Noč knjige 2018 v Goriški knjižnici

Kamra.si, 21. april ― V Goriški knjižnici Franceta Bevka Nova Gorica se pridružujemo vseslovenskemu dogodku Noč knjige. Vabimo na kar štiri dogodke: začnemo s predstavo in delavnico za otroke Tricikel tiska zgodbe, sledil bo pogovor z Mojco Širok in predstavitvijo njenega romana Pogodba, s čimer začenjamo tudi dvanajsto sezono akcije Primorci beremo, nadaljevali bomo s smehom v družbi impro skupine Dženny in zaključili z glasbo dua Nike in Janija. Vabljeni v knjižnico Novo Gorico v ponedeljek, 23. aprila 2018.

K samorastnikom po navdih

Kamra.si, 20. april ― Vabljeni k ogledu razstave črno-belih ilustracij, ki so pod mentorstvom ilustratorja Petra Škerla nastale v sklopu delavnice K samorastnikom po navdih junija 2017 v okviru praznovanja 50. Mednarodnega tabora likovnih samorastnikov Trebnje. Razstavljajo: Zdravko Červ, Nataša Franko, Tomaž Kocuvan, Nina Mrđenović, Marija Prah in Tanja Smerke Mišmaš.

Zlati časi družabnosti: začetek 7. cikla Ljubljane v gibljivih slikah

Kamra.si, 20. april ― V Slovanski knjižnici že sedmo leto zapored pripravljamo cikel domoznanskih večerov Ljubljana v gibljivih slikah.  Letošnji cikel smo posvetili temi družabnega življenja nekdanje Ljubljane in njenih prebivalcev. Družabno življenje so nekdaj spremljale številne šege in navade oziroma natančna pravila ravnanja, zato je bilo tudi sestavina družbenega ugleda. Vabimo vas na prvi večer, ki bo na sporedu v torek, 24. 4. 2018, ob 19. uri v kletni dvorani Slovanske knjižnice na Einspielerjevi 1 za Bežigradom. Najprej si bomo ogledali dokumentarni film Ljubljana 1909, ki je najstarejši filmski posnetek mesta Ljubljane. Sledilo bo predavanje Damjana J. Ovsca, etnologa, kulturnega in umetnostnega zgodovinarja ter publicista, ki bo orisal družabno življenje v Ljubljani od začetka 20. stoletja do druge svetovne vojne.   Za sodelovanje pri pripravi večerov se zahvaljujemo predavateljem, Slovenskemu filmskemu arhivu pri Arhivu RS ter TV arhivu in dokumentaciji RTV Slovenije.

Malči Božič: S peresom skozi življenje

Kamra.si, 20. april ― Amalija Božič je upokojena učiteljica, ki deluje v Literarni sekciji Društva upokojencev Novo mesto. Je tudi članica Društva pesnikov slovenske glasbe, v katerem je aktivna od njegove ustanovitve leta 1996. V knjigi S peresom skozi življenje, ki je izšla leta 2017 v Založbi Snovanja, so zbrane njene pesmi, uglasbene pesmi in kratka proza.

Literatura pobratenih mest: Maribor - Marburg

Kamra.si, 19. april ― Po letih zatišja v sodelovanju z MKC Maribor in v sklopu 21. festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru obujamo kulturno-umetniške vezi med Mariborom in Marburgom na Lani, nemškim univerzitetnim mestom v zvezni deželi Hessen. V goste prihajajo trije uveljavljeni literati, ki bodo z branjem predstavili svoje leposlovno ustvarjanje. Ludwigu Leggeju, predsedniku literarnega združenja Neue Literarische Gesellschaft, Horstu Schweblu, profesorju in pisatelju, ter Karl-Heinzu Symonu, pisatelju in založniku, se bo pridružila domača pesniška zasedba v postavi Andrej Brvar, Kristina Kočan in Aleš Šteger. Dogodek bo povezovala Urška P. Černe.Lepo vabljeni v Salon uporabnih umetnosti v nedeljo, 22. aprila 2018, ob 18.00!  

