Kamniško voščilo generalu Maistru

Medobčinski muzej Kamnik, 30. april ― Na stalni razstavi v Maistrovi rojstni hiši, postavljeni ob odprtju hiše leta 2013, je mogoče videti marsikaj zanimivega. Številne fotografije, dokumenti in predmeti pripovedujejo pestro zgodbo o življenju in delu velikega moža, o njegovih pogumnih, pomembnih odločitvah ter različnih talentih. Pravzaprav je v njegovi rojstni hiši na enem mestu zbranega največ gradiva o tem velikem […] The post Kamniško voščilo generalu Maistru appeared first on MM:K.

Obvestilo o odprtju Medobčinskega muzeja Kamnik

Medobčinski muzej Kamnik, 29. april ―  Slovenski muzeji in galerije v maju ponovno odpiramo vrata za obiskovalce. Obveščamo vas, da s 5. majem 2020 tudi Medobčinski muzej Kamnik odpira svoje enote za obiskovalce. Odpiralni čas za obiskovalce je od torka do sobote, od 10. do 18. ure. Prosimo vas, da se pri obisku muzeja držite naslednjih priporočil: da posamezniki, ki kažejo […] The post Obvestilo o odprtju Medobčinskega muzeja Kamnik appeared first on MM:K.

Kipar Jakob Savinšek

Medobčinski muzej Kamnik, 28. april ― Malo kdo ve, da se je v Kamniku rodil tudi slovenski kipar Jakob Savinšek. Izbrano zbirko njegovih del hrani Moderna galerija Ljubljana, nekaj kipov tudi Narodna galerija. Njegova življenjska sopotnica Mila Kačič pa je 14 kipov Jakoba Savinška podarila Medobčinskemu muzeju Kamnik.   Jakob Savinšek, eden izmed vidnih predstavnikov slovenskega kiparstva se je rodil leta […] The post Kipar Jakob Savinšek appeared first on MM:K.

Kamniško območje in španska gripa pred sto leti

Medobčinski muzej Kamnik, 23. april ― Pred dobrimi sto leti smo imeli podobno pandemijo neznane bolezni – t. i. španske gripe, ene najstrašnejših v zgodovini, ki je razsajala v letih 1918 -1919. Bolezen se je razširila iz Kansasa v ZDA v Evropo spomladi 1918. Zaradi vojnih razmer in vojaške cenzure so o gripi poročali le v nevtralni Španiji, po kateri je […] The post Kamniško območje in španska gripa pred sto leti appeared first on MM:K.

Glasovalne skrinjice in koroški plebiscit

Medobčinski muzej Kamnik, 22. april ― Koroški plebiscit je potekal 10. oktobra 1920 in je odločil o državni meji med, v letu 1918 ustanovljeno Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev in Avstrijo po koncu 1. svetovne vojne. Zanimiv dokument, objavljen v zborniku simpozija o koroškem plebiscitu leta 1990 v Slovenj Gradcu pripoveduje, kako je usodni plebiscit na Koroškem odmeval tudi v matični domovini […] The post Glasovalne skrinjice in koroški plebiscit appeared first on MM:K.

Polona Lovšin – ilustracije

Medobčinski muzej Kamnik, 20. april ― V letu 2020 predstavljamo ilustratorko Polono Lovšin (1973) na dveh lokacijah in sicer v domačem Trzinu, kjer bomo avtoričina  dela predstavili na panojski razstavi in v galeriji Pogled v Kamniku, kjer bodo na ogled tudi avtoričine izvirne ilustracije in knjižne izdaje slikanic. Ob tej priložnosti je v pripravi tudi katalog oblikovalca Vladimirja Ristića z besedilom […] The post Polona Lovšin – ilustracije appeared first on MM:K.

100-letnica rojstva akad. prof. dr. Staneta Gabrovca

Medobčinski muzej Kamnik, 18. april ― Na današnji dan, 18. aprila leta 1920 se je na gradu Zaprice rodil Stanislav Gabrovec. Oče Franc je bil iz Palovč pri Kamniku, mama Jožefa, rojena Stanič, pa je bila Primorka iz Anhovega. Imel je starejši sestri Jožefo in Olgo. Živeli so od očetovega zaslužka (bil je železničar), kar ni bilo lahko. Leta 1927 je […] The post 100-letnica rojstva akad. prof. dr. Staneta Gabrovca appeared first on MM:K.

