Mobilnost in gorski svet – Jasna in Andrej Pečjak

Mestna knjižnica Ljubljana, 7. avgust ― Mobilnost vse bolj prodira tudi v gorski svet. Hiter življenjski ritem narekuje hitro (včasih) instantno obiskovanje gora. Z vozili želimo čim dlje do podvznožja gora, obenem so nam tuja gorstva dosegljiva s poceni letalskimi vozovnicami. Potovanje z letalom povzroča velik ogljični odtis in s tem neposreden vpliv na segrevanje planeta, ki se še posebej opazi ravno v gorskem svetu in pri taljenju ledenikov. Kaj lahko storimo sami, kako lahko spremenimo obiskovanje gorskega sveta v bolj trajnostno naravnano? So električna vozila trajnostna rešitev ali javni prevoz ali zapiranje dolin za vozila? O tem in o lastnih izkušnjah bosta v pogovoru z Zdenko Mihelič spregovorila zakonca Pečjak – Andrej, pionir elektromobilnosti v Sloveniji, in Jasna, plezalka s presajenimi pljuči – oba pa alpinista, ena od začetnikov tekmovalnega lednega plezanja pri nas, ekologa s srcem in dejanji ter navdušena zagovornika trajnostnih rešitev za naravo in svet. V uvodu nam bosta predstavila tudi večplastnostost problemov in dilem z mobilnostjo v gorskem svetu. Ob Mednarodnem dnevu mobilnosti. Zaradi letošnje epidemije Covid-19 bodo prireditve izpeljane v skladu z navodili NIJZ.  

Koncert Alberta Kerekeša in Dejana Hudoklina

Mestna knjižnica Ljubljana, 15. julij ― Saksofonist Albert Kerekeš se je lansko leto vrnil z Nizozemske, pred tem pa je z mednarodno zasedbo posnel album Principles. Glasbeniku, ki je ustanovil lastno glasbeno šolo, v okviru katere se ima možnost tudi posvetiti izključno emociji ter užitku izvajanja glasbe, je komponiranje odprlo vrata v povsem nov svet. Albert Kerekeš bo nastopil ob spremljavi basista Dejana Hudoklina. Zaradi letošnje epidemije Covid-19 bodo prireditve izpeljane v skladu z navodili NIJZ. Foto: Domogoj Mokrović

Umetna inteligenca: uspehi in etične dileme - dr. Marko Robnik Šikonja PRESTAVLJENO NA 25. NOVEMBER

Mestna knjižnica Ljubljana, 15. julij ― Razlog za trenutno veliko zanimanje za področje umetne inteligence so znanstveno-tehnološki preboji na področju strojnega učenja, ki se imenuje globoko učenje. Predstavili bomo idejo globokega učenja, njegove prednosti pri analizi predvsem slikovnih, zvočnih in besedilnih podatkov, ter nekatere omejitve in etične dileme. Dr. Marko Robnik Šikonja je profesor na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Raziskovalno dela na področjih umetne inteligence, strojnega učenja, podatkovnega rudarjenja, obdelave naravnega jezika in analize omrežij. V okviru strojnega učenja ga še posebej zanimajo globoke nevronske mreže, ocenjevanje atributov, razlaga prediktorjev, ansambelske metode in vektorske vložitve. Je avtor ali soavtor več kot 150 publikacij, tako znanstvenih kot literarnih. Njegovi članki so v mednarodnih publikacijah citirani več kot 4000-krat. V sodelovanju s Svetovnim etosom Slovenija. Zaradi letošnje epidemije Covid-19 bodo prireditve izpeljane v skladu z navodili NIJZ.

