Odprtje razstave Celjski 87. pehotni polk

Kamra.si, 19. februar ― Ob 100-letnici konca 1. svetovne vojne vas vljudno vabimo na odprtje razstave Celjski 87. pehotni polk v četrtek, 22. februarja 2018, ob 18. uri v Galeriji Mozirje. O razstavi in zgodovinskih dogodkih ob koncu 1. svetovne vojne bo spregovoril Srečko Maček iz Osrednje knjižnice Celje, ki je skupaj z Janjo Jedlovčnik soavtor razstave. V kulturnem programu bo nastopil Moški pevski zbor Kulturnega društva Mozirje pod vodstvom Antona Petka. Razstava bo na ogled do 15. marca 2018.

Ilustracija kot podoba preteklosti

Kamra.si, 15. februar ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož in Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) vabita na odprtje razstave Ilustracija kot podoba preteklosti, ki bo v četrtek, 22. februarja 2018, ob 18. uri v Miheličevi galeriji na Ptuju. Ilustracija ima v slovenskem prostoru dolgo in bogato tradicijo, po likovni in izpovedni dovršenosti  pa jo moramo danes velikokrat upoštevati in vrednotiti kot samostojne umetniške stvaritve slikarjev in slikark, ki jim ilustriranje predstavlja ustvarjalni izziv, kako besedilo interpretirati v naslikani podobi. Ob tem nas vedno znova preseneti in navduši njihova vrhunska likovna izraznost, lucidna avtorska izpovednost in sublimno občutenje besedila. Tako smo letos prvo razstavo, ki smo jo v jubilejnem muzejskem letu pripravili v Miheličevi galeriji, posvetili slovenski ilustraciji in v sodelovanju s Sekcijo ilustratorjev Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov iz Ljubljane pripravili pregledno predstavitev slovenskih umetnikov in umetnic ter njihovih ilustracij, ki so posvečene zgodovinskim podobam preteklosti, a kot navdih in izziv v sodobnem času.(Stanka Gačnik) Razstavo in umetnike ilustratorje bodo predstavili Aleš Sedmak, predsednik ZDSLU, ddr. Damir Globočnik iz Gorenjskega muzeja Kranj in Stanka Gačnik iz Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož.  Razstava bo na ogled do 1. aprila 2018. Vabljeni!    

Ciril Horjak: Risbe V soboto

Kamra.si, 15. februar ― Na predvečer slovenskega kulturnega praznika smo v Koroški osrednji knjižnici v sodelovanju s Sinagogo Maribor, centrom judovske kulturne dediščine, odprli gostujočo razstavo ilustracij in karikatur Cirila Horjaka z naslovom 'Risbe V soboto'. Na tokratni pregledni razstavi si lahko ogledate izbor njegovih portretnih karikatur in naslovnic, ki že vrsto let krasijo Večerovo sobotno prilogo.

Zasedanja s knjigami z Andrejem Brvarjem

Kamra.si, 14. februar ― Univerzitetna knjižnica Maribor vse ljubiteljice in ljubitelje poezije prisrčno vabi na pogovor o knjigi Transverzala Andreja Brvarja. Srečali se bomo v petek, 16. 2. 2018, ob 17. uri v Glazerjevi dvorani knjižnice. O pesniškem ustvarjanju in številnih (mariborskih) anekdotah enega najprepoznavnejših mariborskih ustvarjalcev se bo z Andrejem Brvarjem pogovarjal glavni urednik založbe Beletrina Mitja Čander. Pogovoru bo sledilo sproščeno druženje. Veselimo se srečanja z vami!

Literarni večer s Tadejem Golobom

Kamra.si, 14. februar ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vabi na literarni večer s pisateljem, novinarjem in alpinistom Tadejem Golobom, ki bo v četrtek, 22. februarja 2018, ob 19. uri v razstavišču knjižnice.  Pogovor s pisateljem o knjižni uspešnici Jezero (2016), odlični kriminalki, s katero je navdušil kritike in bralce, bo vodila Jedrt Jež Furlan iz Založbe Goga. Vljudno vabljeni!

Takšni smo kot naše branje s Tonetom Kregarjem

Kamra.si, 9. februar ― Cikel pogovorov Takšni smo kot naše branje, kjer ustvarjalce predstavljamo kot bralce, letos pričenjamo z dr. Tonetom Kregarjem, zgodovinarjem, direktorjem Muzeja novejše zgodovine Celje ter pevcem rokerske skupine MI2. Z njim se bo pogovarjala Danaja Lorenčič, in sicer o knjigah Stregel sem angleškemu kralju Bohumila Hrabala, Biljard v Dobrayu Dušana Šarotarja, Vlažne duše Mohorja Hudeja, Moj boj Karla Oveja Knausgaarda, Jutri v bitki misli name Javiera Maríasa ter o Jergovićevih Zgodovinski čitanki in Dvorcih iz orehovine. Pogovor bo v Salonu uporabnih umetnosti v torek, 13. februarja 2018, ob 18. uri.  Prisrčno vabljeni!

Trubar in njegovi

Kamra.si, 9. februar ― KS Teharje vabi v počastitev slovenskega kulturnega praznika in 510-letnice rojstva Primoža Trubarja (1508-1586) na slovesnost, ki bo v nedeljo, 11. 2. 2018, ob 18. uri v Dvorani KS Teharje.  Sodelujeta:  LJUBITELJSKO GLEDALIŠČE TEHARJE VOKALNA SKUPINA GRMADA  
še novic