3. novembra 1995 je umrl Bojan Adamič, slovenski skladatelj, dirigent in aranžer

Kamra.si, 3. november 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...3. novembra 1995 je v Ljubljani umrl Bojan Adamič, slovenski skladatelj, dirigent in aranžer. Rodil se je 9. avgusta 1912 v Ribnici. Bojan Adamič je bil vsestranski glasbeni ustvarjalec, znano je njegovo delo na področju zabavne in filmske glasbe, manj pa je znano njegovo ustvarjanje na področju fotografije. Bojan Adamič je obiskoval OŠ v Ribnici in OŠ Ledina v Ljubljani ter gimnazijo Poljane, kjer je maturiral leta 1931. S 13 leti se je vpisal na Državni konzervatorij za klavir (srednja glasbena šola) in končal orgle pri prof. Premrlu, trobento pri prof. Karasu in deloma kompozicijo pri prof. Ostercu. Diplomiral iz klavirja pri prof. Ravniku leta 1941 na Glasbeni akademiji v Ljubljani, ko je za diplomski izpit igral Lisztov prvi klavirski koncert. Na Pravni fakulteti je opravil prvi državni izpit in absolutorij.

2. novembra 1963 se je v Postojni rodil Borut Pahor, slovenski politik

Kamra.si, 2. november 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...2. novembra 1963 se je v Postojni rodil Borut Pahor,  slovenski politik, predsednik Republike Slovenije in nekdanji predsednik vlade Republike Slovenije Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani politolog smeri mednarodne dejavnosti. Za svojo diplomsko delo je na tedanji Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani leta 1987 prejel Prešernovo in Zoretovo nagrado. Svojo poklicno pot je začel leta 1990 kot delegat tedanje Skupščine Republike Slovenije, ko je tudi predsedoval odboru za mladinska vprašanja ter odboru za mednarodne zadeve.Leta 1992 je bil izvoljen za poslanca Državnega zbora ter bil v mandatu 1992-1996 član komisije za evropske zadeve, komisije za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb in odbora za obrambo, vodil pa je tudi slovensko delegacijo v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope.Leta 1993 je postal podpredsednik Združene liste socialnih demokratov (ZLSD).Za poslanca Državnega zbora je bil izvoljen tudi leta 1996. Do aprila 1997 je bil podpredsednik parlamenta, poleg tega pa član odbora za mednarodne odnose, ustavne komisije, odbora za obrambo, vodja delegacije Državnega zbora v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope ter član Izvršnega odbora Mednarodne parlamentarne organizacije.Marca 1997 je bil na 3. kongresu ZLSD v Ljubljani izvoljen za novega predsednika stranke.

2. novembra 1963 se je v Postojni rodil Borut Pahor, slovenski politik

Kamra.si, 1. november 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...2. novembra 1963 se je v Postojni rodil Borut Pahor,  slovenski politik, predsednik Republike Slovenije in nekdanji predsednik vlade Republike Slovenije Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani politolog smeri mednarodne dejavnosti. Za svojo diplomsko delo je na tedanji Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani leta 1987 prejel Prešernovo in Zoretovo nagrado. Svojo poklicno pot je začel leta 1990 kot delegat tedanje Skupščine Republike Slovenije, ko je tudi predsedoval odboru za mladinska vprašanja ter odboru za mednarodne zadeve.Leta 1992 je bil izvoljen za poslanca Državnega zbora ter bil v mandatu 1992-1996 član komisije za evropske zadeve, komisije za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb in odbora za obrambo, vodil pa je tudi slovensko delegacijo v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope.Leta 1993 je postal podpredsednik Združene liste socialnih demokratov (ZLSD).Za poslanca Državnega zbora je bil izvoljen tudi leta 1996. Do aprila 1997 je bil podpredsednik parlamenta, poleg tega pa član odbora za mednarodne odnose, ustavne komisije, odbora za obrambo, vodja delegacije Državnega zbora v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope ter član Izvršnega odbora Mednarodne parlamentarne organizacije.Marca 1997 je bil na 3. kongresu ZLSD v Ljubljani izvoljen za novega predsednika stranke.

Stanko Čurin - odkritje doprsnega kipa in predstavitev filma o njegovem življenju in delu

Kamra.si, 1. november 2019 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas ob 90. obletnici rojstva našega rojaka, častnega občana in vinskega svetovljana Stanka Čurina, vljudno vabi v petek, 8. novembra 2019, ob 14.30 uri na odkritje doprsnega kipa Stanku Čurinu in na predpremierno predstavitev filma o njegovem življenju in delu (RTV SLO – TV Maribor). Prireditev bo v aleji pred ormoškim gradom in Beli dvorani Grajske pristave Ormož. Vljudno vabljeni!

'Doma sem tam, kjer je sonce'

Kamra.si, 23. oktober 2019 ― Slikarka Mojca Kovač (1949), domačinka z Raven, je svojo sedemdesetletnico praznovala tudi z razstavo svojih del v razstavišču Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah. V kulturnem programu so sodelovali: Marko Havle na klarinetu, sopranistka Vanja Mori ter Korošice, pevke ženskega pevskega zbora Društva upokojencev Ravne na Koroškem.

