Motovilke, marec 2018

CED, 8. marec ― Pozdravljeni, ker smo trenutno v obdobju snovanja predlogov za prihodnost evropskih finančnih mehanizmov, Komisija mrzlično zbira dokaze o učinkih svojih programov financiranja, preverja vrednote, na katerih ti slonijo ter z javnimi spletnimi posvetovanji postavlja pred (resen) preizkus njihovo dodano vrednost. Zaradi brexita bo resno ogroženo financiranje EU za določena področja. Po enem od možnih scenarijev[...]

Kultura in AV področje izgubljata lasten program financiranja?

CED, 7. marec ― V Berlinu smo se udeležili (19. feb. 2018) prvega letošnjega Evropskega filmskega foruma, kjer so priznani filmski ustvarjalci, strokovnjaki in odločevalci politik razpravljali o prihodnosti podprograma MEDIA. Komisija poudarja ključen pomen digitalnih tehnologij za prihodnost kulture in ustvarjalnosti. Izjemno pomembno je, da se kulturni, filmski in ustvarjalni sektorji aktivno odzovejo na posvetovanja s Komisijo!

Na obisk v ateljeje arhitekt in oblikovalk!

CED, 5. marec ― Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU v okviru projekta »MoMoWo: Women's Creativity since the Modern Movement« s podporo Ustvarjalne Evrope na mednarodni dan žena (8. mar.) pripravlja že tretji dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk in oblikovalk. Tokrat v Ljubljani, Mariboru in Novem mestu.

Prva pomoč za tiste, ki želijo sooblikovati prihodnost programov financiranja EU

CED, 2. marec ― Evropska komisija želi s posvetovanjem izvedeti vaše mnenje o izzivih, ciljih, ovirah, administrativnih postopkih in sinergijah programov EU za kulturni in ustvarjalne sektorje (KUS), vključno z AV, po letu 2020. Priložnost, da izrazite mnenje se izteka: spletni vprašalnik lahko izpolnite le še do 9. marca do 24.00**! V pomoč so vam lahko mnenja in predlogi, ki jih je pripravila Motovila.

MoTA mapira in arhivira javne prostore

CED, 20. februar ― Muzej tranzitornih umetnosti – MoTA 21. in 22. feb. 2018 v Mestnem muzeju Ljubljana prireja mednarodni brezplačni simpozij o vprašanju ohranjanja, mapiranja in oživljanja dediščine javnega prostora 20. stoletja skozi premisleke arhitektov, aktivistov, zgodovinarjev, raziskovalcev in umetnikov. Simpozij je del mednarodnega projekta MAPS s podporo Ustvarjalne Evrope.

Vrednost in vrednote kulture

CED, 14. februar ― CAE je v sodelovanju z Budapest Observatory izdalo publikacijo (feb. 2018), ki kaže na pozitivne učinke in nedvoumno dodano vrednost kulture za EU in posledično nujnost ustrezne podpore kulturnega ekosistema. V publikaciji se je med številnimi primeri znašel tudi evropski projekt »Masters & Servers« zavoda Aksioma. Vredno branja!

Ustvarjalna izmenjava za začetek Evropskega arhitekturnega programa 2018

CED, 12. februar ― Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) med 15. in 16. feb. v okviru evropske platforme »Future Architecture« s podporo Ustvarjalne Evrope organizira mednarodno konferenco z naslovom »Ustvarjalna izmenjava«. Program vključuje javne dogodke s predavanji, govori, intervjuji, večerjami, predstavitvami in zabavami v različnih formatih za srečanja ter interakcije med kulturniki, obetavnimi ustvarjalci in občinstvom.

Evropski filmski forum v Berlinu o prihodnosti podprograma MEDIA

CED, 9. februar ― V ponedeljek, 19. februarja 2018, bo v Berlinu potekal prvi letošnji Evropski filmski forum podprograma MEDIA Ustvarjalne Evrope. Tako kot vsako leto se bodo dogodka udeležili priznani filmski ustvarjalci in strokovnjaki, razpravljali pa bodo o prihodnosti podprograma MEDIA, povezovanju z državljani in implementaciji inovativnih tehnoloških rešitev v AV industriji. Na festivalu bo prikazanih 18 filmov, nastalih s podporo podprograma MEDIA, od tega jih 6 tekmuje za zlatega medveda.

O prihodnosti kulturne dediščine v EU

CED, 30. januar ― V sklopu programa Obzorje 2020 Evropska komisija v Bruslju, 20. mar. 2018, organizira konferenco na temo inovacij in kulturne dediščine – »Innovation and Cultural Heritage«. Konferenca, ki jo boste lahko prek spleta spremljali v živo, je del programa ELKD 2018 in bo prispevala k javni razpravi o ciljih evropske raziskovalne in inovacijske politike za kulturno dediščino po letu 2020.

Razpis JSKD: dodatna znanja za mlade

CED, 30. januar ― Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je objavil javni razpis za izbor operacije »Pridobivanje dodatnih znanj za mlade na področju kulturnih dejavnosti v okviru JSKD (JR ESS PDZM 2016–2020)«. Sredstva so namenjena za subvencije delodajalcem (rok: 16. mar. 2018) in za vključitev mladih v posamezne izobraževalne module za delo v kulturi (rok: 2. mar. 2018).
še novic