LIFFe: 120 utripov na minuto (120 battements par minute)

Koridor, 17. november ― 120 utripov na minuto je film o pariški sekciji društva ACT-UP, ki se je med prvimi v Evropi borila v vojni proti aidsu. Na prvi pogled se zdi, da so v središču filma prav ACT-UP z akcijami, s katerimi je društvo skušalo opozarjati javnost in politiko, ter (ne)uspešna srečanja društva s farmacevtskimi družbami, ki so […] The post LIFFe: 120 utripov na minuto (120 battements par minute) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Tove Jansson: Muminočka in morje

Koridor, 16. november ― Osma knjiga v seriji o neminljivo priljubljenih in prikupnih Muminih se v naslovu ponovno osredotoča na Muminočka (tako kot Muminočkovi spomini), to pa iz preprostega razloga – on je gibalo družine, ki jih vsakič prepriča, da se nekam premaknejo. Očka pooseblja t. i. wanderlust (ang. želja po potovanju in dogodivščinah), nikoli se ne zadovolji z […] The post Tove Jansson: Muminočka in morje appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Gregor Strniša: Slovenska popevka

Koridor, 14. november ― Po lanskoletnih Ljudožercih SNG Drame Maribor se Gregor Strniša vrača na odre slovenskih institucionalnih gledališč – tokrat v Slovensko mladinsko gledališče, kjer smo si prejšnji teden lahko ogledali gledališki koncert po njegovih besedilih, Slovenska popevka. Nastal je v koprodukciji s Centrom za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič, Draga, ter tako pod režijsko taktirko Matjaža […] The post Gregor Strniša: Slovenska popevka appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Pesem tedna: svet kot je videti iz okna v tretjem nadstropju

Koridor, 14. november ― gledam dekle oblečeno v lahko zeleno jopico, modre kratke hlače in dolge črne nogavice. nosi nekakšno ogrlico in ima majhne prsi, uboga stvarca. opazuje svoje nohte medtem ko njen umazani beli pes ovohava travo v brezciljnih krogih. tudi golob kroži napol mrtev s svojimi majhnimi možgani. jaz pa si zgoraj v spodnjem perilu, s tridnevno […] The post Pesem tedna: svet kot je videti iz okna v tretjem nadstropju appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Dušan Tršar: Retrospektiva (Izbor del 1966–1984)

Koridor, 13. november ― Foto: Tomaž Grdin     Razstava se razteza po treh prehodnih prostorih, v katerih so dela razdeljena po desetletjih. Zraven kipov je razstavljenih tudi nekaj risb in slik. V prvi sobi je razstavljena plastika iz dveh sklopov, ki jih je umetnik ustvaril konec 60-ih let prejšnjega stoletja. Prvi sklop iz leta 1967 sestavljajo iz lesa […] The post Dušan Tršar: Retrospektiva (Izbor del 1966–1984) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Gregor Ambrožič Kekec: Vtisi

Koridor, 12. november ―   Pristop še v mraku, gubanje usnja ob koraku. Piš vetra v iglicah smrek, počasno napredovanje v breg. Škrtanje kamnov pod nogami, trdna, hladna skala pod rokami. Kapljica znoja, ki priteče v kotiček ust, in še čisto za konec – spust.   Pesem je objavljena v sodelovanju z Layerjevo hišo, ki je pripravila natečaj in […] The post Gregor Ambrožič Kekec: Vtisi appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Vzkrik: Zaključni večer delavnic dramskega pisanja

Koridor, 11. november ― V sredo, 8. novembra 2017, se je v Trubarjevi hiši literature odvilo še zadnje dejanje osemmesečnega ustvarjanja nadobudnih dramatikov pod mentorstvom Simone Semenič, ene ključnih sodobnih slovenskih dramatičark in večkratne prejemnice Grumove nagrade. Zaključni večer delavnic dramskega pisanja Vzkrik je tako publiki prvič predstavil sedem odlomkov izvirnih dramskih besedil, ki bodo premierno uprizorjena na drugem […] The post Vzkrik: Zaključni večer delavnic dramskega pisanja appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

52. Festival Borštnikovo srečanje 2017 (20.10-29.10.2017)

Koridor, 9. november ― Prejšnji teden se je zaključil že 52. Festival Borštnikovo srečanje, ki je bil letos zaznamovan z menjavo umetniške vodje ter žalostnimi izgubami nekaterih velikih slovenskih gledališčnikov, med katerimi zagotovo najbolj odmevata smrti Gašperja Tiča in Tomaža Pandurja. Posledično je festival letos spominjal na nekakšen mrtvaški ples, s katerim smo se poklonili njihovim življenjskim dosežkom. Kljub […] The post 52. Festival Borštnikovo srečanje 2017 (20.10-29.10.2017) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
še novic