Začenja se teden drugačnih sprehodov Jane’s Walk!

Inštitut za politike prostora, 1. maj ― Tudi sprehodi Jane’s Walk, poimenovani po legendarni ameriški urbani aktivistki in teoretičarki Jane Jacobs, so letos drugačni. V mnogih mestih po vsem svetu bi se morali ta konec tedna odvijati sprehodi, ki spodbujajo aktivno vključevanje prebivalcev v urejanje bivalnega okolja. A na poziv koordinatorske organizacije iz Kanade bodo tokratni sprehodi povsod zgolj virtualni, pospremil pa... The post Začenja se teden drugačnih sprehodov Jane’s Walk! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Hoji prijazno zdravo mesto bomo načrtovali z občino Črna na Koroškem!

Inštitut za politike prostora, 29. april ― Na vabilo programa Aktivno v šolo in zdravo mesto, se je kljub epidemiji, uspelo pravočasno odzvati sedem občin. Po skrbnem pregledu prejetih vlog je delovna skupina programa sklenila, da je najprimernejša kandidatka za letošnjo prvo izvedbo načrtovanega programa občina Črna na Koroškem. Črna se na več načinov že aktivno spopada z zdravstvenim stanjem svojega prebivalstva... The post Hoji prijazno zdravo mesto bomo načrtovali z občino Črna na Koroškem! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Odzivi URBACT mest in drugih slovenskih občin na COVID-19

Inštitut za politike prostora, 23. april ― Čas epidemije je lokalne skupnosti postavil pred celo vrsto novih izzivov. Občine so tiste, ki imajo s svojimi prebivalci najbolj neposreden stik, in ki se na njihove stiske in nove potrebe po svojih najboljših močeh tudi prve odzivajo. Od razglasitve epidemije dalje na IPoP – Inštitutu za politike prostora ugotavljamo, da se mnoge občine na... The post Odzivi URBACT mest in drugih slovenskih občin na COVID-19 appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Pogovoriti se moramo o stanovanjih

Inštitut za politike prostora, 17. april ― V času epidemije moramo oblikovati tudi ukrepe, s katerimi bomo zaščitili najemnike stanovanj. Delu najemnikov se bodo dohodki zaradi ukrepov za blaženje epidemije bistveno zmanjšali in če jih ne bomo zaščitili, jim grozi deložacija. Po epidemiji pa je treba pripraviti in izvajati stanovanjsko politiko, ki bo ublažila šoke naslednjih kriz. Stanovanje je ena izmed najosnovnejših... The post Pogovoriti se moramo o stanovanjih appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Poziv občinam – v času pandemije namenite več prostora za hojo in kolesarjenje

Poziv občinam – v času pandemije namenite več prostora za hojo in kolesarjenje

Inštitut za politike prostora, 8. april ― Pandemija COVID-19 in z njo povezani ukrepi so ob vsem drugem bistveno spremenili tudi premikanje. Premikamo se pretežno le na kratke razdalje, bolj ali manj le po nujnih opravkih. Hoja in kolesarjenje sta v teh okoliščinah idealna načina premikanja v naseljih, s katerima si mimogrede zagotovimo tudi vsaj minimalno količino fizične aktivnosti, ki je za ohranjanje... The post Poziv občinam – v času pandemije namenite več prostora za hojo in kolesarjenje appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Načrtujmo hoji prijazna in zdrava mesta!

Inštitut za politike prostora, 7. april ― Sedmi april je Svetovni dan zdravja. Na IPoPu ga že več let praznujemo v duhu našega zavzemanja za hojo in zdrava mesta. Tokrat opozarjamo občine na vabilo za možnost sodelovanja v programa Aktivno v šolo in zdravo mesto. V času epidemije ima praznovanje dneva zdravja poseben prizvok, zdravja se vsi bistveno bolj zavedamo kot običajno. Letos je... The post Načrtujmo hoji prijazna in zdrava mesta! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Javne površine v času epidemije

Inštitut za politike prostora, 6. april ― »Držite se varne razdalje, drugače nam bodo zaprli park!« takole je nekdo pretekli teden pred enim od newyorških parkov opozarjal svoje someščane naj v parku upoštevajo posebne pogoje rabe javnih površin, ki jih je zapovedala mestna oblast v času epidemije COVID-19. Številne prebivalce povsod po svetu to, da bi jim prepovedali rabo javnih površin in... The post Javne površine v času epidemije appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Lokalni odzivi na epidemijo COVID-19 – poziv občinam

