila raziskavo »slovenskega knjižnega Instagrama« – zanimale so jo aktivnosti slovenskih založb na tem družbenem omrežju, slovenskih avtorjev, bralcev in vplivnežev, preverila je tudi ključnike (#), ki so povezani s slovensko knjigo. Kmalu se je pokazalo, da se je na slovenskem Instagramu knjiga že kar dobro udomačila in da tu nastaja slovenska književna scena.
Domača knjižnica: Žiga X Gombač

Domača knjižnica: Žiga X Gombač

Airbeletrina, 14. avgust ― »Knjižnica bi morala biti srce vsakega doma. Ne televizija, računalnik, igralna konzola ali telefon, temveč knjižne police,« poudarja otroški in mladinski pisatelj Žiga X Gombač. Neži Mrevlje in bralcem AirBeletrine je razkazal svojo domačo knjižnico oziroma celo več knjižnic.
Sonce in dež Posočja in njegove kulinarične zvezde

Sonce in dež Posočja in njegove kulinarične zvezde

Airbeletrina, 12. avgust ― V slovenskem jeziku je pravkar izšla ena najlepših kulinaričnih monografij zadnjega časa – knjiga z naslovom Sonce in dež, ki sta jo skupaj napisali chefinja Ana Roš in novinarka Kaja Sajovic. Najprej je izšla v angleščini pri ugledni založbi Phaidon in doživela lep uspeh, sedaj pa je na voljo slovenskim bralcem. Prinaša osebno zgodbo Ane Roš in njene družine, zgodbe ljudi, ki so povezani z Anino kuharsko potjo in Posočja, pa tudi recepte in celo pesmi. Poleg Ane Roš je knjigo pisala tudi Kaja Sajovic, novinarka RTV Slovenije, ki se je zadnje čase specializirala za področje visoke kulinarike.
Knjiga za katastrofo, ki jo doživljamo

Knjiga za katastrofo, ki jo doživljamo

Airbeletrina, 10. avgust ― Za AirBeletrino je Camusovo Kugo v luči aktualne epidemije koronavirusa prebrala Ana Geršak.»Brati Kugo v prvi polovici leta 2020 se ni zdelo nič drugače kot brati dnevne novice z resneje prizadetih območij. Dolgi opisi izpraznjenih ulic, v sobe zaprtih posameznikov in družin, podobe zaprtih lokalov so se mi v tistem kontekstu zdele skoraj stereotipne,« pravi rezenzentka.
Na dnu intime je spomin

Na dnu intime je spomin

Airbeletrina, 6. avgust ― Paul Celan je eden največjih evropskih pesnikov prejšnjega stoletja, njegova pesniška zapuščina velja za malodane obvezno čtivo za vsakega resnega bralca literature. Zbrane pesmi, ki so izšle pri Beletrini, so prvi integralni prevod Celana v slovenščino. Pogovarjali smo se z Vidom Snojem, ki je ta prevod opravil.
Klasiki: knjige, ki presegajo svoj čas in prostor nastanka

Klasiki: knjige, ki presegajo svoj čas in prostor nastanka

Airbeletrina, 1. avgust ― »Klasični romani in novele so izvrstno, prvovrstno, mojstrsko napisane knjige. V njih je mogoče uživati v vrhunskem slogu, estetiki in kompoziciji, a razlog, da se vračamo k temeljnim literarnim delom je običajno širši. V klasičnih literarnih delih se namreč odpira nek višji, drugačen svet. V njem so zastavljeni globoki, nadčasovni človeški problemi. Gre za vprašanja življenja in smrti, smisla življenja itd.,« o klasiki v literaturi in zakaj jo vedno znova beremo, pravi Janko Kos.
Handke ne objokuje materine smrti, temveč žaluje za njenim neizpolnjenim življenjem

Handke ne objokuje materine smrti, temveč žaluje za njenim neizpolnjenim življenjem

Airbeletrina, 29. julij ― Drobna knjižica z naslovom Žalost onkraj sanj, ki je nedavno izšla pri Beletrini, velja za eno Handkejevih najbolj osebnih knjig. To je knjiga, v kateri ni nič izmišljeno, pravi pisatelj. Kot izvemo na začetku, je nastala leta 1972, Handke jo je začel pisati sedem tednov po tem, ko je mama umrla. Povod za pisanje pa ni bila samo njena smrt, temveč tudi to, kako je umrla. Marija Sivec je namreč pri 51 letih prostovoljno končala življenje, storila je samomor.
Knjiga priznanj: Dušan Čater

Knjiga priznanj: Dušan Čater

Airbeletrina, 25. julij ― Dušan Čater se po nekajletnem premoru med bralce vrača z novo knjigo z naslovom Ekstradeviško (Beletrina), ki je njegov šesti roman. Dogajanje v njem je postavljeno na enega od jadranskih otokov, v njem pa se prepletejo tri časovna obdobja ter zgodba deda mornarja in njegovega vnuka. Na naše povabilo je v Knjigi priznanj razkril nekaj ne najbolj znanih stvari o sebi.
»Njena jutranja halja je bleu de ciel*, barve neba, kamor nič več ne poletita.«

»Njena jutranja halja je bleu de ciel*, barve neba, kamor nič več ne poletita.«

Airbeletrina, 23. julij ― Bookerjev nagrajenec Julian Barnes je knjigo Lege življenja, ki je po izboru časopisa Guardian uvrščena med sto najboljših knjig 21. stoletja, kritiki pa so zanjo zapisali, da potrjuje Barnesovo »čarodejstvo«, spisal več let po smrti soproge Pat Kavangh (2008), tudi literarne zastopnice, s katero sta skupaj preživela trideset let. Tega se ni lotil v dnevniško beletrističnem slogu, temveč v žanrsko raznolikem literarnem delu, razdeljenem na tri poglavja.
še novic