Doba velikih migracij na Slovenskem

Mestna knjižnica Ljubljana, 15. julij ― Sredi 19. stoletja se je na Slovenskem začelo obdobje, znano kot doba velikih migracij. Takrat so, tako kot že prej druge dele Evrope, širši srednjeevropski prostor zajela množična migracijska gibanja. Do druge svetovne vojne je ozemlje današnje Slovenije za stalno zapustilo okrog 440.000 prebivalcev. Takemu demografskemu primanjkljaju na ozemlju, ki je takrat štelo 1,5 milijona prebivalcev, so botrovali migracijski procesi različnih intenzivnosti in usmeritev, umeščeni med politična, ekonomska, kulturna in družbena dogajanja. Knjiga predstavi glavne obrise množičnih migracij, ki so ključno zaznamovale zgodovino slovenskega prostora, ter organizacijske in kulturno-umetniške dosežke slovenskih migrantov v novih domovinah. Namen knjige je tudi skozi življenjske zgodbe pokazati, kako so bile selitve vedno sestavni del vsakdanjega življenja v določenem zgodovinskem obdobju, v določenem lokalnem okolju in določeni družinski strategiji preživetja. Ob tem želi razprava istočasno obravnavati izseljevanje in priseljevanje kot skupno doživljanje in izkušnjo posameznega človeka, ki je vedno oboje hkrati, izseljenec in priseljenec. Knjiga je izšla letos pri Založbi ZRC SAZU. Pogovor vodi Ksenija Horvat. Zaradi letošnje epidemije Covid-19 bodo prireditve izpeljane v skladu z navodili NIJZ.

Mesto bere zgodbe iz Avstralije in Oceanije: Nick Cave – Rok Govednik in Tit Podobnik

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. junij ― Na seznamu knjig Mesta bere je tudi roman avstralske glasbene in kulturne ikone Nicka Cavea Smrt Zajčija Murija. Tokrat se ne bomo naslonili na adaptacijo po romanu Nicka Cava, temveč bomo pod drobnogled vzelo njegovo ustvarjanje v filmskem svetu. Za izhodišče pa nam bo dokumentarni film o njem 20.000 dni na zemlji (Iain Forsyth, Jane Pollard, 2014), za katerega je sam tudi pisal scenarij. V sodelovanju z Zavodom za uveljavljanje vizualne kulture VIZO. Vnaprej posnet pogovor se bo premierno predvajal v petek, 19. junija ob 19.00 na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.

Mesto bere ... zgodbe iz Avstralije in Oceanije: Poti – Rok Govednik in Tina Poglajen

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. junij ― Roman Poti: o ženski, ki je sama prepotovala 2700 kilometrov avstralske divjine avstralske avtorice Robyn Davidson je humorno in brez dlake na jeziku napisana knjiga o popotovanju mlade ženske, ki je sama s štirimi kamelami in psico ter nekaj časa v družbi aboriginskega starešine prehodila prostrano avstralsko puščavo. Multimedijsko predavanje bo izhajalo iz istoimenske filmske adaptacije Johna Currana iz leta 2013, ki je bila nominirana za zlatega leva na beneškem filmskem festivalu. Deli bomo primerjali in iskali izrazna sredstva, ki ju bogatijo. V sodelovanju z Zavodom za uveljavljanje vizualne kulture VIZO. Vnaprej posnet pogovor se bo premierno predvajal v petek, 12. junija ob 19.00 na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.

Angleški bralno-debatni krožek: Outline

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. junij ― Pogovarjali se bomo o romanu Rachel Cusk z naslovom Outline: pisateljica na poletnem tečaju v Atenah kot učiteljica pisanja bere, se odziva na, pogovarja o in sooblikuje osebne pripovedi tečajnic in tečajnikov o družinskih in intimnih odnosih, o izgubi in ustvarjalnem procesu. Skupina je odprta za vsakogar, pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in hkrati vadbi angleškega jezika, saj potekajo izključno v angleščini. Udeleženci se po vnaprejšnjem dogovoru izmenjujejo pri vodenju posameznega srečanja.

Knjige v meni puščajo sledi: Mojstrovina

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. junij ― Odprta bralna skupina, kjer se dvakrat mesečno bralci v sproščenem ozračju pogovarjamo o knjigah, odnosu do prebranega, uvidu lastnega notranjega doživetja ob branju zgodbe; tako dopuščamo, da knjige same najdejo pot do nas in naše notranjosti. V juniju bomo na drugem srečanju brali Mojstrovino Ane Schnabl. Skupino vodi zakonska in družinska terapevtka Katjuša Jakšič.

Knjige v meni puščajo sledi

Mestna knjižnica Ljubljana, 11. junij ― Odprta bralna skupina, kjer se dvakrat mesečno bralci v sproščenem ozračju pogovarjamo o knjigah, odnosu do prebranega, uvidu lastnega notranjega doživetja ob branju zgodbe; tako dopuščamo, da knjige same najdejo pot do nas in naše notranjosti. V juniju bomo na prvem srečanju brali Uspavanko Leile Slimani, na drugem 26. junija pa Mojstrovino Ane Schnabl. Skupino vodi zakonska in družinska terapevtka Katjuša Jakšič.