Inštitut za politike prostora, 6. april ― Čas epidemije je lokalne skupnosti postavil pred celo vrsto novih izzivov. Občine so tiste, ki imajo s svojimi prebivalci najbolj neposreden stik, in ki se na njihove stiske in nove potrebe po svojih najboljših močeh tudi prve odzivajo. Od razglasitve epidemije dalje na IPoP – Inštitutu za politike prostora ugotavljamo, da se mnoge občine na... The post Lokalni odzivi na epidemijo COVID-19 – poziv občinam appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
V času pandemije pešci in kolesarji potrebujejo več prostora, avtomobili pa manj

V času pandemije pešci in kolesarji potrebujejo več prostora, avtomobili pa manj

Inštitut za politike prostora, 2. april ― V zadnjih tednih smo lahko opazili velike spremembe v prometu – avtomobilov in kolesarjev je na cestah bistveno manj, javnega prevoza sploh ni več, pešci pa se držijo nekaj metrov narazen. Naše ceste pa ostajajo enake. Avtomobili so po novem deležni razkošja skoraj praznih cest, medtem ko se pešci in kolesarji bolj ali manj uspešno... The post V času pandemije pešci in kolesarji potrebujejo več prostora, avtomobili pa manj appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Skupnostna pomoč v času virusa

Inštitut za politike prostora, 19. marec ― Kako si skupnosti, soseske, ulice in kraji pomagajo med seboj v času epidemije? V težkih situacijah, kot je epidemija koronavirusa, je skupnostna in sosedska pomoč lahko ključna. Rešuje lahko življenja.  Pred dobrimi dvajsetimi leti je vročinski val močno prizadel ameriški Chicago. Bilo je veliko smrtnih žrtev, ampak veliko več v tistih soseskah, v katerih so... The post Skupnostna pomoč v času virusa appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
V času samoizolacije pomagajte sosedom

V času samoizolacije pomagajte sosedom

Inštitut za politike prostora, 15. marec ― V vašem bloku lahko v času, ko je potrebno omejiti stike med ljudmi, vseeno organizirate sosedsko pomoč. Preprost način je, da stanovalec, ki gre v trgovino ali lekarno, prinese živila in potrebščine tudi za tistega, ki ne more ven, ker bi bil obisk trgovine zanj ali zanjo preveč tvegan (starejši, kronični bolniki). Kdor potrebuje pomoč,... The post V času samoizolacije pomagajte sosedom appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Pisarna IPoP se začasno zapira

Inštitut za politike prostora, 12. marec ― Delo IPoP bo do nadaljnjega potekalo na daljavo. S tem želimo prispevati k prizadevanjem za zajezitev širjenja epidemije koronavirusa. Seveda bomo kot običajno na razpolago prek e-pošte. Zahvaljujemo se za razumevanje. Delo na daljavo je v komunikacijski družbi precej običajna stvar in verjamemo, da je tudi naše vsakdanje delo mogoče ustrezno prilagoditi. Večino javnih dogodkov... The post Pisarna IPoP se začasno zapira appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Načrtujmo skupaj zdravo mesto – vabilo za občine!

Inštitut za politike prostora, 10. marec ― Program Aktivno v šolo in zdravo mesto, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, vabi k sodelovanju občino, ki bi želela tekom letošnjega leta izdelati lokalni načrt hodljivosti in postaviti hojo v središče svojih prizadevanj za javno zdravje in kakovost bivanja. Izvajalca programa IPoP – Inštitut za politike prostora in CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp iščeta občino, ki... The post Načrtujmo skupaj zdravo mesto – vabilo za občine! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Ljubljana bo spet podprla prebivalce, ki želijo izboljšati svojo okolico

Ljubljana bo spet podprla prebivalce, ki želijo izboljšati svojo okolico

Inštitut za politike prostora, 10. marec ― Do 30. marca lahko prebivalke in prebivalci Ljubljane razmislijo, kaj želijo spremeniti v svoji okolici, da bi bila bolj prijetna in urejena po njihovi meri. Za dobro idejo lahko dobijo do 800 € za nakup materiala in strokovno pomoč pri izvedbi. Prebivalci v svoji okolici pogosto opazijo majhne stvari, ki bi jih želeli izboljšati in... The post Ljubljana bo spet podprla prebivalce, ki želijo izboljšati svojo okolico appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Mreža Stanovanja za vse ima novo spletno stran

Inštitut za politike prostora, 4. marec ― Vabimo vas, da obiščete novo spletno mesto Mreže Stanovanja za vse.  Mreža Stanovanja za vse povezuje pet nevladnih organizacij. Naša namera je spodbuditi sistemsko ureditev stanovanjskega področja v Sloveniji; raziskali bomo obstoječe stanje in razvijali primerne alternativne modele stanovanjske preskrbe, obenem bomo s povezovanjem ključnih akterjev, zagovorništvom in komuniciranjem stanovanjsko vprašanje postavili v središče javne... The post Mreža Stanovanja za vse ima novo spletno stran appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
še novic