Najveličastnejši in edini vseslovenski je bil vižmarski tabor

Najveličastnejši in edini vseslovenski je bil vižmarski tabor

Časnik, 17. maj 2019 ― Zgodovinsko ozadje V revolucionarnem letu 1848 so Slovenci postavili zahtevo za zedinjeno in avtonomno Slovenijo ter se tako pridružili želji ostalih narodov Avstrijskega cesarstva za federativno urejeno državo. Zaradi premoči nemških liberalcev je bil 1851 ponovno vzpostavljen t. i. Bachov politični absolutizem (liberalno kapitalistična gospodarska politika, uvajanje cenzure, širjenje nemščine) in ostalo je pri centralizmu. […] The post Najveličastnejši in edini vseslovenski je bil vižmarski tabor appeared first on Časnik.
Matej Avbelj: Javna raziskovalna hiša

Matej Avbelj: Javna raziskovalna hiša

Časnik, 17. maj 2019 ― Slovenci premoremo veliko inteligentnih posameznikov, odličnih raziskovalcev in predavateljev. Na to smo lahko ponosni. Prav tako pa smo lahko razočarani, pravzaprav bi nas moralo biti kar sram, kako slabo izkoristimo narodov znanstveni potencial. To ni le spoznanje ponižanih in razžaljenih raziskovalcev slovenskega rodu, ki jih akademske institucije te države z velikimi zamahi odganjajo od sebe. […] The post Matej Avbelj: Javna raziskovalna hiša appeared first on Časnik.
Narava in pokrajina (foto): Grad Snežnik

Narava in pokrajina (foto): Grad Snežnik

Časnik, 16. maj 2019 ― Janez Mihovec – Grad Snežnik Globoko na jugu Slovenije pod goro Snežnik se sredi širnih gozdov skriva grad Snežnik. Zgrajen je bil v davnem 13. stoletju in skozi stoletja je zamenjal vrsto lastnikov. Zadnja plemiška rodbina Schoenberg iz Saške ga je imela v lasti do konca 2. svetovne vojne. Vojno je čudežno preživel nedotaknjen in […] The post Narava in pokrajina (foto): Grad Snežnik appeared first on Časnik.
Andrej M. Poznič: Izdani? Izdani. Izdani!

Andrej M. Poznič: Izdani? Izdani. Izdani!

Časnik, 16. maj 2019 ― Si predstavljate, da bi se Cerkev odpovedala sv. Juriju ali sv. Kancijanu ali sv. Florjanu ali 40 mučencem iz Armenije, ker so bili vojaki? Za kristjane je vedno veljalo, da so mučenci seme novih kristjanov, predvsem zato, ker so žrtvovali vse, kar so imeli in kar so bili, da so izpričali resničnost Jezusovega vstajenja. Mučencem […] The post Andrej M. Poznič: Izdani? Izdani. Izdani! appeared first on Časnik.
Ivan Štuhec: Quo vadis Evropa

Ivan Štuhec: Quo vadis Evropa

Časnik, 15. maj 2019 ― Če bodo Orbana vrgli iz EPP, potem bomo dobili Evropo dveh pljučnih prekatov, ki bo vedno bolj dihal vsak zase. Janez Pavel II., ki ima velike zasluge za združitev Evrope, bo v nebesih žalostno gledal, kako njegova Evropa ne diha z obema poloma pljuč.    The post Ivan Štuhec: Quo vadis Evropa appeared first on Časnik.
Duhovna, stvariteljska razsežnost podjetništva

Duhovna, stvariteljska razsežnost podjetništva

Časnik, 14. maj 2019 ― Eden ključnih izzivov sodobnega podjetništva je torej, kako jih pri svojem delu, v katerem se prepletata svoboda in odgovornost, primerno uresničevati, da »obotavljivosti ne 'prodamo' za zmernost, lahkomiselnosti za pogum, skopuštva za zmernost, farizejstva in nevoščljivosti za pravičnost. The post Duhovna, stvariteljska razsežnost podjetništva appeared first on Časnik.
Receptura za uspeh slovenske levice

Receptura za uspeh slovenske levice

Časnik, 14. maj 2019 ― Sodobni zahodni svet režirajo ljudje, ki se svetovnonazorsko prištevajo med “progresivne” in levičarje. Nad popkulturo, medijskim “mainstreamom”, politiko in celo družbenimi omrežji bedijo tisti, ki so v 60., 70. in 80. letih veljali za anarhiste, pripadnike subkultur in “socialne gverilce”, a so do današnjih dni zavzeli pozicijo umirjenih, dolgobradih in dobrodušnih gurujev javnega mnenja ustoličeni […] The post Receptura za uspeh slovenske levice appeared first on Časnik.
Je sredina prazna?

Je sredina prazna?