Dobra družba (Ti zapleteni odnosi)

Mestna knjižnica Ljubljana, 9. junij ― Ste se že peljali s Prevoz.org? Ste vedeli, da je o zgodbah s "prevozov" bila napisana celo knjiga? Na tokratnjem srečanju bralne skupine "Ti zapleteni odnosi" se bomo tokrat pogovarjali o knjigi "Dobra družba" avtorice Ane Svetel, v kateri so zbrane vse mogoče zgodbe s prevozov. Pridružite se nam tudi tisti, ki knjige niste prebrali, pa vas knjiga ali udeleževanje bralnih skupin vseeno zanimata! Dobimo se na Google Hangouts: meet.google.com/xcn-uvdy-yqi Vodi Ljubica Krajnc.

Vrednote-zakaj jih potrebujemo? – Sandra Vitas

Mestna knjižnica Ljubljana, 8. junij ― Vrednote in vrline, kot etična vodila, ki jih razvijamo v življenju, so ključni dejavnik socialne kompetence. V predavanju bomo vrednote in vrline povezovali z vzgojo, družbenim ter kulturnim kontekstom in osebno rastjo posameznika. V razmislek vsem nam: kaj vse nam na tem področju manjka in česa se lahko še naučimo? Predavanje organizira Društvo »UP« v okviru Šole življenjskih veščin, program sofinancirajo Ministrstvo za zdravje, MOL-Odsek za projekte in FIHO. Predavanje organizira Društvo »UP« v okviru Šole življenjskih veščin, program sofinancirajo Ministrstvo za zdravje, MOL-Odsek za projekte in FIHO. Pogovor bo potekal v živo (prisotnost publike do 50 oseb), lahko pa ga spremljate tudi prek FB kanala Mestne knjižnice Ljubljana.  

O pogumu

Mestna knjižnica Ljubljana, 5. junij ― Mala miška najraje preživlja čas pri svoji babici. Babica je bila v mladih letih zelo pogumna in veliko je potovala po vsem svetu. Tudi mala miška bi rada spoznala širni svet, zato se nekega jutra odpravi na pot. Eskimsko ljudsko pravljico pripoveduje Boris Zgonc..

Kekec in Pehta

Mestna knjižnica Ljubljana, 4. junij ― Večno mladi Kekec letos praznuje že 102. rojstni dan. Poglejte si, kako se je zgodbe o pogumnem fantu, ki je Mojci pomagal ozdraveti, lotila amaterska zasedba bežigrajskih knjižničark Gledališča Beži. Predstava traja približno 20 minut.

Zrcalce

Mestna knjižnica Ljubljana, 4. junij ― Gozdna jasa. Vse je mirno. Od nekod se pojavi klepetava mravlja in začne pripovedovati zgodbo o zrcalcu ...Gledališče Beži, amaterska zasedba bežigrajskih knjižničark, vas vabi na uprizoritev avtorske priredbe Zrcalca Grigorja Viteza.Lutkovna predstava traja približno 20 minut.

Babičin rojstni dan

Mestna knjižnica Ljubljana, 4. junij ― Marjetičina babica praznuje svoj 50 rojstni dan. Ker Marjetica nima denarja za darilo, se odloči, da ji bo na jasi v gozdu nabrala njene najljubše travniške cvetlice. Pri nabiranju cvetlic pa se ji pridružita volk in lisica ... seveda šele potem, ko izvesta, da babica za rojstnodnevno pojedino vedno postreže slastno pečeno kokoš. Svojo avtorsko pravljico bo ob ilustracijah pripovedovala Barbara Kaiser.

U. Weigelt: Slaba volja

Mestna knjižnica Ljubljana, 4. junij ― Nekega dne se jazbec zbudi strašno slabe volje. Sede na stol in razmišlja, čemu mu bo vsa ta slaba volja, če je ne more pokazati drugim. Zato se odloči, da bo svojo slabo voljo delil s prijatelji. Avtorsko pravljico je priredila Barbara Kaiser, ki jo bo tudi pripovedovala ob ilustracijah.
še novic