Votivna slika Terezija Beč, 1794

Medobčinski muzej Kamnik, 17. april ― Votivna slika, naslikana na lesu, prikazuje strašno nesrečo mlade deklice Terezije Beč leta 1794. Preprosti slikar je poskušal prikazati padec deklice kot nekakšen filmski kader. V otroški igri je prišlo do nesreče, ko je Terezija stala na skali,  sledimo njenemu padcu s skale nad kapelico in kako je s poškodovano glavo obležala na cesti. Naslikana […] The post Votivna slika Terezija Beč, 1794 appeared first on MM:K.

Lov za kamniškimi zakladi

Medobčinski muzej Kamnik, 17. april ― Igra je zasnovana tako, da se jo da igrati preko spleta ali v naravi – na sprehodu po Kamniku.  Če jo boste igrali za računalnikom, si pomagajte z naslednjimi spletnimi orodji, stranmi in literaturo: https://www.google.si/maps/ https://www.muzej-kamnik-on.net/ Kamniško-komendski biografski leksikon – https://www.leksikon.si/Default.aspx?language=sl-SI&language=sl-SI mag. Zora Torkar, Janja Železnikar, dr. Jure Žalohar, Odsevi kamniških tisočletij. Kamniško območje od […] The post Lov za kamniškimi zakladi appeared first on MM:K.

Kamničan Ivan Vavpotič in prva slovenska znamka

Medobčinski muzej Kamnik, 16. april ― Slovenski realistični slikar Ivan Vavpotič, je svoje umetniško snovanje usmeril tudi k oblikovanju prve slovenske znamke. Verigarji so prve slovenske znamke, za katere je konec leta 1918 skice prispeval prav omenjeni umetnik. Tiskali so jih v Ljubljani in na Dunaju. V letih 1919 in 1920 so bile v redni rabi v Sloveniji, na Hrvaškem, v […] The post Kamničan Ivan Vavpotič in prva slovenska znamka appeared first on MM:K.

Sestavljanka

Medobčinski muzej Kamnik, 15. april ― Nekaj več o kamniški zgodovini boste zagotovo izvedeli, če se boste lotili reševanja sestavljanke iz številk: Sestavljanka – Odsevi, številke The post Sestavljanka appeared first on MM:K.

Gostilna Planinka

Medobčinski muzej Kamnik, 14. april ― Kdo se ne spomni gostilne Planinka v samem centru Kamnika. Pred vojno je bila to, vse od konca 19. stoletja, gostilna Kenda, po vojni pa so gostilno podržavili in nastala je gostilna Planinka, pri kateri je imel odločilno vlogo Nace Pivk. Gostilna je bila poznana po dobri kuhinji /le kdo se ne spomni akvarija s […] The post Gostilna Planinka appeared first on MM:K.

Makaroni in kofe  iz Šmarce

Medobčinski muzej Kamnik, 14. april ― O tovarni testenin Triglav iz Šmarce pri Kamniku Ja, včasih smo bili v Kamniku celo bolj samooskrbni kot dandanes. V Šmarci so izdelovali testenine in celo pražili kavo. Zametki tovarne segajo v čas pred prvo svetovno vojno, ko je Živinorejska zveza iz Šmarce organizirala predelovanje sadja v marmelado in pozneje dodala še proizvodnjo testenin. Po […] The post Makaroni in kofe  iz Šmarce appeared first on MM:K.

Velikonočni pirhi

Medobčinski muzej Kamnik, 10. april ― Pírh ali velikonôčno jájce, je tradicionalna hrana, ki se pripravlja ob veliki noči. Jajce je indoevropski pomladni simbol, podoba novega življenja in rodovitnosti. V krščanstvu velikonočno jajce simbolizira Kristusovo vstajenje, tudi kaplje njegove krvi ali rane, in je šele nekaj stoletij del posvečenih velikonočnih jedi – žegna. Na Slovenskem se je uveljavilo okraševanje jajc konec […] The post Velikonočni pirhi appeared first on MM:K.
še novic