Otvoritev ormoškega grajskega kina

Kamra.si, 18. april ― Zgodovinski arhiv na Ptuju, Pokrajinski muzej Ptu-Ormož, CID Ptuj in Mestni kino Ptuj vabijo na otvoritev ormoškega grajskega kina, ki bo v torek, 24. aprila 2018, ob 18. uri v ormoškem gradu. V sodelovanju z gospodom Jožetom Haložanom so v gradu uredili stari kino, ki jo opremljen z delujočima kinoprojektorjema iz leta 1954. Enega izmed njiju poganja oglje, kar je edinstven primer v Sloveniji. Odprtje bo združeno z otvoritvijo dela razstave Kino je vedno dobra ideja ter ogledom filma na traku Svet na Kajžarju. Vljudno vabljeni!

Temna snov literature - veliko večerno branje

Kamra.si, 18. april ― Otvoritveni literarni dogodek festivala 21. Dnevi knjige v Mariboru bo posvečen prozi izbranih slovenskih književnic in književnikov, ki v svojih delih izkazujejo občutljivost in pogum, da zaznajo in se soočajo s temno snovjo, ki jo sevajo sence preteklosti, tuje in neznano ali vse večja odtujenost in nezmožnost bližine v sodobnem času. Literarni gosti, ki nas bodo s svojimi proznimi deli popeljali po temni snovi svoje literature, so Gabriela Babnik, Tadej Golob, Stanka Hrastelj in Vinko Möderndorfer. Dogodek bo povezovala Zora A. Jurič. Prisrčno vabljeni v Salon uporabnih umetnosti v petek, 20. aprila 2018, ob 19. uri!

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic v ptujski knjižnici

Kamra.si, 18. april ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vas v torek, 24. aprila 2018, vabi na več dogodkov, s katerimi bomo počastili svetovni dan knjige in avtorskih pravic. - Ob 11. uri, pred Študijskim oddelkom: otvoritev razstave restavriranih knjižnih dragocenosti. Razstavo Hraniti in ohraniti je pripravila Mira Petrovič, ki bo spregovorila ohranjanju in pomenu kulturne dediščine. Razstavo bo odprl predstavnik Mestne občine Ptuj. Samo ta dan bo na ogled restavrirana inkunabula iz leta 1497. - Med 9. in 16. uro v pritličju knjižnice: knjižni sejem, na katerem bodo knjigarne in založniki ponujali knjige po ugodnih cenah. - Ob 19. uri v razstavišču knjižnice:  literarni večer z  bibliotekarjem in pisateljem Francetom Planteuom, profesorjem slovenskega in ruskega jezika, z Vidma pri Ptuju. France Planteu (1937) piše že od mladih let. Svoje prve literarne prispevke je začel objavljati v Mladih potih, kasneje nekatere tudi v Dialogih. V reviji Oznanjenje je v letih 2000–2003 objavil mladinsko povest Katedrala na Orehovi gori. Založba Rotis je leta 2006 izdala njegov roman Obsojeni na preteklost, Celjska Mohorjeva družba pa leta 2015 Kukavice. Več o svojem življenju, ustvarjanju in zanimanjih bo razkril v pogovoru z Darjo Plajnšek.V glasbenem programu se bo na violončelu predstavil Vid Galun iz Zasebne glasbene šole v samostanu sv. Petra in Pavla Ptuj in pod mentorstvom Zsofi Klacsmann. Vljudno vabljeni!

