Ptuj - najlepši

Kamra.si, 30. avgust 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi na odprtje razstave intarzij Voja Veličkovića in fotografij Borisa Fariča PTUJ – NAJLEPŠI, ki bo v petek, 6. septembra 2019, ob 18. uri v Salonu umetnosti na Ptuju (Prešernova ul. 1). Na otvoritveni slovesnosti bodo nastopili učenci in profesorji Glasbene šole Karol Pahor Ptuj. Razstava bo na ogled do 6. oktobra 2019.  

150. obletnica osmega tabora v Ormožu

Kamra.si, 30. avgust 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož in Občina Ormož vabita na SLAVNOSTNO AKADEMIJO OB 150. OBLETNICI OSMEGA TABORA V ORMOŽU (1869–2019), ki bo v soboto, 7. septembra 2019, ob 17. uri pred ormoškim gradom. 8. avgusta 1869 je peščici narodnozavednih ormoških Slovencev uspelo organizirati tabor, na katerem so se odločno izrekli za ideje Zedinjene Slovenije. Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, častni pokrovitelj slovesnosti. Po slovesnosti prijazno vabljeni na prijetno druženje pred Grajsko pristavo Ormož. V primeru slabega vremena bo prireditev potekala v Domu kulture Ormož.

Soboški grad in Szapáryji

Kamra.si, 13. avgust 2019 ― Pomurski muzej Murska Sobota vabi v sredo, 14. avgusta 2019, ob 19. uri na predavanje višje kustodinje Tamare Andrejek z naslovom Soboški grad in Szapáryji. Predavanje je del programa obeležitve 100. obletnice priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Muzejski vikend - XII. Rimske igre

Kamra.si, 12. avgust 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi otroke in starše na avgustovski Muzejski vikend (muzejsko delavnico za družine). Potekal bo v otroškem taboru na XII. Rimskih igrah, ki jih med 15. in 18. avgustom pripravlja Poetovio LXIX – Društvo za rimsko zgodovino in kulturo Ptuj. Na muzejski delavnici si boste ogledali rimsko oljenko in čašo ter v roke vzeli skoraj dva tisoč let stare kose rimske lončenine. Seznanili se boste s tem, kako so ljudje živeli v antičnem Ptuju: kaj so jedli, kako so bili oblečeni, kako so pisali … Oblekli se boste v opravo rimskega legionarja ali si nadeli rimsko togo, nato pa izdelali papirnati lovorov venec za zmagovalce. Z vencem iz lovora so Rimljani ovenčali generala, ki je zmagal v odločilni bitki! Muzejska delavnica za družine bo potekala v Rimskem kampu v Štukih in sicer:v petek med 11. in 18. uro,v soboto med 14. in 18. uro,v nedeljo med 11. in 17. uro. Vabljeni!

Dnevi poezije in vina

Kamra.si, 12. avgust 2019 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 22. avgusta 2019, ob 19. uri vabi na Dneve poezije in vina. Pesniška gosta bosta:- Goran Čolakhodžić (HRV),- Jan Wagner (DEU). Pesniško branje bo vodila Katja Šifkovič. Vabljeni!

Četrtkovi zeleni popoldnevi: Maja Botolin Vaupotič - o vsestranski uporabnosti murv in svilogojstvu pri nas

Kamra.si, 12. avgust 2019 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 22. avgusta 2019, ob 17. uri vabi na predavanje Maje Botolin Vaupotič o vsestranski uporabnosti murv in svilogojstvu pri nas. Bela murva je že več stoletij značilno drevo nekdanjih svilogojskih območij v Evropi,  saj so liste uporabljali za hrano sviloprejkam.  Kljub večstoletni tradiciji svilogojstva so v prvi polovici 20.  stoletja na Slovenskem začeli opuščati nasade murv in gojenje sviloprejk zaradi uvajanja umetnih tekstilnih vlaken.  V Sloveniji in sosednjih državah so se ohranile številne večstoletne murve,  ki predstavljajo izjemno naravno dediščino in živo kulturno dediščino svilogojstva.  Poznavanje porekla,  prvotne rabe in vsestranske uporabnosti murv dandanes zamira. Vabljeni!

Od puščave do mize

Kamra.si, 9. avgust 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, Teološka fakulteta UL, Enota v Mariboru in Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor vas vljudno vabijo na odprtje razstave Od puščave do mize. Biblična arheološka zbirka predmetov Teološke knjižnice Maribor je edinstvena zbirka v Sloveniji. V zbirki prevladujejo lončenina in predmeti, povezani z vsakdanjim življenjem in prehranjevanjem, zato se z razstavo izbranih predmetov iz te zbirke podajamo na sprehod »od puščave do mize«: puščava v naslovu predstavlja nomadski način življenja (prehranjevanja) Izraelcev, miza pa način življenja v civilizaciji (stalni naselitvi). Razstavo bomo odprli v sredo, 14. avgusta 2019, ob 18. uri v Dominikanskem samostanu na Muzejskem trgu 1 v Ptuju. Zbirko in medinstitucionalno razstavo bodo predstavili avtor razstave in sodelujoči. Razstava bo odprta do 30. septembra. Vljudno vabljeni! V sklopu projekta Navis, v organizaciji Zavoda STIK in Društva Poetovio 69, bomo ob 16. uri splovili rimski deblak po reki Dravi.

8. avgust, svetovni dan mačk

Kamra.si, 8. avgust 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. avgust, svetovni dan mačk Svetovni dan mačk so prvič zaznamovali 8. avgusta leta 2002, ko ga je oživila dobrodelna organizacija Mednarodni sklad za zaščito živali (Ifaw). Pri Ifawu so želeli s svetovnim dnevom ozaveščati o življenju, potrebah in zdravju domačih mačk, ki jih znanstveno imenujemo Felis catus. Več ...

Četrtkovi zeleni popoldnevi: Vsakdanja uporaba eteričnih olj

Kamra.si, 2. avgust 2019 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 8. avgusta 2019, ob 17. uri vabi na predavanje Nuše Topolovec Vsakdanja uporaba eteričnih olj. Na predavanju boste izvedeli kaj so eterična olja, spoznali njihovo varno uporabo v vsakdanjem življenju, vpliv eteričnih olj na naše počutje in zdravje. Uporaba eteričnih olj pripomore k bolj zdravemu in čistejšemu okolju ter olajša premagovanje telesnih in čustvenih tegob. Eterična olja so uporabljali že Egipčani, ki so dišeče mešanice istočasno uporabljali za parfum in zdravilne pripravke. Vabljeni!

Četrtkovi zeleni popoldnevi: Dominik Bombek - Biotska raznovrstnost

Kamra.si, 2. avgust 2019 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 1. avgusta 2019, ob 17. uri vabi na predavanje Dominika Bombeka o biotski raznovrstnosti. V predavanju bo govora o upadanju biotske raznovrstnosti kot posledici človekovega malomarnega ravnanja z naravo. Seznanili se bomo s svetovnim ekološkim problemom, ki ga čutimo in opazimo tudi pri nas ter poskušali odgovoriti na vprašanje, ali so naravni rezervati v mikrookolju dobra rešitev ekološkega problema. Vabljeni!
še novic