Časnik, 13. maj 2019 ― Oni dan sem na enem od nemških kanalov gledal oglas, ki je vabil k udeležbi na evropskih volitvah. Njegovo sporočilo je bilo naravnost beraško. In čeprav je bil vsaj na zunaj namenjen temu, da navduši čim več volilnih upravičencev takole na splošno, ni bilo moč spregledati podtona, ki je obupano pozival h glasovanju za tiste […] The post Je sredina prazna? appeared first on Časnik.
Granda: Delavec živi od plače, ne oblasti

Granda: Delavec živi od plače, ne oblasti

Časnik, 12. maj 2019 ― Slovenci imamo med 27. aprilom in 1. majem praznični teden. To je najlepši ostanek nekdanjega totalitarnega režima, dokaz, da nihče ni samo slab. Dolomitska izjava je potrdila, da je OF služila prigrabitvi oblasti Oba praznika imata skupni imenovalec: prevara z zlorabo. Ni res, da se nihče ni uprl okupatorju. Če ne drugi, starojugoslovanska vojska. Eden […] The post Granda: Delavec živi od plače, ne oblasti appeared first on Časnik.
Ameriški Jud Sam Miller: »Bodite ponosni, da ste katoličani!«

Ameriški Jud Sam Miller: »Bodite ponosni, da ste katoličani!«

Časnik, 12. maj 2019 ― Ameriški katoličani poleg vseh državnih obveznosti vzdržujejo tudi 637 bolnišnic, ki zdravijo bolnike neglede na njih versko pripadnost. Približno vsak peti Amerikanec, spet  neglede na vero,  je kdaj deležen pomoči organizirane katoliške dobrodelnosti, da ne omenjamo katoliškega  in misijonskega dobrodelja  po vsem svetu. The post Ameriški Jud Sam Miller: »Bodite ponosni, da ste katoličani!« appeared first on Časnik.
Giovanni Cavalcoli: Odgovor patru Osredkarju

Giovanni Cavalcoli: Odgovor patru Osredkarju

Časnik, 11. maj 2019 ― Giovanni Cavalcoli: Povzemam Vašo tezo, po kateri je »Bog popolnoma drugačen, kot si ga lahko sploh predstavljamo«. Odgovarjam rekoč, da to ni nikakor res in ni niti res, da je ena izmed tez sv. Tomaža Akvinskega. Sedaj bom to dokazal. The post Giovanni Cavalcoli: Odgovor patru Osredkarju appeared first on Časnik.
Franci Feltrin: Kdo pogreva preteklost

Franci Feltrin: Kdo pogreva preteklost

Časnik, 11. maj 2019 ― Dejan Židan torej ni kdorkoli, zato nas mora biti vse, ki nam je naša država svetinja, saj smo se zanjo izpostavili, ko je bila napadena že prvi dan njene samostojnosti, resnično skrbeti, da aktualna oblast zlorablja svoj položaj za potvarjanje naše polpretekle zgodovine. The post Franci Feltrin: Kdo pogreva preteklost appeared first on Časnik.

Nikoli me ne razočara

Časnik, 10. maj 2019 ― Neumnost je trditi, da je v Sloveniji še kakšna manjšina poleg obeh že priznanih. Obenem pa je to tudi noro in nevarno. Edini razumljiv razlog se mi zdi kupovanje volivcev. Levica zna to delati povsod. Slovenija ni nobena izjema. A to ne spremeni dejstva, da je neumno. The post Nikoli me ne razočara appeared first on Časnik.
Slovenci nergamo nad visokimi davki, hkrati pa hvalimo socializem

Slovenci nergamo nad visokimi davki, hkrati pa hvalimo socializem

Časnik, 10. maj 2019 ― Iz tiskarne je prišla knjiga »Slovenija, vstan'!« novinarja in publicista Gašperja Blažiča. V knjigi so objavljene njegove kolumne od leta 2012 do leta 2018, ki so večinoma bile objavljene na spletnem portalu Časnik.si. The post Slovenci nergamo nad visokimi davki, hkrati pa hvalimo socializem appeared first on Časnik.
Narava in pokrajina (foto): Grad Prem

Narava in pokrajina (foto): Grad Prem

Časnik, 9. maj 2019 ― Janez Mihovec – Grad Prem Visoko nad dolino reke Reke v bližii Ilirske Bistrice najdemo grad Prem. Prvič je omenjen davnega leta 1213 in je bil v lasti oglejskega patriarha. V vasi je tudi rojstni kraj pesnika Moderne Dragotina Ketteja. Skozi stoletja je grad zamenjal številne lastnike. Iz plemiških rok je v 19. Stoletju šel […] The post Narava in pokrajina (foto): Grad Prem appeared first on Časnik.
Stane Granda: Konec vojne ali zmaga?

Stane Granda: Konec vojne ali zmaga?

Časnik, 9. maj 2019 ― Problem razpravljanja o koncu vojne ali zmagi pri Slovencih ni stvar faktografije, ampak humanitete, odnosa do svetosti življenja na eni in ideološke pripadnosti na drugi strani. The post Stane Granda: Konec vojne ali zmaga? appeared first on Časnik.
še novic