Projekt Little Free Library tudi na Ptuju

Kamra.si, 17. april ― Soroptimist klub Ptuj vas v nedeljo, 22. aprila 2018,  ob 10. uri vabi v Ljudski vrt na Ptuju, na zaključek projekta Little Free Library. Little Free Library je gibanje, katerega namen je širjenje bralne kulture. Gre za mednarodno zvezo izmenjevalnic knjig, kjer lahko posamezniki odložijo knjigo, ki je več ne potrebujejo ali vzamejo tisto, ki bi jo radi prebrali. Izmenjevalnica knjig je bolj ali manj dodelan zabojnik ali hiška, lahko zgolj v velikosti poštnega nabiralnika, ki stoji na javnem mestu in je zavarovan pred vremenskimi pojavi. Take hiške za izmenjavo knjig so postavljene že v 70-ih državah sveta. Vsaka ima svojo identifikacijsko številko in je zabeležena na svetovnem zemljevidu izmenjevalnic knjig. Na Ptuju so se projekta Little Free Library lotile članice kluba Soroptimist - v mestu so postavile 5 hišk za izmenjavo knjig. V vsaki izmed njih biva knjižni junak, ki vabi k branju. S projektom bodo nadaljevale v Majšperku - v maju bodo tam postavile 4 nove izmenjevalnice knjig. Knjige za projekt je prispevala tudi Knjižnica Ivana Potrča Ptuj. Vabljeni, veselimo se srečanja z vami!    

Pogovor o(b) filmu Bomži - cestni otroci v Makejevki

Kamra.si, 17. april ― Rotaract klub Ptuj in Mestni kino Ptuj vabita na družbeno-kulturni večer »Pogovor o(b) filmu« Bomži – cestni otroci v Makejevki, ki bo 19. 4. 2018 ob 19.00 uri  v Mestnem kinu Ptuj. Film, ki govori o življenju cestnih otrok v mestu Makejevka na jugovzhodu Ukrajine, je produkt desetletnega raziskovanja dr. Andreja Natererja, profesorja zaposlenega na Filozofski fakulteti v Mariboru. Po ogledu filma, ki odpira veliko vprašanj, bo sledil pogovor z avtorjem. Dogodek bo imel tudi dobrodelno noto. Ves izkupiček od nakupa vstopnic bo namenjen fantu iz Ptuja, ki že od zgodnjega otroštva boleha za cistično fibrozo. Z zbranimi sredstvi želijo njemu in njegovi družini pomagati pri vsakodnevnem boju z boleznijo. Vstopnice bodo na voljo v zameno za dobrodelni prispevek. Število vstopnic je omejeno, zato pohitite z rezervacijo.Rezervacije sprejemajo na naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. document.getElementById('cloak014d6e5b335279c045358b0f97beb5ad').innerHTML = ''; var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy014d6e5b335279c045358b0f97beb5ad = 'rotaract.ptuj' + '@'; addy014d6e5b335279c045358b0f97beb5ad = addy014d6e5b335279c045358b0f97beb5ad + 'gmail' + '.' + 'com'; var addy_text014d6e5b335279c045358b0f97beb5ad = 'rotaract.ptuj' + '@' + 'gmail' + '.' + 'com';document.getElementById('cloak014d6e5b335279c045358b0f97beb5ad').innerHTML += ''+addy_text014d6e5b335279c045358b0f97beb5ad+''; in telefonskih številkah članov Rotaract kluba Ptuj: Matic 041 841 557,  Nastja 051 268 102,  Tjaša 041 678 298.

Razstava Prisotnosti

Kamra.si, 17. april ― Kulturno izobraževalno društvo Kibla in Akademija za likovno umetnost in oblikovanje iz Ljubljane vabita na otvoritev skupinske razstave z naslovom Prisotnosti, ki bo v petek, 20. aprila 2018, ob 19. uri v razstavišču Kibla portal na Valvasorjevi ul. 40 v Mariboru. Razstavljali bodo Metka Kraševec in izbrani umetniki, ki so študirali pod njenim mentorstvom na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALOU) v Ljubljani.  Akademska slikarka Metka Krašovec je ena najbolj cenjenih in ustvarjalnih slikark ter prejemnica Prešernove nagrade za življenjsko delo (2017). Kot mentorica in profesorica se je posvečala generacijam študentov in skozi slikarski medij raziskovala misterij življenjskih resnic in vrednot. Razstava bo na ogled do 30. junija 2016. Kuratorja razstave: Arne Brejc in Nina Jeza. V petek, 1. junija 2018, ob 18. uri bodo pripravili še pogovor z razstavljalci in aktualno generacijo študirajočih na ALOU v Ljubljani.
še novic