Mohorski večer: Vodnikovo leto okusov

Kamra.si, 23. oktober 2019 ― CELJSKA MOHORJEVA DRUŽBA in DOM SV. JOŽEF CELJE vabita na MOHORSKI VEČER v četrtek, 24. oktobra 2019, ob 19. uri v Dom sv. Jožefa Celje, Plečnikova ulica 29 Janez Bogataj: Leto okusov z V. V., 12 sodobnih menijev  po Kuharskih bukvah Valentina Vodnika iz leta 1799Leto 2019 – VODNIKOVO LETO200 let od smrti Valentina Vodnika220 let od izida njegovih Kuharskih bukev

Tam med Malo in Véliko goró - Predstavitve knjige

Kamra.si, 21. oktober 2019 ― V oktobru ste vabljeni na štiri predstavitve prve zbirke ljudskega pripovednega izročila Ribniške doline z naslovom TAM MED MALO IN VÉLIKO GORÓ. Knjiga je plod večletnega arhivskega in terenskega raziskovanja bibliotekarja in domoznanca Domna Češarka. Terenska raziskava je bila večidel izvedena na območju Ribniške doline oz. znotraj meja ribniškega gospostva, katerega naslednici sta današnji občini Ribnica in Sodražica. V njej boste med drugim našli pravljice in legende, izvedeli, v katera bajeslovna bitja smo verjeli, kje so zakopani zakladi, kje je strašilo, se nasmejali ob vicih o Ribničanih itn. Knjigo bogati tudi zbirka kratkih folklornih žanrov kot so fraze, kletvice, pregovori, rečenice itn. Osrednji fokus je bil zbrati kronološko najstarejše zgodbe, zato to delo še zdaleč ni zaključeno. Namen knjige je ohranjanje večnega spomina na duhovno kulturo ljudi, ki živijo v Ribniški dolini. Nastala je v okviru EU projekta Knjižnice Miklova hiša Ribnica z naslovom Življenje ustvarja zgodbe, ki ga je finančno podprl LAS PPD. Knjiga bo predstavljena v mesecu oktobru na štirih lokacijah: Uradno bo izšla 21. oktobra na predstavitvi, ki bo potekala v Miklovi dvorani ob 19.00 (Knjižnica Miklova hiša Ribnica). 22. 10. ob 19.00, Rašica, galerija Skedenj(Trubarjeva domačija) 28. 10. ob 18.00, Zamostec, Lesarjev skedenj(gostilna Urška) 29. 10. ob 18.00, Hrib – Loški Potok,Kulturno-turistični centerVljudno vabljeni!

Svetovne operne zvezde na mariborskih odrih

Kamra.si, 21. oktober 2019 ― Univerzitetna knjižnica Maribor vas v torek, 22. oktobra 2019, ob 17. uri vabi v Glazerjevo dvorano na predavanje Marka Koširja Svetovne operne zvezde na mariborskih odrih.  V 100 letih Slovenskega narodnega gledališča Maribor je na njegovem odru in drugih prizoriščih gostovala vrsta uglednih opernih umetnikov, med katerimi je bilo domala trideset pravih opernih zvezd. Predavanje bo osvetlilo njihov pomen in delo, predstavitve nekaterih pa bodo dopolnili še posnetki z njihovih nastopov. Prisrčno vabljeni!

Literatura v mestu – dr. Andrej Blatnik in dr. Tomo Virk

Kamra.si, 21. oktober 2019 ― Na jesenskem pogovornem večeru se nam bosta pridružila dr. Andrej Blatnik, pisatelj, urednik in izredni profesor knjigarstva, ter dr. Tomo Virk, prevajalec, esejist in redni profesor na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo ljubljanske Filozofske fakultete. Kratka zgodba, literarni fenomen 20. stoletja, je po mnenju nekaterih najtežja in najnatančnejša od vseh proznih oblik. Ob kratkih zgodbah Andreja Blatnika, mojstra kratke proze, ki je svojo zadnjo zbirko kratkih zgodb Ugrizi izdal lansko leto, bomo spoznavali glavne značilnosti te prozne oblike. Med drugim nas bo zanimalo, ali ima okolje, v katerem avtor živi, tudi dejanski vpliv na njegovo ustvarjanje in kakšno podobo Ljubljane zrcalijo njegova dela. Pogovorni večer, ki ga pripravljamo v sodelovanju s Knjižnico Bežigrad, bo povezovala Barbara Marinčič. In vsakič, ko prečkaš most, viden ali ne, si prišel naprej, vsakič se odpre nov svet. In zdaj izbiraj. Enega? Dva? Tri? Andrej Blatnik: Tromostovje (zbirka Ugrizi) Literatura v mestu je cikel treh pogovornih večerov z literarno-domoznansko tematiko. 

19. oktobra 1876 se je rodil Janko Šlebinger

Kamra.si, 19. oktober 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...Šlebiger se je rodil na Ledinku pri Zgornji Ščavnici (Sv. Ana na Krembergu) kot deveti otrok malega kmeta Jožefa in Ane rojene Lorenčak. Po študiju slovenščine in nemščine je svojo poklicno pot začel kot profesor, šele kasneje se je kot že uveljavljen bibliograf zaposlil v državni biblioteki (kasneje NUK), katere direktor je bil v letih 1927–1946. vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Janko_%C5%A0lebinger Na Kamri je objavljena digitalna zbirka Ivan Albreht. Ivana Albreht je bil pesnik, pisatelj, publicist, rojen v Hotedršici. V rokopisni zbirki Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani hranijo lepo število pisem Ivana Albrehta. Med drugim tudi korespondenco z Jankom Šlebingerjem. Pisma, ki jih je Albreht pisal Šlebingerju, so bogat vir podatkov o avtorju začasa njegovih študentskih let, ki jih je nato nasilno končala vojna in njene posledice.
še novic